Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

kawa mi stygnie a że zbyt gorącej nie lubię to... no może już będzie git

no i muszę odpocząć po takich tam porządkach przed śniegiem
a kawę muszę bo w piecu nie rozpalane to tak ściągam ze wstawaniem do tego pieca aby bodaj trochę odpuściło zmęczenie po tym sprzątaniu

a niech to! zapomniałem łopaty do śniegu poszukać w stodole co by pod ręką była
Ni ch... nigdzie już dzisiaj z chałupy nie wyłażę

a pisanie? ja piszę niemal w tempie mowy tak że jak na mnie to nie wiesz co to jest dużo (no może i wiesz xD . Ja bardziej informatyk niż rolnik i aż czytałem jakich to dziadków do tej armii m in informatyków
no nie łapię się jak by nie liczył choć ... albo nie - aż tyle to ja nie zamierzam się publicznie deklarować

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
41 minut temu, jahooo napisał:

Nie będzie obowiązkowa, tak samo jak nie jest obowiązkowe ubieganie się o dopłaty

Ja mając 100 -300 ha z tych pseudo ekoschematów bym zrezygnował i tym samym z dopłat . Prowadził bym produkcję tak jak na dzierżawie , bez dopłat , sieje co chcę i kiedy chcę , to jest prawdziwe rolnictwo wtedy .

Opublikowano
22 godziny temu, dysydent napisał:

ale że co/ bo nie uważałem

PiS jakiś kolejny program społeczny wprowadza - świnia plus?

chodzi mi na czym zależy politykowi ... bo świnią polityka nazwać nie wypada świnia ma więcej kultury ... świnia się nażera i pójdzie polityk żere aż padnie  

• Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, Pafnucy napisał:

Jesteś ordynarny...

ja ordynarny albo ona głupia ? może pójdę sobie do wojska ? a dają mi 1k polubień   gdyby chciała to by poszła gdyby była to jej pasja ...  a tak lepiej niech napisze ze szuka bolca co jej trochę rozumu nabije ... najgorsze jest to w tobie ze takim jak ty to się podoba 

pójdę poruchom a dostane tyś polubień to poruchom 

bd rolnikiem jak dostane 1k polubień 

• Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

chodzi mi na czym zależy politykowi ... bo świnią polityka nazwać nie wypada świnia ma więcej kultury ... świnia się nażera i pójdzie polityk żere aż padnie  

po czym narzyga i zeżre jeszcze raz a i innych będzie odpychał od tego, co narzygał

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wiceszefowa-parlamentu-europejskiego-eva-kaili-zatrzymana-w-zwiazku-z-korupcja/7b376vq

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Roman176 napisał:

to definicja nas wszystkich - całego ludzkiego gatunku a polityków tylko częściowa bo oni chcą jeszcze decydować co i ile inni jedzą nawet w czasach nadmiaru żywności, chcą narzucić innym najwięcej ile się da nawet jeśli to nie ma żadnego sensu a gdy znajdują w tym posłuch to sięgają po władzę nad życiem i śmiercią innych i jeszcze twierdzą że to w rządzonych interesie - a już kuriozum totalne - w interesie nawet tych którym śmierć wyznaczyli i co już jest fenomenem idealnym to owi wyznaczeni ochoczo się z tym zgadzają

Swinia taka głupia nie jest i tylko niechcący w akcie paniki może zostać bohaterem u ludzi jeden od drugiego tego oczekuje i tak powstali politycy
w kwestiach kulinarnych świń i ludzi trudno było by odróżnić choćby i w kwestiach przeżarcia bo i świnie chorują i giną np na obrzękówkę choć trzeba przyznać że tylko te hodowlane ;)
Politycy mylą cywilizację z hodowlą co prowadzi zarówno do nadpopulacji i tego konsekwencji zbędnych pomorów masowych i nic nie wskazuje aby kiedykolwiek się to zmieniło. Nawet gdyby wycięto wszystkich polityków to oni są złem samorodnym, świnie zawsze mają jakąś genealogię 

politykiem jest putin, byli. stalin, hitler, napoleon, popierdółką polityka jest erdogan imitacja szolc, macron mamy nawet tetryka polityka bo ci są złem samym w sobie bez jednoznacznych wzorców w historii, są niejako ewolucją zła

te u nas to niczego swojego nie wnoszą i bazują na jakichś religijnych barbarzyństwach, rzeziach pospolitych wojen i czczą odkopywane z grobów stare kości, to zwykłe świnie co ryją w przeszłości a nie żadni politycy i bardzo bym sobie nie życzył aby u nas objawił się jakiś prawdziwy polityk bo i tak mamy kupę kłopotów z ościennymi

ot i za tą pisaniną omal dwukrotnie kawy sobie nie posłodziłem
no ale nie i na razie pisaniny przerwa
czas poczytać innych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Natury nie da się oszukać tak jak rozmnazanie się czy własnie to ze ktos chce więcej prowadzi do rozwoju cywilizacji , w naturze samica odrzuca czesto najsłabsze z gniazda czy z miotu i daje wiekszą szanse przetrwać gatunkowi z najlepszym zasobem genów trzeba zachować odpwiednie proporcje bo obecna ludzkosc podzieli losy kultur które upadły ,

Opublikowano

Węgry kasę dostaną Unia się ugięła .

Jak oceniła Komisja Europejska, Węgry nie wdrożyły wystarczającej liczby reform, aby poprawić zabezpieczenia antykorupcyjne, w efekcie czego niemożliwe jest odblokowanie miliardów euro funduszy unijnych dla tego kraju.

Unia Europejska targowała się w piątek z Węgrami o uwolnienie miliardów euro pomocy w zamian za wycofanie przez Budapeszt weta w sprawie udzielenia Ukrainie wspólnej pożyczki i przystąpienie do globalnego podatku" - podała agencja Reutera.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

ot i za tą pisaniną omal dwukrotnie kawy sobie nie posłodziłem
no ale nie i na razie pisaniny przerwa
czas poczytać innych

szacunek za wykład ...  gdy mi dzieci dorosną też się rozpisze jak ty bo ja po jednym zdaniu tata tata na ręce albo to albo tutu itp tracę wenę itp 

1 minutę temu, jacus napisał:

nie zapomniales  jak to sie robi ??calymi latami cale noce na internecie...

ja ?

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

41 minut temu, jahooo napisał:

Nie będzie obowiązkowa, tak samo jak nie jest obowiązkowe ubieganie się o dopłaty

Ja mając 100 -300 ha z tych pseudo ekoschematów bym zrezygnował i tym samym z dopłat . Prowadził bym produkcję tak jak na dzierżawie , bez dopłat , sieje co chcę i kiedy chcę , to jest prawdziwe rolnictwo wtedy .

Ze sianiem Twoim sposobem to o ile mi wiadomo nie jest taka dowolność i to nie przez UE

witejus napisał:

26 minut temu, DTaras napisał:

A jak ma Szwajcarski paszport??

TO CO?

No czy to ruski szpieg czy już nie...

jarecki napisał:

58 minut temu, DTaras napisał:

Spadek sprzedaży paliw musisz podać dokładniej.

I TU  bedzie problem , bo kilku  analityków mówiło o spadku konsumpcji paliw o około 20 % a w z wiekszosci zestawień internetowych wynika ze zuzycie wzrosło o okolo 3-5 % względem roku 2021 ale rok 2021 był dosc cowidowy i była sprzedaz raczej miejsza  W danych GUS w dalszym ciągu widać efekty wysokich cen na stacjach benzynowych. We wrześniu sprzedaż paliw w ujęciu realnym była aż o 20,4% niższa niż rok wcześniej (oraz o 10% niższa niż w sierpniu). Dla porównania, w sierpniu roczna dynamika w tej kategorii wyniosła -14,2%.

Czyli że transport mocno spowolnił a i ludzie trochę zaczęli oszczędzać czy na odwrót?

Opublikowano
29 minut temu, Roman176 napisał:

gdy mi dzieci dorosną też się rozpisze jak ty bo ja po jednym zdaniu tata tata na ręce albo to albo tutu itp tracę wenę itp

Małe dzieci- mały problem. Duże dzieci- w pi,du problemów. 😂

• Like 1
Opublikowano
galan99 napisał:

Zielony ład nauczy nie jednego pokory .

Ekologia to tylko na 1 ha maks 3 ha . 

Kilku znajomych było na ekologi i nigdy więcej tego dobrobytu .

Cala Polska powinna przejść   na rolnictwo ECO.

Mój sąsiad najpierw pryska a potem pyta czy są chwasty... Powinno być odwrotnie jak na mój gust. To nie o to idzie z temi schematami? Kupowałem od rolnika grykę do siewu - minimalizuje zużycie środków w zbożach i jak mówił da się tylko trzeba dużo się nachodzić jak pogoda niestabilna i znać swoją ziemię. No nie spytałem na ilu ha pracuje ale sprzęty miał solidne. Taki zarąbiasty ciężki agregat chwalił, że teraz się wyrabia z czasem to stawiam na >120 ha.

mirro napisał:

Romuś, a co byś wolał? Poruchać, czy dostać te polubienia?🤣

Aaa to romek nigdy nie miał polubienia za poruchanie?

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

29 minut temu, Roman176 napisał:

gdy mi dzieci dorosną też się rozpisze jak ty bo ja po jednym zdaniu tata tata na ręce albo to albo tutu itp tracę wenę itp

Małe dzieci- mały problem. Duże dzieci- w pi,du problemów. 😂

Moja ma niecałe sześć i jak dziadkowi się coś niepodoba odpierdzieli kontrę, że tylko przyebać klapsa. Jak jesteś ojciec to się musisz gniewać a jak robisz się dziadek to niekoniecznie z tego wynika. Byłem gówniarz to wydawalo mi się, że mnie starzy nie rozumieją bo ni wuja nie słuchają a sam ich też nie słuchałem - i spina. Teraz staram się z moją córką rozmawiać aby wiedzieć co jest pięć i żeby słuchała... o.

Opublikowano

juz mijająca WPR  miała przez zielony ład ograniczyć hodowle i uprawe a setki ha . miały być odłogowane , nie widzę spadku dochodów przez ostatnie 7 lat a bardziej widze wieksze zyski . Obecna , nadchodząca perspektywa WPR według mnie podniesie zyski rolników co do ekologi to nie jest sztuką produkować tylko denerwuje mnie jak patrze na ceny ze są kilkukrotnie drozsze na sklepowych półkach od zywnosci konwecjonalnej a rolnik otrzymuje nie wiele wiecej 

Opublikowano
25 minut temu, DTaras napisał:

Czyli że transport mocno spowolnił a i ludzie trochę zaczęli oszczędzać czy na odwrót?

Nie wiem , mieszkając przy dk 50 ruch jest mniejszy i gołym okiem zauwazalne to jest liczba korków w stoicy tez jakby mniejsza ale to moze być moje złudzenie co do korków 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

Nie wiem , mieszkając przy dk 50 ruch jest mniejszy i gołym okiem zauwazalne to jest liczba korków w stoicy tez jakby mniejsza ale to moze być moje złudzenie co do korków 

przede wszystkim staje budowlanka - mniej transportów, mniej materiałów

handel też powoli dostaje zadyszki, rolnicy zużyli mniej paliw - każdy trzyma się za kieszeń, ludzie mniej podóżują - to widać już w weekendy na drogach, do pracy jeździ więcej osób w jednym aucie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v