Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Ursus932 napisał:

Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Dysydent , to Józiek? czy o co chodzi?

No bo wiesz wszyscy jesteśmy tu po imieniu , a @dysydent nie chce się przyznać , to dostał takie tymczasowe 🤭

Taka to higiena i rispekt. Ja wiem jak dysydent ma na imię, choć nie przedstawiał mi się wcale a nie głoszę tego wszem i wobec. Nawet gdy do mirro napiszę po imieniu to z komórki nie dam już rady edytować i wówczas myśli przeleci i starszej już prostytutce oraz o własnej głupocie...

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Ale co?

No Spurek zamiast Ziobro😁

3 minuty temu, dysydent napisał:

jet co co pierwszy rz w życiu widzę, otóż u mnie w okolicy wróble zostały wyparte przez kosy. z rok wróbla nie widziałem gdy jeszcze trzy lata temu plaga i teraz kurom nasypaną pszenicę wyjadają kosy, na wsi wylewa się resztki z posiłków nie do szamba a gdzieś na zewn np dla kur jeśli kto ma to gdy z wiadrem wyjdę lecą za mną jak oswojone. pewnie mądrzejsze od wróbli no i tutaj trudniej o cykliczność bo rozum jak raz weźmie górę to ....

Jak posadziłem Jagodę kamczacką to zauważyłem znaczny wzrost populacji kosa.  Bardzo cwane ptaki. Siedzą w krzewie do końca, uciekają niemal spod otrząsacza kombajnu.

Wróbli jest stadko zd 100szt tylko one migrują szukając bezpieczeństwa. Jesienią był gwar. Kobek je kilka razy pogonił i na razie zero obecności, wiosną wrócą na lęgi do mnie.

Tylko mówimy Wróbel, a ponoć jest mocno wypierany przez mazurka, który dla laika jest wróblem

7 minut temu, Ulman napisał:

......i przygotuj wiatrówkę.

Miotacz ognia byłby lepszy🤣

Opublikowano
jarecki napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

Ale co?

spurkową  zamiast rady Ursus932  sobie interes przestrzelić to niech by spurkowa poszarpała  ,                                                                                                                                    H Hiszpania wysyła okręt wojenny na morze czarne , ciekwie się robi 

jarecki - niema we wszechświecie takiej ciemności co przykryje to co ona wygaduje. Choćby umiała lepiej to co pamiętam z chmurnej i durnej młodości to nie da rady wedle analogii: jak chce Ci się pić wszak nie pijesz byle czego zatem jak chce Ci się **bać to...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Tylko mówimy Wróbel, a ponoć jest mocno wypierany przez mazurka, który dla laika jest wróblem

dzięki bo chyba ja taki laik :ph34r:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jarecki napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

Ale co?

spurkową  zamiast rady Ursus932  sobie interes przestrzelić to niech by spurkowa poszarpała  ,                                                                                                                                    H Hiszpania wysyła okręt wojenny na morze czarne , ciekwie się robi 

Ale łone tam cały czas som - na zmianę.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

dzięki bo chyba ja taki laik :ph34r:

Jak i ja, a wiem to akurat z nielicznych programów przyrodniczych.

I tu znowu za czasów minionych edukacja w telewizji choćby w tym kierunku była większa

Opublikowano

Bo gołębie to hobby , a Wy tu widzę bardziej mocno polityczne osobniki  , ale to wam w życiu satysfakcji nie przyniesie ...

Opublikowano

wróbel ma łeb jakby przecięty siekierą wzdłuż przez co brwi jak neandertalczyk i tego u mnie jest i wpierniczało pszenżyto mimo, że u sąsiada pszenica. Mazurek jak teraz patrzę to w czapeczce fruwa..

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Agrest napisał:

Jak i ja, a wiem to akurat z nielicznych programów przyrodniczych.

I tu znowu za czasów minionych edukacja w telewizji choćby w tym kierunku była większa

telewizja nigdy już takiej pozycji nie odzyska, zwłaszcza w Polsce. Odkąd tam sama tępa propaganda nikt rozumny za często tam nie zaglądda

no i w internecie informacja jest na zawołanie w miarę potrzeb no i można blockery reklam powłączać

a'propos..
na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

na gołębie? taa, zwłaszcza w żniwa jak pole zboża obsiądą
jak nie ogniem to głodem xD

Na podwórku po podsypie pszenicy. Tylko lepiej słomy w stodole nie mieć🤭

Za dawnych czasów gdy koty na zapiecku spały ponoć były przypadki że stodoła z dymem szła jak kotu ogon się zapalił a ten długa do stodoły🤣

4 minuty temu, DTaras napisał:

wróbel ma łeb jakby przecięty siekierą wzdłuż przez co brwi jak neandertalczyk i tego u mnie jest i wpierniczało pszenżyto mimo, że u sąsiada pszenica. Mazurek jak teraz patrzę to w czapeczce fruwa..

No tak. Wróbel taki zadziorny wojownik, a mazurek bardziej miastowy laluś dobrze uczesany😁

Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał:

Potrafią wyrywać sadzonki a jak kapusta starsza to dziobia liscie

a qwa kilkanaście ton poszło pod talerzówkę bo coraz mniej szatkowana schodzi a na całe główki takiej podziobanej nikt nie kupi

pospołu gołębie z wronami.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

widocznie spodobała mu się muzyka na studniówce co Racyl zapodał było po polsku 

Racyl akurat tego nie zapodawał. Rogaś wrzucał linka 😄

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Na truskawki mogą nie mieć ale tyle w tym cukru że bimberek już wezmą - sądząc po cenach jakie dziś mnie się objawiły...

A to ile się spodziewasz że będą kosztowały truskawki ? ;)

bez przesady to jest najchętniej kupowany owoc

Opublikowano

Babce marzy się kolejna 14, 15 i tak dalej do 12-tej jak Duda mówić

Mamy dbanie o pracowników to wszystko drastycznie drożeje. jest za***iście 🤣

Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

a qwa kilkanaście ton poszło pod talerzówkę bo coraz mniej szatkowana schodzi a na całe główki takiej podziobanej nikt nie kupi

pospołu gołębie z wronami.

O matko ,strach wychodzić z domu 

Opublikowano

Czemu rolnicy protestują maja takie ładne Traktory maszyny to co jeszcze chcą , co im na nic .

Protestujący rolnicy mówią: Dość! W ministerstwie odprawili ich z kwitkiem

Problemy z jakimi muszą się mierzyć obecnie rolnicy to jeden z największych kryzysów po 1989 roku w polskim sektorze rolnym. Postulaty protestujących 18 stycznia 2022 roku rolników z województwa zachodniopomorskiego są odzwierciedleniem sytuacji w jakiej znalazły się osoby prowadzące gospodarstwa rolne w całym kraju.

Protest w powiecie szczecineckim podobnie jak w praktycznie wszystkich powiatach województwa zachodniopomorskiego rozpoczął się po godzinie 11:00, swoje niezadowolenie i postulaty mające zmienić los polskiego rolnictwa przyjechało manifestować 53 rolników w traktorach oraz drugie tyle w samochodach. Protestujący poruszali się między innymi drogą krajową numer 11 na odcinku między Szczecinkiem a Sokolnikiem.

Prostestujący rolnicy apelują do rządu o interwencję i przedstawiają swoje postulaty, które w ich ocenie mogą poprawić styuację w polskim rolnictwie, ale też uchronić przed szalejącymi cenami żywności całe społeczeństwo. Jeśli ta forma protestu nie przyniesie skutku ma on przybrać już wkrótce ostrzejszą postać.

Rolnicy mówią o drożejących paliwach, nawozach i środkach ochrony roślin oraz braku pewności co do przyszłości, zarówno tej najbliższej jak i bardziej odległej. Przedstawiciele NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” są rozgoryczeni, bowiem jak mówią, byli już kilka razy w Warszawie na rozmowach o swoich postulatach ale niestety bezskutecznie.

Uczestnicy protestu mają sześć postulatów wprowadzenia zmian:
-  w polityce państwa,
- tarczy antykryzysowej dla rolnictwa,
- walka z suszą w rolnictwie,
- gospodarowanie ziemią będącej w zasobach Własności Rolnej Skarbu Państwa,
- holdingu spożywczego,
- ubezpieczeń społecznych.

Opublikowano
17 minut temu, racyl napisał:

bez przesady to jest najchętniej kupowany owoc

Ale co by nie mówić to spowszedniał z uwagi na dostępność całą rok.

A hodowla odmian stawia najpierw na wygląd, jędrność, trwałość i dopiero smak. 

To w połączeniu z zielenina rwaną na handel powoduje spadek spożycia.

No i pokolenie robiące przetwory stało się historią. A czy spożycie dżemów wzrosło? Chyba nie.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Czemu rolnicy protestują maja takie ładne Traktory maszyny to co jeszcze chcą , 

Typowy tekst "wielkomieszczucha" , Oni mysla że z nieba nam leci !

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Protestujący rolnicy mówią: Dość! W ministerstwie odprawili ich z kwitkiem .

17 minut temu, racyl napisał:

Babce marzy się kolejna 14, 15 i tak dalej do 12-tej jak Duda mówić

Mamy dbanie o pracowników to wszystko drastycznie drożeje. jest za***iście 🤣

Bo wszystko podrożało dwukrotnie i Emeryci nie maja pieniędzy na opłaty i życie a co dopiero by kupić truskawkę po 25 zł 

Emeryci maja mieć 2 podwyżki jedną w marcu drugą na jesieni już zapowiedziane .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ale co by nie mówić to spowszedniał z uwagi na dostępność całą rok.

A hodowla odmian stawia najpierw na wygląd, jędrność, trwałość i dopiero smak. 

To w połączeniu z zielenina rwaną na handel powoduje spadek spożycia.

No i pokolenie robiące przetwory stało się historią. A czy spożycie dżemów wzrosło? Chyba nie.

widziałem dzisiaj w biedronce po 250g za 10zł.

jedyna truskawka w polsce aromatyczna smaczna na przełomie wiosny i lata. zielenina jest głownie w takiej co długo jedzie do nas (i to jest zrozumiałe )ale nie w takiej z polskiego pola w normalnym czasie.

Ja nie wnikam co ludzie robią z truskawką jak biorą więcej niż po całej łubiance ;) trochę robią ale to nie ma wpływu na sprzedaż. nawet ludzie robią z malwiny

nie mam powodu do narzekań

Opublikowano
7 minut temu, V12 napisał:

Typowy tekst "wielkomieszczucha" , Oni mysla że z nieba nam leci !

Dokładnie ,nich przychodzi i robi , mysli , podejmuje decyzje itd 

Zobaczy jak to łatwo zarobić na ładny traktor 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v