Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

taki burdel w jaki zamieniono prawo w Polsce i instytucje wykonawcze rzeczywiście stwarza zagrożenie poparcia społecznego dla jakiegoś hochsztaplera który obieca zaprowadzić tzw porządek bo szary obywatel najczęściej nie odróżnia aparatów władzy ustawodawczej od wykonawczej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Roman176 napisał:

niestety my mamy PO która robi wszystko w parlamencie EU żeby było źle słyszeliście gdyby chciano dopłacić do jakiejś firmy to wielka afera m.i ursus itp a w Niemczech dopłacono do VW wszyscy do czegoś dopłacają ... tylko zakazane W PL

tu macie wolny rynek 

https://40ton.net/paliwo-znowu-moze-drozec-a-hiszpania-doplaci-przewoznikom-przez-kolejne-pol-roku/

3 minuty temu, Ulman napisał:

To w czym on to LNG wozi? W big bagach czy to jakaś nowa cysterna?

ma cysterny 

5 minut temu, Ulman napisał:

rekordowe 11 mld Orlenu? To pikuś przy krajowym zuzyciu ponad 32 mld a co dopiero mówić o europie. Jesteśmy pikusiami a nie jakąś potegą jak ci w TVPis tłumaczą

ja nie bronie pisu ani nie popieram ale najbardziej nie lubię po pisałem tyle razy partia nie może rządzić więcej niż 2 kadencje ale nie może byc tak ze albo jedni albo drudzy  

ide spać dobranoc 

No byćmoże się zagalopowałem ale dobrze będzie się czegoś dowiedzieć: Gdzie tankuje ów wodór? CNG to jeszcze jest opcja ale LNG ?... Na A4 jest stacja. W każdym razie jak kto nie lubi elektryków bo się długo ładują to natankowanie ciągnika to jest nawet godzinka lekką ręką wyjęta z tachografu... Taki masochizm w transporcie. Ale szopki z głów dla wujaszka za żyłkę eksperymentatora. Wodór to już inny temat. Powiedziałbym pilotażowy jakiś - ale słucham z niecierpliwoscią. Roman.

Opublikowano

Ekoschematy .

Pszenica i rzepak zanosi się że tego nie rozdzielą będzie jedna i ta sama uprawa .

Jakiś sobie wymyślił że rzepak i burak bardzo degraduje ziemię .

strip-till - nie zalicza się do wymieszania ziemi że by spełnić wymieszanie  resztek pożniwnych .

Jaja się zaczynają robić jedno wyklucza drugie . Nie będzie łatwo ułożyć na 2024 rok na dopłaty , rok 2023 to przejściowy ale z deklaracją na 2024 .

Opublikowano

Ja mam z bani bo pszenica niema kwiatków. Wqrfiają mnie już te nowe dostawy. Paliwo dla firm staniało z powodu cudu nad Orlenem a gupi kisiel 50% w górę... dokładnie to 42 ale chodzi aby podnieść napięcie...

Opublikowano

Dla zapominalskich jak by co .

Ogromne kary dla zapominalskich o deklaracji PCC-3

Jeśli zakupiliśmy auto, musimy wypełnić formularz PCC-3 i zapłacić podatek w wysokości 2% wartości transakcji, który zostanie obliczony przez urząd na podstawie tego druku.

Od 1 stycznia 2023 roku będziemy mieli tylko 14 dni na złożenie deklaracji PCC-3 w Urzędzie Skarbowym. Jeśli przekroczymy ten termin, będziemy musieli zapłacić karę. Należy pamiętać, że obowiązek ten dotyczy sprzedaży samochodu za cenę przekraczającą 1000 zł.

Według eska.pl, minimalna kara może wynieść 10% obecnego minimalnego wynagrodzenia, ale urzędnik ma prawo naliczyć aż 20-krotność minimalnego wynagrodzenia. Wartość ta wyniesie 68 900 zł brutto od 1 stycznia 2023 roku i 72 000 zł brutto od 1 lipca tego samego roku.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

Takiej sekty jak wyhodował sobie PIS nie ma żadna inna partia w kraju.

Wszystkie partie mają takie same sekty, wszystkie mają swoich guru i zapatrzonych w nich wyznawców.Wszystkie bez wyjątku, łącznie z twoim guru Ulman.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

podatek pcc3 czyli podatek od przedsiębiorczości. 

zarabiam pieniądze, od których płacę podatki, by sobie coś kupić i muszę od tego zapłacić podatek 🤦‍♂️

Opublikowano
HF86 napisał:

zarabiam pieniądze, od których płacę podatki, by sobie coś kupić i muszę od tego zapłacić podatek 🤦‍♂️

Przedsiębiorcy nie płacą PCC. Podatek czynności cywilno - prawnych na terenie Rzeczpospolitej płaci obatel. Ten przepis był już prędzej ale kara najczęściej opiewała na dwie czy ostatnio cztery i pół stówki a jak do zapłacenia było sporo więcej to można było te pięć lat przyhazardować...

Opublikowano
53 minuty temu, witejus napisał:

Wszystkie partie mają takie same sekty, wszystkie mają swoich guru i zapatrzonych w nich wyznawców.Wszystkie bez wyjątku, łącznie z twoim guru Ulman.

Taaaa? A który to?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, HF86 napisał:

czyli oddajemy część swojej pracy pod zarząd innych a właściwie nie oddajemy a jest z nas siłą zdzierane i rozdysponowywane przez tych którzy nie potrafią lub nie chcą samodzielnie coś wytworzyć. stąd ciągle nawołuję do jak największego upodlania i poniewierania urzędasów aby musieli przepraszać za to kim są nawet więcej niż urzędasów a całej budżetówki bo nie ma takiej działalności której nie dało by się zastąpić formami nazywanymi jako prywatne (można tak zakładać choć nie bez pewnej dozy prowokacji)

nadal nie widzę aby w necie dało się coś wyszukać po hashtagu #siła kłamstwa polsat; znaczy - czyli już  i nie zobaczę

ten sam mechanizm który sprawia że podatki są nowoczesną formą niewolnictwa tożsamego ze strukturami mafijnymi jak i  nagonka siepaczy władzy na jednego w stadzie nigdy nie obróci całego stada przeciw siepaczom a wręcz sprawia że wielu się do siepaczy przyłączy licząc na różne profity lub święty spokój

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Ekoschematy .

Pszenica i rzepak zanosi się że tego nie rozdzielą będzie jedna i ta sama uprawa .

Jakiś sobie wymyślił że rzepak i burak bardzo degraduje ziemię .

strip-till - nie zalicza się do wymieszania ziemi że by spełnić wymieszanie  resztek pożniwnych .

Jaja się zaczynają robić jedno wyklucza drugie . Nie będzie łatwo ułożyć na 2024 rok na dopłaty , rok 2023 to przejściowy ale z deklaracją na 2024 .

Rzepak zostanie oddzielony od zbóż, to już jest potwierdzone info do źródeł zbliżonych Panu Prezesowi Jarosławu Kaczyńskiemu. Pan Prezes nie ma możliwości wszystko nabieżąco kontrolować swoich ludzi,  ale jak dojdą go słuchy to zaraz stara się zmienić krzywdzące zapisy i tu już wszystko w tym przypadku jest w trakcie prac legislacyjnych i za niedługo będzie wszystko oficjalnie podane.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A gdzie takie info jest , że oddzielone ? .

Wczoraj rozmawiałem ze 30 min z izby rolnej z Lublina , na temat ekoschematów . Poruszyliśmy temat rzepaku i pszenicy to powiadał że nie zostało rozdzielone bo rzepak i burak degraduje ziemię i takie tam pierdoły .

Nie będzie prosta sprawa poskładać by coś ugrać z tych dopłat , bo jedno drugie wyklucza się .

Pod koniec stycznia będą szkolenia na temat ekoschematów, DODR.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

bo rzepak i burak degraduje ziemię i takie tam pierdoły .

To już chyba kukurydza bardziej.....  Chociaż buraki to pewnie jak najbardziej. 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Wczoraj rozmawiałem ze 30 min z izby rolnej z Lublina , na temat ekoschematów . Poruszyliśmy temat rzepaku i pszenicy to powiadał że nie zostało rozdzielone bo rzepak i burak degraduje ziemię i takie tam pierdoły .

Tak samo nie jest rozrozniana kukurydza na kiszonke a na ziarno. Tylko bilans materii organicznej dla tych dwóch różnych sposobów wykorzystania kukurydzy jest zupełnie inny... 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

czyli oddajemy część swojej pracy pod zarząd innych a właściwie nie oddajemy a jest z nas siłą zdzierane i rozdysponowywane przez tych którzy nie potrafią lub nie chcą samodzielnie coś wytworzyć. stąd ciągle nawołuję do jak największego upodlania i poniewierania urzędasów aby musieli przepraszać za to kim są nawet więcej niż urzędasów a całej budżetówki bo nie ma takiej działalności której nie dało by się zastąpić formami nazywanymi jako prywatne (można tak zakładać choć nie bez pewnej dozy prowokacji)

nadal nie widzę aby w necie dało się coś wyszukać po hashtagu #siła kłamstwa polsat; znaczy - czyli już  i nie zobaczę

ten sam mechanizm który sprawia że podatki są nowoczesną formą niewolnictwa tożsamego ze strukturami mafijnymi jak i  nagonka siepaczy władzy na jednego w stadzie nigdy nie obróci całego stada przeciw siepaczom a wręcz sprawia że wielu się do siepaczy przyłączy licząc na różne profity lub święty spokój

ale z tych podatków korzystam  wszyscy z nauki w szkołach z infrastruktury drogowej , z pomocy lekarskiej itp mozna posiłkować sie przykladem USA gdzie podatki są nizsze niz w europie i czy jest taki dobroboty i skąd on się bierze , czy import faktycznie przewyzsza eksport ot chociazby firma coca -cola która czerpie korzysci nie malze ze z całego swiata w postaci transferu zysków itd .        wczoraj był fajny artykuł ile niemcy zyskują na dostepie do rynku europejskiego https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-rekordowy-wklad-niemiec-do-budzetu-ue-zyskuja-piec-razy-wiec,nId,6513838

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galan99 napisał:

A gdzie takie info jest , że oddzielone ? .

Nie będzie prosta sprawa poskładać by coś ugrać z tych dopłat , bo jedno drugie wyklucza się .

Jeszcze nie jest, ale będzie. Wyraźnie piszę, że Pan Prezes Jarosław Kaczyński się w to angażował osobiście i wkrótce wyjdzie odpowiednie rozporządzenie i o tym was zaraz poinformuję, a mam informacje z pierwszej ręki dotyczące się toczących prac na gremium rządu o czym niedługo się przekonacie. To jest kwestia kilku kilkunastu dni.

Edytowane przez Dublin
  • Haha 1
Opublikowano

Ciach i stało się .

Zaskakująco silny spadek inflacji. GUS publikuje najnowsze dane .

Ceny dóbr i usług konsumpcyjnych były w grudniu 2022 r. średnio o 16,6 proc. wyższe niż rok wcześniej — wynika z najnowszych danych opublikowanych przez GUS. To oznacza spadek inflacji drugi miesiąc z rzędu i to znacznie większy od prognoz ekonomistów. Można więc śmiało mówić o pozytywnym zaskoczeniu.

W najnowszych statystykach zaprezentowanych przez GUS jest jednak duży pozytyw. Roczna inflacja wyraźnie spadła i to drugi miesiąc z rzędu. W październiku wskaźnik był tuż pod granicą 18 proc., w listopadzie zszedł do 17,5 proc., a teraz zjechał o prawie 1 pkt proc.

Dzięki cofnięciu się inflacji w końcówce roku, średnioroczna wartość wskaźnika nie wygląda aż tak źle, jak mogło się do niedawna wydawać. Wyniosła 14,4 proc.

WIBOR obniżyli coś podawali z sumy 600 tyś to nisz rata o 250 zł .

Opublikowano
32 minuty temu, Dublin napisał:

Jeszcze nie jest, ale będzie. Wyraźnie piszę, że Pan Prezes Jarosław Kaczyński się w to angażował osobiście i wkrótce wyjdzie odpowiednie rozporządzenie i o tym was zaraz poinformuję, a mam informacje z pierwszej ręki dotyczące się toczących prac na gremium rządu o czym niedługo się przekonacie. To jest kwestia kilku kilkunastu dni.

To te ekoschematy są wymysłem  PISowskim a nie unijnym?

Opublikowano

Inflacja hamuje popyt na produkty mleczne. Koniec z rosnącymi cenami mleka?

Obrazek

Proponowana polityka UE jest niesprzyjająca dla chowu bydła i produkcji mleka – mówił prof. Andrzej Parzonko z SGGW w Warszawie podczas naszego Forum. Dochody rolników nie powalają, a mechanizmy interwencyjne WPR są nieprzemyślane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v