Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, jarecki napisał:

nie byłem w szwajcari i niewiem jak tam przebiega kampania wyborcza czy skupiają się na merytorycznej  dyskusji

bodaj od linkowanego momentu a zapewne ocenisz że warto cały film...

• Like 1
Opublikowano
dysydent napisał:

...to były argumenty broniące usprawiedliwiające łamanie świętych zasad wręcz fundamentalnych demokracji kadencyjnej...

Nno to cza było zrobić referendum 😁

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

Ja zaatakuję każdego za łamanie zasad nawet tego kto by miał moje polityczne poparcie... które by z resztą za coś takiego stracił czego pis nie ma zaszczytu dostąpić bo ostatnio żadna z partii znaczących nie ma mojego poparcia chociażby za to że jedni manipulują świętościami demokracji a inni im na to pozwalają.

Bo zasady są po to, aby w odpowiednim momencie je łamać. Zasady są dla świętego spokoju. 😂

Kwestia ważniejsza to powody dla których odstępuje się od tych zasad i czy wraca się do nich z chwilą ustąpienia.

Że tak powiem jak był Covid, gdzie faktycznie warunki były niesprzyjające, to szukali wszelkich sposobów aby wybory przeprowadzić. Teraz gdy te warunki ustąpiły, albo zmarła na niego już dostateczna ilość Polaków , wybory należy bezwzględnie przełożyć bo może być bałagan.
Czyli kwestia życia ludzkiego jest niżej ceniona w PiS niż bałagan w kwitach.😂 Ot typowi obrońcy życia.

18 minut temu, dysydent napisał:

to partactwo zaczyna przekraczać wszelkie granice a partactwo przede wszystkim definiuje że nic nie jest na czas

A widzisz. I tu należy przypomnieć starą wojskową zasadę odnośnie szkolenia i sensu jego prowadzenia.

Szkolenie jest po to, aby ludzie działali mądrze, nawet jeśli zbyt mądrzy nie są.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Ale co? Nie było więcej ruskich aby ich wybronić? Bo jak nie było to temat nie szykowali obywatele a kto inny koleżko. Dobrze wiesz, ze to był przewał. Sama proporcja "aktywistów" jednych do drugich nie wskazywała na powodzenie akcji. Teraz ruski rozpieprza to miasto - podobnie jak inne, selektywnie? Tam giną wqrwieni na Putina rosjanie. Kogo zatem chroni kacap?

N ie ma z Waści dyskusji bo przesiąknięty jesteś indoktrynacją z kó**rwowizji a pod grzywką nie ma obiektywizmu. To upadlińce zasłaniają się własną ludnością broniąc się wśród budynków mieszkalnych. Niszczą własną infrastrukturę bo w końcu o to chodzi coby te zapyziałe watażkowe państewko oficjalnie jeszcze nie uznane na forum międzynarodowym zrównać z ziemią. Ci z nad Synaja tylko na to czekają. Rozmawiałem w sobotę z gościem co ma teścia na Donbasie albo w Donbasie jak wolą upadlińce. Otóż tam też odbyła się transformacja jak u nas onegdaj za sprawą miernoty żyda Balcerowicza. Wszystko jest w rękach obcego kapitału. Putinek sobie tego nie życzy a osobiście biję mu brawo b o pamiętam Polskę zasobną może szarą ale naszą. Tak Polskę w której Polak czuł się jak u siebie, uśmiechnięty - może trochę odstający od zachodu ale na swoim. Dzisiaj mamy wszystko wyprzedane./ Co dzieje się w Państwowych Lasach. Tną na potęgę przedostatni nasz skaRB NARODOWY i wywożą na zachód.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, DTaras napisał:

Nno to cza było zrobić referendum 😁

to że w Polsce jedynie jako dowcip będzie taka wrzutka odebrana świadczy tylko o upadu tego raju i nieuchronnej tragedii przynajmniej części jego obywateli w przyszłości czy to na sutek sił zewn, czy rewolucji wewn do której samowładztwo niezmienialnych zbyt długo elit zawsze doprowadza.
Referendum w Polsce? jedynie za rządów SLD jeszcze było jako tako prawdopodobne bo nie czuli się silni i obawiali się samosądów na nich za przeszłość jeszcze pezetpeerowską no później było już tylko gorzej bo kolejni u władzy czują się elitą narodu nieomylną i że nic im ze strony obywateli nie grozi wszak większość wybrała

no którzyś kolejni bardzo się zdziwią bo zaczynamy mieć tego dość

nieprawdaż?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

dobre pytanie
tylko aby uczciwie na nie odpowiedzieć trzeba na prawdę dobrze poznać temat i wielu na nie udzieli najróżniejszych odpowiedzi ale czy opartej na rzeczywistej wiedzy czy tylko na koniunkturalizmie politycznym
To jest zbyt trudne pytanie aby mogło liczyć na jakąkolwiek rzetelną odpowiedź bo energetyka i paliwa to najstrategiczniejsza z branż ze strategicznych i zbyt duży wpływ ma na rzeczywistość abyśmy mogli liczyć na prawdę bo w respiratorach cwaniaczka/ów nie było stać na kupienie milczenia no tutaj.... takie skojarzenie

1 godzinę temu, many13 napisał:

ma teścia na Donbasie albo w Donbasie jak wolą upadlińce

dopóki żyw to chodzi "na" , "w" to jak będzie miał pecha do nisko latających tam najróżniejszych złomstw ;)

skoro ukry wolą mówić "w" to oby to nie było typu - uważaj o co prosisz bo może być spełnione :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Przestańcie pier**lić durnoty , na temat demokracji w Polsce bo jest .

na zachodzie już dawno demokracja zdechła , żeby w krajach Europy nakazywano co mają robić obywatele Francji , Niemiec . nie wolno stawiać Choinki , obchodzić świąd , bo się k**wa muzułmanie burzą to jest popierdolone . W ŻADNYM kraju muzułmańskim biały nie podskoczy , tylko musi w 100 % przestrzegać zasad , inaczej łeb zetną .

KE umieściła Boże Narodzenie na liście słów, których należy unikać. Fala krytyki

Komisja Europejska opublikowała wewnętrzny przewodnik „komunikacji inkluzywnej” z wymienionymi określeniami, których należy unikać, by nikogo nie urazić - pisze dziennik "Le Figaro". Zaliczono do nich m.in. "Boże Narodzenie", "pan", "pani" i "homoseksualista". Po fali krytyki KE poinformowała, że dokument nie został jeszcze ukończony i będzie skorygowany.

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8305310,ke-boze-narodzenie-homoseksualizm-bruksela-poradnik-jezykowy.html

W całej Unii zasiadają sami popierdoleni umysłowo i to jest demokracja dla ludzi białych , tradycje sięgają 1000 lat i ponad .

Dla kogo to k**wa jest szykowane , taki ucisk białego człowieka .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Dokładnie - w Polsce demokracja jest wtedy, gdy polacy robią to, co im nakażą w niemczech czy francji, inaczej nie ma demokracji. Wróciliśmy do punktu wyjścia jak za wujka Stalina

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

https://www.tvp.info/63063583/skarb-panstwa-sprzedal-czesc-akcji-orlenu-   o co chodzi z tym orlenem bo za bardzo juz nie wiem  , przejmują PGING wraz z koncesjami . Chyba okaze sie ze respiratory przy orlenie to bedzie pikus.

dobra, jeszcze raz
udziałowcem największym Orlenu jest skarb państwa ponad 30% nie ustalałem ile zostanie po sprzedarzy
w PKO bp też największy na udziałowca  ma skarb państwa no i już nie sprawdzałem PZU ale pewnie podobnie.
Państwo jako udziałowiec w jednej firmie decyduje o zakupie m in swoich udziałów w innej co przy takiej skali udziałów już nie tylko o dywidendy chodzi a o wpływ na zarządzanie spółką czyli trzeba by ustalić to tak na prawdę wyłożył pieniądze na zakup i gdzie one wpłynęły a to już tajemnica bankowa choć pewnie tzw ciułaczy poinformuje się że dywidenda w PO i PZU niższa lub nie będzie bo firmy inwestują a Orlen ...? no cóż dopiero po jakimś czasie zobaczymy jak rozegra to Orlen....

może mają już dość swoich ludzi w Orlenie a konieczna jest większa przewaga decyzyjna w banku i piramidzie ubezpieczeniowej? ale to już tylko moje dywagacje

26 minut temu, galan99 napisał:

Przestańcie pier**lić durnoty , na temat demokracji w Polsce bo jest

a czy ja zarzucałem że nie ma?
ja tylko chcę aby za wiele w tej kwestii nie zmieniać bo też równie ważne a nawet ważniejsze od tego czy jest teraz to aby była i w przyszłości

konfy plują na demokrację wprost a startują w demokratycznych wyborach i co jeśli by zdobyli przeważającą większość?
czy komuś przyszło do głowy zastosować przemoc wobec kogoś komu demokracja przeszkadza? no przecież sam odrzuca zasady większościowego porozumienia dobrowolnego czyli jeśli nie ono to metody siłowe.
Jeśli zobaczysz kogoś przeczącego sensowi demokracji masz prawo podejść i wywalić w ryj żądając aby zmienił poglądy i grożąc że poprawisz dokąd albo nie zdechnie albo je jednak zmieni
wszak stosujesz metody które są jedyną alternatywą do tych które pragnie obalić czyli sam ma  to o co walczy
kolejny raz - uważajcie o co prosicie.... :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Unia miała być gospodarcza i sprzedawać z Europy na , rynki światowe konkurować . 

Kogo uważa się za ojca Unii Europejskiej?

Nazywa się ich również Ojcami współczesnej Europy. W kolejności alfabetycznej byli to: Konrad Adenauer, Joseph Bech, Johan Willem Beyen, Winston Churchill, Alcide De Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak, Altiero Spinelli.

Walter Hallstein – jeden z architektów Unii Europejskiej

Walter Hallstein – niemiecki profesor prawa i pierwszy przewodniczący Komisji Europejskiej w latach 1958-1967 był jednym z inicjatorów Wspólnot Europejskich i struktur unijnych. Uznawany jest również za jednego z twórców wizerunku i głównych nurtów politycznych współczesnej Unii Europejskiej.

Nawet nie wiecie kto wyznacza kierunki , nic nie wiecie , tylko powtarzacie brednie , Niemcy od początku , Unii kierują .

Wojnę przegrali , militarnie ale nie GOSPODARCZO .

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

udziałowcem największym Orlenu jest skarb państwa ponad 30% nie ustalałem ile zostanie po sprzedarzy

no to po co zkoro nie są udziałowcem większosciowym to po łaczyć je z PGNIG ? Czy chcą podniesć udział skarbu państwa przez to wspólce orlen przez doinwestowanie ? Czy nie lepiej byłoby skupiuć z 10 % akcji orlen z rynku jak była by taka mozliwość ? Czy przez połączenie akcjonariusze poza orlenem stają się włascicielami spółki orlen i czy ktoś inny nie możę nabyć 31 % akcji firmy orlen ?                 Przed połączeniem z lotosem udział Skarbu Państwa wynosił 27 % po połączeniu wzrósł do 35 % po połączeniu z PGING i tak nie bedzie miał 50 %  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jarecki napisał:

Czy przez połączenie akcjonariusze poza orlenem stają się włascicielami spółki orlen

tak ale po przeliczeniu wartości akcji

przynajmniej tak powinno być a jak będzie to zobaczymy ot chociażby rodzaj procedury upadłościowej.... tu utnę bo zaczyna to moje dywagowanie nabierać zbyt merytorycznej wartości ;)

skonstatuję krótko - my tu na tym foum ew machlojki nie namierzymy a ten kto ją ew namierzy z kolei na takich jak to; forach, nie upubliczni
tak że możemy tylko pozbierać jakieś odpady informacyjne kiedy będzie już po (ew) wszystkim i za późno na cokolwiek zapobiegawczego

aaalbo "czytać między wierszami" oficjalnych komunikatów z założeniem że kłamstwo jest podstawą natury człowieka we wszystkich interesownych działaniach tej istoty ;)

och @many13 mi się przypomniał że Mu coś obiecałem
Otóż zwykły przeciętny ("statystyczny") Rosjanin wierzy że prawda jest podstawą w/w natury przez co płaci wszystkim co ma pod rządami różnych bydlaków którzy dzięki takiej GŁUPOCIE dochodzą do władzy miast być marginesem społecznym gdzieś w przytułkach dla bezdomnych
Już nie będę szukał posta pod stosowny cytat bo to kilka stron temu

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
30 minut temu, dysydent napisał:

skonstatuję krótko - my tu na tym foum ew machlojki nie namierzymy a ten kto ją ew namierzy z kolei na takich jak to; forach, nie upubliczni

Ja upublicznię.🤣 Jak coś usłyszę , przy wódce oczywiście. 😂

Sprawa może iść kierunku budowy kolejnego koncernu molocha. Tym razem energetycznego Chyba już się zastanawiają komu kazać kupić Niedzicę.

Opublikowano

to że może powstać polski znaczący koncern energetyczny to nic złego, tylko urzędnicy państwowi w żadnym kraju na świecie nie stworzyli jeszcze niczego nie wymagającego subwencjonowania albo już w trakcie tworzenia albo zaraz po.
Na nic zdają się tzw konsultacje społeczne, udziałowcy mniejszościowi itp tylko niepotrzebnie wymuszające upubliczniania zbędnej prawdy o takich molochach bo tylko odslania ona niepotrzebnie słabe punkty co wykorzystują wszyscy inni aby żerować na takich cielskach.
w ramach uzupełnienia poprzedniego mojego posta i z nim w powiązaniu

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał:

to że może powstać polski znaczący koncern energetyczny to nic złego, tylko urzędnicy państwowi w żadnym kraju na świecie nie stworzyli jeszcze niczego nie wymagającego subwencjonowania albo już w trakcie tworzenia albo zaraz po.

Bo największe pieniądze zarabia się na tworzeniu. 🤣 Potem może spokojnie zdechnąć. Choć podtrzymywanie agonii też może dać fajny pieniądz.😂

11 minut temu, dysydent napisał:

Na nic zdają się tzw konsultacje społeczne, udziałowcy mniejszościowi

To tylko ma legalizować działania. Pozory kontroli społecznej. A społeczeństwo lubi takie ruchy.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mirro napisał:

A społeczeństwo lubi takie ruchy.

g...o tam lubi, społeczeństwu to zwisa
to władcy błędnie w to wierzą i jeżeli to co najwyżej ich atrapa sumienia w domyśle publicznym potrzebuje podobnych zagrywek

myślę że nie nazbyt pokomplikowałem, no ale chcę aby jak najkrócej...

władcy takimi ruchami imitują posiadanie sumienia - o, teraz chyba i krócej i lepiej B|

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

władcy takimi ruchami imitują posiadanie sumienia - o, teraz chyba i krócej i lepiej B|

Bo ludzie właśnie doszukują się u nich sumienia. I w to im graj.😂 A ja nie posiadam takiego narządu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mirro napisał:

A ja nie posiadam takiego narządu.

wierz sobie w co chcesz, ja tam swoje wiem
Najmniej się wie o sobie samym

np pis u siebie megalomanię myli z rozumem

może np sumienie mylisz z wątrobą? jesteś pewien że masz wątrobę? widziałeś? ;) xD
jak by co to bez urazy że Ci sumienie w miejsce wątroby wmawiam, zauważ że kursywą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jarecki napisał:

https://www.tvp.info/63063583/skarb-panstwa-sprzedal-czesc-akcji-orlenu-   o co chodzi z tym orlenem bo za bardzo juz nie wiem  , przejmują PGING wraz z koncesjami . Chyba okaze sie ze respiratory przy orlenie to bedzie pikus.

Jedni sprzedawali i to im się jako złodziejstwo wypomina - czy nakradli? Roman wszystko wie. Drudzy restrukturyzują a na restrukturyzacji wały największe.

Opublikowano
jahooo napisał:

Dokładnie - w Polsce demokracja jest wtedy, gdy polacy robią to, co im nakażą w niemczech czy francji, inaczej nie ma demokracji. Wróciliśmy do punktu wyjścia jak za wujka Stalina

Jeżeli Ci kto grozi więzieniem lub bronią to powinieneś w demokratyczny sposób na to zareagować...

galan99 napisał:

Unia miała być gospodarcza i sprzedawać z Europy na , rynki światowe konkurować . 

Kogo uważa się za ojca Unii Europejskiej?

Nazywa się ich również Ojcami współczesnej Europy. W kolejności alfabetycznej byli to: Konrad Adenauer, Joseph Bech, Johan Willem Beyen, Winston Churchill, Alcide De Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak, Altiero Spinelli.

Walter Hallstein – niemiecki profesor prawa i pierwszy przewodniczący Komisji Europejskiej w latach 1958-1967 był jednym z inicjatorów Wspólnot Europejskich i struktur unijnych. Uznawany jest również za jednego z twórców wizerunku i głównych nurtów politycznych współczesnej Unii Europejskiej.

Nawet nie wiecie kto wyznacza kierunki , nic nie wiecie , tylko powtarzacie brednie , Niemcy od początku , Unii kierują .

Wojnę przegrali , militarnie ale nie GOSPODARCZO .

Widzisz. Gdybyś na szkołę nie rzucał kamieni też byś był w innym miejscu niż obecnie...

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

może np sumienie mylisz z wątrobą? jesteś pewien że masz wątrobę? widziałeś? ;) xD

Mam bo czasami boli.😂 Yyyy no wątroba boli.

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

Bo największe pieniądze zarabia się na tworzeniu. 🤣 Potem może spokojnie zdechnąć. Choć podtrzymywanie agonii też może dać fajny pieniądz.😂

Problem jest wtedy gdy nagle w umyśle zaświta aby w miłym kraju zrobić coś co zakrawa na monopol a to przecież jest niedozwolone. Niestety nic innego nie pozwala realizować własnych rojeń więc jakoś trzeba kombinować. Zachcianka. Tak jak basen w każdej gminie. Nikt nie patrzy iz to trzeba później, jak wspomniałeś, pielęgnować. Bo konkurencja nie śpi. Ale zawsze można sprzedać i tworząc legendę drugi raz dorobić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v