Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, dysydent napisał:

to po jaką cholerę bodaj jednego żołdaka utrzymujemy? żeby szlajali się po wojnach z których nic nam nie przywieźli po za koniecznością utrzymania ich d*p na długi okres emerytalny?

Nie no k**wa przepraszam że żyję. Jak trza było, to nie pytałem po co? Tylko kiedy odlatuje samolot. Przywieźliśmy to, co brakuje armii ruskiej obecnie. Albo wywieźliśmy postsowieckie onuce wojskowe w różne strony świata. 

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Czyli nasze specjalisty nic nie załatwiają...

jak by to były specjalisty to by se same zrobiły a nie musiały "załatwiać" to popierdółki a nie specjalisty i powoli nie dajemy rady wyrabiać na to co "nazałatwiali" a oni pono dopiero zaczynają

ja człowiek malej wiary a widzę... to co widzę a jak do tej pory go..o widać

Opublikowano
mirro napisał:

? Nie no k**wa przepraszam że żyję. Jak trza było, to nie pytałem po co? Tylko kiedy odlatuje samolot. Przywieźliśmy to, co brakuje armii ruskiej obecnie. Albo wywieźliśmy postsowieckie onuce wojskowe w różne strony świata.

No może przywiozłeś ale nie za bardzo się przyjęło i wydało owoce...

Opublikowano (edytowane)

Tak trochę... nie do końca czaję ale podejrzewam klątwę na Denwera...

@mirro właściwie pojął
wyjątek paru bystrzejszych tylko potwierdza regułę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

Czyli nasze specjalisty nic nie załatwiają...

jak by to były specjalisty to by se same zrobiły a nie musiały "załatwiać" to popierdółki a nie specjalisty i powoli nie dajemy rady wyrabiać na to co "nazałatwiali" a oni pono dopiero zaczynają

ja człowiek malej wiary a widzę... to co widzę a jak do tej pory go..o widać

Kleją system ale wciąż myślą nad efektorem bo to jak z dachem kościoła... Nawet Mesko silniki nowatorskie próbuje to może warto...

dysydent napisał:

@mirro właściwie pojął
wyjątek paru bystrzejszych tylko potwierdza regułę

nooo to już calkiem mgła - ale zostawmy to bo za dużo namiksowane wątkami..

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

nooo to już calkiem mgła - ale zostawmy to bo za dużo namiksowane wątkami..

Ja się tylko broniłem.

6 minut temu, DTaras napisał:

Kleją system ale wciąż myślą nad efektorem

Mieli czas i wybór, teraz to se mogą garnki w Mesko zamówić.😂

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał:

Kleją system ale wciąż myślą nad efektorem bo to jak z dachem kościoła... Nawet Mesko silniki nowatorskie próbuje to może warto...

ile tych HIMARS-ów zamó... znaczy chcieli zamówić? 500? załóżmy że jankesy śmiech przeżyją i jakimś cudem dostarczą to na rynku zbrojeniowym też obowiązuje konkurencja
Jaka wschodząca firma wytrzyma produkt zewn w jej rynkowej niszy?
nie wiem czy już nie za późno na to wszystko bo albo nie będzie czym się obronić albo nie będzie już potrzeby zanim przemysł zbrojeniowy ruszy pod który fundamenty leją gdy wojna się już zaczęła? (znamienne w całej polskiej historii właśnie dla tego porwanej zaborami)
Teraz to już pora co najwyżej na wnioskach z ukraińskiego pola walki asortyment produkcji doskonalić na bazie najlepszych doświadczeń z możliwych bo w praktyce
mam nadzieję że dużo nie wiem bo jeśli jest tylko to o czym wiem to jesteśmy w głębokiej
na szczęście kacapy to jeszcze większe kretyny niż się wydawało

tak skrotowo i realistycznie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

7 minut temu, DTaras napisał:

ile tych HIMARS-ów zamó... znaczy chcieli zamówić? 500? załóżmy że jankesy śmiech przeżyją i jakimś cudem dostarczą to na rynku zbrojeniowym też obowiązuje konkurencja
Jaka wschodząca firma wytrzyma produkt zewn w jej rynkowej niszy?
nie wiem czy już nie za późno na to wszystko bo albo nie będzie czym się obronić albo nie będzie już potrzeby zanim przemysł zbrojeniowy ruszy pod który fundamenty leją gdy wojna się już zaczęła?
Teraz to już pora co najwyżej na wnioskach z ukraińskiego pola walki asortyment produkcji doskonalić na bazie najlepszych doświadczeń z możliwych bo w praktyce
mam nadzieję że dużo nie wiem bo jeśli jest tylko to o czym wiem to jesteśmy w głębokiej
na szczęście kacapy to większe kretyny niż się wydawało

tak skrotowo i realistycznie

HIMARS to co inne i już w chwili zamówienia było wiadomo, że to nie do zrobienia. Dlatego wzięli skośnookie. A propos - koreańskie działa co to myśmy ich nakupili to na dzień dzisiejszy trochę staroć. Podobnie Krab. Thundery obecnie wyposaża się w zmienioną obsadę i zamek do odpalania amunicji na 100 km. W kolejnym etapie zmiana ma dotyczyć automatyki ładowania. Docelowo ma być to pojazd bezzałogowy...

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, jarecki napisał:

ile czasu rakieta była w Polskiej przestrzeni i czy była by mozliwość zestrzelenia ?

max 5 sekund + kolejnych kilkanaście do pół minuty kiedy było już pewne że wleci
przy obecnej technologi bez problemu jeśli wyrzutnia o kilkanaście sekund lotu rakiety bliżej od momentu uzyskania pewności że wleci czyli raster przygraniczny wyrzutni co jakieś 20-30km w kordonie przygranicznym

co? nie było czasu zbudować? czy nie było z czego? a dlaczego jeśli to drugie bo pierwsze to pytanie retoryczne.
Ile trzeba czasu aby zapewnić taki kordon jeśli .... dobra, co ja będę cyferkował gdy szacunkowo widać że perpetuum mobile to to nie jest
nie technologia a strategi do d,,py

ja jak bym tak strategię ochrony plantacji prowadził to nigdy bym nic nie zebrał bo chwast, choróbska lub robale by mi cel czyli plon zeżarły

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, DTaras napisał:

A nie zauważyłeś że ta klątwa działa od dawna? Mareckowi odebrało rozum już wiele lat temu.  To musiała być dobra klątwa bo nawet jak zmienił konto to działa nadal😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, DTaras napisał:

HIMARS to co inne i już w chwili zamówienia było wiadomo, że to nie do zrobienia

nie technikalia tu najistotniejsze a psychologia
nasze rządziciele i za przeproszeniem wojskowe strategi wykazują symptomy zjawiska zwanego "owczy pęd" a te na hurra zakupy uzbrojenia bo się akurat wojna w okolicy zaczęła na przykładzie HIMARS najlepiej widać

w dobie arsenału nuklearnego OPL jest kluczowy i jedyny z sensownych koniecznych zanim cokolwiek tylko że era nuklearna kiedy się zaczęła? a przy okazji teoretycznie stuprocentowo skuteczna OPL daje pełną przewagę i w wojnach konwencjonalnych.

To w zasadzie jest wniosek na przyszłość ale nie ma tłumaczenia że nie ma wzorca bo Izrael jest daleko dalej choć za mały aby to tam było w pełni sensowne w wojnie jądrowej to osiągnięcie wysokiej skuteczności OPL jest warunkiem sensowności rozwijania reszty rodzajów sił zbrojnych.

to co możliwe teraz teoretycznie z czasem niektórzy opanują praktycznie i tak jak istnieją optyczne sortowniki sterowane cyfrowo i automatycznie tak .... na razie nie pora do czego zmierzam bo okrzykną science fiction ale jeszcze dwadzieścia lat temu celowniki obrazowe samosterujących pociskow były science fiction

by konkretnych typów nie podazwać bo może to tajemnica wojskowa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Wielokrotnie pisałem że to wyjątkowo parszywa, kłamliwa i fałszywa nacja. Dobrze dla wszystkich że mogą zobaczyć jakie to jest roszczeniowe i zaprzane draństwo.

a Niemcy ? 

4 godziny temu, Ulman napisał:

12h orki to ok 14-15ha spokojnie się zrobi. A że u Jacusia jest jak jest to już jego problem.

na glinie połowa z tego 

Opublikowano
22 minuty temu, dysydent napisał:

w dobie arsenału nuklearnego OPL jest kluczowy i jedyny z sensownych koniecznych zanim cokolwiek tylko że era nuklearna kiedy się zaczęła? a przy okazji teoretycznie stuprocentowo skuteczna OPL daje pełną przewagę i w wojnach konwencjonalnych.

Bo widzisz OPL nadal jest była postrzegana jako stricte przeciw samolotom i śmigłowcom. A teraz, nareszcie ludzie zaczynają rozumieć że trza jeszcze rakiety i drony czymś neutralizować. 

Założenia budowy systemu OPL jako "bańki antydostępowej ", czyli konieczności łączenia broni o różnym zasięgu w jeden system powstały jeszcze za moich czasów. 

Ale nasi politycy twierdzili że to za drogie, fanaberia a w ogóle , to lotnictwo myśliwskie załatwi wszystko. 

Opublikowano
14 minut temu, Roman176 napisał:

a Niemcy ? 

Niemcy systematycznie i publicznie najpierw rozgłoszą że to oni tylko mają prawo panować a reszta ma posłusznie i w szeregu (koniecznie równym bo nie lubią bałaganu) ustawić się aby oni osądzili kto już do gazu a kto musi sobie zapracować zanim, wszak gaz ... no inflacja i nie ma nic darmo

i byłby to wyjątkowo niesmaczny dowcip nawet jak na gatunek czarnego humoru, dowcip nie do przytaczania w przestrzeni publiczne
gdyby nie miał swego oparcia w rzeczywistej praktyce
Niemcy dowcipy mają żałosne , oni sami są ponurym dowcipem opatrzności tylko w jej wiadomym celu stworzonym

• Thanks 1
Opublikowano

może w końcu przejrzą na oczy

za czasów PRL obszar między Bugiem i Wisłą, a w zasadzie między Wisłą a wschodnią granicą był przewidziany w planach zachodnich analityków do utworzenia strefy buforowej poprzez bombardowanie bronią atomową i była do tego przygotowana nasza OPL

z zasady nie stawia się zestawów OPL w zasięgu broni lufowej i taktycznej rakietowej, bo inaczej byłyby na widelcu już w pierwszych minutach walki, czyli w naszym przypadku minumum 100km od granicy lub zestawy mobilne 30-50km

i teraz zadajcie sobie pytanie, co by było , gdyby ta rakieta nie przekroczyła naszej granicy, a nasza OPL ją zestrzeliła ? Ruscy by wyli z zachwytu, ich propaganda też

a jak rakieta przekroczyła granicę, to ile leciała te 6km ? 2 sekundy ? który zestaw OPL jest w stanie w tym czasie ją zneutralizować ? chyba tylko ręczna wyrzutnia na suszarni :/

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Bo widzisz OPL nadal jest była postrzegana jako stricte przeciw samolotom i śmigłowcom. A teraz, nareszcie ludzie zaczynają rozumieć że trza jeszcze rakiety i drony czymś neutralizować. 

Założenia budowy systemu OPL jako "bańki antydostępowej ", czyli konieczności łączenia broni o różnym zasięgu w jeden system powstały jeszcze za moich czasów. 

Ale nasi politycy twierdzili że to za drogie, fanaberia a w ogóle , to lotnictwo myśliwskie załatwi wszystko. 

A na czym polega kapsuła obronna izraela ?

Opublikowano (edytowane)

NIE KAPSUŁA . Żelazna Kopuła. Czym jest i jak działa izraelska tarcza antyrakietowa .

Żelazna Kopuła, czyli izraelski system obrony antyrakietowej przechodzi pierwszy poważny test w warunkach bojowych. Terroryści z Hamasu odpalili w stronę Izraela ponad 1000 rakiet w ciągu zaledwie 38 godzin.  

PONIŻEJ SĄ FILMIKI W LINKU .

https://technologia.dziennik.pl/sprzet/artykuly/8160429,zelazna-kopula-izrael.html

TEŻ FILMIK W LINKU .

https://www.bryk.pl/artykul/zelazna-kopula-jak-dziala-izraelski-system-obrony-powietrznej

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

A na czym polega kapsuła obronna izraela ?

oni mają trochę inne warunki - w zasadzie strzelają swoje rakiety na terytorium wroga bezkarnie i od dawna, więc mogą umiescić wyrzutnie tuż przy granicy - tam nikt z artylerii w nich  nie walnie

• Like 1
Opublikowano

A teraz co by sie stalo gdyby wyposazyć Syrie w dobrą broń , o zasięgu 50 km , odpalanej 20-30 km od granic izraela to na pewno cos by trafiło  celu izrael o tym wie i co i raz zbobarduje syrie .

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

A teraz co by sie stalo gdyby wyposazyć Syrie w dobrą broń , o zasięgu 50 km , odpalanej 20-30 km od granic izraela to na pewno cos by trafiło  celu izrael o tym wie i co i raz zbobarduje syrie .

spróbuj to samo u nas z Rosją

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v