Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

aż sprawdziłem. no faktycznie jest.

kurna jutro będę w lublinie... może by tak fotkę se pamiątkową pyknąć?/

Opublikowano
dysydent napisał:

22 minuty temu, mirro napisał:

Noooo takie nowe sprzęciory do unieruchamiania ruskich czołgów.

coś tam angole podesłali Ukrainie na ruskie czołgi i tak pytam czy może...

szkopki nie puściły nad szkoplandem i musiały drogi samoloty dostawcze nadkładać

Dziwisz się? Kiedyś pisałeś, że się nie boją. Boją się. Kraj z taką historią nie chce być wmieszany w zarzewie konfliktu a i przed ruskimi to dobrze wygląda. Zatem gdyby się nie bali to Ukraińcy tych PPK by nie kupili wcale...

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

No to nawet możemy coś walnąć jak będziesz z tej strony lublina 😄

Opublikowano
jarecki napisał:

59 minut temu, mirro napisał:

No widzisz a ja myslalem o użyciu Straży Miejskiej do takich działań. A co niech se chłopaki tanka zajumają.

ciekawe jakby Straż Miejska chciała odholować  🤔

Normalnie. Zdejmą gąsienice i na kołkach już pójdzie.

Opublikowano
34 minuty temu, Pafnucy napisał:

jutro ulica bedzie wieksza.....

z googlami to jest taki problem ze mi wstawili ulice z sasiedniej wsi i tylko ona wchodzi i mojej za wuja nie znajdziesz i kazdemu musze tlumaczyc ze to ta ulica tylko z innej wsi trzeba wjechac 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jarecki napisał:

Z ZIEMIAKAMI TO JUŻ od kilku lat problem i dalej ludzie sadzą czyli zarobek jest , na bobie się nie znam  a truskawka to jak wszystko do przetwórstwa każdy płacze a dalej sadzi więc zle nie jest bo w sumie z czego rolnik ma dokładać .  tak samo jak sadownicy ciągle narzekają a sadow przybywa , zobacz na branżę trzody chlewnej tam jest poniżęj kosztów to i swiń  ubywa  

Powiem tyle, w 3 lata obszar truskawki w kraju spadł o 30%, więc chyb za bardzo się nie opłaca ...

W 2020 38000 ha, a w 2021 już tylko 30 000, czyli tylko rok do roku spadek o 21%,  w 2018 w Polsce było 50000 ha truskawki, jak widać truskawka przemysłowa bardzo się opłaca ... Zostają plantacje deserowe, a przemysłowych z roku na rok ubywa, Ale co się dziwić, jak kilogram kosztuje 2-2,4zł/kg, a sam pracownik bierze 1-1,3zł/kg ... a gdzie koszty produkcji.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

@Tomasz0611 ubywa tych co idą na przetwórstwo i ze wszystkim tak jest co idzie na przemysł

@jarecki to najpierw posadź i policz koszty tylko dla siebie ziemniaków na zimę. więcej niż 300kg na pewno nie zjesz.

2 razy od stonki 3 razy od grzyba, 1raz oprysk od chwastu. to jest minimum żeby coś zebrać a wyjdzie tyle co kupić gotowy towar bez roboty

Opublikowano
15 godzin temu, Ulman napisał:

Czyli Romanie ustaliliśmy że niskie podatki biedy nie powodują. Stoi to w sprzeczności z twimi wywodami że jak niskie podatki to bieda czyli traktowania podatków  jako czynnik który zamożność powoduje lub ogranicza.  Pewnie nie raz do tego wrócimy.😆

tu bardziej chodziło o twój zachwyt o Bułgarie  trochę nie skumałeś 

4 godziny temu, racyl napisał:

Na tym forum niejaki @Roman176 ma wszystkie numery gazety polskiej, sieci 🤣

ja nie umiem czytać i pisać ... morze jak bym miał tyle czasu co ty 

3 godziny temu, racyl napisał:

Pisowcy robią w majty,by nadal utrzymać władzę.I tu nie chodzi o Polskę, honor,czy idee partyjne,Ale o to,żeby utrzymać w pazurach nieprawnie zdobyte majątki.Bo jak do władzy dojdą normalni ludzie to rozliczanie będzie ostre i bolesne.

a jak tam u ciebie z robotą ? bo widzę ze wklejasz od rana do wieczora 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Roman176 napisał:

ja nie umiem czytać i pisać ... morze jak bym miał tyle czasu co ty 

a jak tam u ciebie z robotą ? bo widzę ze wklejasz od rana do wieczora 

przyznaj się, 😄 wcale nie trzeba je wszystkie czytać żeby je mieć 😄

sam prenumeruje jagodnik już 3 rok ale żebym choć jeden cały numer przeczytał 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano
19 minut temu, V12 napisał:

Twoją  BIG czcionkę  tez mało kto czyta xDxDB|:D

Ty też kolego antyszczepionkowiec i mnóstwo bzdur  wypisujesz. ja chociaż jeszcze nie zaszczepiony to nauki nie podważam

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

ja chociaż jeszcze nie zaszczepiony to nauki nie podważam

Ooo to na co czekasz podobno juź 5 fala ,B|

agitujesz a sam nie testujesz ??🤣 no byś sie lepiej nie przyznawał :) 

Nie znalaześ jeszcze potrzeby??? a może czekasz czy czasem jakieś kwiatki nie zaczną wychodzić ?? Terminy "od reki " były pod koniec maja 2021r

Ufasz nauce a  Ty dalej w obozie tych "anty"  ???:S eeee cos nie tak 

Wedle lewej strony ktora tak wielbisz to wszyscy co nie widza potrzeby i sa przeciw przymusowi sa " anty" czyli powtarzasz bezzasadne modne przezwisko ktore tyczy sie ludzi  podobnych do moich pogladów w tej sprawie 

To źe ktoś mi coś chce narzucić wbrew mojej woli i potrzebie to inna sprawa , takich jak ja w tym kraju sa "myliony "

aaaa i ja swoje bzdury zawsze pisze normalna czcionką , w formie dyskusji nie monologu 

Mi to nie przeszkadza , wrzucaj jak najwiecej , wolość słowa to zasada  nr1 ja monologów wyrwanych z kontekstu nie czytam a czy inni czytaja  ocen sam

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, racyl napisał:

Do takich galanów, Rogasiów, romanów, wiciusiów, tomciów to trzeba jak krowie na rowie  😄

Ja twoimi śmieciami nie zawalam sobie głowy

Edytowane przez witejus
Opublikowano
racyl napisał:

Do takich galanów, Rogasiów, romanów, wiciusiów, tomciów to trzeba jak krowie na rowie  😄

Eee tam jest jeszcze opcja metrowego kawałka pasa jazdy z kombajna...

Roman176 napisał:

tym bardziej ze nie umie napisać nic swojego 

Umie. Zawsze umiał przynajmniej. Choć czasem zbyt natarczywie postępuje. Roman, sam nawalałeś czcionkami z kosmosu i to w rozmaitych kolorach. Te kolory w zasadzie podnosiły wartość posta. Nie mniej @racyl jak na relefonie wywala mi słowo podzielone na trzy i jeszcze nie mieści się ono na ekranie to przewijam z braku komfortu czytania - ot takie lenistwo.

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

tu bardziej chodziło o twój zachwyt o Bułgarie  trochę nie skumałeś 

No to jak ci bardziej chodziło to bardziej wytłumacz. Nie wiem co mój zachwyt Bułgaria ma tu do rzeczy. Rozmawiamy o generalnych zasadach i logice co jest skutkiem a co przyczyną. Tak czy owak będę wdzięczny za Twoje wytłumaczenie. 

Opublikowano

Inflacja w grudniu 8.5%. w styczniu 2022r nawet 9% to emeryci powinni otrzymać 9%rewaloryzacji emerytur bo 2022r przed nami a nie za nami i to my musimy żyć przez caly rok przy tej rosnącej inflacji.Tamten rok i tamta inflacja mnie nie intetesuje. Mnie interesuje ten rok i ta inflacja i ta rewaloryzacja emerytur.Dlaczego emeryci maja życ za ubiegłoroczna inflację nie dadzą rady.I tak co rok byli okradani Czas z tym skończyć i rewaloryzować emerytury na bieżąco.a nie rok do tyłu którego to roku juz nie ma.Emeryt ma taki sam żołądek jak Morawiecki czy Kaczyński.

8 godzin temu, Roman176 napisał:

tym bardziej ze nie umie napisać nic swojego 

byle jakiego starego mema ktoś wstawiłby o Tusku to już TY, @Ursus932 @galan99 @witejus @Rogas71 i kilku jeszcze pisiorów daje lajki

Jak nisko trzeba upaść żeby cieszyć się ze starych memów z tuskiem który już niczym nie rządzi od prawie 7 lat 🤣 ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v