Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jacus napisał:

porszak pod blokiem ?? chyba z wizyta przyjechal 🤣.

w koncu to ile dziennie przejezdzacie kilometrow ? wiecej niz na jedno ladowanie ??

Elektryk w korku nie spala jak nie jedzie a jak jedzie to wciąga mniej niż spalina. Porszaka seta w miescie może i z tydzień zasili. Ale jak to kurierski VAN to zimą moim zdaniem na bank trzeba będzie doładować a latem może wystarczyć.

Opublikowano
21 minut temu, Denwer napisał:

Nikt tak się nie umie podłożyć jak ty. Z tym co wklejasz. Wiesz ile szczepionek zamówił pis a ile się zmarnowało zmarnuje bo nie ma chętnych na nie? Wiesz, ze w partii tych zamówionych przez UE są szczepionki zamówione przez pisowski rząd? Rozwiąż lepiej tę zagadkę.

Opublikowano
hubertuss napisał:

21 minut temu, Denwer napisał:

Nikt tak się nie umie podłożyć jak ty. Z tym co wklejasz. Wiesz ile szczepionek zamówił pis a ile się zmarnowało zmarnuje bo nie ma chętnych na nie? Wiesz, ze w partii tych zamówionych przez UE są szczepionki zamówione przez pisowski rząd? Rozwiąż lepiej tę zagadkę.

A to prawdziwe dane?

Opublikowano

Ja już w to nie wnikam bo u niego często lecą fake newsy. Ale UE w tym rząd pis zamawiały te szczepionki i u nas jeszcze na wiosnę były problemy z wykorzystaniem i było powiedziane jasno, że nie mało się zmarnuje. A ze względu na ryzyko ewentualnej współpracy na przyszłość musieliśmy odebrać zamówione partie.

Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

Elektryk w korku nie spala jak nie jedzie a jak jedzie to wciąga mniej niż spalina. Porszaka seta w miescie może i z tydzień zasili. Ale jak to kurierski VAN to zimą moim zdaniem na bank trzeba będzie doładować a latem może wystarczyć.

w krakowie sporo jest autobusow elektrycznych, hybrydowych to chyba zpolowa, sporo na gaz lng.

chyba biedronka ma elektyczne ciezarowki.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A umiesz obsługiwać dżojstiki itp żeby latać dronami ;) Bo gimbusy które godzinami siedzą przed XBOX/PS bez problemu sobie z tym poradzą ;) Bez problemu taki gimbus latający dronem zlikwiduje drużynę dziadków takich jak ty z AK-47 ...

drużyna dziadków z AK-47 podejdzie takich obsługiwaczy drona i co - dżojstikami ich powalą ?

dziadki z AK47 bardzo często potrafią obsłużyć tego drona, BTR-a czy inny potrzebny sprzęt, gorzej bywa w drugą stronę, masa takich 20-30 lat nawet prawka nie ma, nie mówiąc już o naprawieniu czegokolwiek, tak że ja bym nie generalizował, jak patrzę po zdjęciach w UA, to tam najwięcej żołnierzy to 30-50 lat

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

jak patrzę po zdjęciach w UA, to tam najwięcej żołnierzy to 30-50 lat

To ci powiem jeszcze coś, oni wszyscy wyglądają na 10 lat więcej. W tym roku była kobitka zbierać truskawki, na oko bym dał jej 40 lat, a w paszporcie wbity rok urodzenia 1993 ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To ci powiem jeszcze coś, oni wszyscy wyglądają na 10 lat więcej. W tym roku była kobitka zbierać truskawki, na oko bym dał jej 40 lat, a w paszporcie wbity rok urodzenia 1993 ;) 

chcesz, to możesz się zemną zmierzyć w strzelaniu i gierkach komputerowych, nawet moge ci kompa zhakować , a już prawie 50 na karku, powiem ci, że nawet może z moim ojcem miałbyś problem z obsłudze komputera :D

Opublikowano (edytowane)

Wszystko możliwe, nie mówię że nie ;) Tylko dziwne dla mnie jest podejście do młodego pokolenia, nie każdy 20-latek to kobitka w rurkach ... 

Nie żebym ich bronił, pokoleniowo jestem między Tobą @jahooo a tymi 20-latkami w rurkach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Moim zdaniem oni mają gorzej, bo nas zahartowały czasy polonezów i WSK, praktycznie każdy coś tam potrafi podłubać, proste rzeczy naprawić, bo nawet w szkoąłch uczyli. To pokolenie takiego luksusu nie zaznało

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dziwne bo ja z pokolenia 50-latkow  i pamietam ze kazdy unikal poboru do wojska jak mogl.....

moja corka lat 17 niecale wczoraj skrecila meble z ikei

Edytowane przez jacus
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

dziwne bo ja z pokolenia 50-latkow  i pamietam ze kazdy unikal poboru do wojska jak mogl.....

ja też w zetce nie byłem, co nie znaczy, że nie miałem kontaktu z wojskiem i nie znam go od podszewki

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Moim zdaniem oni mają gorzej, bo nas zahartowały czasy polonezów i WSK, praktycznie każdy coś tam potrafi podłubać, proste rzeczy naprawić, bo nawet w szkoąłch uczyli. To pokolenie takiego luksusu nie zaznało

Tylko teraz i tak mało co podłubiesz w samochodzie bez komputera. Co najwyżej koła możesz zmienić, bo z hamulcami to już w niektórych bez komputera nie podchodź. U mnie w nowym NH też wymieniłem oring na regulatorze od podnośnika, ale i tak komputerowo trzeba było nastawić od nowa parametry ...

Opublikowano

Tylko teraz i tak mało co podłubiesz w samochodzie bez komputera. Co najwyżej koła możesz zmienić, bo z hamulcami to już w niektórych bez komputera nie podchodź. U mnie w nowym NH też wymieniłem oring na regulatorze od podnośnika, ale i tak komputerowo trzeba było nastawić od nowa parametry ...

dlatego warto się znać i na mechanice, i na komputerach, ja swoje auta naprawiam sam i komputery mi  nie straszne

Opublikowano (edytowane)

A ja wolę oddać do fachowca, niech naprawi, a sam zrobię coś innego, na czym się znam, i w tym czasie spokojnie zarobię na tego mechanika ;) Ale to każdy robi jak sobie uważa. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

A ja wolę oddać do fachowca, niech naprawi, a sam zrobię coś innego, na czym się znam, i w tym czasie spokojnie zarobię na tego mechanika ;) 

Wszystko zależy od poziomu wiedzy, ja niestety rzadko spotykam mechaników, którzy wiedzą więcej niż ja, więc jak mam czas, to większość rzeczy ogarniam, z mechanikiem ewentualnie zbieżność czy klima, bo trzeba mieć maszyny, których dla siebie nie mam potrzeby kupować. Z tym że już przy zbieżności często musze poprawiać mechanika co i jak, bo oni jadą jak im maszyna podpowiada na jedno kopyto

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Bzdura z autem. Multimetr wystarczy. Co do NH to niewiem. Często to beztroska przy rozbieraniu ale racja jest po Twojej stronie - automatyka przemysłowa wymaga komputerów. Silnik z tego NH działa na tej samej zasadzie od lat. Co do elektrycznych bajerów na hamulcach to i owszem, zdarza się ale są to procedury jawne a tendencja obsługi krytycznych układów przez osoby odpowiedzialne nie jest taka zła.

jahooo napisał:

Wszystko zależy od poziomu wiedzy, ja niestety rzadko spotykam mechaników, którzy wiedzą więcej niż ja, więc jak mam czas, to większość rzeczy ogarniam, z mechanikiem ewentualnie zbieżność czy klima, bo trzeba mieć maszyny, których dla siebie nie mam potrzeby kupować. Z tym że już przy zbieżności często musze poprawiać mechanika co i jak, bo oni jadą jak im maszyna podpowiada na jedno kopyto

😁😁😁 do zbieżności nie trzeba maszyn no chyba że to zajebisty hydraulik a i bez drążków reakcyjnych...

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

Bzdura z autem. Multimetr wystarczy. Co do NH to niewiem. Często to beztroska przy rozbieraniu ale racja jest po Twojej stronie - automatyka przemysłowa wymaga komputerów. Silnik z tego NH działa na tej samej zasadzie od lat. Co do elektrycznych bajerów na hamulcach to i owszem, zdarza się ale są to procedury jawne a tendencja obsługi krytycznych układów przez osoby odpowiedzialne nie jest taka zła.

😁😁😁 do zbieżności nie trzeba maszyn no chyba że to za***isty hydraulik a i bez drążków reakcyjnych...

hmmm, można ręcznie, ale jak są maszyny, to po co walczyć ręcznie ? nie ma sensu z wszystkim walczyć, jak są udogodnienia

@galan99 Byłeś ??

https://www.lublin112.pl/trwaja-uroczystosci-z-udzialem-prezydenta-andrzeja-dudy-z-okazji-80-rocznicy-wysiedlen-mieszkancow-zamojszczyzny-zdjecia/

Opublikowano
24 minuty temu, jahooo napisał:

to większość rzeczy ogarniam, z mechanikiem ewentualnie zbieżność czy klima,

Kup se manometry do klimy, butlę małą R134 i kontrast. Podłączasz manometry do wyjść i na zegarach se sprawdzisz wszystko. Nie trzeba stacji. Po wszystkich maszynach tak robię, bo mi sie nie chce cudować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v