Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
49 minut temu, Mariusz2903 napisał:

PIS przegrał na śląsku choć kandydat startował ze własnym szyldem jak zwykle miasta nie głosują na Pis a oni rozdają na dzieci po 500 zł i 13 i 14 emerytury to pytam się po co jak ludzie to biorą i wybierają przeciwników partii rządzącej .

A co to naród ma na kolana paść bo pis łaskawie daje to co wcześniej ludziom zabierze? W ogóle co ty bredzisz. pis przegrał bo kandydat startował pod własnym szyldem? To jak pod własnym szyldem czy z pisu. A Kaczyński to go czasami nie popierał? Ludzie już maja dość. Obudźcie się pisiorki. Ludzie już nie chcą obłudy.

28 minut temu, witejus napisał:

To jak wygra PO i pozabiera 500, trzynastki, czternastki i gie da budżetówce nie 20% podwyżki dopiero się rozlegnie wrzask w kraju.I to zarówno zwolenników jak i przeciwników PIS

Nie strasz nie strasz bo się ze..... wiesz co zrobisz. Nikt nic nie zabierze.

4 minuty temu, witejus napisał:

Chyba sam w to nie wierzysz, ich sztandarowym hasłem jest ,,piniędzy nima i nie będzie"

NO po rządach pisu nie bezie pieniędzy na pewno.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Chyba sam w to nie wierzysz, ich sztandarowym hasłem jest ,,piniędzy nima i nie będzie"

bo  to prawda.

wystarczy się rozejrzeć co dał dodruk PLNów. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Nikt nic nie zabierze.

Jeszcze raz powtarzam, sami nie wierzycie w to co piszecie.A kto się zesra to się jeszcze okaże.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy napisał:

wystarczy się rozejrzeć co dał dodruk PLNów.

No jak co? Chwałę Krajowi, bogactwo dla ludu i świetlaną przyszłość następnym pokoleniom.😂

Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

Jeszcze raz powtarzam, sami nie wierzycie w to co piszecie.A kto się zesra to się jeszcze okaże.

Wiesz dla mnie 500 a dla rodziców 13 i 14 to nie jest manna z nieba i cud wielki. Dla wielu 500 to żaden cud. Przed 2015 zasiłek na dziecko wynosił coś koło 150 zł. Jak popatrzysz na ceny to dzisiaj za te 500 kupisz nie wiele więcej niż wtedy za te 150. Czar socjalu już pryska. Dzisiaj emeryt ze średnią emeryturą jest dużo biedniejszy na tle średniej płacy w PL niż w 2015 roku. I coraz więcej ludzi to widzi. DO tego jeszcze dochodzi złodziejstwo pisu i prywata. I strachy przestają działać.

Opublikowano

To znaczy że po nowych cenach prądu nawozów i wszelkich innych przypadłości. Dodaj planowaną na przyszły rok podwójną podwyżkę płacy minimalnej, czyli wzrost obciążeń i masz wynik. 

Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/skarb-panstwa-urosnie-w-grupie-azoty-jest-plan-uderzenia-w-rosyjskiego-oligarche/ppz8xv7

8 minut temu, hubertuss napisał:

Wiesz dla mnie 500 a dla rodziców 13 i 14 to nie jest manna z nieba i cud wielki. Dla wielu 500 to żaden cud. Przed 2015 zasiłek na dziecko wynosił coś koło 150 zł. Jak popatrzysz na ceny to dzisiaj za te 500 kupisz nie wiele więcej niż wtedy za te 150. Czar socjalu już pryska. Dzisiaj emeryt ze średnią emeryturą jest dużo biedniejszy na tle średniej płacy w PL niż w 2015 roku. I coraz więcej ludzi to widzi. DO tego jeszcze dochodzi złodziejstwo pisu i prywata. I strachy przestają działać.

To i Unia dopłaty powinna do góry, a nie h*je takie ochłapy dają przy tym wzroście kosztów produkcji ...

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Przecież dopłaty są do nie produkcji. To jak Ci koszty wzrosną?🤣

To niech zabierają całkiem wszystko ,prowy , obszarowe itd jestem za tym od początku 😉 . Wtedy kuźwa zobaczymy ilu będzie prawdziwych gospodarstw co potrafią utrzymać się z produkcji 

5 minut temu, witejus napisał:

Oni obniżają a tobie podwyżki się marzą

Nie marzą ,ale wszędzie tylko dokładają ...

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

To niech zabierają całkiem wszystko ,prowy , obszarowe itd jestem za tym od początku

Już pozabierają, to tak jakby koniom zdjąć uzdy i chomąta, myślisz że wypuszczą lejce z rąk i pójdą do domu ci wszyscy urzędnicy w Polsce i Europie którzy z tego żyją?

Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

A ja Ci powtarzam że wierzę.

To nie jest jeszcze szczyt inflacji i musi przyjść urealnienie cen żarcia.

Spodziewasz się godnych pieniędzy za płody rolne czy tylko wzrost cen produktów w sklepie?

Dziś ponoć hossa na giełdzie, na spółkach z branży rolnej można było powyżej 20% wyciągnąć.

To by wskazywało po mojemu,  że oczekuje się dużych zyskòw kosztem rolnika. Tańszy zakup, więcej do zarobienia,,lub delikatna zniżka produktów finalnych i zwiększenie spożycia.🤔🤔🤔

Z frontu ponoć optymizmem wieje, gaz  już poniżej 200euro, baryła stabilna. Coś mi się zdaje że zboże jebnie konkretnie w najbliższym czasie.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Uuuu to Ty prawdziwy armagedon planujesz.😂

A co , wreszcie może by wróciły normalne ceny na niektóre produkty 

6 minut temu, witejus napisał:

Już pozabierają, to tak jakby koniom zdjąć uzdy i chomąta, myślisz że wypuszczą lejce z rąk i pójdą do domu ci wszyscy urzędnicy w Polsce i Europie którzy z tego żyją?

No właśnie ...

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Nawozy też?😂

Wiele razy w cenach nawozów pisałem i podtrzymuję że azot na wiosnę stanieje.

Ale głowy na pieńku nie położę i daty konkretnej nie podam. Na N1 może być nadal bardzo drogo.

Opublikowano
2 minuty temu, Dziad932 napisał:

A co , wreszcie może by wróciły normalne ceny na niektóre produkty 

Dziś  ebany diler zadzwonił że planowany odbiór ciągnika na koniec października. A uj dzwonił 20 lipca że wjechał na taśmę produkcyjną. Potem 20 wrzesień, dziś już koniec października. W międzyczasie dwie podwyżki- oczywiście u mnie ma być umowa dotrzymana... chyba

Opublikowano

Zboża mówicie że stanieją 🤔 , to muszę cielaków dokupić i niech wpieprzają , bo sprzedać za grosze przy tych kosztach....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v