Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał:

Jak w telewizji jakiejkolwiek jest temat o podwyżkach cen żywności to zawsze tłem jest targowisko i pokazywanie warzyw, owoców. jeszcze nie widziałem żeby półek sklepowych pokazywali

No bo wiesz najłatwiej tak zmanipulować , o pośrednikach nie ma nigdy ani słowa

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał:

ale po 10 w sezonie czy wczesnej ?         do tej pory czeresnie w moim rejonie były sprzedawane tylko w sklepach małych rodzinnych a w 2021  roku pojawiły się  w sieciach sklepów dino , topaz , biedronka o wiele taniej ,  jak np taka biedronka zechce sprzedawać swieżą truskawke to możę cena oscylować około 5-6 zł , za kg  wiem truskawka to trudny owoc ale wystarczy postawić pracownika 

10zł miałem na myśli w szczycie sezonu gdzie tej truskawki jest najwięcej. ta minimum 10zł to pobożne życzenie ;)

Ja mam truskawkę przyspieszaną, normalną i późną. te ceny są różne, tak samo w różnych miejscach

Z truskawką, bobem to biedronka nie daję rady i nie jest jakąś konkurencją. Nie wiem jak z czereśnią jest ale nie wydaję mi się żeby przynajmniej u mnie była jakimś zagrożeniem dla handlujących.

U nas to kordia, regina to są topowe odmiany. kordia też potrafi być  za***iście duża i taka sobie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Z truskawką, bobem to biedronka nie daję rady i nie jest jakąś konkurencją. Nie wiem jak z czereśnią jest ale nie wydaję mi się żeby przynajmniej u mnie była jakimś zagrożeniem dla handlujących.

Bo to jest towar który szybko "leci", i market ma problem go szybko rozwieźć zanim trafi do klienta docelowego. Bób po 24h w woreczku jest już niezbyt ciekawym tematem, a co dopiero dłużej

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał:

bób był w marketach .

Widziałem, z świeżym bobem, takim jak ja czy @racyl produkujemy to on miał mało wspólnego. Nazwał bym go raczej "kiszonym" bobem ;) Ja to coś takiego to na pryzmę z kompostem bym wywalił i wstydził się klientowi to pokazać ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

dokładnie, mają problem z logistyką.

@Tomasz0611 widziałem kiedyś bób w e.leclerc to on jakaś tak źle nie wyglądał po za tym że kupili akurat z czarnymi znamionami 😄. po za tym to całkiem całkiem wyglądał, woreczka co prawda nie otwierałem ale dobrze był schłodzony bo woreczek ładnie przylegał do ziarna 😄

Opublikowano (edytowane)

truskawka dla klienta w srodku sezonu 10 zł  do zakceptowania , klient zapłaci ale po tyle to ani kompotu ani dzemu robił nie będzie ,  i ok jak sprzedasz bezposrednia ale taki posrednik musi te 5 zł na kg . minimum zarobić  .              nie które markety mają dostawy owoców co dzień .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
racyl napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

No to musisz mieć zapaleńców do zrywania.

cena w detalu to nie jest kwestia tego po ile będę płacił za zrywanie. po 5zł od koszyka to nie przewiduję 😄

z resztą w poprzednim sezonie było 3zł a na sam koniec jak był drobiazg rzuciłem 5zł ale wtedy truskawka na koniec była 12zł czy więcej,

podnoszenie pensji minimalnej, darmowa kasa pierdzieli wszystko i rozleniwia ludzi

Będę miał przyspieszaną, normalną i późną (ostatki) rozbieżność jest sporo

Skoro ze zbioru sezonu 21 nakupiłeś materiałów na sezon 22 to w 22 musisz nakupić na 23 a biorąc pod uwagę wzrost kosztów surowców materiały podrożeją i albo Ty będziesz robił za damski uj albo ktoś Ci to zerwie dla chwały. Takie mam rozumowanie. Moje know how to tyle ile wyczytam plus relacja do straganu więc to Ty tu karty rozdajesz... Dobra truskawka nie nadaje się do handlu w sklepie chyba, że mrożona to bardziej się w temat nie noram.

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

truskawka dla klienta w srodku sezonu 10 zł  do zakceptowania , klient zapłaci ale po tyle to ani kompotu ani dzemu robił nie będzie ,  i ok jak sprzedasz bezposrednia ale taki posrednik musi te 5 zł na kg . minimum zarobić  .              nie które markety mają dostawy owoców co dzień .

z tymi przetworami z truskawek to jest tak że niektórzy czekają czekają a później jak już malwina( ostatnia odmiana) jest albo się kończy to oni na samej końcówcę gdy ta truskawka z powrotem jest droższa kupują na przetwory. także robili już po te 10, 12, 14zł

Opublikowano

Już mam 10 cm śniegu. Tak do kosztów pracy: blisko granicy to ludzi ciężko do biura znaleźć, usługi przyjeżdżają robić z Wielkopolski bo im się opłaca a budowlańcy to obecnie ciut znorane ale jednak paniska bo nie mają przerwy na zimę.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał:

Skoro ze zbioru sezonu 21 nakupiłeś materiałów na sezon 22 to w 22 musisz nakupić na 23 a biorąc pod uwagę wzrost kosztów surowców materiały podrożeją i albo Ty będziesz robił za damski uj albo ktoś Ci to zerwie dla chwały. Takie mam rozumowanie. Moje know how to tyle ile wyczytam plus relacja do straganu więc to Ty tu karty rozdajesz... Dobra truskawka nie nadaje się do handlu w sklepie chyba, że mrożona to bardziej się w temat nie noram.

to prawda prawie wszystko kupiłem i kupuję jak widzę że coś taniego jest.

troszkę źle podchodzisz do tego ja nie mogę nie wiadomo ile krzyczeć za swoją truskawkę bo mam jakieś większe/mniejsze koszty. owszem sprzedaję drożej w sezonie ale jak widzę że konkurencja ma gorszy towar albo towaru mało na rynku. Tu koszty nie mają nic do ceny rynkowej bo inaczej zostałbym z towarem.

Ogólnie na wsi przy produkcji warzyw/owoców  to się zarabia najlepiej w roku suchym lub z przymrozkami

to jak na tym wyjdę to jest duża niewiadoma ;)

Edytowane przez racyl
Opublikowano
8 minut temu, many13 napisał:

https://www.facebook.com/groups/358112779395817/posts/424439469429814/?__c

Szczypawki z chowającą się igłą. Tak szczypawkują się politycy - w pale się nie mieści?

to grupa dla psycholi -normalni nic  nie zobacza..

a kto jeszcze -oprocz mnie robi przetwory ?? choc z truskawek akurat nie lubie, malin z 2020 masz jeszcze do tego-po tej cenie bym nie kupil,zreszta u nas nie bylo prwiewcale, jablka zgnily juz na drzewie, brzoskwinie tyle bylo ze zjadlem wszystkie, dobrze ze mirabelka byla wiec zrobilem sok, troche rozdalem ale chetnych duzo nie bylo..

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

dobrze ze mirabelka byla wiec zrobilem sok, troche rozdalem ale chetnych duzo nie bylo..

Bo widzisz, szczaw i mirabelki to pokarm biednych, a dzięki PiSowi nie ma biedy w kraju, to przez to nikt nie chciał twoich mirabelek xD 

• Haha 1
Opublikowano

Jakby komuś zbrakło szczawiu to zapraszam do mnie w czasie sezonu ;)

no nie wiem czy taki tani ten szczaw, w poprzednim sezonie to calutki sezon był po 15zł/kg 😄

No chyba że ktoś ma ochotę na łąkowy z dziurkami to wtedy rzeczywiście za free

Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

a kto jeszcze -oprocz mnie robi przetwory ?

My dear wife.😂

19 minut temu, racyl napisał:

No chyba że ktoś ma ochotę na łąkowy z dziurkami to wtedy rzeczywiście za free

Ni ma. Łąki nie koszone to ni ma.😂

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

a kto jeszcze -oprocz mnie robi przetwory ?? choc z truskawek akurat nie lubie, malin z 2020 masz jeszcze do tego-po tej cenie bym nie kupil,zreszta u nas nie bylo prwiewcale, jablka zgnily juz na drzewie, brzoskwinie tyle bylo ze zjadlem wszystkie, dobrze ze mirabelka byla wiec zrobilem sok, troche rozdalem ale chetnych duzo nie bylo..

Zrobione z 60l soku malinowego, z 5l aroniowego, 10l z czerwonej porzeczki z 10l z wiśni, 5l z jagody kamczackiej, 

Ogórki kiszone i papryka konserwowa standardowo.

Kompoty z truskawek, wiśni,  czereśni.

Brzoskwinie w syropie

Dżem z truskawek, jagody kamczackiej, wiśni w odmianach, czereśni żółtej i czerwonej, Brzoskwinie.

Grzybki marynowane

😋😋😋👍👍👍

9 minut temu, mirro napisał:

Kuźwa, mirabelki oje.ali mi szkółkarze na podkładki. Normalnie plaga gorsza jak gołębie.😂

Kilka ha gość deserowej zasadził.  W ubiegłym roku 100% kwiatów zimą zmarzło.

Ale są za***iste z dziką mirabelka wspólny mają wygląd. Żółte I dość małe. Odchodzenie od pestki rewelacja, smak słodkiej dojrzewającej renklody. Chrupkie soczyste. Super

Opublikowano

Dobry, ale zbyt mało wyrazisty. Taki trochę mdły.

Z jagody kamczackiej bardzo wyrazisty, kontrast słodkości i kwasowości

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v