Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ukraińcy prędzej zaczęliby do Węgrów fikać... Pierwsza sprawa iż VAT to tylko do lipca a druga to obstawiam, 6 zł w ciągu trzech do czterech tygodni. Franszyza Orlen choć ma mało do gadania cen nie obniżyła tak samo a stacje przy szlakach niemal wcale.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Ty jako Polak Ukraińcom byś nie pomógł , rozumiem to  a taki z Europy zachodniej tym bardziej będzie miał gdzieś losy Ukrainy , weź pod uwagę jednak że dawna strefa wpływów Rosji jest na Odrze .

a Ty kto że w drugiej osobie i to liczby pojedynczej suponujesz?
a co my (ja?) mamy z Rosją to co innego niż z Ukrainą.
Tak po prawdzie to tak wiele Ukrainie nie napomagaliśmy ni my jako sąsiad ani my jako teraz część zachodu wszak gwarancjami m.in i zachodnimi można sobie tyłek... tymi o integralnościi w zamian za rezygnację z broni jądrowej. w zasadzie to głównie dla tego Ukraina na pomniki wybiera sobie dwudziestowieczne  potwory zatem jeśli by pomagać to trzeba się liczyć że tym razem nie wypełnią warunków wiązanych  już raz oszukani.
Zasada ograniczonego zaufania  bo jeśli pomożemy za dużo to kto później nam  pomoże?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Bo to żadna pomoc! Mieszanie przy podatku VAT to reset bo w zamieszaniu można urealnić ceny netto. Zarówno w dół tak jak obecnie jak i w górę gdzie wzrost ceny będzie oczekiwany i na bank stanie się to z zapasem. Rząd popędza inflację bo inflacja daje mu kasę.

Opublikowano

te niemce to tanio tankuja za nasze ??????

niezaplacone podatki wroca jako dlug publiczny...nie ma za darmo obiadu- ktos za to zaplaci.

19 minut temu, Roman4321 napisał:

nie wiem czy wiesz ale taka jest prawda historyczna- spisy ludnosci za franiszka jozefa nie pozostawiaja zludzen... rdzennie ukrainskie ziemie zaczynaly sie 100 km od krakowa, krynica to juz byla ukraina, zydowsko-polskie[ze spolszczonych niemcow ] miasta byly tylko wyspami.

kazdy polskie mapy historyczne sobie moze znalezc..

Opublikowano
dysydent napisał:

a Ty kto że w drugiej osobie i to liczby pojedynczej suponujesz? a co my (ja?) mamy z Rosją to co innego niż z Ukrainą. Tak po prawdzie to tak wiele Ukrainie nie napomagaliśmy ni my jako sąsiad ani my jako teraz część zachodu wszak gwarancjami m.in i zachodnimi można sobie tyłek... tymi o integralnościi w zamian za rezygnację z broni jądrowej. w zasadzie to głównie dla tego Ukraina na pomniki wybiera sobie dwudziestowieczne  potwory zatem jeśli by pomagać to trzeba się liczyć że tym razem nie wypełnią warunków wiązanych. Zasada ograniczonego zaufania  bo jeśli pomożemy za dużo to kto później nam  pomoże?

O. To jednak, Dysydent, przewidujesz że jest to amunicja defensywna 😁 Wracająca do darczyńcy 😁 Dają broń jednorazową i liczą, ze wypełni swe funkcje na ruskim celu. Na wszelki wypadek powinni zaimplementować w niej termin przydatności do użycia..

jacus napisał:

te niemce to tanio tankuja za nasze ??????

niezaplacone podatki wroca jako dlug publiczny...nie ma za darmo obiadu- ktos za to zaplaci.

19 minut temu, Roman4321 napisał:

nie wiem czy wiesz ale taka jest prawda historyczna- spisy ludnosci za franiszka jozefa nie pozostawiaja zludzen... rdzennie ukrainskie ziemie zaczynaly sie 100 km od krakowa, krynica to juz byla ukraina, zydowsko-polskie[ze spolszczonych niemcow ] miasta byly tylko wyspami.

Taki Lwów dla przykładu - konkurent Krakowa...

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

Ukrainy nie było nigdy. Były tereny Rzeczpospolitej zamieszkane w dużym procencie przez ukraińców

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wiarygodność  tuka  :D  :D  :D  :D  

FJo85XBWYAkQ5PI?format=jpg&name=medium

FJPP1CEXEAkxWCG?format=jpg&name=small

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

sam jestem ciekaw jak skończą się lokalne obniżki cen względem otwartego rynku europejskiego i to na produktach opartych na imporcie?

zgodnie z logiką rynku to powinny brakami w zaopatrzeniu.

i jeszcze większym wzrostem cen gdy to zadziała

Opublikowano

@mirro co tam Demar z butami wam nawywijał?

Cosik mi się widzi że do upadłości dojdzie za ten kontrakt.

Aby patrzeć jak glany od Martens'a lub innej firmy  do armi trafią, a polska firma pod młotek.

Opublikowano
51 minut temu, Pafnucy napisał:

nie zmyślaj. ceny w Niemcach całkiem podobne jak w Kocku.

coś ci sie pomyliło nawet płaczą ze zbankrutują niemieckie stacje przygraniczne bo niemcy kupują u nas 

Opublikowano

Geneza powstania Ukrainy to okres I WŚ i działalność Niemców, którzy chcieli w ten sposób spacyfikować ewentualne ruchy pro-rosyjskie na tym terenie, obiecując "Ukraińcom" własne państwo zależne od Austro Węgier i Niemiec

Ukraińcy Petlury byli z kolei za pomocą "białym" i armi Denikina, co było bardzo nie na rękę Polsce, która obawiała się w razie upadku proletarjatu, żądań restytucji ze strony post-carskiej Rosji wspieranej przez Wielką Brytanię i Francję.

A na antypolską postawe ludności "ukraińskiej" zapracowała sobie Rzeczpospolita i jej szlachta

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

@mirro co tam Demar z butami wam nawywijał?

Cosik mi się widzi że do upadłości dojdzie za ten kontrakt.

Aby patrzeć jak glany od Martens'a lub innej firmy  do armi trafią, a polska firma pod młotek.

Tak się kończy chciwość, wystarczyło jeść małą łyżeczką, a nie od razu chochlą

Opublikowano

Jak duży jest wzrost cen węgla? Pracownicy CEM sprawdzili ich wzrost na przykładzie gatunku orzech. Jeszcze rok temu za tonę takiego węgla można było zapłacić nawet 800 zł. Średnie ceny wynosiły z kolei zaledwie 880 zł. "Zaledwie" na tle dzisiejszych – bo tani orzech kosztuje 1260 zł za tonę, średnia wynosi nieco ponad 1,4 tys., a najwyższą odnotowaną przez CEM ceną było 1760 zł. Średnio zapłacimy więc o 60 proc. więcej, niż rok temu.

Węgiel coraz droższy w całej Polsce. Apel do premiera o wsparcie .

Panie premierze daj Pan po 700 zł dopłaty  to tony węgla jak da ? .

Opublikowano

Senat: To nie mobbing, bo trwał za krótko

Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/autor/jakub-szczepanski/news-senat-to-nie-mobbing-bo-trwal-za-krotko,nId,5808109#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

tak tak 

Czyli było, ale za krótko . A wiecie co jeszce jest krótkie? No kłamstwo ma krótkie nogi.

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

co tam sie znajduje w tym linku ostrzeżenie Niemiec ? 🤣

Opublikowano

We wrześniu będzie ON po 8zł jak nic i oby to nie był zaniżony szacunek

Tak szczerze, to wolę 5zł od Tuska, które po roku było warte 4,99 niż 50 teraz warte po roku 5zł

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v