Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

podatki musza być,ale uczciwe dla wszystkich. niestety czym więcej uregulowań,tym daje więcej furtek tym bogatszym. przykład markety, jeśli przynoszą zyski wystawia im się fakturę licencyjna, opiewającą na kwotę przychodu rocznego. według litery prawa, wszystko jest legalne, ale czy uczciwe? mały sklepik nie może tego zrobić,ponieważ właściciel musi płacić ekranu w którym przebywa. z perspektywy klienta , w markecie będzie taniej,lepiej, fajniej.jak sklepik ma konkurować, jeśli płaci podatek dochodowy a market go unika??? słyszałem już,że są przeciwnicy podatku obrotowego bo to zapłaci klient. a czy w sklepikach nie płaci klient podatku? placi,ale oburzenia brak. uważam,że powinien być podatek obrotowy równy dla wszystkich sklepów. ZUS obecnie to koszmar,opłata składki od przychodu. 12%+9%=21%. do tej pory było 18 potem 17. to różnica 3%, a firmy z kapitałem zagranicznym mogą lokować się w rajach podatkowych. to jest prawdziwa polityka,bo dotyka najniższe warstwy społeczne, a rzucanie obraźliwymi epitetami tylko z powodu przekonań jest dla mnie barbarzyństwem. podniesienie VAT do 23% to był cios w kupujących, bo oni vatu nie odliczą. miał być chwilę, a trwa już chyba 12lat, nikt nie obniżył. ja różnicy w układach nie widze, wszyscy jadą na plecach rolników, robotników, tych na dole drabinki społecznej. może powrót do ustroju plemiennego byłby recepta, taki reset państwa😀

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, witejus napisał:

A o co tu chodzi?złe duchy zaległy pod mostem?

jeszcze nie powinny zdążyć bo most nówka, otwierają gdzieś na podlubelskim zadupiu ale to jest nieważne

może kiedyś nadejdą mądrzejsze czasy i to zdjęcie trafi do podręczników historii dla niższych klas podstawówki a każdy niech sobie dopowie jaki będzie temat lekcji

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

zastanawiam się po co takie szopki się odstawia. jeśli ksiądz chce pobłogosławić, wolno każdemu,przychodzi,pomodli się, pokropi i pójdzie. mamy wolność religijna,nie jestem przeciwnikiem żadnej, ale czy nie za dużo "cukru w cukrze"?

Opublikowano (edytowane)

ksiądz tam jest tylko groteskowym dodatkiem w sumie neutralnym ale ja bym wolał zobaczyć na ceremonii tych którzy na prawdę ten most zbudowali
Przy okazji jeszcze by reklama wyszła i nie ma lepszego dokumentu gwarancyjnego jak ... czym podobne pamiątki foto gdyby było jak powinno być.

w sumie to tym postem zepsułem przekaz poprzedniego zatem powrócę -.... jaki będzie temat lekcji?
sam nie wiem a tylko przeczuwam że jest w tym jakaś znamienność tylko nie wiem czego no ale ja też przecież jestem własnością tych obecnych, głupszych czasów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

do nagród i pochwał wszyscy stoją w pierwszym szeregu. do pracy pewnie nikogo. dla pryncypałów samo podpisanie dokumenty o budowie to był wysiłek. a jak nie odpalił wykonawca 10% to przetargu nie wygral😀

Opublikowano (edytowane)

że parafraza wyrzutu podpalacza?
- łapówki to nie było komu odwagi wziąć a do fotki ryje wystawić tylu się nazlatywało (?)

jest jeszcze parę innych mądrości ludowych
jak se chłop babę gnojasa weźmie to powiadają - on ma zasuwać a ona leżeć i pachnieć

ot taki pożytek z urzędasów jak z tej baby, jeden zbuduje a dwudziestu innych do landszafta facjaty nadstawi

jak nisko trzeba upaść aby godzić się do figurowania na podobnych zdjęciach w tej roli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ta obwodnice budowali prawie 10 lat-1,3 km..koszty 3 razy wieksze niz planowano, dwoch wykonawcow zeszlo z budowy. 

dwa razy plany- do d*py byly teren byl taki ze trzeba bylo dolozyc pare milionow do wymiany gruntow , odwierty byly chyba fikcyjne. 

po otwarciu oczywiscie zamkneli i pare tygodniu cos poprawiali.

no i najlepsze-malo kto tamtedy jezdzi-w taka pogode nikt kto zna trase, nie zrobiono zakazu wjazdu ciezarowek na stara droge, tylko informacje ze moga jechac inna trasa, to droga do kamieniolomu -w soboty ,niedziele i swieta malo kto tamtedy jezdzi,tylko ruch lokalny.

a odpowiedzialny za taka polityke wojt umarl , ial 40lat ,pare lat ciezko chorowal a i tak chwile przed smiercia wybory wygral- wiekszosc nie wiedziala o jego chorobie, miesiacami poza urzedem, bezholowie bylo kompletne.wiedzial ze nikt go nie rozliczy wiec obiecywal wszystko kazdemu, narobil planow projektow za miliony ,pozaczynal rozne budowy i nic nie skonczyl,  z nowej szkoly  w polach tylko fundamenty widac . oczyszczalnei sciekow wybudowal na kredyt za 20 milionow -tylko sciekow w niej nie bylo ..

Opublikowano (edytowane)

znaczy - im większe g..wno otwierają tym więcej urzędniczych much się do fotki zleci?

nno to ten most z Czarnkiem jeszcze nie taka tandeta xD tylko czterech pajaców w tym jeden to pewnie goryl i służbowo, znaczy - parę lat wytrzyma i potrzebniejszy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

od 89 ciągle to samo, korupcja, dyletanctwo, nastawienie na uposażenie swoich, czy to zakłady przejmowane za grosze, czy ziemia rozszabrowane miedzy swoimi. jak Rakowski chciał rozluźnić system, stopniowo, chociażby pozwolili zakładać firmy jednoosobowe, nie chcieli takiego gówna,jakie zaserwowali nam w latach 90. szybko ten pomysł zgasł,bo nie było w nim możliwości szabrowania majątków, a to ludziom z układu się nie opłaciło.

Opublikowano (edytowane)

oj na noc za ciężkie tematy i może powrócimy ale nie przed snem bo jeszcze jakie koszmary się przyśnią

z resztą - Rakowski, to dawno temu i to co teraz pojąć to trzeba ... tamci jakoś tam se poradzili, do wojny domowej nie doszło, każda strona starała się przede wszystkim jak najmniej konfliktów a teraz wręcz grożą podburzają jednych na drugich, zaczynam się utwierdzać w przekonaniu że ateistyczne pojeby mniej groźne od pojebów religijnych i po tamtych czas spokojny a po tych na dwoje...

dobra, bedzie, koszmary...

https://spidersweb.pl/2022/12/ekologiczny-pogrzeb-w-polsce.html?utm_source=newsshowcase&utm_medium=gnews&utm_campaign=CDAqDwgAKgcICjDJqKAJMIyYcDDVlIkB&utm_content=rundown

i z ostatniej chwili- Ukraińcy odpowiednik ruski "Dublina" złapali

..branoc

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, dysydent napisał:

w sumie to tym postem zepsułem przekaz poprzedniego zatem powrócę -.... jaki będzie temat lekcji?

"Wpływ wody święconej na stygnięcie betonu w budowlach drogowych" ale to temat na politechnikę. 🤣

5 godzin temu, dysydent napisał:

Coś jak.

kto wy?

-my ruskije partizany

a skolko was? 

zwei und zwanzig;

🤣

Teraz ruskie zamiast mówić "eto budiet wsio kukrydza " będą głosić że "tam wsio polaki"🤣

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

oj na noc za ciężkie tematy i może powrócimy ale nie przed snem bo jeszcze jakie koszmary się przyśnią

z resztą - Rakowski, to dawno temu i to co teraz pojąć to trzeba ... tamci jakoś tam se poradzili, do wojny domowej nie doszło, każda strona starała się przede wszystkim jak najmniej konfliktów a teraz wręcz grożą podburzają jednych na drugich, zaczynam się utwierdzać w przekonaniu że ateistyczne pojeby mniej groźne od pojebów religijnych i po tamtych czas spokojny a po tych na dwoje...

dobra, bedzie, koszmary...

https://spidersweb.pl/2022/12/ekologiczny-pogrzeb-w-polsce.html?utm_source=newsshowcase&utm_medium=gnews&utm_campaign=CDAqDwgAKgcICjDJqKAJMIyYcDDVlIkB&utm_content=rundown

..branoc

W świat poszło Polacy atakują Ruskich , Polacy są na Ukrainie jest zasiane Ziarno niepewności .

Opublikowano (edytowane)

Nie pomogły ,,rosyjskie rakiety'',które spadły u nas, to teraz będzie pokazywanie ilu to Polaków walczy po ukraińskiej stronie i to jak zwykle stroniący od propagandy i mówiące tylko prawde całą dobę ukraińskie wojsko przekazuje takie wieści

Edytowane przez ws71
Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

ja bym wolał zobaczyć na ceremonii tych którzy na prawdę ten most zbudowali

ale nie zobaczysz, ci którzy naprawdę budowali są natychmiast po zakończonej budowie usuwani w cień, a piersi ( w przenośni i dosłownie) do orderów i ręce do przecinania wstęgi wypinają i wyciągają ci co łopaty nigdy w ręcach nie mieli

9 godzin temu, jacus napisał:

amatorzy...

mogli się wzdłuż drogi ustawić, chyba że i długości mało.

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Jesteś klasycznym PISowskim nieukiem który uważa że podatki są tylko dochodowe. Takich głąbów właśnie Jarosłąw potrzebuje. Masz jakieś dane ile z tej mafii vatowskiej odzyskali?

Odzyskali jakieś 8-12 mld zł .

Opublikowano

Z TYMI BUDOWAMI DRÓG troche poprawił się nadzór , budowali u mnie na drodze wojewódzkiej  most i droge poprawiali ,  to jak 7 dni przywozili piasek na podbudowe to 2 tygodnie go wywozili  a potem próbne odwierty i próbki pobierane przez GDDKIA  a droga wojewódzka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v