Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Made in ciucholand ubierają się ludzie , zarabiają niezłą kasę, nie tylko ci biedniejsi jak byś tak się przypatrzył bardziej . Tak samo jak , Polak  ubiera się w sklepie  Pepco .

ubierają się po ten ciuch jest lepszy jakościowo ... ja kupuje koszulki firmowe jako robocze bo nawet w sklepie bhp to gówno warte 

1 godzinę temu, jacus napisał:

mieszasz sprawe poznych przesiedlencow z warmii i mazur z przekretami warszawskimi

jedno i 2 nie miało podstawy prawnej bo sąd w końcu nsa to zablokował ... pierwszy sąd powiedział ze ustawy przed latami 90 nie mają mocy prawnej .. dziwnym przypadkiem do dzisiaj ustawy o wojsku innych rzeczach bhp do dzisiaj są postrzegane jako ustawy prawne ........... są pisma czarno na biały zostawiali wszystko rzekli się obywatelstwa i majątku zamian ze pojechali 

1 godzinę temu, jacus napisał:

jak myslisz czy szansa ze moje dzieci wyjada na wschod jest wieksza niz twoje na zachod ? 🤣   100 do 0 ? 99 do 1 ?

a jak myślisz czy Rosja może nas uczyć biznesu wschód vs zachód ... on ma najwięcej do powiedzenia tym czasem  

Hrubieszów: Ronda Grodzińskiej, Piątaka i Skrobiszewskiego

króliki i sarny mają się dobrze 

• Like 1
Opublikowano

Obserwacji dni na poszczególne miesiące w roku to by się pokrywało , że będzie sucho i cholernie UPALNIE .

Plony liczą po 9 ton pszenicy i rzepaku na 4,5 tony . A może być tylko połowę tego .

Ziemia na progu El Niño. Przyniesie dramatyczną pogodę. "Kończy się efekt chłodzący"

Brytyjskie biuro meteorologiczne MetOffice twierdzi, że nadchodzący rok będzie jeszcze cieplejszy od ubiegłego, który i tak przyniósł wysyp różnych rekordów, zwłaszcza związanych z gorącem. Przyczyną takiego stanu rzeczy ma być zanik anomalii La Niña i pojawienie się jego przeciwieństwa, czyli El Niño. — Kończy się efekt chłodzący — uważają specjaliści.

Naukowcy z MetOffice prognozują, że 2023 r. przyniesie wzrost globalnej temperatury, po ostatnim nieco chłodniejszym okresie. Związane będzie to z rozwojem El Niño

Zjawisko polega na występowaniu wysokiej temperatury we wschodniej części tropikalnego Pacyfiku. Ma również zdolność do dodatkowego ocieplania naszej planety, co jest złą wiadomością w związku z tym, że klimat i tak już się gwałtownie ociepla

Z El Niño związany jest także szereg bardzo groźnych zjawisk pogodowych w najróżniejszych miejscach świata

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/alarm-dla-ziemi-uczeni-ostrzegaja-przed-el-nino-wywroci-do-gory-nogami-pogode/fj8c33v,79cfc278

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman176 napisał:

Hrubieszów: Ronda Grodzińskiej, Piątaka i Skrobiszewskiego

króliki i sarny mają się dobrze 

ee tam nie gadaj, to akurat skrzyżowanie przydaje się do protestów rolniczych
nikt nie rozpędza bo mało komu przeszkadzają no może tym sarnom i...

btw to nie widziałem że pd-wsch obwodnicą Hrubieszowa traktorom nie wolno bo że koniom to z kolei nie wiedziałem że na rondo wiolno choć nie pamiętam już kiedy ja gdziekolwiek zaprzęg konny widziałem i tak sobie wyobrażam - qń  z wozem na rondzie o.O

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Roman176 napisał:

znowu kłamie 

Jak można kłamać zadając pytanie? Znowu uciekasz od dyskusji o szczegółach?

4 godziny temu, jacus napisał:

Jak myslisz czy szansa ze moje dzieci wyjada na wschod jest wieksza niz twoje na zachod ? 🤣   100 do 0 ? 99 do 1 ?

ile masz km do najbliszego szpitala,pogotowia,specjalistycznego lekarza, cos pisales ze masz corke ile do ginekologa, pediatry ,porodowki ?? kono ,teatr to nawet nie wspominam to nie poziom konfederaty 🤣

Twoje dzieci pewnie będą siedzieć tam gdzie ty przez pokolenia, klepać biedę i uważać że to centrum galaktyki. To że większość ciągnie do miast jest normalna bo wydaje im się że tam sa jakieś majonezy. Na tej biednej wsi jak ktoś chce pracować i ma poukładane w głowie to często zarobi lepsze pieniądze jak w mieście. 

Dobry operator większych maszyn w dużym gospodarstwie zarobi 60 - 80 pln/h Zarobisz bez trudu tyle w twojej metropolii? Do tego pół zimy wolne bo odbierają nadgodziny. Nawet gamonie za najniższą krajową będą lepiej żyć bo koszty niższe. 

Najblizsze pogotowie 20 minut, szpital tak samo. Uznany szpital w Zamościu 50 min.   Zamojski szpital wysoko w rankingu "Rzeczpospolitej" - ezamosc.pl , Ranking szpitali: Zamojski szpital „papieski” najlepszy w kraju - Dziennik Wschodni. Za ok 3 lata ma być gotowy kolejny odcinek S17 więc pewnie uda się dojechać w max 40 minut. Do obydwu placówek na bank dojade w tym czasie bo to nie zatłoczony Kraków gdzie musza się w korkach przeciskać. Kino to ja mam domowe i nigdzie się nie ruszając można wypożyczyć dowolny film w dowolnym momencie. No ale jakby była chęć pójścia do kina to bez problemu . W Zamościu bilety pewnie ok 50% tańsze jak w twojej metropolii a repertuar bez różnicy. Cennik biletów - Stylowy.net

Teatr? No tutaj nie ma wielkiego wyboru ale coś się znajdzie Teatr Zamość - Pełen Repertuar 2023/2024 - biletyna.pl , do tego Zamojskie lato teatralne i Jesień teatralna dają niezły wybór. 

2 godziny temu, Roman176 napisał:

ubierają się po ten ciuch jest lepszy jakościowo ... ja kupuje koszulki firmowe jako robocze bo nawet w sklepie bhp to gówno warte 

4 godziny temu, jacus napisał:

po dostawie kg 40 zk kosztuje potem schodzi do 10 zl,chcialem sobie spodni roboczych to wyszlo za 3 pary tyle co za jedne nowe 🤣

No popatrzcie jak to się perspektywa zmienia.🤣 Jak dwa lub trzy lata temu pisałem że kupuję robocze ciuchy w "Tani Armani" to żeście pisali że to dziadostwo,  tak się nie robi i cośtam, cośtam............ Co wam się tak odmieniło? PIS was tak wydoił w tym dobrobycie czy myślenie wzięło górę?

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba, pieniądze i tekst

Na krawędzi III wojny światowej

Bogusław Wołoszański o tym, jak Leonid Breżniew szykował się do wojny z USA: Rosjanie mieli już bombowce strategiczne, nowoczesną broń jądrową i gotowe plany ataku. Co ich powstrzymało?

NEWSWEEK HISTORIA: Kiedy było najbliżej do wybuchu III wojny światowej?BOGUSŁAW WOŁOSZAŃSKI: Nigdy nie było aż tak blisko. Stroną agresywną niezmiennie pozostawała Moskwa. To zostało zresztą wpisane w ideologię rewolucji bolszewickiej. Ledwie ona zwyciężyła w Rosji, Lew Trocki już pokrzykiwał: „A teraz marsz na Zachód, stwórzmy radziecką republikę europejską”. Ale w 1920 roku Polska stanęła na drodze ekspansji i Kreml musiał odłożyć swoje plany na bardziej sprzyjające czasy. Nigdy ich jednak nie porzucił.

Co stawało na przeszkodzie po 1945 roku?

https://www.newsweek.pl/historia/boguslaw-woloszanski-o-iii-wojnie-swiatowej-i-rosji-wywiad/592k3b1

"Nie wiem, jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na maczugi." - Albert Einstein Kolejny rozdział historii

https://www.facebook.com/watch?v=856746908911061

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

z tobą nie warto mistrz edycji i udawania głupka

3 godziny temu, Ulman napisał:

No popatrzcie jak to się perspektywa zmienia.🤣 Jak dwa lub trzy lata temu pisałem że kupuję robocze ciuchy w "Tani Armani" to żeście pisali że to dziadostwo,  tak się nie robi i cośtam, cośtam............ Co wam się tak odmieniło? PIS was tak wydoił w tym dobrobycie czy myślenie wzięło górę?

na ciebie to luksus na co dzień .. a propo znajdź gdzie tak pisałeś ?   

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

to wygogluj za której partii było przyzwolenie na zwrot majątku sądy działały wbrew konstytucji 

9 godzin temu, Ulman napisał:

To która partia zwracała majątek wbrew konstytucji - kiedy to było i czy PIS ich za to do paki zamknął bo skoro ty wiesz ze tak było to sprawa musi być z góry przesądzona.

9 godzin temu, Roman176 napisał:

prawdziwy wyborca KO .... a jak to było warszawie ? czy dalej głupa udajesz ? 

9 godzin temu, Ulman napisał:

No to jak było w warszawie?

9 godzin temu, Roman176 napisał:

znowu kłamie 

4 godziny temu, Ulman napisał:

11 minut temu, Roman176 napisał:

z tobą nie warto mistrz edycji i udawania głupka

Po pierwsze to znowu kłamiesz bo żaden z postów w tym wątku nie był edytowany

Po drugie jak zwykle nie masz pojęcia o czym piszesz a jedynie coś gdzieś usłyszałeś

Po trzecie - jakbym udawał głupka to bym się z tobą świetnie rozumiał

Po czwarte - ile dziś wypiłeś?

17 minut temu, Roman176 napisał:

na ciebie to luksus na co dzień .. a propo znajdź gdzie tak pisałeś ?   

Co gdzie pisałem? O co konkretnie pytasz?

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Twoje dzieci pewnie będą siedzieć tam gdzie ty przez pokolenia, klepać biedę i uważać że to centrum galaktyki. To że większość ciągnie do miast jest normalna bo wydaje im się że tam sa jakieś majonezy. Na tej biednej wsi jak ktoś chce pracować i ma poukładane w głowie to często zarobi lepsze pieniądze jak w mieście. 

Dobry operator większych maszyn w dużym gospodarstwie zarobi 60 - 80 pln/h Zarobisz bez trudu tyle w twojej metropolii? Do tego pół zimy wolne bo odbierają nadgodziny. Nawet gamonie za najniższą krajową będą lepiej żyć bo koszty niższe. 

Najblizsze pogotowie 20 minut, szpital tak samo. Uznany szpital w Zamościu 50 min.   Zamojski szpital wysoko w rankingu "Rzeczpospolitej" - ezamosc.pl , Ranking szpitali: Zamojski szpital „papieski” najlepszy w kraju - Dziennik Wschodni. Za ok 3 lata ma być gotowy kolejny odcinek S17 więc pewnie uda się dojechać w max 40 minut. Do obydwu placówek na bank dojade w tym czasie bo to nie zatłoczony Kraków gdzie musza się w korkach przeciskać. Kino to ja mam domowe i nigdzie się nie ruszając można wypożyczyć dowolny film w dowolnym momencie. No ale jakby była chęć pójścia do kina to bez problemu . W Zamościu bilety pewnie ok 50% tańsze jak w twojej metropolii a repertuar bez różnicy. Cennik biletów - Stylowy.net

Teatr? No tutaj nie ma wielkiego wyboru ale coś się znajdzie Teatr Zamość - Pełen Repertuar 2023/2024 - biletyna.pl , do tego Zamojskie lato teatralne i Jesień teatralna dają niezły wybór. 

Sorki ale nie mógłbym kupić nic w tani armani . Tak poprostu nie wyobrażam sobie tego i niech nikt mnie źle nie zrozumie ale nie . Nawet na codzień wolę sobie kupić tego adidasa czy nike czy też calvin klein czy prawdziwy armani ale nie tam 

Opublikowano (edytowane)

Mogę wstawic fotkę jakby co 🙂 chodzę w kurtce guess do obory  pochodziłem rok jak to się mówi na niedzielę  i teraz mam na codzień ale pomijając ck nie ważne jaką firmą ale nie założyłbym po kimś 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

No tu masz racje . Ale to tylko tam . Na tyle zapracowałem ze  mnie stać żeby sobie kupić co chce i ma codzień.  Żona chciała torebkę louis vuitton pojechaliśmy do vitkac do Warszawy i ma . Nie będę ciężko pracować przy krowach i sobie robic wyrzeczeń.  To samo tyczy się samochodów nie tylko ubioru . Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale taka jest prawda zapierdalam żeby mieć a nie oglądać się za siebie i patrzeć że można coś kupić taniej 

Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

muszę przyznać że 60-80 zł /ha to ładny zarobek. u nas, na zachodzie to zarobki górnicze.

chyba brutto , a ile tych dni  w roku ze kombajny chodza  w polu  do tego nadgodziny przewaznie oddaja im w dniach wolnych- w panstwowych gospodarstwach to chyba nawet taki maja przepis ze nie moga placic nadgodzin,to ktore znam dobrze ,to tak jest-chlopaki w zimie w domu siedza, jeden cos dorobi drugi pierdzi w fotel.

alfa -co to za kurtke kupujesz ze po roku chodzenia w niedziele do kosciola do obory sie nadaje ????  a zona w tej torebce gdzie chodzi jak caly rok krowich ogonow pilnujecie ??

Opublikowano

Proszę ( z racji wieku i stopnia) o nie pisanie już w tym temacie. 

Był ciekawy ale pozwólmy już mu odejść . 

Dziękuję za zrozumienie i zastosowanie się do sugestii.                          

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

chyba brutto , a ile tych dni  w roku ze kombajny chodza  w polu  do tego nadgodziny przewaznie oddaja im w dniach wolnych- w panstwowych gospodarstwach to chyba nawet taki maja przepis ze nie moga placic nadgodzin,to ktore znam dobrze ,to tak jest-chlopaki w zimie w domu siedza, jeden cos dorobi drugi pierdzi w fotel.

alfa -co to za kurtke kupujesz ze po roku chodzenia w niedziele do kosciola do obory sie nadaje ????  a zona w tej torebce gdzie chodzi jak caly rok krowich ogonow pilnujecie ??

ja w lepszych ubraniach czuje się bardziej komfortowo , pewnie chodzi o psychike ale cięko mi znalesc odpowiednio skrojone ciuchy na rynku , kiedys kupowałem ubrania robocze w uzywkach ale od kilku lat ide do pepko i tam się ubieram do pracy 

Opublikowano

no wlasnie piszemu tutaj bo to ostatni taki piekny rok..

zanim taki sie powtorzy to nie wiadomo ilu z nas zostanie na swiecie 😂.

ja jestem generalem --wedlug starego powiedzenia ze generalow do wojska nie biora...

a tak na powaznie-finansowo ten rok to byl najlepszy odkad gospodarze-95 r.  

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v