Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

mi nie chodzi o kierowców, tylko o bezmyślność pieszych

A jak się mają zachowywać przed przejściem jeśli mają pierwszeństwo ?

Teraz mało kto z pieszych się rozgląda bo po co jak ma pierwszeństwo przecież to kierowca zabuli w razie czego

Opublikowano (edytowane)

wątpliwa satysfakcja z perspektywy czy raczej spod perspektywy grobu :P

no ale doskonały sposób na selekcję naturalną po zaniku instynktu samozachowawczego

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko te przepisy z pieszym można by łatwo zmienić, dodając zapis, że aby pieszy miał pierwszeństwo przed wejściem na przejście, musi zasygnalizować zamiar przejścia poprzez podniesienie lewej ręki, wtedy kierowca by z daleka widział takiego pieszego.

Chyba Hiszpanie coś takiego właśnie ostatnio wprowadzili, bo u nich też śmiertelność na przejściach wzrosła, po takiej zmianie przepisów na przejściach dla pieszych jak u nas. Kierowca jak chce skręcić to powinien użyć kierunkowskazu, to dlaczego pieszy jak chciałby mieć pierwszeństwo już przed wejściem na przejście nie miałby podnosić lewej ręki.

1 godzinę temu, racyl napisał:

A jak się mają zachowywać przed przejściem jeśli mają pierwszeństwo ?

Teraz mało kto z pieszych się rozgląda bo po co jak ma pierwszeństwo przecież to kierowca zabuli w razie czego

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Będą zmieniać te przepisy i u nas bo zaczęło ginąc więcej ludzi niż przed zmianą na obecnie panujące przepisy. Które są bez sensu i pozwalają wtargnąć w ostatniej chwili pod auto. Z podnoszeniem ręki może przesada ale wg mnie jako człowieka też często przechodzącego przez ulicę pieszy przed przejściem ma stać zwrócony twarzą do jezdni nie dalej niż metr od krawężnika i wtedy kierowca ma obowiązek się zatrzymać.

Takie sytuacje jak poniżej już nie raz widziałem przy przejściu. Nie raz też się zatrzymywali gdy szedłem obok przejścia nie mając zamiaru przejść.

main_03samo_ycie.jpg

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Będą zmieniać te przepisy i u nas

Może kiedyś. Teraz jednak upór władzy w kwestii kodeksu drogowego jest tak absurdalny jak te przepisy. 

• Like 1
Opublikowano

a no utracona szansa polskiego przyrostu (niedorostu) naturalnego - niedoszła para "ekspertów"; Kaczyński + Pawłowicz- Kaczyńska

za demografię zabierają się indywidua które nigdy rodziny nie skleciły, za gospodarkę zabiera się ideologia a za przemysł metalurgii metali kolorowych eks szef poczty

parafrazując Niemena - "dziwny jest ten... kraj"

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

Ile pieniędzy dostaną rolnicy w ramach ekoschematów?

Praktycznie cały h*j .

ojej. bo ktoś zapomniał że teraz unia ma dotować tylko trochę ze wspólnego budżetu, a reszta ma pochodzić z krajowego dotowania. 

Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał:

a no utracona szansa polskiego przyrostu (niedorostu) naturalnego - niedoszła para "ekspertów"; Kaczyński + Pawłowicz- Kaczyńska

Uuuuuuu Panie. Widać sama przyroda nie paliła się do oglądania efektów ich związków, czyli przeczuwała katastrofę.🤣

Opublikowano (edytowane)

dlaczego ta "przyroda" nie eliminuje z polityki takich "niedorostów" że później całe państwa muszą upadać z niedo.... -przyrostu?

chm, może właśnie dla tego że i "selekcji przyrodniczej" całe państwa podlegają i "kim się rządzicie" tak kończycie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Coś wiesz więcej to powiedz. Inni się też chętnie dowiedzą. 

Nie umiesz uzasadnić swoich tez ? A może trzeba przestać oglądać propagandę i powtarzać te pierdoly że Rosja od prawie 300 dni przegrywa wojnę a upaina nie ma prądu, gazu pieniędzy i nie kontroluje 1/3 swojego terytorium bo ją bohatersko wygrywa.🤔

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

i powtarzać te pierdół że Rosja od prawie 300 dni przegrywa wojnę a upaina nie ma prądu, gazu pieniędzy i nie kontroluje 1/3 swojego terytorium bo ją bohatersko wygrywa.🤔

No można by zapytać czy wojna ogólnie, może być wygrana lub przegrana. Ukraina może i będzie zdemolowana, ale upadek wizerunkowy Rosji jednak boli samych Rosjan.

Żyli se w swoim świecie, wierzyli w niezwyciężoną moc swojej armii, mądrość przywódców i miłość narodów okolicznych. 

• Like 1
Opublikowano

wcześniej cowid, teraz upaina i tak się tłumaczy upadek krajów rozwiniętych i zubożenie przeciętnych ludzi. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, mirro napisał:

No można by zapytać czy wojna ogólnie, może być wygrana lub przegrana. Ukraina może i będzie zdemolowana, ale upadek wizerunkowy Rosji jednak boli samych Rosjan.

Żyli se w swoim świecie, wierzyli w niezwyciężoną moc swojej armii, mądrość przywódców i miłość narodów okolicznych. 

Ukraina walczy o życie nie ważne jak bogate czy biedne i nawet jeśli z gołym tyłkiem wyjdzie z tej wojny jako odrębne państwo to będzie historycznie katastrofalna porażka rosji a rosja chce udowodnić że nie ma takiego narodu jak Ukraińcy ani takiego państwa jak Ukraina. no to do cholery kto natłukł już tylu kacapów i końca nie widać? rosja twierdzi że walczy z NATO no to ilu natowskich żołnierzy zginęło na tej wojnie? 
Rosja wychodzi na państwo durnia bo twierdzi że wojuje z tymi którzy do wojny nie weszli a straty wojenne ma od tych o których twierdzi że nie istnieją

jeszcze raz parafraza z Niemena - "pocieszny jest ten świat"
Tylko trzeba mieć stosowny dystans przez większość uznawany już za niestosowny

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, dysydent napisał:

eszcze raz parafraza z Niemena - "pocieszny jest ten świat"
Tylko trzeba mieć stosowny dystans przez większość uznawany już za niestosowny

Lepiej jednak brzmiało "dziwny". Pocieszny to jednak jakoś mi tu nie pasuje. 

A dystans, to Polska powinna mieć w wielu sprawach związanych z tą wojną albo raczej hamować swoją sraczkę.

Że wspomnę o wczorajszym cyrku z batalionem w Kolnie i tworzeniu kolejnej dywizji z wakatów etacie.

28 minut temu, dysydent napisał:

rosja twierdzi że walczy z NATO no to ilu natowskich żołnierzy zginęło na tej wojnie? 

Każdy kto nie jest z rosyjskiej armii, jest z NATO.😂 Wróg u bram.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie umiesz uzasadnić swoich tez ? A może trzeba przestać oglądać propagandę i powtarzać te pierdoly że Rosja od prawie 300 dni przegrywa wojnę a upaina nie ma prądu, gazu pieniędzy i nie kontroluje 1/3 swojego terytorium bo ją bohatersko wygrywa.🤔

Na każdą odpowiedź wyskakujesz z jakimiś absurdalnymi zarzutami, a sam nic nie napiszesz. Ja nie mam dostępu do jakiś danych wywiadu, czy relacji z pierwszej ręki co tam się dzieje. Mogę zinterpretować to co jest powszechnie podawane do informacji. Ty zaś podważasz to wszystko, ale nie jesteś w stanie podać kontrargumentu, innego niż po prostu kompletną negacje.  Masz po prostu jakieś emocjonalne uprzedzenie do Ukrainy i nielogiczne uwielbienie do Rosji. Rosja może nie przegrała jeszcze, ale też nie wygrała działań wojennych. Wojna trwa. Układanka polityczna się powoli krystalizuje, i za jakiś czas się okaże do czego to zmierza. Ja tam nawet uważam, że my zyskujemy na trwaniu tego konfliktu. 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v