Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galan99 napisał:

Ha ha ha ludzie co słuchają i to wystarczy ludziom .

ale ci ludzie co wierzą we wszystko co słyszą już dawno im samym nie wystarcza aby mieć na cokolwiek wpływ nawet na swój własny los

18 minut temu, malaczarna napisał:

Ile można trzymać pszenicę na tych magazynach lat?

nie ten temat ale doprecyzuj pytanie na jakich magazynach

we właściwych warunkach czteroletnia raz u mnie jeszcze jako taką zdolność kiełkowania zachowała ale wilgotność grubo poniżej 14% i szczelny dla szkodników w tym i owadzich zbiornik no i ziarno nieuszkodzone bo nie ma takiego zbiornika który byłby szczelny na rozkruszki. a jak na mąkę była nie wiem choć kury się nie skarżyły i do dna ten zasiek wyjadły bo dla kur był zostawiony gdy warzywami wyszła mi przerwa w pszenicy na polach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

przed chwilą Agrobiznes podał o rekordowych zbiorach pszenicy i kuku na świecie .

Firma owoców kampol - padła w h*j rolników kasy nie dostanie za towar zadłużenie firmy około 200 milionów .

To podaj teraz firme niemiecką co ogłosiła upadłość i nie wypłaciła rolnikom 

31 minut temu, mirro napisał:

Teraz będzie duszenie inflacji, czyli surowce rolne nie mają prawa zdrożeć. 

Jak drozało to wolny rynek a jak tanieje to duszenie inflacji ?  

Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Ha ha ha ludzie co słuchają i to wystarczy ludziom .

Głupiemu pisowskiemu wyborcy wystarcza propaganda z TVP, kto ma trochę oleju w głowie to traktuje Agrobiznes jako program kabaretowy xD

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

na pewno by znalazł tylko nie znam niemieckiego no i jakim VPN-em trzeba by z Niemiec wejść do neta a kto wie ile upadłych polskich było niemieckimi słupami

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Najwyżej zapłaci 20 groszy i jest ekstra zapłata i tak firma nigdy nie padnie prawda .

Jak  naprawdę surowca na świecie brakuje , to zapłacą godniej a tak to taki h*j . 

Tak samo z pszenicą i kuku i rzepakiem , był wybryk natury zeszłym roku , napalili się na ceny a tu h*ja nie ma .

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Głupiemu pisowskiemu wyborcy wystarcza propaganda z TVP, kto ma trochę oleju w głowie to traktuje Agrobiznes jako program kabaretowy xD

Nie prawda za PO k**wa sadowniki tak samo strajkowali i za PSL , jak to k**wa ludzie zapominają szybko .

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Najwyżej zapłaci 20 groszy i jest ekstra zapłata i tak firma nigdy nie padnie prawda .

Jak  naprawdę surowca na świecie brakuje , to zapłacą godniej a tak to taki h*j . 

Tak samo z pszenicą i kuku i rzepakiem , był wybryk natury zeszłym roku , napalili się na ceny a tu h*ja nie ma .

Nie prawda za PO k**wa sadowniki tak samo strajkowali i za PSL , jak to k**wa ludzie zapominają szybko .

Poczekaj, przypomnę ci sie za rok, jak malina będzie po 4zl/kg , dzięki importowi pryskanej nie wiadomo czym malinie z UPAiny. 

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

No ale pis to przecież najbardziej pro rolnicza i pro wiejska partia w Polsce? Dlaczego rolnicy strajkują przeciwko komuś kogo w większości sami wybrali?

Opublikowano (edytowane)

Truskawki z meksyku i Hiszpanii , Maroka i tak dalej .

Wiem że tak będzie a dlaczego bo nie ma czysto Polskiego przemysłu a obcy kapitał , kupi tam gdzie taniej .

Tak samo z pszenicą i kuku i rzepakiem . 

Wołowiną , przecie  kto podpisał umowy z Ameryką łacińska . POLSKA PODPISAŁA , czy UNIA .

20 minut temu, hubertuss napisał:

No ale pis to przecież najbardziej pro rolnicza i pro wiejska partia w Polsce? Dlaczego rolnicy strajkują przeciwko komuś kogo w większości sami wybrali?

Kto wybrał PO tak samo Polacy i taka sam h*j  było i będzie 

Tym razem czytać co dla rolnika . Po tego nie zrobiło Emerytura z KRUS TAKA SAMA JAK W ZUZ . ROLNIK SKŁADKI ZAPŁACI  MNIEJSZE JAK W ZUZ .

Ważne zmiany w emeryturach dla rolników

— Prezentujemy specjalną ustawę, która zmienia sposoby naliczania emerytur rolniczych. Minimalna emerytura rolnicza po 25 latach opłacania składki nie może być niższa niż analogiczna emerytura w systemie ZUS — powiedział premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej.

Emerytury w KRUS mają być waloryzowane na tej samej zasadzie co te z ZUS. Rząd przyjął projekt ustawy w tej sprawie, co oznacza, że rolnicy mogą się spodziewać wyższych świadczeń. O tych zmianach i kolejnych mówili na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.

"Rolnicy już nigdy nie będą mieli niższych emerytur"

Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zwracał natomiast uwagę, że ustawa ma na celu zrównanie emerytur z KRUS i ZUS. W przepisach ujednolicona zostanie kwestia waloryzacji, która była niekorzystna dla rolników.

— Już od 15 czerwca obowiązuje rozwiązanie, że rolnik może pobierać emeryturę, pozostając nadal w pracy w gospodarstwie. A teraz kolejny element wyrównania to właśnie powiązanie emerytury z KRUS z emeryturą najniższą ZUS, żeby rolnicy już nigdy nie mieli niższych emerytur — mówił minister.

Dla Polaka .

Budowa domu 150-200 m kw. nie będzie wymagała pozwolenia na budowę. Przepisy te będą obowiązywać od początku roku — poinformował we wtorek minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/bez-pozwolenia-na-budowe-nawet-200-metrowego-domu-to-prawdziwa-rewolucja/jtqs52x

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

@galan99 zauważ jak wszystko się wywraca do góry nogami na naszych oczach i może się jeszcze porobić tak że panem będzie ten kto ma właśnie surowce w tym rolnicze a nie handlarz bo deficyty już dziś znacząco pocięły marże tym drugim. w obliczu drożyzny energetycznych kopalin a i nawozów kopalnych na naszych oczach leci w gruzy unijny subwencjonizm rolny i jak już dziś mało istotnym składnikiem przychodów czy; ogólnie - obrotów dobrych gospodarstw są dopłaty.
to JUŻ jest nowa rzeczywistość gospodarcza i dawne słabości mogą być atutami.
Nie mówię że cokolwiek lepiej rozumiem od reszty no ale już widzę że realiów gospodarczych trzeba się będzie uczyć od nowa

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/w-rosji-plonie-gazociag-ogromny-slup-ognia-wideo/5whkqrt

znalazłem w necie - Mordowa, Mordowia
jeszcze lepiej xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

a kto poważny dziś wierzy tej reklamowo propagandowej szczekawce w jaką się agrobiznes zamienił

Tam koszą i grabią , raz wprawo raz w lewo.

14 minut temu, dysydent napisał:

znalazłem w necie - Mordowa

Tam podobno jest nawet powiat Mordobijski😆

Opublikowano
56 minut temu, dysydent napisał:

na pewno by znalazł tylko nie znam niemieckiego no i jakim VPN-em trzeba by z Niemiec wejść do neta a kto wie ile upadłych polskich było niemieckimi słupami

Galan jest przeciwny zagranicznym inwestorom , tak wynika z Jego wpisów a nie po to inwestuje zagraniczny kapitał zeby zbankrutować  do tej pory to tylko kojarze ubojnie firmy Pini w Kutnie ale to włosi byli nawet nie wiem czy mieli długi no i chinczycy na A2 polegli  .

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, jarecki napisał:

Galan jest przeciwny zagranicznym inwestorom , tak wynika z Jego wpisów a nie po to inwestuje zagraniczny kapitał zeby zbankrutować  do tej pory to tylko kojarze ubojnie firmy Pini w Kutnie ale to włosi byli nawet nie wiem czy mieli długi no i chinczycy na A2 polegli  .

no ale które kraje bogatsze? te w których mieszkają owi inwestorzy czy te w których inwestują?

nawet takie Chiny cokolwiek zaczęły znaczyć gdy same zaczęły na zewnątrz się wychylać własnym kapitałem.
Galan tylko myli kolejność - najpierw musi być ten własny kapitał a później własne inwestycje na zewn. Aby był własny inwestor na zewn musi się na kimś wewn dorobić a przede wszystkim nauczyć na czym to wszystko polega. Aby coś od innych pozyskać trzeba też im coś od siebie zaproponować a co my mamy atrakcyjnego lub niezbędnego na wymianę? jest jeszcze polityka wymuszania marży a jaką my mamy siłę negocjacyjną? ani technologii własnej ani surowców no może po za tą miedzią
Wyganianie kapitału zewnętrznego zbyt wcześnie nie rynkowymi metodami to co najwyżej izolacjonizm i regres gospodarczy a dalej cywilizacyjny.
Z jednym się z Galanem zgadzam - nie mamy polityki skutecznie broniącej przed dyskryminacją własny kapitał nie tylko na zewnątrz ale i na własnym rynku wewnętrznym.
I co z tego że pis próbował? jeśli właśnie na kopach KPO jest cofany pod pretekstem obrony "praworządności" choć przecież wiemy że prawo sprawiedliwe dla wszystkich nie istnieje bo jeśli owca cała to wilk i tak coś innego musiał zeżreć że syty a i sama relacja tych baranów do trawy nic wspólnego ze sprawiedliwością nie ma tym razem dla trawy.

aby wymusić własne warunki transakcji sam płacz pokrzywdzonego to nieporozumienie bo - jak to Shrek mawiał - potrzebne jakieś wsparcie nie do odrzucenia czy to atrakcyjnością czy siłą a co my mamy z dwojga tego?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Bez inwestycji zagranicznych Chiny by g. znaczyły. Nawet Afrykańskie kolonie gdy były drenowane przez kolonistów miały się lepiej niż po uzyskaniu niepodległości. 

Opublikowano (edytowane)

no właśnie sami Chińczycy nadal nie są do końca pewni czy są już na tyle silni aby wychodzić szerzej z własnym kapitałem czy jeszcze zbyt wielkie ryzyko i zostaną rozniesieni na bagnetach najemników tych którym przecież będą musieli wejść w rynki. Są zbyt duzi aby powtórzyć strategię Japonii czy Korei Pd i z góry wiedzą że tak pobłażliwie ich obce rynki nie przyjmą co z resztą już widać u jankesów. Polska jest formatu bardziej tych mniejszych i było by łatwiej ale za japońską ekspansją czy pd koreańską szła specyficzna oferta autorska a Polska jaką może zaoferować?
Wierzycie że to co wczoraj linkowałem co Meissner referował te reaktory na Uran 238 to nie zostanie podkup.. potrafimy rzecz sfinalizować pod własną ofertą i patentem?
Projekt jest na tyle zaawansowany że już są patenty a nie ma nawet drobnych na bodaj zespół badawczy własny czy to z budżetu czy prywatnej ale polskiej fundacji.
z tego nie ma prawa nic być dla Polski  jeśli na tym etapie dowiadujemy się że już by Niemcy to mieli gdyby im nie od..ebało z tą walką z reaktorami. z resztą odsyłam do linka jakie dwie może jedną stronę temu
To z jutuba to z daleka widać

dobra, mam
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/292308-sytuacja-polityczna-w-polsce-okiem-rolnika-2022/?do=findComment&comment=3888462

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Kampol powiadasz? Przecież w ubiegłym sezonie pisałem że padnie.😂 Ci co se wzięli do serca ostrzeżenie, w tym roku dostarczali im symbolicznie.

Ale nie bój nic. Kampol kupił Ryki za PiSowskim pozwoleniem a nawet co niektórzy maczali w tym paluszki. Tak że ten, tego ,...........🤣

Jak zaczynali tegoroczny sezon, to im brakowało tylko 160 milionów.🤣

Opublikowano
53 minuty temu, Leszy napisał:

Nawet Afrykańskie kolonie gdy były drenowane przez kolonistów miały się lepiej niż po uzyskaniu niepodległości.

Oczywiście, koloniści trzymali krótko za pysk tubylców i był ład i spokój, najlepszym chyba przykładem tego co dało uzyskanie tam niepodległości jest była Rhodezja, obecne Zimbabwe, zresztą w większości krajów Afryki po uzyskaniu niepodległości wybuchły wojny domowe, zamachy stanu , rewolty, grabieże tego co wcześniej wypracowali.Tylko RPA uniknęło zamętu związanego z przejęciem władzy przez czarnych.

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

Tylko RPA uniknęło zamętu związanego z przejęciem władzy przez czarnych.

A u nas rządzą biali i rozpiździel jak ta lala🤣

Opublikowano (edytowane)

apropo linku Dysydent to japonia wraca do energetyki atomowej i ma wybudować nowe elektrownie , a Łukaszenka kika razy proponował Polsce energi z nowo wybudowanej elektrowni atomowej no i wiem z kąt takie zainteresowanie ze strony niemiec ukrainą było co do produkcji wodoru 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v