Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

18+🤣

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

2 minuty temu, jacus napisał:

dopiero od pandemii zaczeli domy remontowac,widac ze cos sie zaczyna dziac, nowe stawiaja. chyba juz doszli do wniosku ze niemcy nie wroca.

to wygogluj za której partii było przyzwolenie na zwrot majątku sądy działały wbrew konstytucji 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

za której partii było przyzwolenie na zwrot majątku sądy działały wbrew konstytucji 

A ta partia już wyprowadziła sprawy majątkowe tak że nie będzie możliwości roszczeń? Jakieś akty prawne pojawiły się? 🤣

Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

romanowi dziecko tez po klawiaturze raczkowalo..

dla was to nowość za waszych czasów jedynie co do ręki brało to  ... ?    dzisiaj 1,5 roczne dziecko na telefonie chce bajki i umie go obsłużyć .. jak tata cyka to myślicie ze on nie chce ...  wy to jesteście dziadkami 

Opublikowano

ale to jedno z drugim nie ma nic wspolnego.. na ziemiach zachodnich byly inne przepisy niz w warszawie.

ja komputer i internet mialem gdy najmlodszej jeszcze na swiecie nie bylo i po klawiaturze nie chodzila..

kurna jak za komuny 

wiecej pochodow 6 kroli niz bylo pierwszomajowych-niedlugo po kazdej wsi beda chodzic.. 

a koniec obydwu instytucji bedzie taki sam-ciekawe kto i kiedy wyprowadzi ostatni sztandar pardon choragiew.

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

A ta partia już wyprowadziła sprawy majątkowe tak że nie będzie możliwości roszczeń? Jakieś akty prawne pojawiły się? 🤣

Trybunale Praw Człowieka, domagając się zwrotu majątku pozostawionego przez „wypędzonych”. Roszczenia Powiernictwa zostały oddalone przez Trybunał w 2008 r., sąd podjął decyzję o niedopuszczalności skargi

w 2005 sądy dostały wytyczne ze .... słynna sprawa agnes 

6 minut temu, jacus napisał:

ja komputer i internet mialem gdy najmlodszej jeszcze na swiecie nie bylo i po klawiaturze nie chodzila..

u mnie też nikt nie chodzi tylko przyciska światełka 

Opublikowano

POSTEP UMYSŁOWY postepuje powoli jak nasi rodzice byłi po zawodówce to tylko kilka % ich potomstwa ma szanse na stanowiska kierownicze ale jesli rodzice są na stanowiskach kierowniczych to tylk kilka % ich potomstwa trafi na kase do marketu i tego nic nie zmieni a wschód polski miedzy innym przez sąsiedztwo z rosją brak infrastruktury drogowej kapiatał zachodni pomijał te regiony , wojna na Ukrainie raczej tego nie poprawi ale poWstająca infrastrókura drogowa troche tak , 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

To, że spędzanie czasu w galerii stało się modą dla ludzi, którzy w tym miescie nie znajdą innych rozrywek, albo inaczej, poziom wykształcenia i światopoglądy sa dopasowane do "lansowania się w galerii" , nie oznacza, że Zamość i okolice to bogaci ludzie.

Masa mieszkańców wyjeżdża pracować okresowo za granicę  a zarobiona kasa idzie wyłącznie na konsumpcję w kraju. Tatuś i mamusia robią u bauera w Niemczech a synowie i córeczki wydają kasę w galeriach. To jest zjawisko typowe dla społeczności o niskim poziomie wykształcenia, i ne należy tu mylić wykształcenia na papierze, czyli studia, zazwyczaj zaoczne, w prywatnych, płatnych uczelniach, z wykształceniem ogólnym, poziomem wiedzy i ogólnie szerszą perspektywą patrzenia na świat.

Opublikowano

To która partia zwracała majątek wbrew konstytucji - kiedy to było i czy PIS ich za to do paki zamknął bo skoro ty wiesz ze tak było to sprawa musi być z góry przesądzona.

Opublikowano

też bym chciał zobaczyć te pełne więzienia i wyroki, co toto niby pisio się odgrażał że rozliczy poprzedników 🤭

Opublikowano
55 minut temu, jahooo napisał:

Na wschodzie jest tak, jak jest, bo ludzie tu mieszkają ciągle ci sami z dziada pradziada od czasu folwarków. Jak dziadek coś robił, to tak samo robi i postępuje wnuczek i prawnuki. Jak ktoś się wychyli z czymś nowym, zaraz jest pokazywany palcami, a jak mu się nie daj Boże nie uda, to łatka za nim się będzie ciągnąć do końca życia.

A przeciez postęp polega na tym, że na 100 prób , 99 jest nieudanych, a ta jedna, która wypali, posuwa wszystko do przodu. Tylko jak to ciemnym ludziom wytłumaczyć ?  Jak oni żyją nadal jak w "Konopielce". W niedzielę do kościoła, plebanowi się na oczy pokazac i posłuchac nowych plotek, w środę na targ, kupić nowe szmaty babie, kilo gwoździ, szynkę na promocji w Stokrotce (z niemiec, ale co tam, ważne, że tania), zapłacić rachunki na poczcie, poplotkować z kumoszkami. Ponarzekać, jak to źle i ciężko, dac w łapę w opiece społecznej w gminie za wypełnienie kolejnego wniosku o kolejny zasiłek. I tak miesiąc do miesiąca, rok do roku.

Powiem Ci ze trafiłeś w punkt.  Na wschodzie zmienia się za sprawą ludzi którzy chcą iść do przodu ale częśc populacji tego nie zrozumie i nie chce i  odwalają schemat który tu opisałeś 

Opublikowano
19 minut temu, Ulman napisał:

To która partia zwracała majątek wbrew konstytucji - kiedy to było i czy PIS ich za to do paki zamknął bo skoro ty wiesz ze tak było to sprawa musi być z góry przesądzona.

prawdziwy wyborca KO .... a jak to było warszawie ? czy dalej głupa udajesz ? 

Opublikowano
galan99 napisał:

Na zakupach spożywczych bułeczki kajzerki , dziś brali nie po 10 szt , tylko po 50 szt , bo jutro święto .

Oglądałem wiadomości w TVN i co powiadali , że Tusk i Kaczyński medialnie się nie lubią zaś prywatnie są , jak przyjaciele .

Wywiad z ludźmi na ulicy powiadają , trzeba się do cen , przyzwyczaić niema paniki u ludzi jest spokój .

Tylko co POGODA POLAKÓW PODZIELIŁA NAWET ,  zachód + 10 , Suwałki zaś - 10 i Lubelskie -0 zaś Rzeszów +1 i tak do Warszawy .

Z czego ktoś wyczytał iż jeden drugiego nie lubi? Chyba se wymyślił...

Opublikowano
20 godzin temu, galan99 napisał:

Ludziom nie braknie kasy , jak na Zamość , ludzie mają w h*j kasy . Zakupy ponad plan , tankują samochody do pełna , biedy nie widać , a że narzekają to normalna sprawa .

Widzę za każdym razem jak jestem w sklepie ile ludzie maja kasy . Tyle że biorą przeceniona żywność lub najniższej kategori zrobiona z mom . A w galeriach są bo wszyscy są to i ja będę.  Ostatnio wchodzi małżeństwo do sklepu guess pewnie nie znali cen i nie wiedzieli co to za sklep oglądają kurtkę mierzy facet cieszą się pytają o cenę,  pani mówi że jest promocja 50 procent i przeceniona z 2tys na 999 zł to miny smutne i uciekli z tego sklepu jak by ruski do nich strzelał.  Ludzie którzy mają pieniądze tak nie robią tylko podoba się to biorę.  Albo co nie widać że nie kupują ubrań które się podobają tylko przewalają te mocno przecenione a może nóż widelec będzie rozmiar . Albo grzebanie w sklepach half price że jakaś lepsza markę po taniości się znajdzie a dla mnie ten sklep wygląda jak lumpeks.  A co do czego zobacz że i  tak na rynku się obkupia . Ostatnio stałem godzinę zaparkowany pod lumpeksem z odzieżą z Niemiec rano była dostawa pisało na drzwiach to uwierz mi że byłem w szoku ile ludzi tam weszło i jaka kolejka tam była na zewnątrz.  To i to ile powstaje lumpeksów świadczy o zamożności polskiego społeczeństwa 

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

MI SIĘ WYDAJE ŻE PŁACZ JEST TYCH , NIEUDACZNIKÓW Z PO I INNYCH .

Ja tankuję samochód do pełna, tak więc nie łapię się na nieudacznika według Twojego kryterium.😂

O kufa... ja też. Ostatnio nawet ciągnik po drodze żem nabombał - 130 litry. Z lenistwa. Z pompy leci ot tak a z beki trzeba sprzęt rozwijać...

Opublikowano
57 minut temu, Roman176 napisał:

oj zdziwił byś się 

Nie fetysz 🤭 , tylko ulmana 😅

Opublikowano

No to jak było w warszawie?

9 minut temu, alfa napisał:

Powiem Ci ze trafiłeś w punkt.  Na wschodzie zmienia się za sprawą ludzi którzy chcą iść do przodu ale częśc populacji tego nie zrozumie i nie chce i  odwalają schemat który tu opisałeś 

Na wschodzie na przestrzeni 20 lat rolnictwo najbardziej poszło do przodu. Obecnie w niezłym gospodarstwie jest lepiej niż u średniaków na kujawach lub warmii o zachodniopomorskim nie wspominając. Nawet na dolnym śląsku jak się na prowincję popatrzy to bałagan ze aż nie przystoi porządnemu rolnikowi.

Ci co nie dają rady na wschodzie to albo dziadki na wymarciu albo tacy którym się wydaje że jak pojada w rejony @jacus to im się cokolwiek poprawi bo tam większe skupisko ludzi i bliżej aglomeracji. Ja się zajebiaszczo cieszę że moje okolice się wyludniają bo jest przestrzeń do rozwoju.

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, jarecki napisał:

DOBRA panowie ten głupi PIS co miał pomysł głupi na danie ukrainie niemieckich zestawów Patriot jednak wejdzie w życie i te zestawy jednak na ukraine trafią 😅

I co? Może niemieccy żołnierze je będą obsługiwać?🤣

Chciałem tylko zauważyć, że to nie był pomysł PIS tylko rozsądku. No i może jeszcze to, że Ukraińcy to dostaną ale oni zdecydują gdzie postawić.

Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Dwie osoby w pracy za najniższa krajową daje 5400 zł na rękę jeszcze 1000 zł na dwójkę to już 6400 zł kiedy tak było ?

Iiiii od tego 2500 spłaty raty kredytu hipotecznego na chałupę. A co? Jak szaleć to szaleć.🤣

Truchu musisz się zaktualizować - kole piątala za chaupę. Jak brali to i owszem, mogło być dwa i pół.

dysydent napisał:

a sam hitler to może był Chińczyk? bo na nordyka z daleka nie wyglądał a z bliska jeszcze mniej

Ale miał gadane... celebryta.

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Władzo wykonawcza agrofoto !!! panowie @Bartek933 @danielhaker , może już czas najwyższy zamknąć tutaj 🤔 

A cóż za desperacja w tym zamykaniu tematu? 🤣

pierwsze przykazanie - nie będziesz wzywał imienia admina nadaremno.

5 minut temu, jarecki napisał:

po rozmowie kanclerz Niemieckiego z prezydentem USA doszli do wniosku ż ukrainie dostarczą owe zestawy 

Ale PiSu to się chyba nie radzili w tej kwestii?🤣

Kwestia jest inna. Dostaną Patrioty ale nie dostaną HIMARSów co mogłyby polecieć z wizytą do ruskich miast i rozpiździć  dobre samopoczucie Rosjan.🤣

Oni tych ATACMSów nie dostaną bo zdarzają się niewybuchy a to jeszcze tajny sprzęt. Prędzej om amerykańce coś pomogą dolutować do huraganów. Jest jeszcze jeden powód. Moim zdaniem niema tych pocisków zbyt dużo.

Opublikowano
35 minut temu, DTaras napisał:

Ale miał gadane... celebryta.

u mnie akurat szło bez dźwięku i nawet nie wiem po jakiem on tam
ale czy to był klakier, deepfake czy celebryta to trudno ocenić zwłaszcza że na chińskim tiktoku no i ta ruda broda właściwsza potomkom palaczy w krematoriach niż niedoszłego opału

Opublikowano
49 minut temu, alfa napisał:

Widzę za każdym razem jak jestem w sklepie ile ludzie maja kasy . Tyle że biorą przeceniona żywność lub najniższej kategori zrobiona z mom . A w galeriach są bo wszyscy są to i ja będę.  Ostatnio wchodzi małżeństwo do sklepu guess pewnie nie znali cen i nie wiedzieli co to za sklep oglądają kurtkę mierzy facet cieszą się pytają o cenę,  pani mówi że jest promocja 50 procent i przeceniona z 2tys na 999 zł to miny smutne i uciekli z tego sklepu jak by ruski do nich strzelał.  Ludzie którzy mają pieniądze tak nie robią tylko podoba się to biorę.  Albo co nie widać że nie kupują ubrań które się podobają tylko przewalają te mocno przecenione a może nóż widelec będzie rozmiar . Albo grzebanie w sklepach half price że jakaś lepsza markę po taniości się znajdzie a dla mnie ten sklep wygląda jak lumpeks.  A co do czego zobacz że i  tak na rynku się obkupia . Ostatnio stałem godzinę zaparkowany pod lumpeksem z odzieżą z Niemiec rano była dostawa pisało na drzwiach to uwierz mi że byłem w szoku ile ludzi tam weszło i jaka kolejka tam była na zewnątrz.  To i to ile powstaje lumpeksów świadczy o zamożności polskiego społeczeństwa 

Made in ciucholand ubierają się ludzie , zarabiają niezłą kasę, nie tylko ci biedniejsi jak byś tak się przypatrzył bardziej . Tak samo jak , Polak  ubiera się w sklepie  Pepco .

Opublikowano

po dostawie kg 40 zk kosztuje potem schodzi do 10 zl,chcialem sobie spodni roboczych to wyszlo za 3 pary tyle co za jedne nowe 🤣

wczoraj w tv szedl "upadek" warto czasami ogladnac-jes ttutaj paru malych adolfow, nie bede po nicka podawal ,sami wiedza o kogo chodzi.

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Trybunale Praw Człowieka, domagając się zwrotu majątku pozostawionego przez „wypędzonych”. Roszczenia Powiernictwa zostały oddalone przez Trybunał w 2008 r., sąd podjął decyzję o niedopuszczalności skargi

w 2005 sądy dostały wytyczne ze .... słynna sprawa agnes 

u mnie też nikt nie chodzi tylko przyciska światełka 

mieszasz sprawe poznych przesiedlencow z warmii i mazur z przekretami warszawskimi

53 minuty temu, dsbh napisał:

W Warszawie rusza Orszak Trzech Króli. Prezydent Warszawy też tam będzie ?

sa jakies wybory niedlugo ??
tylko teraz pytanie czy taka impreza bardziej by mu zaszkodzilla czy pomogla ???  w warszawie to raczej pytanie retoryczne

57 minut temu, Ulman napisał:

No to jak było w warszawie?

Na wschodzie na przestrzeni 20 lat rolnictwo najbardziej poszło do przodu. Obecnie w niezłym gospodarstwie jest lepiej niż u średniaków na kujawach lub warmii o zachodniopomorskim nie wspominając. Nawet na dolnym śląsku jak się na prowincję popatrzy to bałagan ze aż nie przystoi porządnemu rolnikowi.

Ci co nie dają rady na wschodzie to albo dziadki na wymarciu albo tacy którym się wydaje że jak pojada w rejony @jacus to im się cokolwiek poprawi bo tam większe skupisko ludzi i bliżej aglomeracji. Ja się zajebiaszczo cieszę że moje okolice się wyludniają bo jest przestrzeń do rozwoju.

jak myslisz czy szansa ze moje dzieci wyjada na wschod jest wieksza niz twoje na zachod ? 🤣   100 do 0 ? 99 do 1 ?

ile masz km do najbliszego szpitala,pogotowia,specjalistycznego lekarza, cos pisales ze masz corke ile do ginekologa, pediatry ,porodowki ?? kono ,teatr to nawet nie wspominam to nie poziom konfederaty 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v