Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rogas71 napisał:

Ty chętnie zrobiłbyś Owsiakowi loda

A to już wam piorą mózgi Owsiakiem ?? xD Jeszcze tylko Owsiak, 5 fala, kolejna rocznica i wakacje xD 

A jak tam porozumienie z Czechami, co tam mówią w TVP ?? xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.dw.com/pl/klimat-polska-szczyt-ue-55proc/a-55909122

Premier Mateusz Morawiecki odwołał drugie polskie weto na szczycie UE, godząc się na zaostrzenie celu redukcyjnego Unii do 55 proc. w 2030 r. W zamian Polska liczy na dodatkowe pieniądze.

Pinokio jeździ na te szczyty na wszystko się zgadza a potem w kraju stawiają weto i krzyczą, że się nie zgodzą. Przecież to jest jakaś ciemnota umysłowa albo schizofrenia.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Bedzie wojna czy jak bo ludzie ziemię zaczynają sprzedawać.

raczej nie, bo inni kupują od tych co sprzedają....🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

https://www.dw.com/pl/klimat-polska-szczyt-ue-55proc/a-55909122

Premier Mateusz Morawiecki odwołał drugie polskie weto na szczycie UE, godząc się na zaostrzenie celu redukcyjnego Unii do 55 proc. w 2030 r. W zamian Polska liczy na dodatkowe pieniądze.

Pinokio jeździ na te szczyty na wszystko się zgadza a potem w kraju stawiają weto i krzyczą, że się nie zgodzą. Przecież to jest jakaś ciemnota umysłowa albo schizofrenia.

Tak Polska pojedzie w pizdu tylko koszta będą do płacenia a zysku dla ludzi pracy h*ja .

Pszenicę będziemy sprzedawać na drugi rok po 800 zł nasypią teraz nawozów drogich i będą ryczeć do rządu ratunku bo bida .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
21 minut temu, Strongman napisał:

gdzieś czytałem żę to jest dobry czas na sprzedaż ziemi , tylko w co zainwestować .

Opublikowano
37 minut temu, Strongman napisał:

Przetwórnie ukraińskie wyprzedają mrożona malinę po cenach poniżej kosztów z obawy przed wojną. Tak zeszli z ceny że nasi nie mają szans.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

To dobrze pojemny sobie tanich malin ludzie będą zadowoleni

Przecież to do Niemiec jedzie a nie do Polski xD Zresztą malina jest jeszcze bardziej pryskana niż truskawka to ty lepiej tego nie jedz xD a już szczególnie ukraińska, gdzie wgl nie ma kontroli czym to jest pryskane... 

Opublikowano

No jak Ty pryszczesz to myślisz że wszyscy jednak myślenie do Twoich mocnych stron nie należy skoro nasi nie mają szans na eksport czyli towar będzie u nas za bezcen😎

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Rogas71 napisał:

No jak Ty pryszczesz to myślisz że wszyscy jednak myślenie do Twoich mocnych stron nie należy skoro nasi nie mają szans na eksport czyli towar będzie u nas za bezcen😎

Już ci mówiłem, mam robione badania na pozostałości i mieszczę się w przedziale 4-5 substancji wykrywanych, więc nie podskakuj ;)

Opublikowano

Rogacz - skoroś taki myśliwy to pomyśl. Prąd w pip drogi a wjeżdża tania malina. Cierpliwość nazych nie jest z gumy i jedni pierd...ną biznes całkiem a inni oleją malinę. Tymczasem na Ukrainie wojna nie wybucha... I co tam upolowałeś?

Opublikowano

Wojny nie będzie ale nasza Gospodarka rypnie do samego mułu , kasy nie dostali teraz podpisuje wszystko co mu każą .

Droga energia i nawozy czy to malina i inne uprawy nie dadzą nam zarobić bo za drogo się produkuje pod względem Ukrainy czy Rosji i ciepłych krajów .

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Wojny nie będzie. Po prostu ludzie nie chcą już tyle pracować i tyle inwestować w rolnictwo. Pogody nikt nie zagwarantuje. Maszyny to ceny z kosmosu. Nawozy ceny z kosmosu. Sprzeda ktoś kilka czy kilkanaście ha kupi mieszkanie w dużym mieście i wynajmie i będzie leżał wentylem do góry i nie przejmował się czy susza czy grad czy deszcz. Czy zbierze w żniwa czy nie czy będzie co zbierać. czy nie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A ja słyszał ze pijak garbaczow oddał i putin nie może sobie podarować i mówi ze to jego i będzie chciał odzyskać i te niemcy nie pozwalają samolotami latać nad swoim terytorium z bronią dla ukrainy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Wojna już trwa tylko gospodarczo Polityczna bardziej skuteczna jak była 2 wojna światowa bo zniszczono wszystko a teraz padną gospodarki świta ale nie które w Polsce to pewne że tak się stanie .

Opublikowano
12 godzin temu, Rogas71 napisał:

Ubywa i będzie ubywało bo truskawki to sama chemią i ludzie w trosce o zdrowie przestaną kupować truskawki

Nie wiesz o czym piszesz. Ty w ogóle cos uprawiasz że takie bzdury wypisujesz?

12 godzin temu, Rogas71 napisał:

Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.1 dzień temu

Nie wykrywa sie pestycydów tylko substancje.

W pszenicy np u mnie w 2021 pewnie znaleźliby następujące rzeczy

tribenuron, 

fluroksypyr, 

pinoksaden, 

boskalid,

epoksykonazol, 

fenpropidyna,

protiokonazol, 

azoksystrobina,

metkonazol, 

tebukonazol, 

cyhalotryna,

esfenwalerat,

i już mamy 12 pozostałości a roslina niby taka prosta. 

Sprawa druga - nie liczba substancji a ich poziomy i toksyczność jest ważniejsza. Po trzecie, obstawiam że w truskawce nie ma aż tyle substancji zarejestrowanych.  To co napisałeś pasuje do targowego jełopa a nie świadomego producenta.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Czego znowu , Tusk to akurat gość którego nie trawie od zawsze , jeszcze jak głosowałem na peło to mnie wk***iał 

memy  nim doskonale trawisz 🤣

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Przecież to do Niemiec jedzie a nie do Polski xD Zresztą malina jest jeszcze bardziej pryskana niż truskawka to ty lepiej tego nie jedz xD a już szczególnie ukraińska, gdzie wgl nie ma kontroli czym to jest pryskane... 

No nie powiedziałbym że bardziej malina pryskana. Malinę trudniej utrzymać w zdrowotności bo dłużej owocuje i chciał nie chciał będzie więcej substancji z większymi pozostałościami .

Mam malinę ale nie dbam o nią tak jak o truskawkę

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

bo za drogo się produkuje pod względem Ukrainy czy Rosji i ciepłych krajów .

Ukraina jest w programie dotowania zakładania plantacji, więc wiele się tam jeszcze może zmienić. Tzn sporo może tych plantacji przybyć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v