Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

teraz wymyślono kolejny abstrakt - wolne od śladu węglowego.

Jaki abstrakt? Akurat w Polsce ślad po węglu zaginął, czyli wszystko się zgadza.🤣

• Haha 1
Opublikowano

Komentarze wredne, bo miłościwie panującym udało się wmówić ludziom że brak węgla to wina górników, a nie durnego rządu.🤣 No to teraz będzie jazda bez trzymanki.

Opublikowano

roman zaraz skomentuje 😂.tak gorale pogardliwie nazywaja gornikow. u nas mowili hajer..

taka podwyzka to tylko niweluje inflacje-oczywiscie 25 % od 10 tysiecy to troche jest.

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Nasuwa się pytanie co na tym zyskali , kolejny krok nie będą chodzić do kościoła , dzieci na religię , słabo to widzę .

a to nie jest pierwszy krok ?? ilu ludzi chodzi dokosciola ,ile dzieci na religie ?

znasz dane ? za 5-10 lat to nawet ty nie bedziesz 😂

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ludzie stracili pobłogosławienie i poświęcenie domu , ksiądz pieniądze , powiedz kto jest bardziej stratny ?

gdzie mieszkasz to wezme krpopowidlo i pokropie w tamta strone😂.

dajesz kranowe jak moja stara czy bierzesz swiecona z kosciola ?

1 godzinę temu, jarecki napisał:

ale datki z tacy nie są chyba zliczane , ksiądz  musi tez część odprowadzić do kuri                              Pele został pochowany na 9 piętrze budynku z widokiem na stadion w którym grał to dopiero .......... odjazd  hmm ciekawe czy w urnie czy w grobie tradycyjnym                         A wracając do koscioła to jak chodziłem do podstawówki to chyba w 3-4 klasie pamietam był zwyczaj jak z autobusu wysiadalismy zachodzilśmy po drodze do koscioła to bylo po kilka mszy odprawianych co dzień za dusze zmarłych a teraz coraz czesciej są dni z   wonymi  intencjami  a ksiądz i tak musi 1 msze odprawić dziennie chyba 

chyba zartujesz- u nas to pol roku wczesniej sie zamawia msze, ojcu na maja to przed swietami siostra zamawia, mamie to w innej parafii bo wtedy nie masz szans. u tesciowej to do 3-4 intencji na kazdej mszy..nawet na komunie czy chrzcie sa dodatkowe msze za zmarlych

pogrzebowych mszy jest 10-30 -za wujka bylo 31 ostatnio, tylko od najblizszej rodziny odmawiaja,reszta poza parafia. 

Opublikowano

u nas już coraz częściej ofiarę dla jakiegoś chorego dziecka zawożą. 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, jarecki napisał:

kolejny kłamali artykuł Niemiec gdzie jest napisane ze 25%  paru ludzi też zauważyło gdzie ta podwyżka 25 ?

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

18 minut temu, jacus napisał:

roman zaraz skomentuje 😂.tak gorale pogardliwie nazywaja gornikow. u nas mowili hajer..

taka podwyzka to tylko niweluje inflacje-oczywiscie 25 % od 10 tysiecy to troche jest.

czytaj wyżej macie oficjalne pismo zobacz bałer jak robi w babuko 

hajer to górnik strzałowy 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

i to jest na prawdę istotny powód aby odchodzić od węgla i to jak najszybciej i raz na zawsze a nie jakieś ocieplenia klimatu.
Może się kiedyś roboty skonstruuje to polityczno społecznym problemem nie będą i się wykopie tę resztę ale już nie na opał
nie chce mi się Meissnera drugi raz wklejać by wyjaśnił po co

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie zauważyliście że to co państwowe to nie rentowne. 

czy się stoi, czy się leży to wypłata się należy. i tak funkcjonuje wszystko co państwowe. 

kto odchodząc z prywatnej firmy dostaje 125 tyś odprawy 🤔

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał:

Niemcom kibicujesz?für Deutschland?

Nie, ale może jeszcze poprośmy o reparacje od Szwedów za potop ;) 

A i może od Ukrainy za Bandere i Wołyń, w końcu dla nich to bohater narodowy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
59 minut temu, dysydent napisał:

i to jest na prawdę istotny powód aby odchodzić od węgla i to jak najszybciej i raz na zawsze a nie jakieś ocieplenia klimatu.

od tego węgla nigdy nie odejdziesz chyba ze przesiądziesz się na furmankę nie wiem czy ekolodzy by nie manifestowali  ze koń wytwarza metan a furmanka robiona jest z lasów 

47 minut temu, HF86 napisał:

kto odchodząc z prywatnej firmy dostaje 125 tyś odprawy 🤔

Solorz kopalnia węgla brunatnego 150k 

47 minut temu, HF86 napisał:

nie zauważyliście że to co państwowe to nie rentowne. 

8 miliardów to nierentowne ....  najbardziej nierentowni w PL jesteś ty i krus 

45 minut temu, dysydent napisał:

niestety właśnie zmierzamy w kierunku coraz więcej państwowego

przygarła kozie jak koza nie rentowna 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał:

Jakie Państwo ? Wytłumacz co masz na myśli pisząc Państwo bo nie ogarniam co w twoich oczach to znaczy

Ty już nie raz pokazałeś, że nie wiele ogarniasz. ZUS i krus a także system opieki zdrowotnej nie są w stanie pokryć wydatków ze składek. Budżet państwa musi dopłacać aby było możliwe wypłacanie emerytur rent i leczenie ludzi. Jeśli o tym nie wiedziałeś a wątpię byś wiedział to tylko pokazuje jak olbrzymie masz braki w wiedzy na temat tego co się dookoła ciebie dzieje.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Ty już nie raz pokazałeś, że nie wiele ogarniasz. ZUS i krus a także system opieki zdrowotnej nie są w stanie pokryć wydatków ze składek. Budżet państwa musi dopłacać aby było możliwe wypłacanie emerytur rent i leczenie ludzi. Jeśli o tym nie wiedziałeś a wątpię byś wiedział to tylko pokazuje jak olbrzymie masz braki w wiedzy na temat tego co się dookoła ciebie dzieje.

Nie potrafisz wytłumaczyć .Budżet państwa to nasze pieniądze pochodzące z VAT CIT PIT a zarządza rząd któremu my płacimy za to nieudolne rządzenie .Ty udowadniasz że pieniądze pochodzą od państwa -tak te które świeżo dodrukują nie jako wymiana nominałów (zużytych) ale dodrukowanych jako łatanie braków a niejednokrotnie to wpuszczone wirtualne pieniądze zapis na rachunku .A ty twierdzisz że są pieniądze Państwowe -żeby uczyć trzeba temat chociaż liznąć i nie unoś się bo tego nie przeskoczysz .Niema niebyło i nie będzie pieniędzy Państwa są natomiast pieniądze w budżecie państwa którymi zarządza i dysponuje rząd i dopłaca do wymienionych ZUS KRUS itd .Jeżeli jesteś Vatowcem to płacisz jedynie podatek gruntowy do urzędu gminy a do budżetu państwa  płynie tylko vat od żywności którą zjadasz prądu z mieszkania opału itd  .Zaznacz co w tym co napisałem jest nieprawdą -podkreśl  

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

O to to.

miałeś zaznaczyć gdzie błędnie rozumuję a nie o to to (może się mylę i się nauczę i ci przyznam rację dawaj)

• Haha 1
Opublikowano

no wlasnie- tam w tym artykule -na koncu oczywiscie-pisza ze 12 grudnia przedstawiono zadanie takiej podwyzki, poszukaj czy tak bylo naprawde. nie podpisywales jakiejs petycji z zadaniem ??

wicia- za kazde ojro co ci dadza z odszkodowania ja ci daje drugie  😂.

wierzysz choc w jednego centa ??? jestes tak  naiwny ??

https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,ten-raport-potwierdza--polacy-zyja-coraz-krocej--sa-miejsca--gdzie-ten-ubytek-jest-ogromny,artykul,67308954.html

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jacus napisał:

no wlasnie- tam w tym artykule -na koncu oczywiscie-pisza ze 12 grudnia przedstawiono zadanie takiej podwyzki, poszukaj czy tak bylo naprawde. nie podpisywales jakiejs petycji z zadaniem ??

nie podwyżka zawsze jest podobnie jak inflacja ... nigdy w życiu nie było maks jak 10/12% ... ja pytam się gdzie jest napisane 25% ? 

nawet w komentarzach na to zwrócili uwagę 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

wicia- za kazde ojro co ci dadza z odszkodowania ja ci daje drugie  😂.

wierzysz choc w jednego centa ??? jestes tak  naiwny ??

Ty też kibic?nawet mnie to nie dziwi

• Like 1
Opublikowano

63 proc. ankietowanych nie chce powrotu szefa PO na stanowisko szefa rządu po wygranych przez opozycję wyborach, przeciwnego zdania jest 34 proc. badanych - wynika z opublikowanego we wtorek sondażu Ipsos dla OKO.press i TOK FM.

czyli inteligencja wyborcy platformy jest bardzo wysoka  .. jak tusk nie bd rządził bd inna platforma ?

• 🤣

Koniec z monokulturami. Zaproponowano zmiany w DKR 7. Czego one dotyczą?

czyli skoczą się typowi rolnicy rzepak pszenica ... rozporządzenie dotyczy powyżej 10ha 

UE daje wytyczne odpowiedzialność ponosi rolnik.

Głównym celem normy GAEC 7 jest zachowanie potencjału gleby. Jak wynika z decyzji Komitetu Sterującego zmiana w wymogach określonych w zakresie zmianowania upraw oraz dywersyfikacji upraw mając na uwadze, że taka praktyka samoistnie służy realizacji celu normy i jednocześnie zaproponowano, aby w takim przypadku nie było konieczne dodatkowe stosowanie praktyki dywersyfikacji upraw. Obie praktyki się nieco zazębiają bowiem.

Rozróżnienie form ozimych i jarych w zakresie definicji uprawy

Zaproponowano także, aby dokonać zamian w zakresie uzupełnienia definicji uprawy w ramach normy GAEC 7 polegającej na uznaniu upraw jarych i ozimych tego samego rodzaju za odrębne uprawy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v