Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

"Trzeba zbudować sieć sprzedaży opartą na podmiotach państwowych w rolnictwie, skupiającą krajowe gospodarstwa skarbowe będące w zasobie KOWR-u, Krajową Spółkę Cukrową, Elewarr i gospodarstwa będące we władaniu instytutów naukowo-badawczych podległych państwu. Gdybyśmy umożliwili sprzedaż nawozów przez tak zbudowaną sieć ogólnopolską, rolnicy mogliby mieć dostęp do tańszych nawozów, a państwo miałoby wpływ na regulowanie wysokości marży handlowej"

Ja pier**lę, czy ten facet w końcu przestanie pieprzyć głupoty ? Już zorganizował skup interwencyjny, to teraz punkty sprzedaży nawozów zorganizuje. 😂

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Były w tym roku po 8 ,10 brutto 1,5 tony z 1 ha .

Była już rozmowa zeszłego roku to poszukaj nie będę tego wałkował .

no ja pamiętam tą rozmowe bo sam ją zacząłem i dlatego dopytuje bo  w sąsiedniej wsi ma tak samo leszczyne i od kilku lat wszedł w borówke , to jak widze nakłady pracy w tym sadzie laskowym , 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koniec ze skandalami i disco polo? Lider Bayer Full zabrał się za nowy biznes .

Sławomir Świerzyński, jak się okazuje, to prawdziwy człowiek biznesu. Pomimo skandali i kontrowersji, których był głównym bohaterem, się nie poddaje i postanowił zrewolucjonizować polskie rolnictwo i ogrodnictwo.

SPRZEDAJE NAWOZY DO NIEGO  PO KUPNO .

– Wziąłem się za handel nawozami ekologicznymi. To nawozy wymyślone przez polskich naukowców, którzy zgłosili się do mnie z prośbą o ich promocję. Ten preparat daje znacznie lepsze efekty niż nawozy sztuczne. Różnica w cenie jest ogromna. Nawóz działa na wszystkie rośliny i poprawia jakość każdej gleby. Można go stosować na rośliny w ogrodach, sadach, na polach i łąkach czy małych przydomowych ogródkach. Polscy naukowcy to opracowali – obiecuje Świerzyński.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Historia zatacza koło .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
40 minut temu, mirro napisał:

"Trzeba zbudować sieć sprzedaży opartą na podmiotach państwowych w rolnictwie, skupiającą krajowe gospodarstwa skarbowe będące w zasobie KOWR-u, Krajową Spółkę Cukrową, Elewarr i gospodarstwa będące we władaniu instytutów naukowo-badawczych podległych państwu. Gdybyśmy umożliwili sprzedaż nawozów przez tak zbudowaną sieć ogólnopolską, rolnicy mogliby mieć dostęp do tańszych nawozów, a państwo miałoby wpływ na regulowanie wysokości marży handlowej"

Ja pier**lę, czy ten facet w końcu przestanie pieprzyć głupoty ? Już zorganizował skup interwencyjny, to teraz punkty sprzedaży nawozów zorganizuje. 😂

co to? przepis na odbudowę PGR-ów, GS-ów, i gospodarkę centralnie sterowaną?

dopiero c jedna tka sama zbankrutowała.
zajumał jaki stary plan pięcioletni z muzeum socjalizmu? Przecież z takimi postulatami to miał by szansę na tekę ministra u samego Stalina, Castro czy innego Chaveza. O prawa autorskie nawet by się mógł upomnieć Kim grubasek z Północnej Korei.

Opublikowano (edytowane)

Mogą zrobić taki przepis że znajdzie się 3 chętnych by założyć PGR - tylko skąd ziemię zdobyć a no trzeba  zabrać tym co mają jej dużo tak było już 60 latach czy 70 .

Wegańskie zamienniki mięsa ratują nawet milion zwierząt rocznie [raport]

Amerykańska organizacja World Animal Protection (WAP) zajmująca się ochroną zwierząt opublikowała raport, z którego wynika, że w samych Stanach Zjednoczonych wzrost popularności restauracji oferujących produkty roślinne przyczynił się do uratowania ponad miliona zwierząt. Zebrane dane odnoszą się jedynie do 2021 r. Rzeczywista liczba uratowanych zwierząt może być o wiele większa.

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa

73 proc. Polaków jadających dania w pełni roślinne, wybiera je ze względów zdrowotnych — wynika z raportu "Kuchnia Roślinna w Polsce"

W samych Stanach Zjednoczonych każdego roku zabija się 120 mln świń i 9 miliardów kurcząt

https://www.onet.pl/styl-zycia/noizz/weganskie-zamienniki-miesa-ratuja-milion-zwierzat-rocznie/d8fcfvh,3796b4dc

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dysydent napisał:

zajumał jaki stary plan pięcioletni z muzeum socjalizmu? Przecież z takimi postulatami to miał by szansę na tekę ministra u samego Stalina, Castro czy innego Chaveza. O prawa autorskie nawet by się mógł upomnieć Kim grubasek z Północnej Korei.

to żę mówi to ok . tylko gorzej żę część rolników popiera ten ,, przepis '' ardanowskiego 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

no ja pamiętam tą rozmowe bo sam ją zacząłem i dlatego dopytuje bo  w sąsiedniej wsi ma tak samo leszczyne i od kilku lat wszedł w borówke , to jak widze nakłady pracy w tym sadzie laskowym , 

zapytaj ile ta leszczyna rośnie zanim wyda owoc 😄

borówka to wyższa szkoła jazdy

jedno czy drugie potrzebuje czasu i nawozu

Opublikowano
mirro napisał:

46 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ile jest prawicowych rządów w Europie ?

Jest tylko jeden, tak jak do tej pory Papież był tylko jeden. I na nieszczęście jest w Polsce.😂 Tzn HGW jaki on jest ale ogłasza się jako prawica.

39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Widząc kryzys energetyczny w całej Europie nakazał byś zamykanie kopalni która dostarcza węgiel do elektrowni ?

Trza było czekać dłużej, aż przyszedł nakaz zamknięcia. Przedtem nic nie docierało. Bo tam rządzili najlepsi spece z PiSowskiego nadania. 😂

Mirro - a co ma do tego Pani Waltz? Chyba, że Wacek ale tego się pisze przez "Ch"

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Dobrze że masz sam i się cieszę i nie będę przewalał ziemi dla zasiania pszenicy , robię to co mi się opłaca .

z tego co widzę to siedzisz na rencie albo emeryturze i tak cipiesz od pierwszego do pierwszego

Nawet pszenica jest potrzebna do zmianowania nie można w kółko tego samego siać

Dobrze że masz sam i się cieszę i nie będę przewalał ziemi dla zasiania pszenicy , robię to co mi się opłaca .

z tego co widzę to siedzisz na rencie albo emeryturze i tak cipiesz od pierwszego do pierwszego

Opublikowano

Opublikowano
dysydent napisał:

40 minut temu, mirro napisał:

A to już parę toków temu było śmiane z podejścia do zarządzania. Nikt nie myślał, ze oni tak na poważnie i z uporem się za to wezmą...

Opublikowano

Czyli będziemy tylko brali kasę z dopłat ok mi to odpowiada szkoda tylko tych setek tysięcy zwierząt które będzie trzeba wybić bo przecież nikt darmozjadów trzymać nie będzie

Opublikowano
3 minuty temu, Rogas71 napisał:

Czyli będziemy tylko brali kasę z dopłat ok mi to odpowiada szkoda tylko tych setek tysięcy zwierząt które będzie trzeba wybić bo przecież nikt darmozjadów trzymać nie będzie

w zasadzie zwierzęta  hoduje  się po to by je zabić i zjeść 🤣

Opublikowano

skoro Historia zna przypadki nacjonalizacji m.in. i ziemi rolnej to zawsze trzeba się liczyć z jej powtórzeniem i jest to największy czynnik ryzyka w lokowaniu kapitału.
Podobne jak to fora doskonale obrazują jak to jest prawdopodobne i nawet postrzegam tę rolę jako najpożyteczniejszą z praktycznych.

większość nie potrafi samodzielnie zrobić niczego rozwojowego i skoro nieudolni to też nie rozumieją przyczyn swej zależności od lepszych od siebie fałszywie winiąc za swoją mizerną pozycję, żadne efekty swej pracy  nie we własnej nieudolności czy niższej udolności wobec lepszych od siebie co upatrują w systemie.

Kwestia oceny kiedy punkt krytyczny zostanie przekroczony a zostanie przekroczony i .... Historia się powtórzy. tylko kwestia czasu i sprawdzi się prognoza iż komuna wróci tylko przyczyny nie leżą w jakichś illuminati, Sorosach itp a w nas samych.
Z kolei gdy wyłączy się mechanizmy naturalnej selekcji na najlepszych gospodarzy to całość upada w dziki wolny rynek i tej oscylacji jak na razie nie udało się opanować stąd rotacja cywilizacji ale może tak ma być? "...wola nieba>>>"

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, racyl napisał:

następny rencista się odezwał,

Co żeż taki zły że czepiasz się ludzi coś marnie pewnie zarobiłeś na truskawkach a będzie w tym roku gorzej .

Wyluzuj bo szkoda zdrowia .

Koparka fajna kobita zakręcona .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Wpisaniu głupot też jest potrzebne zmianowanie,racuch.

może za robotę jakąs byś się wziął

Przed chwilą, galan99 napisał:

Co żeż taki zły że czepiasz się ludzi coś marnie pewnie zarobiłeś na truskawkach a będzie w tym roku gorzej .

Wyluzuj bo szkoda zdrowia .

a czemu ma być gorzej ? 🤣

jak się nie żałuje i umie się wyprodukować towar to zawsze jakiś zysk jest

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

LUDZIE MOGĄ NIE MIEĆ KASY NA TRUSKAWKI bo rachunki musza zapłacić .

Opłaty podrożały dwukrotnie i żywność , prąd , gaz , śmieci .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v