Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej siup i od nowa polska ludowa,polska ludowa. znowu czuje sie piekny i mlody jak pewnego pamietengo 1 maja roku panskiego 1986 ,wtedy tez plyn lugola pod osrodkiem rozdawali dzieciom.

kaczystan to parodia prl-u.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, jarecki napisał:

przy 10 % bezrobociu i łatwym dostepie do taniego pracownika firmy nie inwestują w zwiekszenie wydajnosci pracy a to dzieki wiekszej wydajnosci mozna płacić wieksze pensje ,. 

Możesz wytłumaczyć jak to działa?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Tańsze jest utrzymanie pracownika w systemie półautomatycznym niż zainwestowanie w maszyny i technologie za wiele milionów, aby zatrudnić 5-6 pracowników mniej

wielu pracodawców produkuje metodami chałupniczymi np na frezarkach i tokarkach, wykorzystując pracowników na pół etatu pracujących na cały etat, albo z PFRON, albo "praktykantów"

gdyby tych ludzi na rynku zabrakło, tzn warunki płacowe byłyby takie, że pracownik nie zgodziłby się pracowac za najniższą krajową i "reszta pod stołem", wówczas pewnie korzystniejsze byłoby wyłożenie tych setek tysięcy złotych na zakup maszyn CNC niż utrzymywanie rzeszy pracowników robiących metodą "jak za króla Ćwieczka", to jest jeden z celów podnoszenia płacy minimalnej - przejście na technologie mniej materiało i pracochłonne, czasem zmiana profilu, produkcja z większym narzutem zysku oraz unowocześnienie technologii, automatyzacja

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

hej siup i od nowa polska ludowa,polska ludowa. znowu czuje sie piekny i mlody jak pewnego pamietengo 1 maja roku panskiego 1986 ,wtedy tez plyn lugola pod osrodkiem rozdawali dzieciom.

kaczystan to parodia prl-u.

Bareja teraz to by kręcił filmy dokumentalne 😂

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Tańsze jest utrzymanie pracownika w systemie półautomatycznym niż zainwestowanie w maszyny i technologie za wiele milionów, aby zatrudnić 5-6 pracowników mniej

wielu pracodawców produkuje metodami chałupniczymi np na frezarkach i tokarkach, wykorzystując pracowników na pół etatu pracujących na cały etat, albo z PFRON, albo "praktykantów"

gdyby tych ludzi na rynku zabrakło, tzn warunki płacowe byłyby takie, że pracownik nie zgodziłby się pracowac za najniższą krajową i "reszta pod stołem", wówczas pewnie korzystniejsze byłoby wyłożenie tych setek tysięcy złotych na zakup maszyn CNC niż utrzymywanie rzeszy pracowników robiących metodą "jak za króla Ćwieczka", to jest jeden z celów podnoszenia płacy minimalnej - przejście na technologie mniej materiało i pracochłonne, czasem zmiana profilu, produkcja z większym narzutem zysku oraz unowocześnienie technologii, automatyzacja

Przecież jak zainwestujesz w automatyzację to bezrobocie wzrośnie

Opublikowano (edytowane)

norwegowie juz ze 2 tygodnie temu zorganizowali sobie płyny czy tabletki na wypadek rosyjskiej głupoty , dzis premier rosji powiedział ze rosja ma prawo do uzycia broni atomowej , lepiej mniec te tabletki niz ich nie mieć .

22 minuty temu, Ulman napisał:

No nie ,  taka dyskusja jest bezsensowna to są podstawy pojmowania gospodarki i jej zaleznosci .

5 minut temu, Ulman napisał:

ale dzieki temu ze mozesz efektywniej pracować otrzymujesz wiekszą pensje , jak masz wiecej pieniedzy to ich znowu wydajesz nakrecając produkcje czy rynek usług  . W niedziele siedząc na obiedzie policzyłem ile jest lokali gastronomicznych w miasteczu 6, 500 ludzi i wyszło mi 13 lokali czynnych od co najmniej 3 lat  , zwykłe miasteczko bez turytstów i 6 zsalonów fryzjerskich 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

wzrośnie - od poziomu 1%, bo przy poziomie 10% nikt nie będzie inwestował w automatyzację

a jesli w przemyśle unowocześni się technologia, powstaną nowe miejsca pracy - powiązane z rozwojem firm, otoczka dla nich

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Nie umiesz wytłumaczyć swojego twierdzenia?

Jak masz wysokie pensjeyto też wysokie koszty wytworzenia i mniejszą konkurencyjność.

lepiej nająć koparke z operatorem za 120 zł na godzine czy 3 roboli po 20 zł na godzine  do kopania fundamentu , co taniej wyniesie ? automatyzacja obniza koszt jednostkowy produktu 

Opublikowano

Czemu nie?  Bazując na starającej się,  szanującej pracę i umiarkowanej kosztowo sile roboczej będzie osiągał dobre wyniki finansowe i będzie miał środki na inwestycje. Automatyzując produkcję dalej poprawi wyniki finansowe i będzie mógł być bardziej konkurencyjny przy zachowaniu dobrej rentowności biznesu a i na podwyżki spokojnie starczy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

.... Dysydent wiesz dlaczego chinczycy nie odnoszą sukcesów w sportach ? Jest ich ponad miliard to powinno być z czego wybierać najlepszych ?

nie wiem
bo takie kurduple? :P

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

Czemu nie?  Bazując na starającej się,  szanującej pracę i umiarkowanej kosztowo sile roboczej będzie osiągał dobre wyniki finansowe i będzie miał środki na inwestycje. Automatyzując produkcję dalej poprawi wyniki finansowe i będzie mógł być bardziej konkurencyjny przy zachowaniu dobrej rentowności biznesu a i na podwyżki spokojnie starczy.

aby mieć starającą się i szanującą pracę załogę, trzeba im płacić więcej niż najniższa krajowa, wtedy znajdzie się taki "Janusz" co ma ludzi na czarno albo na pół etatu i pod stołem, bandę pijaków, ale wystartuje w przetargu, da niższą cenę i wygra

Opublikowano (edytowane)

no akurat Sasin takich januszexów nie opodatkuje a tylko takich którzy dzięki technologii... koncentrują się na prawdę na zwiększeniu wydajności pracy ludzkiej po przez technologię, organizację pracy itp i nie ma czasu na uciekanie przed fiskusem a nadwyżki dochodów wydaje na modernizację a nie łapówki dla urzędasów.

Kto będzie zainteresowany doskonaleniem warsztatu pracy jeśli, gdyby mu się udało   zyski wzrosły to dopadnie go podatek od nieproporcjonalnie wysokich wynagrodzeń, dochodów niż u partaczy i prymitywów?

il razy samo się udowodniło że najlepszym regulatorem cen jest rynek a oni dalej pragną sterować możliwie najwięcej rynkiem na ile się uda.

ale tak już jest  ludzie zaczynają działać racjonalnie dopiero wtedy gdy inne metody zawiodą i żadne tłumaczenia tu nie pomogą
smutne że aż tragiczne bo ofiarami nigdy nie są winowajcy

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano

Dokładnie odwrotnie. Najpierw niech się starają  i szanują  robotę a kasą później. 

A kiedy ja pisałem o najniższej krajowej która de facto jest patologią sama w sobie. 

Co z tego że wygra przetarg jak go z pijakami nie zrealizuje?

1 minutę temu, dysydent napisał:

no akurat Sasin takich januszexów nie opodatkuje a tylko takich którzy dzięki technologii... koncentrują się na prawdę na zwiększeniu wydajności pracy ludzkiej po przez technologię, organizację pracy itp i nie ma czasu na uciekanie przed fiskusem a nadwyżki dochodów wydaje na modernizację a nie łapówki dla urzędasów.

Kto będzie zainteresowany doskonaleniem warsztatu pracy jeśli, gdyby mu się udało   zyski wzrosły to dopadnie go podatek od nieproporcjonalnie wysokich wynagrodzeń, dochodów niż u partaczy i prymitywów?

W komunie już tak jest ze to zaradni i pracowici dostają najbardziej po kieszeni.

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, dysydent napisał:

il razy samo się udowodniło że najlepszym regulatorem cen jest rynek a oni dalej pragną sterować możliwie najwięcej rynkiem na ile się uda.

ale tak już jest  ludzie zaczynają działać racjonalnie dopiero wtedy gdy inne metody zawiodą i żadne tłumaczenia tu nie pomogą
smutne że aż tragiczne bo ofiarami nigdy nie są winowajcy

w sumie zawsze mozna porzucić kraje europejskie z wysokim podatkami i udać się do raju podatkowego o np . do wenezueli mają tanie paliwi i w ogóle podatków nie płacą 😀Dziwie się Norwegom że jeszcze nie zaczeli emigrować mają najdrozsze paliwa z najtanszej ropy a cos ich w tym swoim kraju zatrzymuje i nawet innych zacheca do przyjazdu pracować .

Opublikowano

Hmm , chyba nord stream szybko gazu nie przesle .          Ulman , Norwegia ma złoza ropy i gazu i według wielu z agro foto powinna pewnie sprzedawać paliwa we własnym kraju po kosztach wydobycia i przerobu .

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

w sumie zawsze mozna porzucić kraje europejskie z wysokim podatkami i udać się do raju podatkowego o np . do wenezueli mają tanie paliwi i w ogóle podatków nie płacą 😀Dziwie się Norwegom że jeszcze nie zaczeli emigrować mają najdrozsze paliwa z najtanszej ropy a cos ich w tym swoim kraju zatrzymuje i nawet innych zacheca do przyjazdu pracować .

a co doprowadziło Wenezuelę do ruiny jeśli nie nazbyt wysokie podatki z ropy przez co i w końcu nikt kompetentny tam nie pozostał kto by potrafił tę ropę zagospodarować a podatki przejedzono kupując gotowe u innych przez co nawet piekarni swoich nie umieją sklecić bo ktokolwiek był coś wart i znał swoją wartość dawno stamtąd się wyniósł.
Nawet władz nie mają z kogo sklecić aby był jako tao rozumny. Przecież wystarczy spojrzeć na tego maduro... jak to Rewiński tylko "siepaczy z Johannesburga" nazwał? - oczy tęskniące za rozumem" :D

"braki kadrowe", skąd my to znamy
Norwegia ma wysoko opodatkowanego pracownika ale jak tam u Nich z dużym, strategicznym kapitałem to tylko Oni sami wiedzą. Nie wyniszczają swoich firm energetycznych domiarami i nie wiem też jak tam z podziałem własności złóż ale właśnie tam nikt nie karze za zbyt wysokie ceny no i mają złoża gazu i tego gazu Im zbywa że sprzedają na zewn no my mamy złoża węgla i co? dalej nam do Wenezueli czy Norwegii?

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

Norwegia ma złoza ropy i gazu i według wielu z agro foto powinna pewnie sprzedawać paliwa we własnym kraju po kosztach wydobycia i przerobu .

Ależ nie. Bo przecież zaraz przyjechali by Niemcy i wszystko wykupili.🤣

2 minuty temu, dysydent napisał:

Im zbywa że sprzedają na zewn no my mamy złoża węgla i co? dalej nam do Wenezueli czy Norwegii?

Jeśli bliżej znaczy dalej, to do rozsądku nam bardzo daleko.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v