Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

Nie wiem , mieszkając przy dk 50 ruch jest mniejszy i gołym okiem zauwazalne to jest liczba korków w stoicy tez jakby mniejsza ale to moze być moje złudzenie co do korków 

przede wszystkim staje budowlanka - mniej transportów, mniej materiałów

handel też powoli dostaje zadyszki, rolnicy zużyli mniej paliw - każdy trzyma się za kieszeń, ludzie mniej podóżują - to widać już w weekendy na drogach, do pracy jeździ więcej osób w jednym aucie

Opublikowano
jarecki napisał:

juz mijająca WPR  miała przez zielony ład ograniczyć hodowle i uprawe a setki ha . miały być odłogowane , nie widzę spadku dochodów przez ostatnie 7 lat a bardziej widze wieksze zyski . Obecna , nadchodząca perspektywa WPR według mnie podniesie zyski rolników co do ekologi to nie jest sztuką produkować tylko denerwuje mnie jak patrze na ceny ze są kilkukrotnie drozsze na sklepowych półkach od zywnosci konwecjonalnej a rolnik otrzymuje nie wiele wiecej 

Gówniażerka teraz bawi się loterią na street wear ach. Wystarczy że najki ogłoszą emisję limitowanej wersji butów. Przy okazji zapyta o to jaką cenę jesteś w stanie zapłacić i za jaki rozmiar. Czyli minimalizuje ryzyko i z rynku robi śmietnik. Na dodatek rzekoma loteria losuje kupców. Nie wytłumaczysz, że to nie inwestycja a wszystkie osły które biorą w niej udział nakręcają tylko ryzykowny rynek wtórny. Tak samo jest z żywnością EKO. Hasło musi się oklepać a różnica standardów zniwelować. Powstanie kolejna nisza i ktoś w nią wskoczy.

jarecki napisał:

Nie wiem , mieszkając przy dk 50 ruch jest mniejszy i gołym okiem zauwazalne to jest liczba korków w stoicy tez jakby mniejsza ale to moze być moje złudzenie co do korków

Ale to są istotne szczegóły.. Na korki dla przykładu może mieć wpływ koniec remontu w innej części miasta

jahooo napisał:

przede wszystkim staje budowlanka - mniej transportów, mniej materiałów handel też powoli dostaje zadyszki, rolnicy zużyli mniej paliw - każdy trzyma się za kieszeń, ludzie mniej podóżują - to widać już w weekendy na drogach, do pracy jeździ więcej osób w jednym aucie

No to teraz co da zmniejszenie ceny paliwa skoro ludzie zmienili przyzwyczajenia i jednocześnie zwalnia gospodarka? Paliwa raczej nie stanieją.

mirro napisał:

Widać zawsze po tym, dostawał z liścia.🤣

Łapka jest łapka...

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

No to teraz co da zmniejszenie ceny paliwa skoro ludzie zmienili przyzwyczajenia i jednocześnie zwalnia gospodarka? Paliwa raczej nie stanieją.

Pewnie nie stanieją, aczkolwiek jest pewien poziom marży, który powinien spaść

a ludzie się przystosowują, rezygnują ze zbędnych rzeczy

Opublikowano

zagranica to on bedzie swiatowiec a nie pisowiec 🤣..

zreszta kazdy zna pewnego bankowca co setkomtysiecy polakow wcisnalkredyty frankowe,chcial ruskim sprzedac azoty tarnow i wielbil tuska?? wmomencie mu sie biegunyzmienily, z zonkosiem bedzie tak samo tylko w druga strone.

57 minut temu, witejus napisał:

A co ma do tego paszport?

a paszport polsatu ? to jakiego kraju szpieg ??

Opublikowano
21 minut temu, marulekk napisał:

O jasny c*** dopiero przeczytałem że Kurski idzie do banku światowego, ja pier**lę daje pół roku i ro***erdoli pisiorek ten bank 😂😂😂

będzie propaganda jak w TVPiS i drukowanie pieniędzy jak w NBPiS

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

a paszport polsatu ? to jakiego kraju szpieg ??

Rano do kawy przeglądam kilka serwisów i portal nalężący do grupy polsat jest jednym z gorszych , już sewis internetowy tvp info jest bardziej informacyjny i wiadomosci rzetelniejsze  a co do szpiegowania to jest taka mieszanka ,, ch*ja z mułem '' to odnosnie interii , a sobie w kolejnym tygodniu zamiast wymienionego portalu zkorzystam z serwisu Polsat News 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Tak samo jest z żywnością EKO. Hasło musi się oklepać a różnica standardów zniwelować. Powstanie kolejna nisza i ktoś w nią wskoczy.

Hasło jest nośne, bo ludzie i tak nie wiedzą co wpierniczają. W zasadzie to wpierniczają hasło i zapewnienie "Panie to nie pryskane".🤣 A co do standardów, to swojego się nie boję wpierniczać, zaś obok eko przechodzę z pewną nieufnością.🤣

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Yyyyyyy tylko jak On teraz te swoje paski grozy będzie tam redagował? Musi jakiś ekran wywieszą wielki na banku i cały czas będą puszczać twórczość Pana Kurskiego.😂

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 8.12.2022 o 12:55, Bogdan_ja napisał:

To dla Ryśka ta darowizna 🤣

Rozpoznajesz tego mężczyznę? Jest film ws. zaginięcia Iwony Wieczorek. WIDEO

szuka cię policja 

8 godzin temu, mirro napisał:

Romuś, a co byś wolał? Poruchać, czy dostać te polubienia?🤣

lepsze polubienia za ruchanie  są 

• Haha 1
Opublikowano

mirro napisał:

Tak samo jest z żywnością EKO. Hasło musi się oklepać a różnica standardów zniwelować. Powstanie kolejna nisza i ktoś w nią wskoczy.

Hasło jest nośne, bo ludzie i tak nie wiedzą co wpierniczają. W zasadzie to wpierniczają hasło i zapewnienie "Panie to nie pryskane".🤣 A co do standardów, to swojego się nie boję wpierniczać, zaś obok eko przechodzę z pewną nieufnością.🤣

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Yyyyyyy tylko jak On teraz te swoje paski grozy będzie tam redagował? Musi jakiś ekran wywieszą wielki na banku i cały czas będą puszczać twórczość Pana Kurskiego.😂

Hasło jest coraz mniej nośne.. ale jest. A paski? Teraz to on będzie musiał rozkminić te co tam są redagowane. Iii to jest ciekawe jak on to przełoży na Jarkowe? Bo przecież po to tam jedzie.

Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

A co te ekoschematy nakazują ze ro az takie trudne?

Ekoschematy , zazielenianie nie jest trudne do spełnienia w małych gosp. i na glebach lekkich tj. piaszczystych , wtedy wybiera się najgorsze działki i wyłącza je z produkcji poprzez zazielenianie np. łubin , groch , ugór , dopłaty nawet większe są ale jeśli się ma 100 ha ziemi klas 1-3 to jest strata na zazielenianiu a na ekoschematach tym bardziej .

Opublikowano (edytowane)

Ja pierd.lę , o czym Wy tu mówicie? Jakieś kużwa zazielenienia. A to na polu nie jest zielono jak co rośnie?🤣

Iii to jest ciekawe jak on to przełoży na Jarkowe? Bo przecież po to tam jedzie.

A to na bank Jarkowi nic mówił nie będzie, bo z gruntu wiadomo że rekomendacje kapitalistów nie do przyjęcia są. A poza tym, to nie po to wstawaliśmy z kolan żeby teraz słuchać jakichś banksterów HGW skąd.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

https://www.tvp.info/65006408/zniszczymy-tych-ludzi-zobacz-co-naprawde-powiedzial-prezes-pis-jaroslaw-kaczynski

to już przestaje być śmieszne, jedynie pocieszające że nawet najemna szczujnia zdaje się wykazywać oznaki opamiętania jeśli publikuje dowód na oznaki niepoczytalności tego człowieka.
Zaczyna się robić coraz groźniej i kolejny raz nawołuję - to pisowcy powinni się pierwsi poczuć osaczeni bo nie są właścicielami Polski a tylko jednymi z Jej sług, Sług do wyboru a gdy nie uznają wolności wyboru to  trzeba pokazać bata, nie użyć, na razie tylko pokazać.
a Kaczyński? a no niechaj dalej gada ile tylko chce i co chce. Dobrze, dobrze

miara potencjalnej jakiejkolwiek wartości PiSu będzie tym większa im szybciej się od tego oszołoma odetnie, inaczej zawiśnie na szubienicy razem z nim bo jednak Polska nie ma szans z całym światem i im głośniej będzie grozić tym szybciej zostanie uciszona
Jeszcześmy żadnej siły nie zbudowali aby tak daleko w szczekaniu się posuwać i co wolno putinowi czy nawet temu sztolcowi to co najwyżej ośmiesza pomniejszych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dawno pisałem. ten starzec jest mocno oderwany od rzeczywistości... jednak cały czas mnie fascynuje, jak takie jednostki taki szacunek i posłuch znajdują?

Opublikowano (edytowane)

rozejrzyj się u siebie w terenie i oceń czy członkowie oraz co zajadlejsi zwolennicy PiSu cokolwiek potrafią na prawdę wartościowego. Czy są w stanie cokolwiek sklecić samodzielnie aby im działało, sklecić a nie kupić. Czy to są ludzie wysokiego profesjonalizmu zawodowego, naukowego czy nawet gospodarczego którzy do czegokolwiek doszli od zera własną pracą i własnym autoryzowanym produktem?

moje pytanie to strzał w ciemno bo może kto taowych wynajdzie no ja u siebie widzę albo wyzyzskiwaczy albo partaczy albo zmuszonych do hołdowania pisowi zależnościami gospodarczymi (np Solorz). Jaka była geneza sukcesu tej partii? poparcie przegrywów życiowych liczących na cudotwórcę a nie na własne umiejętności; PiS nie bazuje na szacunku a na nadziei takowych.
Sądzę że to akurat w miarę jasno i zrozumiale wytłumaczyłem a dowody praktyczne niech sobie każdy wyszuka sam

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał:

moje pytanie to strzał w ciemno bo może kto taowych wynajdzie no ja u siebie widzę albo wyzyzskiwaczy albo partaczy albo zmuszonych do hołdowania pisowi

.....kiedyś był PZPR...

do tej pory wspominają z rozrzewnieniem ... co niektórzy...

historia sie ciągle powtarza...    niedługo wszystkiemu winny będzie nowy Balcerowicz...

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

to że partie, władcy wykorzystują gospodarczy wpływ na ludzi pracy, biznesu kultury etc to norma i tak robią wszyscy władcy wszak na czym innym mogła by polegać władza? rzecz w tym że PZPR zaklepała sobie nieusuwalność "bezkadencjność" )z czymkolwiek się to teraz komukolwiek kojarzy)
z czasem takie nienaruszalne władze próbują wchodzić w kompetencje gospodarcze... o np u nas handel węglem odgórnie sterowany....
i dużo by jeszcze i oceńmy czy już teraz do nas należy zakończyć "karierę" tej coraz bardziej postpezepeerowskiej partii czy ... tym razem to partia wyznaniowa zatem wojny są takim nieobce, czy dać się zapędzić do wojny bo jedno przyznać należy - PZPR prywatnie to byli więksi tchórze od PiSu i ... no robi się coraz groźniej
Rządy (zbyt długie) religijnych oszołomów zawsze kończą się wojną czy to zewnętrzną czy domową
do czego przecież coraz jawniej te oszołomy nawołują i kto zaprzeczy że jest inaczej?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, dysydent napisał:

https://www.tvp.info/65006408/zniszczymy-tych-ludzi-zobacz-co-naprawde-powiedzial-prezes-pis-jaroslaw-kaczynski

to już przestaje być śmieszne, jedynie pocieszające że nawet najemna szczujnia zdaje się wykazywać oznaki opamiętania jeśli publikuje dowód na oznaki niepoczytalności tego człowieka.
Zaczyna się robić coraz groźniej i kolejny raz nawołuję - to pisowcy powinni się pierwsi poczuć osaczeni bo nie są właścicielami Polski a tylko jednymi z Jej sług, Sług do wyboru a gdy nie uznają wolności wyboru to  trzeba pokazać bata, nie użyć, na razie tylko pokazać.
a Kaczyński? a no niechaj dalej gada ile tylko chce i co chce. Dobrze, dobrze

miara potencjalnej jakiejkolwiek wartości PiSu będzie tym większa im szybciej się od tego oszołoma odetnie, inaczej zawiśnie na szubienicy razem z nim bo jednak Polska nie ma szans z całym światem i im głośniej będzie grozić tym szybciej zostanie uciszona
Jeszcześmy żadnej siły nie zbudowali aby tak daleko w szczekaniu się posuwać i co wolno putinowi czy nawet temu sztolcowi to co najwyżej ośmiesza pomniejszych

troche ostatnio Przesadzasz z krytką PIS , sprawy wewnetrzne załatwia się w wewnątrz kraju a nie wynosi do brukseli jakis kodeks honorowy powinień istnieć  , dalej się trzymam ze inflacja 2 % jest wskazana do prawidłowego rozwoju co do firm do ostatnie lata dla większosci były tłuste a teraz pora zacisnąć pasa wiec zapewne niechęć do biznesu  do rządu bedzie narastała a rządów pis nie przerwie kapowanie  do brukseli a mądry program wyborczy .

3 godziny temu, galan99 napisał:

Donald Tusk vs Ekonomia! Oj widać, że Morawiecki był JEGO DORADCĄ .

https://www.facebook.com/watch?v=3326637744221163

Ciekawie się na przyszłość  zapowiada .

TERAZ MYŚLEĆ POPIERAJĄCY PO jest  problem nie lada problem macie takie samo gówno w rudym .

gostek z fejsa troche nie rozumie gospodarki i twierdzi ze deflacja jest  wyjsciem z inflacji no bardziej nie rozumie słowa ,, deflacja ''                                     OJ znowu marokańscy kibice na rozrabiają , ale niech się bawią , nalezy im się .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

My nie mamy spraw wewnetrznych bo jesteśmy częścią UE od niej kompletnie zależną.

46 minut temu, Pafnucy napisał:

dawno pisałem. ten starzec jest mocno oderwany od rzeczywistości... jednak cały czas mnie fascynuje, jak takie jednostki taki szacunek i posłuch znajdują?

Znajdują posłuch u głąbów i niedojdów którzy niczego nie osiągnęli i nie rozumieją podstaw ekonomii ani jak działa gospodarka i państwo. Im wmówią wszystko a oni w to będą bezrefleksyjnie wierzyć. 

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Znajdują posłuch u głąbów i niedojdów którzy niczego nie osiągnęli

no nie zgodzę się z tym. akurat znam takich dobrze prosperujących, aż z fiksem na punkcie pis.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v