Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

pomimo wzrostu kosztów marże i zyski rosły w rekordowym tempie 

skąd ta inflacja??

No tak mi za***iście marże wzrosły że się chyba nie pozbieram. 

Opublikowano

Dlaczego niektórzy nie uznają przyłączenia Doniecka do Rosji, ale uznają przyłączenie Lwowa do Ukrainy?

27 września w obwodach DRL, ŁPR, Chersoniu i Zaporożu zakończyły się referenda w sprawie przystąpienia do Federacji Rosyjskiej. Wszystkie 4 regiony głosowały „za” przystąpieniem do Rosji. Po oficjalnej akcesji powierzchnia Rosji powiększy się o 108 tys. km. Morze Azowskie stanie się wewnętrznym akwenem Federacji Rosyjskiej. Czy komuś się to podoba czy nie, takie są realne fakty.  Wszyscy politycy od prawa do lewa, oraz wszystkie zachodnie państwa, partie i masowe organizacje, mówią praktycznie jednym głosem, że NIGDY nie uznają wyniku tego referendum i aneksji tych terenów do Rosji. Cóż za obrzydliwa obłuda i hipokryzja...............................Ci sami ludzie nie mieli żadnego problemu, z uznaniem "referendum niepodległościowego" pod lufami uzbrajanych przez NATO, albańskich, muzułmańskich bojówkarzy w Kosowie, następnie uznanie "niepodległości" tego pseudo-państwa i oderwanie tego regionu od Serbii. Następnie NATO wkroczyło tam zbrojnie oraz rozpoczęło naloty rakietowe na terytorium Serbii. W ten sposób siłą wymuszono oddanie tego terytorium, metodą faktów dokonanych, i jednostronnego ogłoszenia "niepodległości". Dokładnie w ten sam sposób obecnie postępuje Rosja. Jest jednak pewna różnica. Takiego państwa jak "Kosowo" nie ma i nigdy nie było. To sztuczny twór. Natomiast ziemie Noworosji oraz Krym należały do Imperium Rosyjskiego od XVIII wieku, i dopiero w latach 50'tych zostały podarowane przez Chruszczowa Ukraińskiej Republice Radzieckiej.  Jeszcze większą hipokryzją jest natomiast wśród ludzi uważających się za Polaków to, że w imię fanatycznej ukrainofilii i zaślepienia historyczno-politycznego, nie mają oni problemu z uznawaniem oderwania Lwowa i Kresów wschodnich od Polski w 1945 r. i przyłączenie ich do ZSRR, ale za to mają problem z uznaniem przyłączenia terenów Noworosji oraz Krymu.

FB_IMG_1664468843399.jpg&fb_obo=1&utld=g

Opublikowano
19 minut temu, many13 napisał:

301888521_1267033757398130_3192965451247310008242_5769858553089993_1743420419761

O to to to, jak zamieściłem zdjęcie ,,chemitrails " to szydzono ze mnie😥

13 minut temu, many13 napisał:

Dlaczego niektórzy nie uznają przyłączenia Doniecka do Rosji,

A kto uznaje?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

jak na starsze pokolenie dobrze mi jako młodemu mi się czyta masz piwo 🍻

o masz! patrzcie jaki dyplomata. coś Mu w treści nie do końca pasowało to tylko za formę pochwalił. xD no ale mimo iż mnie to rozbawiło to "śmiecha" Ci za to nie dam bo można tylko jednego lajka na posta przyczepić a pucharek niby ważniejszy bo za info co poniżej - dzięki, nie wiedziałem, smutne; czyli tym bardziej nie dla śmiechu post jako całość

8 godzin temu, Roman176 napisał:

oglądałem jego filmy mądry gość niestety zabiła go policja przypadkowo na jakiejś manifestacji rzucili gazem i jego serce nie wytrzymało

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Wrocław to przesiedlony Lwów. Nie dość że wyparci de facto przez ukrów to jeszcze w miejscu wygnania dopuszczają ich do współrządzenia

kiedyś wspomniałem że Ukraina ma wszelkie predyspozycje (oprócz ludzi) aby być silnym państwem, ale nic nie wspominałem że na poniemiecich ziemiach :P

a co gdyby tak obywatel Polski chciał sobie we Lwowie pogłosować w temacie banderowskich pomników w przestrzeni publicznej?
tak - wiem - pytanie retoryczne

o, wierszyk mi wyszedł,  i dobrze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

kolejne podobieństwo pisowskiej Polski do rosji - bardak mentalny i niekonsekwencja w zarządzaniu... standardach; właściwiej to niska świadomość co to jest standaryzacja zarządzania
tak jak z tym głosowaniem we Wrocławiu - pierwsze obywatelstwo, później prawo głosu, co do pesela to nie wiem ... no ale ja też z Polski ;) (bardasznik) xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tu właśnie wychodzi nie kompetencja pisu. Wczasach spokoju i koniunktury łatwo się rządziło wydając kolejne pieniądze. W czasach niepokoju i kryzysu jest ciężko;. Bonie ma kompetentnych ludzi. Dlatego mamy festiwal nieudanych pomysłów i błędnych decyzji. Poparty rozdawnictwem na kredyt.

Opublikowano (edytowane)

w czasach kiedy wszystko było na wzroście (tzn jako tako poustawiane) rządzenie polegało jedynie na nadzorze a na ciecia byle kto się nada aby nie złodziej (nie mając na kogo głosować nie głosowałem wcale bo bym głosował negatywnie, przeciw... teraz żałuję )
no właśnie
czy ten kto jest nazbyt charytatywny i rozdaje "biednym" co po przodkach odziedziczył nie okrada następnych pokoleń rodu? jest gorszy od złodzieja bo temu od razu po łapach się wali a "wolontariusza" fałszywie pojęta etyka broni; dodam - "etyka" kreowana przez tych co z darowizn żyją

kiedy pożar w firmie grozi cieć na wiele się nie zda choć pis miał aspiracje na magazyniera bo - jako cieć - "miał klucze"
no i rozdał większość sprzętu przeciwpożarowego
znamienne i nie pierwszy raz w historii Polski

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

w jednym putin miał rację - erozja zachodu jest z daleka widoczna nawet już na "dachu"

"Stany Zjednoczone uważają, że proces przystąpienia Ukrainy NATO "powinien zostać rozpoczęty w innym czasie" - stwierdził doradca ds. bezpieczeństwa narodowego Białego Domu JakeSullivan"

gdyby kacapy nie byli takimi durniami i bandziorami a swe zdobycze opierali na ofercie pozytywnej a nie przymusie to rzeczywiście wizja - od Pekinu po Lizbonę - miała by dużo większe szanse

jeśli zachodu mają bronić takie łajzy jak ten Sullivan czy Stoltenberg... przecież nikt nie oczekuje aby Ukraina została przyjęta do NATO jutro, żeby kiedykolwiek ale za wielkich jaj nie potrzeba aby bodaj zasugerować np że w przypadku ataku nuklearnego na Ukrainę zostanie potraktowana bodaj jako kraj stowarzyszony i jakikolwiek atak ABC zostanie potraktowany jako pośredni atak na NATO choćby przez ryzyko skażenia tego już ikonicznego "bodaj cala terytorium"... jeśli tacy mają nas bronić to jesteśmy w gorszej sytuacji jak w 1939-ym bo szkopy nie mieli "A"

a Ukraina co słyszy? a no "Józio" mówi że na całą planetę słychać - "panie putin tylko żeby mnie pan dobrze zrozumiał - ani cala"

macie nadal pretensje do Sikorskiego?
Przecież to nie z jankesami przyjdzie nam (mam nadzieję) żyć w bezpośredniej granicy lądowej

zarzucano mi że optowałem za bodaj próbą podczepienia się do NS a ja nadal temat rozwijam bo gdyby jednak ... i teraz ta dywersja to nawet gdyby mimo to była to dziury na pewno były po stronie trójnika od niemieckiej strony ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

kolejne podobieństwo pisowskiej Polski do rosji - bardak mentalny i niekonsekwencja w zarządzaniu... standardach; właściwiej to niska świadomość co to jest standaryzacja zarządzania
tak jak z tym głosowaniem we Wrocławiu - pierwsze obywatelstwo, później prawo głosu, co do pesela to nie wiem ... no ale ja też z Polski ;) (bardasznik) xD

bo to wszystko jak zwykle nie tak, zamiast zabierać prawo głosu wszystkim którzy powyżej 1-2 lat mieszkają i żyją poza Polską, to oni dają prawa tym którzy jeszcze się dla tego kraju nie zasłużyli niczym.

BtW gdyby dać zarządzanie Ukrainą Niemcom albo Japończykom to po 15 latach to my byśmy tam jeździli za pracą a nie oni do nas

Edytowane przez Takeda
  • Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, dysydent napisał:

zarzucano mi że optowałem za bodaj próbą podczepienia się do NS a ja nadal temat rozwijam bo gdyby jednak ... i teraz ta dywersja to nawet gdyby mimo to była to dziury na pewno były po stronie trójnika od niemieckiej strony ;)

I tak trza było robić.

Przed chwilą, dysydent napisał:

a gdyby dać nam?

yyyyyyyy to też byśmy tam jeździli za pracą.🤣

Opublikowano (edytowane)

a był taki - takie pospolite polskie nazwisko ... później sami Ukraińcy go ścigali, nie wiem - czy taki dobry był że chcieli aby dalej pracowal czy co? nie wiem czy złapali czy nie ale biegi trenował, nawet miał stoper; taki naręczny
;)

1 godzinę temu, Takeda napisał:

zamiast zabierać prawo głosu wszystkim którzy powyżej 1-2 lat mieszkają i żyją poza Polską, to oni dają prawa tym którzy jeszcze się dla tego kraju nie zasłużyli niczym.

ja mam zastrzeżenia do czego innego (również i przede wszystkim)
nawet ten co się niczym nie zasłuży bo np urodzi się kaleką prawa wyborcze ma z racji obywatelstwa i to ono jest jedynym i nadrzędnym kryterium w tym prawie
wszystko inne to prawne partactwo inaczej - bezprawie
No jeszcze aneksja lub scalenie dwu państw w jedno .... chm, putin wczoraj wymieniał wielu ale ani słowa o Polsce. Skoro wczoraj nic o Polsce to tak jak by powieział - a was to na później i osobno se pogadamy.

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

Skoro wczoraj nic o Polsce to tak jak by powieział - a was to na później i osobno se pogadamy.

Edytowano przed chwilą przez dysydent

Nu zajec pogodi?🤣

Opublikowano
galan99 napisał:

ja nie uznaję przyłączenia , Lwowa do Ukrainy to Polskie miasto .

Rusom Kaukaz się zapala - mają wielki problem .

Serio? Kijów, Charków, Odessa to miasta w historii Rosji ważne tak samo jak w Ukraińskiej. Gdzie spadnie ładunek jądrowy aby przyniósł najmniej szkód tamtym regionom a odniósł maksymalny psychologicznie skutek?

many13 napisał:

Ale mi przyspieszyło tętno - kó**rewstwo i zakłamanie w biały dzień a Polak nadal w letargu. Ależ przecież nie ma żaaaadnej ukrainizacji.

A ten budżet będzie organizowany we Wrocławiu czy w Ukrainie?

Wrocław - piękne, rdzennie polskie miasto. Choć miło wspominam, bardzo miło.

Opublikowano (edytowane)

wystarczająco daleko od terenów rosji aby rykoszetem nawietrznej nie dostały a to zawęża co nieco no i w tereny jak najmniej prorosyjskie, z taktycznych to w rejonie walk czyli mniej więcej obszar pasa o szer .... albo co ja będę pomagał kacapom cele wyszukiwać, to debile i w tym właśnie problem że i wojskowych mają takich. żaden dobry żołnierz ale na prawdę dobry co zna skutki takiej broni nie wykona rozkazu jej użycia a kacapy mają deficyty żołnierza tak że już tylko bandziory tam mundury noszą albo głupie ofermy i taki jeden czy drugi może nie wiedzieć nawet to wciska ani co jest w pocisku - проверить блять? на хуй

no nie sk...yny?
https://www.money.pl/podatki/jacek-sasin-szykuje-trzy-nowe-podatki-uderza-we-wlascicieli-mieszkan-6817955914804032a.html

nawet gdyby na nakazie stało jeden grosz to jest to dodatkowe zawrócenie d..y dla obywatela bo musi czas i uwagę tracić na kolejne kwitki i przelewy tak że w końcu zabraknie miejsca w umysłach ludzi i ich czasie na zrobienie czegokolwiek po za obsługą haraczy i jałmużn na/od państwowej mafii. Inna sprawa że ani grosz to nie będzie i na jednym kwitku się nie skończy

qwa gdyby tu jeszcze nie pozostało trrochę pożytecznych i przyzwoitych ludzi to miałbym cel dla putina i jedna głowica taktyczna to szkody żadne w porównaniu z cwaniaczkowatymi debilami i kombinatorami niegospodarnymi i pazernymi u władzy

podatek ma być jak najprostszy w możliwie najmniejszej liczbie form a idealnie gdyby w jednej
to jest dużo ważniejsze, akceptowalniejsze i znośniejsze dla gospodarki niż tego podatku wysokość

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

dawno temu i nie raz a ostatnio.... a tak, dzisiaj :P
na ten moment byłby krzyk że po co był, zmarnowana kasa itp
ale po tym momencie przyjdą następne i następne i do końca świata przecież konflikt z rosją nie będzie trwał jak i ona sama przynajmniej w obecnym kształcie... i dużo by jeszcze

6 godzin temu, many13 napisał:

301888521_1267033757398130_3192965451247310008242_5769858553089993_1743420419761

przypadkiem trafiłem na tego posta
@many13 na Ciebie taka prymitywna propaganda działa?
a to bardzo dziwne bo w tym kraju powinieneś być wyznawcą pisu i to fanatycznym przy takiej podatności bo jaka pisowska jest to bardziej wyrafinowana jak te... nie wiem ... rysuneczki dla szczyli i to jakichś azjatyckich bo nasze trzylatki by wyśmiały że to durnowate (bo słowa "prymitywne" jeszcze nie wszystkie znają)

to co proagujesz definiuje przede wszystkim ciebie

wyrazy współczucia ile jeszcze pracy poznawczej przed Tobą i ubolewania że raczej nadaremnej abyś przed śmiercią zdążył nawet gdybyś żył kilkaset lat czego bym Ci i życzył ale przez litość dla nauczyciela na setce poprzestanę
pociecho Ty nasza

a poważnie to - szanuj poziom odbiorcy bo nawet tego forum obraża (choć nie podejrzewałem że to możliwe xD ) takie prymitywne rysuneczki rodem z bajek do straszenia niepiśmiennych i bardzo nieletnich dzieci

no i masz kolejny dowód że kacapy to durnie bo kalka z ichniej propagandy

pamiętam pamiętam
Jeszcze pożałujesz tego pytania dlaczego sądzę że kacapy to durnie bo dowody co i raz same się wynajdują i to z Twoją mimowolną ale jakże efektywną pomocą xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
24 minuty temu, jarecki napisał:

a tak na marginesie Dysydent , to Ty przypadkiem nie pisałeś że odnoga nord stream do Polski by nie zaszkodziła ?

A pewnie, że by nie zaszkodziła. Braliśmy i tak ruski gaz czy z odnogą czy bez. I tak mamy problemy z odnoga czy bez. Mało tego pis postanowił nas jeszcze bardziej od ruskich uzależnić kupując od nich węgiel zamykając kopalnie w PL i redukując u nas wydobycie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v