Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

chodziło mi o dzierżawienie przez okolicznych rolników, lub po prostu rolników, którzy po wydzierżawieniu nie przekroczą ustawowych 300 ha.

A co ma do tego jakiś limit 300 hektarów? 

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

Połomska czy jest afera nie wiemy czy poszło coś nie tak nie wiemy 

W 2011 r. rząd PO-PSL dopuścił rosyjskie firmy do prywatyzacji Lotosu — informuje RMF FM, powołując się na odtajnioną notatkę ówczesnego ministra skarbu Aleksandra Grada. Do sprzedaży ostatecznie nie doszło, lecz notatka wywołała spór o działania rządu PO-PSL.

Odtajniona notatka w sprawie sprzedaży Lotosu za czasów PO-PSL. Rosyjski wątek

Tylko PO jednak nie sprzedalo, a PiS sprzedal Arabom, którzy jak będą chcieli, to bez problemu będą mogli sprzedać swoje udziały Rosjanom... 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ale to przecież nie ważne, ważne jest to, że Tusk chciał sprzedać, i być może mogli to kupić Rosjanie xD

Wg zwolenników obecnej władzy, bardziej jest winny ten, co myślał o morderstwie, niż ten który go dokonał. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
mirro napisał:

chodziło mi o dzierżawienie przez okolicznych rolników, lub po prostu rolników, którzy po wydzierżawieniu nie przekroczą ustawowych 300 ha.

A co ma do tego jakiś limit 300 hektarów? 

limit 300 ha, jako granica gospodarstwa rodzinnego. można się z tym limitem nie zgadzać, ale taki jest, więc taki przyjąłem.

Opublikowano (edytowane)

No dobra. A jak nie chcę aby mnie przezywano gospodarstwem rodzinnym, bo chcę być przedsiębiorcą z branży rolnej, to już nie mogę mieć ponad 300 hektarów, czy tylko nie mogę startować w przetargach aby rozwijać swoją działalność? A jesli tak, to jak to się ma do wolności prowadzenia biznesu?

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

w moich rozważaniach założyłem rozwiązanie problemu "głodu ziemi". niestety Polska to nie Rosja ani Ukraina, nie mamy jej pod dostatkiem, granic nie da się rozciągnąć. nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. można zjeść tort samemu,, albo w miarę uczciwie go podzielić. w tym wypadku jestem za rozdawaniem dzierżaw z jakimś sensownym limitem. jeśli byśmy go nie przyjęli, może się znaleźć drugi top farms, który zgromadzi tysiące hektarów. a znając życie, uczciwy nie dostanie takiej możliwości,tylko ludzie powiązani z polityką.jesli traktujemy ziemię jako dobro narodowe, to musimy ją dzielić w miarę uczciwie.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano

Raczej jestem za uproszczony systemem podatkowym, równo dla wszystkich, ale wtedy procentowo mniej. Bardziej opłaty KRUS można byłoby zróżnicować, tak jak w przedsiębiorstwach. Składka zdrowotna uzależniona od dochodu, dlaczego nie można by tego rozwiązania zastosować w rolnictwie. Ktoś posiadający więcej pola ma również większe przychody, zapłaciłby większa składkę zdrowotną.

Opublikowano

z tego samego powodu, z którego ja nie biorę dopłat , to nie wypali:

dzierżawy na gębę, gdzie właściciel 2-3 ha bierze na siebie dopłaty, czyli na papierze jest gospodarem

a w rzeczywistości ja mam ponad 20ha upraw

Opublikowano (edytowane)

Być może zróżnicowane składki rozwiązałyby problem legalnej dzierżawy?. Pozbywano by się ziemi,by płacić mniej Dla makroekonomii, czy składkę weźmie właściciel, czy dzierżawca, ale zapłaci odstępne nie ma roznicy. Dlaczego Państwo godzicie się na takie warunki jeśli się Wam one nie podobają?. Z jakiegoś powodu proceder istnieje i ma się dobrze? 

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko PO jednak nie sprzedalo, a PiS sprzedal Arabom, którzy jak będą chcieli, to bez problemu będą mogli sprzedać swoje udziały Rosjanom... 

poczekaj mają tylko 30% chyba ze hubert ma racje z tymi bełkotami 

Opublikowano (edytowane)

z punktu widzenia ekonomicznego, nie ma różnicy, czy ja wezmę dopłaty i oddam je w postaci kasy za dzierżawę, czy też właściciel składa sam wniosek i ta kasa idzie bezpośrednio do niego

ja nie jestem na KRUS i dla mnie to bez różnicy, czy składka będzie progresywna

ziemia , która dzierżawię, też jest od takich, co KRUS-u  nie płacą

dla mnie problemem sa warunki brzegowe uczestnictwa w przetargach KOWR czy programie PROW, skrajnie niekorzystne dla tych, co nie są na KRUS

generalnie powinno się wspierac rozwój rolnictwa, niezależnie od formy, a nie wspierać tych, co płacą KRUS, bo to jest chore

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Mało tego pis to sprzedał tak, ze Armco robiące interesy z Rosjanami może wszystko wetować i mieć prawo głosu.

poczekaj ile w tym prawdy ...........   platforma to chorągiewka ,  oni kłamią cały czas ........... a jeśli ty masz racje to czeka ich niezła kompromitacja  

Przed chwilą, jahooo napisał:

ziemia , która dzierżawię, też jest od takich, co KRUS-u  nie płacą

dla mnie problemem sa warunki brzegowe uczestnictwa w przetargach KOWR czy programie PROW, skrajnie niekorzystne dla tych, co nie są na ZUS

generalnie powinno się wspierac rozwój rolnictwa, niezależnie od formy, a nie wspierać tych, co płacą KRUS, bo to jest chore

amen 👍

31 minut temu, Siedzacybyk napisał:

w moich rozważaniach założyłem rozwiązanie problemu "głodu ziemi". niestety Polska to nie Rosja ani Ukraina, nie mamy jej pod dostatkiem, granic nie da się rozciągnąć. nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. można zjeść tort samemu,, albo w miarę uczciwie go podzielić. w tym wypadku jestem za rozdawaniem dzierżaw z jakimś sensownym limitem

niestety trochę się mylisz ziemi wystarczyło by gdyby nie rozprzedaż od 2009 do 2012 mln hektarów  gdyby nie obcy kapitał ... no i miasta które mają setki tyś ha które bez planu zagospodarowań  1 i 2 klasy są budowane przez deweloperów podbijanie ceny miedzy działką budowlaną i rolną ....   dlatego nie wypalił program mdm czy jak to sie zwało miasto woli dać deweloperowi niż same coś postawić albo dać rolnikowi  ..... pozatym najbardziej w tym kraju bawi mnie gospodarzenie na 6 klasach piachach  działki po 60/100ha  a u nas buduje sie fabryki na 1/2/3 klasie ciężkich ziem 

1 godzinę temu, mirro napisał:

No dobra. A jak nie chcę aby mnie przezywano gospodarstwem rodzinnym, bo chcę być przedsiębiorcą z branży rolnej, to już nie mogę mieć ponad 300 hektarów, czy tylko nie mogę startować w przetargach aby rozwijać swoją działalność? A jesli tak, to jak to się ma do wolności prowadzenia biznesu?

nie raz tu pisali prostacy jak  @Ulman  jak stały puste pgr trzebiło brać ....   teraz to wolny rynek masz pecha ... ja tego nie popieram 

Opublikowano

oczywiście, że wsparcie powinno być bez względu czy się jest w KRUS czy w ZUS. ZUS obecnie płaci się od dochodu, KRUS też takie rozwiązania mógłby wprowadzić. chętniej by oddawano dzierżawy na papier. gdyby te wielkie przedsiębiorstwa zostały podzielone, popyt na ziemię od właściciela 3 hektarowego bez papieru by zmalał. wtedy warunki można by negocjować. co do tych dzierżaw, to czy nie jest to podyktowane brakiem zaufania? bez umowy oddajemy ziemię, ale dopłaty mamy zapewnione, nikt nas nie oszuka. czy nikt z Was nie słyszał o wynajmie mieszkań, gdzie nie płacą za czynsz, a nawet eksmitowac go nie można. załóżmy taką sytuację, ktoś posiada 20 ha, oddaje na papier, przychodzi płacić czynsz w wysokości 20 tys,a dzierżawca. zwleka ,nie płaci. pozostaje wam sąd. niestety ale sąd to jeszcze większe bagno. czy jesteście aż tak pewni uczciwości drugiego człowieka? oddali byście swoją ziemię z obawa,że wam ktoś może nie zapłacić?

Opublikowano
38 minut temu, Roman176 napisał:

poczekaj ile w tym prawdy ...........   platforma to chorągiewka ,  oni kłamią cały czas ........... a jeśli ty masz racje to czeka ich niezła kompromitacja  

Przecież był wywiad z Obajtkiem i tam zapytano, czy dziennikarze kłamią w kwestii tych dziwnych zapisów. No i Pan Obajtek zasłonił się tajemnicą, czyli nie kłamią.🤣 Oczywiście próbował tłumaczyć że to robota na zlecenie ruskich służb co zamęt sieją, ale wzbraniał się przed stwierdzeniem że to zmanipulowane albo spreparowane dokumenty.

52 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

Być może zróżnicowane składki rozwiązałyby problem legalnej dzierżawy?. Pozbywano by się ziemi,by płacić mniej Dla makroekonomii, czy składkę weźmie właściciel, czy dzierżawca, ale zapłaci odstępne nie ma roznicy. Dlaczego Państwo godzicie się na takie warunki jeśli się Wam one nie podobają?. Z jakiegoś powodu proceder istnieje i ma się dobrze? 

Dopłaty mnie nie interesują. Dlatego wali mnie czy gościu je bierze, czy nie, Z reguły pierwsze pytanie jest właśnie, kto bierze dopłaty. Kiedy mówię że oni, to od razu micha się cieszy. A z jakiego powodu ten proceder istnieje? Ano z takiego że są dopłaty. A po kija są? A tego to już Bozia sama nie wie.🤣 To tak jak z emeryturami, Zamiast uczciwie rewaloryzować, to się daje 13,14,15.

Opublikowano

już kiedyś pisałem, że wszelakiego rodzaju dopłaty w Założeniu mają regulować rynek, a tak naprawdę go rozwalają. ceny maszyn po wprowadzeniu dopłat oszalały. a największym zyskiem dopłat, jest możliwość prowadzenia rolników za nos, jak unia zagra tak należy zrobić bo palcem pogrąża, dopłaty zabiorą.

Opublikowano

A nasi obiecywali zrównanie tych dopłat dla naszych rolników, do poziomu zachodnich. I co? Widać im pasowało że mogą coś obiecać, bo jakby były równe, to przecież nie szło by se punktów nabijać.😂 Czyli wodzą za nos swoich obywateli i mają ich za stado baranów.😂

• Like 1
Opublikowano

najlepsze tłumaczenia Unii,że dopłaty nie mogą być równe, bo jeśli biedniejszy by dostał tyle samo to byłby bogatszy od od bogatego, tak w skrócie. absurd goni absurd, a nasi politycy mają nas tak głęboko w jelicie, jak urzednicy z unii, (patrz z RFN).

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

chyba ze hubert ma racje z tymi bełkotami 

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

nie raz tu pisali prostacy jak  @Ulman  jak stały puste pgr trzebiło brać .

Roman aleś się rozochocił🤣

Opublikowano

Bardziej opłaty KRUS można byłoby zróżnicować, tak jak w przedsiębiorstwach. Składka zdrowotna uzależniona od dochodu, dlaczego nie można by tego rozwiązania zastosować w rolnictwie. Ktoś posiadający więcej pola ma również większe przychody, zapłaciłby większa składkę zdrowotną.

Ale przecież tak jest. Pomijając już skalę tej składki względem ZUS to każdy płaci ją od ilości posiadanych hektarów przeliczeniowych.

Do tego są progi gospodarstw , do 50 ha, 50-100ha, 100+, gdzie składki emerytalne  są wyższe. A najlepsze sk***ysyństwo że nie wpływają one na wysokość przyszłej emerytury. Naliczane są ot tak, za samo posiadanie.

Opublikowano (edytowane)

PIS to lewacy tak samo jak 90% społeczeństwa które uważa że zaradny i pracowity powinien dotować  głupków i leni.

2 godziny temu, jahooo napisał:

może dodatkowo progresja w opłatach , jak w podatku, powyżex 50ha x2, powyżej 100ha x4 itp

Proponujesz socjalistyczną patologię. Czemu wiekszy ma płacić 4x wiekszy podatek od drobnicy?  Z jakiej przyczyny i w imię czego? 

2 godziny temu, Roman176 napisał:

nie raz tu pisali prostacy jak  @Ulman  jak stały puste pgr trzebiło brać ....   teraz to wolny rynek masz pecha ... ja tego nie popieram 

Nie popierasz boś lewicowiec i uważasz że ktoś ci jest coś winien. Otóż Roman nikt nie jest ci nic winien. Za późno sie urodziłeś i masz pecha. Trudno - tak bywa.

A Topfarms powinien odpalić max 1000 ha dla takich jak ty a reszta niech idzie w dzierżawę w całości.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

w ZUS obecnie płaci się składkę od dochodu, nie mające wpływ na wysokość emerytury,ponieważ sprytnie zapisali,że to są składki zdrowotne, a nie emerytalne. te drugie są bez zmiany,więc i emerytura bez zmian. nie ma co myśleć,że jakikolwiek rząd polepszy nasz byt. "by żyło się lepiej" hehhee .

Opublikowano (edytowane)

z tego co wyczytałem z Waszej tu wcześniej dyskusji to pono ten "topfarms" czy jak tam się to pisze jest spoza ue bo to pono jacyś angole zatem kwestia dopłat za dzierżawy na terenie ue.... ?
nie żebym wiedział cokolwiek więcej od Was czy miał jakieś własne zdanie co jedynie wskazuję na sam ten fakt do ew głębszego przeanalizowania czy ten fakt jakoś nie preferuje ...

bo politycznie to my ostatnio z angolami koalicja antykacapska a powoli i antyszkopska tak że to też ma znaczenie choć już nieoficjalne.

święta i szkoda mi czasu i głowy zgłębiać bardziej i tylko tyle co wychwyciłem z tu wpisów ew poprawcie jeśli co błędnie albo zignorujcie

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v