Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

"Ich rozmowy (a także korespondencję Misiewicza z gen. Parafianowiczem) — dzięki wykorzystaniu systemu Pegasus — przechwycili wówczas agenci CBA."

Yyyyyy no to się posypała narracja o braku Pegazusa.🤣

"W zabezpieczonych przez nich materiałach znajdują się m.in. rozmowy o rozliczeniach między Misiewiczem i Tadajewskim. Jak te, w których pierwszy informuje drugiego o wystawieniu faktury, a drugi pierwszego o tym, że po wykonaniu zleconych mu zadań w postaci umawiania spotkań z ludźmi wojska będzie mógł liczyć na tzw. success fee (z ang. premię za osiągnięcie zakładanego celu)."

Lobbing mobbin i petting.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

z fasolowego tematu cytaty bo tutaj lepiej nawet pasują jak tam

4 godziny temu, Grzechooo napisał:

w tvpis nawet nie bąkneli o protestach rolników, tylko jak zawsze że "Mamy dobry rząd, wybitnych fachowców, gospodarka idzie do przodu, a ludziom żyje się coraz lepiej!"

4 godziny temu, melon10641 napisał:

O i nie powiedzą, jak agrounia robiła ogólnokrajowy protest to też nic nie powiedzieli. Trzeba LHS zablokować na dobę wtedy zauważa. 

27 minut temu, dysydent napisał:

wtedy to wojsko wyślą bo ten LHS - zdaje się - teraz podciągnięty pod status infrastruktury strategicznej nawet nie lokalnej ale całego NATO
Z resztą ten zalew ukraińskimi plonami też rykoszet działań - nazywają - systemowych tym razem ogólnounijnych i ten protest był pod wnikliwszą obserwacją i na wyższych szczeblach niż się większości wydaje. Sam "guru" Kaczyński ma tu g..wno do gadania a wręcz sam nie wie czy może cokolwiek aby to skarcone nie było z samego Waszyngtonu

no ale tylu tam było a tylko na yt natrafiłem na partacką technicznie ale wyważoną w ogólnie pojętej Kulturze; relację "Perquinsa" (choć i za to Mu chwała) i jak na razie nic, choć zaraz sprawdzę czy kto czego nie podrzucił od wczoraj.

podsumowując - dobrze że protest nie był nazbyt agresywny jak też - dobrze że był

czy teraz lepiej rozumiecie dlaczego Niemcy tak chętnie wysłały Patrioty do ochrony "wschodniej flanki" Lubelszczyzny?

bo coś mi się wydaje że nie dla ochrony polskiego rolnictwa na tej "flance" a osłony transferu zysków z udziałów niemieckiego rolnictwa na Ukrainie. no i przemysł rolno spożywczy też woli tańsze płody rolne niż droższe co akurat tu już bez rozgraniczenia po nacjach;)
Polskie rolnictwo akurat jest tutaj bardziej ofiarą niż protegowanym

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dzisiaj Agrobiznes mówi o strajkach rolników, chyba wyczuli nosem że mogą stracić głosy na wsi, więc coś chyba będą próbować robić w tym temacie... 

paryskim Matifie tanieje rzepak tez powiadali i o rekordowych zbiorach w Australii rzepaku .

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

No przecież emerytury będą podnosić.

Podwyżka na plus tylko składka na bank skoczy . Lepiej żeby te 2 mld zł dali z budżetu niż dużo podnieść składki emeryt. rentowe .

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, nie napisał:

dlaczego nie należy dymisjonować "granatnika"?

"Facet ma szczęście. Nie zabił siebie ani nikogo innego! A potrzebni są ludzie, którzy przynajmniej mają szczęście skoro nie mają rozumu" (cytat z RG) 

:D 

Zdjęcie

widać kto jest potęgą :D 

a to już wiem dlaczego tylu kretynów na szczytach władzy. Kryteria selekcji tylko takich preferują bo sama prawda jest w powiedzeniu - głupi ma szczęście, a tylko bzdurą jest że zawsze.
Mądremu szczęście mniej potrzebne niż kretynowi a kretyn tylko ten przeżyje który je miał czyli u władzy mamy takich którzy mimo wszystko przeżyli własną głupotę choć statystycznie są w mniejszości spośród własnej grupy (reszta trafiła na pomniki pośmiertne) zatem teraz ich podwładni podlegają najgorszej z możliwych opcji statystyki co dowodzi słuszności mojej tezy że Polska musi mieć szczęście głupiego aby przetrwać tylko statystyka szczęśliwych trafów preferuje tych którzy mniej durnot robią jak na przykład wierzą w statystyki a nie widzą trendów.

a jak te wzrosty produkcji wyglądają w liczbach bezwzględnych? że się z pozycji ignoranta zapytam.

moja kura zniosła jajko piąte w tym tygodniu (czysto hipotetycznie bo nie mam kur) zniosła jajko dzisiaj choć na tydzień znosi cztery (no tak to trochę leniwa ta kura) czyli kura średnio dziennie znosi 4/7 jajka co w przybliżeniu daje niecałe 60% jajka a dziś zniosła 100% czyli mam wzrost produkcji jajek dzisiaj o 40% gdy w fermie która produkuje średnio dziennie np 5000  jajek też wzrosło ale tylko o 0,5%
ktoś się przyczepi że nie policzyłem średnio tygodniowego wzrostu, no dobra 5/7 to już nieco ponad 70% jajka czyli .... no puszczę z torbami fermiarza bo u mnie wzrost o ponad 10% a nie nędzne pół xD

Prawda
Tyz prawda
Święta Prawda
g..wno prawda
statystyka

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Podwyżka na plus tylko składka na bank skoczy . Lepiej żeby te 2 mld zł dali z budżetu niż dużo podnieść składki emeryt. rentowe .

Składka krus to i tak grosze w porównaniu do składki zus. Ale To jest kolejny etap skubania rolnika. Teraz pis od niego weźmie tę większą składkę obiecując podwyżkę emerytury w przyszłości. A w przyszłości będą martwić się inni jak już pisu i tej forsy nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

a tak tak
tam gdzieś wcześniej wspomniałem o królu D(o)ainie Żelaznej Stopie co na świniach zajechał aż na tron teraz nastały czasy Jarina Platynowe Kolano

pierwszy używał świń wierzchowych, drugi propagandowych
Jedno co obydwu trzeba przyznać - swoje świnie karmili dobrze a że drugi jeszcze musiał na klęczkach o ich względy zabiegać? no cóż, marnieje i substancja królów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
47 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Lepiej żeby te 2 mld zł dali z budżetu niż dużo podnieść składki emeryt. rentowe .

Ło matko toż to tyle co dwie trzecie budżetu TVP na rok następny. Ludzie nie szalejcie, telewizja ważniejsza.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

świnie z głodu pozdychają i co wtedy? wegetarianizm? :o a jeszcze i chlewnię kto obcy zajmie!!! (tego przerażenia nie odda żadna ikona)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a może celował i tylko nie trafił?

zawsze to celibat łatwiej utrzymać gdy pokusy się przygasi a ci w celibacie to Jego guru i rozważał dołącz... zaraz, przecież...

strzały wielokrotnie  (w tym opatrznie) celne to nie taki ewenement

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Eeeeee tam już raczej chciał kolejny raz strzelić se w stopę, ale rykoszet o beton i klejnoty oberwały.😂 A wiadomo, że beton u nich solidny.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

no z tym betonem... my wszyscy na komunistycznym chowani tak że miało od czego odskoczyć

aa to dla tego nabór w seminariach zmalał, beton (chwilowo) skruszał i mniej rykoszetów?

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ta wylewka świeża i od nas zależy czy damy jej w pełni związać

ciekawe czy agrounia będzie miała odwagę przewąchać czy beneficjentami zysków na transferach zbożowych ukraińskich nie zarabiają jakie nominaty polityczne w gospodarkę ;)

tu sam bym miał dylemat bo na tym i tak się ktoś utuczy i jeśli już to wolał bym aby możliwie najbardziej swój a nie jaki z wyższej brukselskiej pólki nominat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

Lobbing mobbin i petting.🤣

...arse-licking...

dysydent napisał:

ta wylewka świeża i od nas zależy czy damy jej w pełni związać

ciekawe czy agrounia będzie miała odwagę przewąchać czy beneficjentami zysków na transferach zbożowych ukraińskich nie zarabiają jakie nominaty polityczne w gospodarkę ;)

Aaa czy agro unia nie jest czasem takim beneficjentem? W sensie członki tegoż zbiegowiska. Albowiem wszak - pod jednakowo życie można w emocje ubogacić jak i najciemniej...

*pod latarnio

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

tu sam bym miał dylemat bo na tym i tak się ktoś utuczy i jeśli już to wolał bym aby możliwie najbardziej swój

Ciekawe czy ten utuczony potem powiedziałby o Tobie, żeś swój?🤣 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v