Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Nie da rady wierzyć w ateizm...

Definicja ze słownika. 

Wiara – nadawanie dużego prawdopodobieństwa prawdziwości twierdzenia w warunkach braku wystarczającej wiedzy. 

Więc jak najbardziej można. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DTaras napisał:

Nie da rady wierzyć w ateizm...

a to ateizm jest wiedzą? jeszcze napisz-cie - empirycznie potwierdzoną xD
poprawiłem na mnogą bo - widzę Was tu więcej (już się nie będę z ikonami potarzał)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

wszystko na co nie ma dowodu musimy opierać na wierze

o ile się z tym zgadzamy lub nie co samo wyrażenie jakiegokolwiek stanowiska jest niczym innym jak pospolitą ignorancją

to ja mam odwagę przyznać się do ignorancji bo zawsze to mniejsza głupota niż upierać się przy nieudowodnionym

Opublikowano

Ja wierzę w Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego bo Pan Bóg dał mu wolną wolę i obdarzył  zaufaniem i Pan Prezes wykorzystał talenty od Boga i zrobił z nich użytek na nasz pożytek.

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

wszystko na co nie ma dowodu musimy opierać na wierze

o ile się z tym zgadzamy lub nie co samo wyrażenie jakiegokolwiek stanowiska jest niczym innym jak pospolitą ignorancją

to ja mam odwagę przyznać się do ignorancji bo zawsze to mniejsza głupota niż upierać się przy nieudowodnionym

nauka obecnie pozwala nam odsiać różne elementy biblijne które były przyjęte omyłkowo przez autorów i stan wiedzy w czasach powstania

Opublikowano
5 minut temu, Dublin napisał:

Ja wierzę w Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego bo Pan Bóg dał mu wolną wolę i obdarzył  zaufaniem i Pan Prezes wykorzystał talenty od Boga i zrobił z nich użytek na nasz pożytek.

prezesowi trochę te owieczki błądzą 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Roman4321 napisał:

nauka obecnie pozwala nam odsiać różne elementy biblijne które były przyjęte omyłkowo przez autorów i stan wiedzy w czasach powstania

a co z tymi "elementami" których brak danych empirycznych nie pozwala zweryfikować a jeszcze bardziej - co gdyby nie zweryfikowała nauka już tych durnot biblijnych które zweryfikowała?

nie żebym negował wszelkie biblie korany czy nawet zapiski prehistorycznego szamana za stuprocentowy stek bzdur a tylko uzurpuję sobie prawo dociekania co jest bzdurą a co nie we wszystkim co mnie dotyczy a przecież w państwie wyznaniowym jakim Polska się już stała ma to wpływ bezpośredni na i mój los czy ... ile jeszcze nieodkrytych bzdur wpływa na moją też rzeczywistość? skoro jednak były tam bzdury to wysoce prawdopodobne że nie wszystkie już wyłapano

bardzo niebezpieczne dla religii zbyt jednostronnie się politycznie deklarować bo nie dość że to uniemożliwia oczyszczenie z bzdur doktryn tej religii co przysporzenia jej kolejnych i takiej społeczności w końcu upadek na co wiele przykładów z przeszłości i toczących się procesów obecnie gdzie doktryny religijne są naginane pod partykularyzm polityków

ateizm był aż nazbyt skrajnym odreagowaniem właśnie na nadużywanie wiary do celów jak najbardziej weryfikowalnych i mierzalnych

się mi kawał przypomniał o spowiedniku parafiankom co urodliwszym grzechy mierzącym za pomocą osobliwego grzechomierza i nie muszę pisać co tym aparatem było

rzecz fikcyjna ale przecież prawdopodobna zważywszy otumanienie chorą dewiacją wiary co gorliwszych dewotek dewiacją spowiednika i spowiadanych ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

taki jeden przekazał zbiór książek jako darowizna i stwierdził że nie ma Boga bo go w książkach nie znalazł, może nie wszystkie czytał, obaliłeś wszystkie religie bo coś więcej poczytałeś ale widocznie za mało

Opublikowano

a kim Ty jesteś że uzurpujesz sobie prawo wyrokować czy inni właściwe czy niewłaściwe rzeczy czytają i czy we właściwych ilościach

chcesz cokolwiek udowodnić czy tylko wymusić pogardą?

Opublikowano

Z tego niczego dobrego nie będzie: jeden drugiemu dusze chce prostować a drugi umysłem kierować. Może i głupoty dysydent ale od robienia głupot w życiu weselej a Ty Roman załadowany weź wyhamuj albowiem istotnie kościół z polityką wymiksowany i był czas gdy papież puścił plotkę iż arabowie pielgrzymów przymusowo obrzezają a czym to się skończyło wszyscy wiemy.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Roman4321 napisał:

sam gardzisz innymi i stawiasz na nieomylnego

gdzie u mnie wyczytałeś jakobym deklarował własną nieomylność - swój grzech mi przypisujesz?
więcej - gdzie wyczytałeś abym negował istnienie Boga? abym podejmował się jakichkolwiek dowodów za Jego istnieniem czy nieistnieniem?

ja tylko zarzucam Tobie podobnym że siłą usiłujecie narzucić wiedzę która wiedzą nie ma prawa być i nie odróżniacie wiedzy od wiary wręcz wiarę stawiając przed wiedzą.

ja tylko stawiam pytania jak daleko możemy posunąć się w samym ich stawianiu aby one miały sens. Stawianie pytań na które z góry wiemy że nie ma odpowiedzi ilość przeczytanych a ni rodzaj ksiąg ani na jotę nie pchnie ku prawdzie a wiara w bzdury nigdy nie będzie bliżej prawdy od przyznania się do najzwyklejszej niewiedzy

ja tylko odróżniam wiarę od wiedzy i ustawiam je we właściwej hierarchii i tu już kto dyskutuje to szkoda czasu na z takim dyskusje bo nie mają sensu dyskusje z fundamentalistami i fanatykami bo takich pozostało jedynie leczyć

stosujesz wyuczone chwyty pseudologiczne
Ty nie po jakim seminarium?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no ta odpowiedź poniżej Twojego poziomu bo wydajesz się umysłem wręcz błyskotliwym i trudnym w kontrargumentacji a jedyne co to zbyt fundamentalistycznym, zamkniętym i tylko konfabuluję dlaczego
no stać Cię na więcej choć pewnie dobrnęliśmy do granic sensu naszej dyskusji i nawet mi pochlebia że kończysz ją na takim poziomie

na wszelki wypadek napiszę - bez odbioru bo tak pewnie będzie najlepiej i mam nadzieję że docenisz grzeczność

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v