Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W Chinach zarobki rosną i to wcale nie mało. Za dolara dziennie to raczej slogan powtarzany przez socjalistów a nie prawda. Może w jakiś zapierdzianych dziurach gdzie nie ewidencjonują handlu ani pracy i wszystko idzie w szarej strefie. A z resztą - czy logika nie podpowieda ci ze za 1 dolara dziennie nie można stac się w 20 lat drugą, a niebawem pierwszą gospodarką swiata?

Może i inwestycje zdrożały ale to głownie pochodna wspólnego rynku a nie funduszy . Bez dofinansowanie UE miałbys gówno a nie stadiony, drogi, orliki , wodociągi , oczyszczalnie czy rewitalizacje miast. 

Opublikowano

jeszcze pamietam czasy gdy polak zyl za mniej niz dolara dziennie i to po kursie czarnorynkowym 🤣.

srednia zarobkow w chinach to chyba podobna do polskiej ??? tyle ze u nich socjal jak to  wkomunizmie jest slaby i z wlasnej kieszenie do wielu rzeczy u nas bezplatnych trzeba doplacac.

sa oczywiscie tereny zacofane i tam wesolo nie jest-jak polska bardzo wschodnia ..

Opublikowano

,, gdy ja wyczuwam pieniądz to jest mój motor napędowy '' -cytat z filmu -    jest udowodnione naukowo żę im wiecej mamy tym więcej chcemy a im mamy miej tym bardziej nam się nie chce 

Opublikowano

Ale mu chodziło o ten motor między nogami. Jak by dali 1500 plus to motorek by zaskoczył i następne by było. Od razu miał by chęci do pracy. Choć na te parę chwil. Biedny nawet nie rozumie iż to by jego dziecko nie miało kompleksów i żyło godnie to on jako rodzic powinien zapewnić a nie inni podatnicy.

Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

jeszcze pamietam czasy gdy polak zyl za mniej niz dolara dziennie i to po kursie czarnorynkowym 🤣.

srednia zarobkow w chinach to chyba podobna do polskiej ??? tyle ze u nich socjal jak to  wkomunizmie jest slaby i z wlasnej kieszenie do wielu rzeczy u nas bezplatnych trzeba doplacac.

sa oczywiscie tereny zacofane i tam wesolo nie jest-jak polska bardzo wschodnia ..

A Ty coś się tej Polski wschodniej tak czepił ? Kompleksy jakieś chyba masz pewnie sam sie z tych terenów zwlekłeś do jamy smoka 

Opublikowano

a ty z lodzkiego chyba- niedawno jeden taki sie niedaleko ozenil-zbalamucil mloda bezdzietna mezatke, i szybko zmajstrowal 500 a nawet 1000 plus,

odkad krol zygmunt stary kupil w 1532 r nasza wies to spod krakowa sie nie ruszamy..

Opublikowano
14 godzin temu, Ulman napisał:

Roman, tu nie chodzi o mieszkanie tylko o podatki . Wg twojej logiki tam gdzie są niskie podatki tam jest biednie a tam gdzie wysokie , obywatel sie bogaci.

zależy o czym gadamy dla Bułgarii bd 15 euro dużo dla Niemca nic  .... widzisz zależność miedzy sprzedanym całym krajem t.z prywatyzacją a biednym krajem ?

Opublikowano
15 godzin temu, racyl napisał:

Przypominam sobie jak w 2015 PiS wygrał wybory a większość sie cieszyła ze PO zostało pogonione bo będzie lepiej.Wtedy mówiłem swoim najbliższym w kraju (mieszkam już 20 lat zagranica) tak .” Ludzie wybrali PiS bo nie chcieli już stać w gownie po kolana , teraz będą stać po szyje” I coś w tym jest .Patrząc na Polskę, przez ostatnie 20 lat z boku , widziałem jak PO kradła ale kradła łyżeczka .PiS kradnie wazowka i to od samego początku ale potrafi wykorzystać PR do kamuflażu i wie jak wayciagnac ludziom pieniądze z kieszeni tak by ci tego nie zauważyli .Ale myśle ze ten rok będzie przełomowy a wybory już jesienią .zobaczycie

Nic do wyborów się nie zmieni , ludzie widzą drożyznę , inflacja szaleje ale popyt krajowy nie maleje i to jest dziwne zjawisko , kto po zaczynał inwestycje mimo podwyżek np. mat. bud. będzie to kończył , cały ten rok będzie szalony , jak nie będzie kataklizmu na globalnym rynku surowców np. rolnych w 2023 roku powinno się uspokoić . Racyl nie szalej tylko czekaj w ciemno tak jak ja , minie kurvid i wszystko wróci do normy bo innego tłumaczenia nie widzę .

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

minie kurvid i wszystko wróci do normy bo innego tłumaczenia nie widzę .

Taaaa wróci do normy przed '20 , czym wy sie łudzicie ??

A zanim minie i nastanie "nowa normalność"  to jeszcze troche latek ...

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, V12 napisał:

A zanim minie i nastanie "nowa normalność"  to jeszcze troche latek ...

No i jeszcze denominacja po drodze nas czeka, bo przecież milionami niedługo będziemy obracać.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Tz że ja np Tobą obracał będę?

Nie czuję takiej potrzeby 🤭😜

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

15 godzin temu, racyl napisał:

Przypominam sobie jak w 2015 PiS wygrał wybory a większość sie cieszyła ze PO zostało pogonione bo będzie lepiej.Wtedy mówiłem swoim najbliższym w kraju (mieszkam już 20 lat zagranica) tak .” Ludzie wybrali PiS bo nie chcieli już stać w gownie po kolana , teraz będą stać po szyje” I coś w tym jest .Patrząc na Polskę, przez ostatnie 20 lat z boku , widziałem jak PO kradła ale kradła łyżeczka .PiS kradnie wazowka i to od samego początku ale potrafi wykorzystać PR do kamuflażu i wie jak wayciagnac ludziom pieniądze z kieszeni tak by ci tego nie zauważyli .Ale myśle ze ten rok będzie przełomowy a wybory już jesienią .zobaczycie

Nic do wyborów się nie zmieni , ludzie widzą drożyznę , inflacja szaleje ale popyt krajowy nie maleje i to jest dziwne zjawisko , kto po zaczynał inwestycje mimo podwyżek np. mat. bud. będzie to kończył , cały ten rok będzie szalony , jak nie będzie kataklizmu na globalnym rynku surowców np. rolnych w 2023 roku powinno się uspokoić . Racyl nie szalej tylko czekaj w ciemno tak jak ja , minie kurvid i wszystko wróci do normy bo innego tłumaczenia nie widzę .

Inercja to dziwne zjawisko? Ot zwykła siła rozpędu podkręcana musem...

Ulman napisał:

Wymienialność zniesiono w latach 30 tych, parytet w 70tych.

Jak znieśli wymienialność to chu z tym parytetem.

Opublikowano
36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

inflacja szaleje ale popyt krajowy nie maleje

inflacja szaleje bo popyt nie maleje , ludzie w panice wydają oszczednosci bo boją się żę jutro nic nię bedą warte i to nakręca ceny PANIKA .

Opublikowano

No ja też panikuje i już wapno I polifoskę na jesień kupiłem.😁

Miałem ciągnik brać ale jakoś mi przeszło , zwłaszcza z tą ekologią i zmniejszaniem pojemności.

Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

Ta wróci do "normalności " przed '20 , czym wy sie łudzicie ??

do przed dwudziestej to dobrze aby wiatr się uspokoił bo szkaradna pogoda. ;) ..a co porozwalał to już rozwalone i samo się nie poskłada 

nieodwracalność procesów w czasie i tak jak dinozaury nie powrócą tak i sytuacja z dowolnej daty z przeszłości.

piszecie - wysokie podatki, niskie i które lepsze.

Praktyka pokazuje że zachód miał za wysokie podatki i kluczowe działania gwarantujące przeżycie niejako uciekły temu zachodowi na wschód.
Skutki błędnych decyzji w gospodarce ujawniają się nierzadko w skali pokoleń dopiero no i mamy kiedy z natury patologiczny system komunistyczny chiński po w sumie niewielkich kosmetykach przede wszystkim w fiskaliźmie potrafił stanąć gospodarczo na drodze wzrostu. Teraz i tam znowu zaczynają nazbyt majstrować i pewnie to im zaszkodzi ale podatki w Chinach przez ostatnie półwiecze były niższe niż na zachodzie. Zachód przegrywa i to jest pogląd powszechny tylko mało kto trafnie ocenia; dlaczego.

nie zamierzam się rozpisywać ale dostrzegam potężną degenerację postrzegania rzeczywistości wokół

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Miałem ciągnik brać ale jakoś mi przeszło , zwłaszcza z tą ekologią i zmniejszaniem pojemności.

No co ty nie wierzysz , nauce i postępowi cywilizacji ??B|

Przecież to dla naszego dobra xDxDxD

Edytowane przez V12
Opublikowano

Oczywiście, zwłaszcza jak ciągnik wejdzie w tryb awaryjny a diler zaleca wówczas znaleźć czyste i równe miejsce i zostawić go na 15 minut celem wypalenia filtra😁🤦‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

inflacja szaleje bo popyt nie maleje , ludzie w panice wydają oszczednosci bo boją się żę jutro nic nię bedą warte i to nakręca ceny PANIKA .

A ty zainwestował byś w tym czasie wolne środki czy byś poczekał ? nie trzeba patrzeć na szaleńców co kupują np. działki bo będzie drożej dla takich ludzi bym miał pewną radę , jak teraz w mieście działka kosztuje 100 tys. to bym nie kupował a kupił bym 60 km. od miasta za 50 tys . Jest lokata jest i jeszcze 50 tys. w kieszeni .

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Zachód przegrywa i to jest pogląd powszechny tylko mało kto trafnie ocenia; dlaczego.

BRAK OCHRONY SRODOWISKA , brak ochrony pracownika , powszechna dostępność pracownika to w chinach było z naciskiem na było .    A czy zachód przegrywa i jak przegrywa to co przegrywa ? 

Opublikowano

Ja też gościowi w lustrze radziłem - idź poszukaj jakiej działki rolnej. A ten mi odpowiedział że był szukał i ni hu hu nikt nie sprzedaje.

I co mi teraz doradzisz?🤭

Opublikowano (edytowane)

dopiero z cytatu u Mariusza wpis od Jareckiego przeczytałem

noo to czy gdyby tych pieniędzy nie było w obiegu za dużo to byłby uzasadniony powód do

17 minut temu, jarecki napisał:

PANIKA

chę?
żeby już nie cytować sprzed kilkunastu stron bo raz to wierutna durnota a dwa zbyt obnażający cytat by to był ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A ty zainwestował byś w tym czasie wolne środki czy byś poczekał ? nie trzeba patrzeć na szaleńców co kupują np. działki bo będzie drożej dla takich ludzi bym miał pewną radę , jak teraz w mieście działka kosztuje 100 tys. to bym nie kupował a kupił bym 60 km. od miasta za 50 tys . Jest lokata jest i jeszcze 50 tys. w kieszeni .

i na paliwo dojężdzając do pracy w miescie czy bilet w ciągu 5 lat wydał 50 tys zł ,.         teraz to już za puzno na inwestycje , jak to napisał Agrest  rynek nieruchomosci  jest przegrzany 

4 minuty temu, dysydent napisał:

chę?
żeby już nie cytować sprzed kilkunastu stron bo raz to wierutna durnota a dwa zbyt obnażający cytat by to był ;)

a ja dopytam co jest powodem takich wzrostów cen działek ? czy nie ucieczka z gotówką w inwestycje ? nawet dzisiaj czytałem żę z lokat bankowych znikają oszczednosci a ludzie inwestują w nieruchomosci ,i cos tam jeszcze było 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v