Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest podstawowa zasada rynku. Jak coś można dostać taniej niż po cenie rynkowej to popyt rośnie. Zaś jak jest to reglamentowane to system się zapycha. Dodatkowo na tym polegał i polega handel. Kupić tam gdzie jest taniej i sprzedać gdzie jest drożej. To nie jest żadne cwaniactwo ale normalne reakcje rynkowe. 

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Powstaje pytanie czy ta recesja wyjdzie nam na dobre skoro przy inflacji jest więcej pieniędzy a przy recesji może ich ludziom brakować . Z wysokich cen za usługi nikt nie zejdzie bo widzi że mu sporo zostaje i ludzie płacą , też bym wolał aby ceny wróciły do tych z przed pandemii ale na razie po Nowym Roku ceny mają wystrzelić mocno w górę , tylko że np. na płody rolne nie koniecznie .

To ciekawe pytanie czy ludziom zabraknie kasy .

Obecnie ludzie maja bo rząd pompuje różne pomoce .

Przy zmianie rządu czy tak będzie dalej pięknie ? .

Może już tak nie być i dopiero będzie lament .

Obecnie co ludzie wydaja kasy w sklepach i nie tylko , to widać że źle nie jest , ale narzekają . Narzekać to dopiero mogą .

Opublikowano

nie wiem co zrobia. ja tylko twierdzę że te wszystkie socjale powinny być premią za robotę, a nie za nic.

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie wiem co zrobia. ja tylko twierdzę że te wszystkie socjale powinny być premią za robotę, a nie za nic.

socjal, to powinna być ulga w podatku, który masz zapłacić, jak nic nie wypracowałeś, nie dostaniesz ulgi

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Popierdoliło się im chyba z lęka .

Tak samo jak teraz kupują materiały  budowlane , na samym szczycie cenowym .

Do 2 lat spadną ceny o połowę recesja zrobi swoje .

Ty weź się rozejrzyj w koło.

O jakim szczycie cenowym mówisz?

Pustak z 18 na 14 i cena odbija w górę, stal z 12tys na 5 , blacha że 125 zł na 64zł.

I ja mam teraz siedzieć na pieniądzach licząc że za 2 lata ceny spadną? 

Prąd w górę paliwo w górę, ZUS, koszt pracy w górę i hiperinflacja . I Ja mam kupić taniej za dwa lata?🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jahooo napisał:

socjal, to powinna być ulga w podatku,

Żartujesz chyba, ile podatku płaci rolnik powiedzmy 10 hektarowy? i to jeszcze gruntowego od którego nie ma ulg. Ile podatku płaci ktoś kto oficjalnie pracuje za najniższą krajową?to ile on tego socjalu dostanie?przecież tego podatku na jedno  500+ nie wystarczy ,a jak ktoś ma dwoje , troje czy więcej dzieci?

Edytowane przez witejus
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

klimat rosji a Brazylii

kacapów ogólnie pogoniono w najgorsze ledwie zamieszkiwalne regiony i to jeszcze w czasach przedtechnologicznych. Jakoś musieli być sąsiedzko bardzo wqrwiający skoro wylądowali tam gdzie wylądowali od strony europejskiej zaś strona azjatycka była zapchana od swych lepszych klimatycznie regionów i kacapy poszli tylko północą.
Teraz znów sobie grabią w Europie i na pewno im to nie pomoże i jeszcze do tego doprowadzą że ich potomkowie będą twierdzili że moskwa jest rosyjska jak teraz bandurzą o Kijowie. no bo trzeba przyznać - nacja szczególnie nie lubiana na planecie nawet wśród biologicznie podobnych, teraz jeszcze z tymi nuklearnymi straszakami ... bardzo wiele sił nie przepuści każdej okazji słabości rosji aby ją nawet bezinteresownie tępić

przecież na najgorsze zadupia nie osiedla się ktoś kto jest zdolny zdominować takie rejony jak starożytny Rzym na ówczesne czasy o wiele lepsze do życia bez technologii

narody powstałe z wyrzutków cywilizacji żadnej cywilizacji nie stworzą ani nie obronią skoro sama tych wyrzutków natura usadowiła ich tam gdzie są
Zmiany klimatu nawet jeśli poprawią wartość środowisk tych wyrzutków to najpewniej zostaną wyparci przez zdolnych do lepszej organizacji potomków tych którzy wcześniej.... mieć takie imperium i wymyśleć na nim komunizm, czy tak postępują rozsądne narody? :P

Kolego błedy nie wiem czy zamierzone , czy wynikające z niewiedzy, Rosjanie ani nikt z tej części Europy nie wymyślili komunizmu,czy socjalizmu po drugie jeżeli weźmiemy pod uwagę zaczątki ogólnie pojętego państwa rosyjskiego to faktycznie można wysnuć teorię o początkach państwa na tych terenach przy czym jeżeli weźmiemy pod uwagę początki państwa to w przypadku okolic Kijowa, Moskwy główną siłą sprawczą[państwowości byli Wikingowie, w tej chwili też pojawia się hipoteza że w przypadku Polski też oni mieli decydujący wpływ na powstanie naszej państwowości

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Żartujesz chyba, ile podatku płaci rolnik powiedzmy 10 hektarowy? i to jeszcze gruntowego od którego nie ma ulg. Ile podatku płaci ktoś kto oficjalnie pracuje za najniższą krajową?to ile on tego socjalu dostanie?przecież tego podatku na jedno  500+ nie wystarczy ,a jak ktoś ma dwoje , troje czy więcej dzieci?

mylisz skutki z przyczynami

gdyby była zależność socjalu od płaconego podatku, ludzie nie braliby kasy pod stołem z najniższą krajową na papierze, nie robiliby na czarno, po prostu by się to nie opłacało

rolnik 10-cio hektarowy nie żyje z gospodarstwa, bo by zdechł z głodu, chyba , że ma to pod szkłem

Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał:

Ty weź się rozejrzyj w koło.

O jakim szczycie cenowym mówisz?

Pustak z 18 na 14 i cena odbija w górę, stal z 12tys na 5 , blacha że 125 zł na 64zł.

I ja mam teraz siedzieć na pieniądzach licząc że za 2 lata ceny spadną? 

Prąd w górę paliwo w górę, ZUS, koszt pracy w górę i hiperinflacja . I Ja mam kupić taniej za dwa lata?🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Z zakupem materiałów budowlanych bym jednak poczekał bo tak drogo jak jest teraz to za 2 lata na bank nie będzie .

Opublikowano
14 minut temu, jahooo napisał:

gdyby była zależność socjalu od płaconego podatku, ludzie nie braliby kasy pod stołem z najniższą krajową na papierze, nie robiliby na czarno, po prostu by się to nie opłacało

rolnik 10-cio hektarowy nie żyje z gospodarstwa, bo by zdechł z głodu, chyba , że ma to pod szkłem

Człowieku gdzie ty żyjesz? w utopii?

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Człowieku gdzie ty żyjesz? w utopii?

ja mam 20 hektarów i etat, pokaż mi takiego, co ma 10 , rodzinę i nie dorabia na czarno na boku, chyba, że jakiś pijus i patologia

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Z zakupem materiałów budowlanych bym jednak poczekał bo tak drogo jak jest teraz to za 2 lata na bank nie będzie .

Taaa...

Dwa lata to wieczność.

W dwa lata złotówka realnie straci 40 groszy ale myślcie że będzie taniej.

Nawet przy recesji będą minimalne koszty wyprodukowania czegoś, dystrybucji, pracy. I te koszty nie będą niższe niż dziś.

Wystarczy koniec wojny i na naszym rynku braknie materiałów budowlanych

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Taaa...

Dwa lata to wieczność.

Nawet przy recesji będą minimalne koszty wyprodukowania czegoś, dystrybucji, pracy. I te koszty nie będą niższe niż dziś.

To prawda, taniej niż dziś nigdy nie będzie.

Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

ja mam 20 hektarów i etat, pokaż mi takiego, co ma 10 , rodzinę i nie dorabia na czarno na boku, chyba, że jakiś pijus i patologia

A co robisz zawodowo?

Opublikowano
22 minuty temu, jahooo napisał:

znam takiego co ma coś ok 13.

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Taaa...

Dwa lata to wieczność.

20 minut temu, ViveN napisał:

To prawda, taniej niż dziś nigdy nie będzie.

Swoimi teoriami sami napędzacie się w inflację a zganiacie to na PIS . Pręty tanie były jak przyjeżdżały z UA , to jak się skończy wojna to przywiozą .

• Haha 1
Opublikowano

to po co oni rzadza jesli nie maja wplywu na nic ??

obywatele winni sa inflacji- oczywiscie  kazdy ma w piwnicy drukarke i wolnym czasie sobie drukuje banknoty nbp.......

tak ci w kurwizji powiedzieli ?? kazdy twoj post udowadnia ze wlasnego zdania nie posiadasz..

2 godziny temu, Desperado napisał:

Zboże chłopak to jest moje i ja je wyprodukowałem, ale jak uj jeden z drugim siedzi całymi dniami i blokuje dostęp takim co nie kupili nic i kupi i sprzedaje jeszcze raz tyle co dał, to co to jest za ku*wa chodząca jak nie spekulant?

widze ze wy na wsi drzewem palicie i  nie macie pojecia o  zakupie wegla na pgg czy tauronie..

zreszta tam juz wegla  nie kupi -jedynie ekogroszek workowany  i mial.

reszta poszla do gmin

jeden z drugim siedzi i kupuje temu kto  nie ma czasu,sprzetu, cierpliwosci. za drobna odplatnoscia albo zadobre slowo jak ja, czy to kupuje ktos czy ja na jego konto toco za roznica...gdy wegiel byl dostepny tobym nie stracil setek godzin na nieudane zakupy..

profil zaufany i to pewnie da sie obejsc

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

Hubertus , praca jest tyle warta ile ktos jest w stanie za nią zaplacić , a wina jest  gdzie indziej  bo z Polski wyemigrowało  mln . ludzi dzis na rynek pracy wchodziły by potomkowie tych emigrantów co po wejsciu do UE i otwarciu granic wyjechali  i tylko ci niechciani emigranci z ukrainy ratują rynek pracy . Bez wątpienia potrzebna jest  mała recesja zeby ceny usług ustabilizować .

Brawo, brawo, brawo!!! W końcu się czegoś nauczyłeś. Ja od zawsze twierdzę że płaca minimalna to lewicowa patologia i wynagrodzenia powinny być ustalana według reguły którą przytoczyłeś. 

Zboże chłopak to jest moje i ja je wyprodukowałem, ale jak uj jeden z drugim siedzi całymi dniami i blokuje dostęp takim co nie kupili nic i kupi i sprzedaje jeszcze raz tyle co dał, to co to jest za ku*wa chodząca jak nie spekulant?

A uj cie obchodzi że ktoś chce zarobić. Ty wiń naszych rządzących debili ze nie potrafią zapewnić odpowiedniej podaży i potem są takie skutki.

Nie pieprz głupot i nie przyrównuj towaru kupionego tanio i sprzedawanego podwójnie, a towaru swojego i nie mieszaj tu żadnej partii w czyjeś cwaniactwo, które należy tępić.

Tynaprawdę tak myślisz czy robisz sobie jaja? To może urzędowe marże wprowadzić i ceny na wszystko regulować bo zaraz ci będzie przeszkadzać że ktoś za dużo twoim zdaniem zarabia. To jest komunizm w czystej postaci.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Pytanie czy nie lepię zapewne tak .

Tylko czy będą , takie zarobki dobre .

Po zmianie rządu , da ludziom zarobić ? .

Jakie zarobki dobre? Gdzie?

2 godziny temu, jahooo napisał:

socjal, to powinna być ulga w podatku, który masz zapłacić, jak nic nie wypracowałeś, nie dostaniesz ulgi

Amen!

1 godzinę temu, witejus napisał:

No to jak jest na najniższej krajowej to dostanie ulgę do wysokosci podatku który płaci. Jak chce więcej to niech za***prza ciężej i będzie miał. 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

A uj cie obchodzi że ktoś chce zarobić. Ty wiń naszych rządzących debili ze nie potrafią zapewnić odpowiedniej podaży i potem są takie skutki.

Ty byś i duszę diabłu sprzedał, byleby zwalić na PiS.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Swoimi teoriami sami napędzacie się w inflację a zganiacie to na PIS . Pręty tanie były jak przyjeżdżały z UA , to jak się skończy wojna to przywiozą .

Co napędza inflacje? Np. koszty produkcji. Kto jest winny drogiego paliwa? Państwowy monopolista. Energia elektryczna? Państwowe monopole. Koszty pracy? Rząd ustala podatki i płacę minimalną. Dodatkowo wpompowano w rynek duże ilości gotówki, więc jej wartość spadła na zasadzie podaży, popytu.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v