Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
galan99 napisał:

2 minuty temu, witejus napisał:

Przeważnie szpiegów pozyskuje się z tubylców.

Tak z tubylców - ale rosyjskiego pochodzenia zostali w Polsce jest ich tysiące ich dzieci i wnuku ale nadal , są to Rosjanie .

A jak ma Szwajcarski paszport??

mirro napisał:

2 Różnie to bywa. Jakoś tak niedawno miałem okazję pokręcić się po takim jednym gospodarstwie, coś koło 3 tyś hektarow i powiem Ci że ja tam rozwoju nie widzę. Jakbym na ciągnikach miał takie opony, to nawet bym nie próbował wyjeżdżać w pole. Bo strach. 😂

Widać opony są wymieniane razem z ciągnikiem.

dysydent napisał:

jak zepsuć Kaczyńskiemu wizerunek?
Pozwolić Mu samodzielnie się publicznie wypowiedzieć na dowolny temat

alee to jak wrzucić zbrojenie do betonu bo pójdą na wybory i temat krainy miodem i mlekiem przedłuży statystyka...

jarecki napisał:

nawet na 300 ha zarządzać to juz troche trzeba czasu , zlustrować . ogólnie takie gospodarstwo to juz pewnie ma zarządce ? Ma ?

Warzyw można zbierać podwójnie to chyba źle podał.

jarecki napisał:

przy obecnej cenie paliw wliczenie dodatkowych 15 % nie powinno spowodowac zwyzki cen , bo jest miejsce do obnizki nawet o 1 zł na litrze dodatkowo jest spadek sprzedazy paliw o około 20 % 

gips w górę, cement w górę, styropian w dół osb w dół okna w dół dachówka lekko in minus. Tworzywa sztuczne w górę. Jest miejsce na obniżki ale też jest zamrożenie cen energii. Spadek sprzedaży paliw musisz podać dokładniej. Zresztą jak paliw to i hot dogów a wiadomo na czym kasę robi stacja.

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

Różnie to bywa. Jakoś tak niedawno miałem okazję pokręcić się po takim jednym gospodarstwie, coś koło 3 tyś hektarow i powiem Ci że ja tam rozwoju nie widzę. Jakbym na ciągnikach miał takie opony, to nawet bym nie próbował wyjeżdżać w pole. Bo strach. 😂

a to na własnej ziemi, czy jakiejś dzierżawie z KOWR? 

Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a u nas? czy rozgarnięci są ci którzy sobie "pis" za nazwę partii wybierają wiedząc że w belgijskiej Brukseli przecież będą pod taką występować.
Czy które sprawdziło co owo "pis" w niderlandzkim znaczy? dziwią się teraz że Bruksela olewa całą Polskę jeśli im tam jakieś szczyny na salony wysyłamy :P

Ta ekipa ,pod każdą nazwą, i tak nadawałby się tylko do urynału.😂 Se wymyślili PiS i tak zostało. Podobno nazwa miała uczynić ich lepszymi. Ale z gówna bata nie ukręcisz.😂

PiS soff by trzeba rozwinąć jakoś albo PiS sing bo bliżej gówna to "pee"

Opublikowano
10 minut temu, Leszy napisał:

a to na własnej ziemi, czy jakiejś dzierżawie z KOWR? 

Potwierdzam, ja w tych wielkich gospodarstwach też nie widze wielkiej przyszłości. Popytajcie znajomych - ja słyszałem o wypowiadaniu linii kredytowych przez banki, oj będzie sezon na wyprzedaże u komorników.

Owszem, są tacy co prowadzą te gospodarstwa z głową i ci przetrwają, ale wiele tylko przewraca ziemię a kredyt roluje kredyt

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, DTaras napisał:

Spadek sprzedaży paliw musisz podać dokładniej.

I TU  bedzie problem , bo kilku  analityków mówiło o spadku konsumpcji paliw o około 20 % a w z wiekszosci zestawień internetowych wynika ze zuzycie wzrosło o okolo 3-5 % względem roku 2021 ale rok 2021 był dosc cowidowy i była sprzedaz raczej miejsza  W danych GUS w dalszym ciągu widać efekty wysokich cen na stacjach benzynowych. We wrześniu sprzedaż paliw w ujęciu realnym była aż o 20,4% niższa niż rok wcześniej (oraz o 10% niższa niż w sierpniu). Dla porównania, w sierpniu roczna dynamika w tej kategorii wyniosła -14,2%.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A dlaczego duzi mają  placic podatki zeby malych finansowac? Przeciez to nienormalne.

Duże gospodarsrwa się rozwijają  i rozwijać będą. Małe się nie rozwijają  i nie będą rozwijać więc zdziadzieją. Stodoły się pozawalają,  sprzęty do końca się rozdupcą i koniec balu. To tylko kwestia czasu ale to najzupełniej naturalny proces.

Graz dopiero się zacznie od roku 2023 .

To tylko cząstka tego spaniałego zielonego ładu .

Ekoschematy wszystkich nie uszczęśliwią .

Ekoschematy: W Polsce dominuje system uwięziowy

Zastanówmy się, jak dużym zainteresowaniem może cieszyć się zaproponowany ekoschemat w kraju, gdzie przeważająca część bydła utrzymywana jest nadal w systemie uwięziowym. Pewien obraz sytuacji mogą wskazywać statystyki zainteresowania hodowców płatnościami dobrostanowymi. Otóż z danych MRiRW wynika, że w 2022 r. o płatności związane z wypasem krów mlecznych wnioskowało 38,2 tys. gospodarstw, a interwencją dotyczącą zwiększonej powierzchni bytowej w budynkach było zainteresowanych tylko 4,5 tys. beneficjentów. Ta dysproporcja wskazuje na to, że większość zwierząt zgłaszanych do płatności dobrostanowych utrzymywana była na uwięzi, bądź hodowcy nie byli zainteresowani zwiększeniem powierzchni bytowej dla zwierząt. Nasuwa się więc pytanie, dlaczego hodowcy nie garną się do realizacji tej praktyki.

Zwiększenie powierzchni bytowej o 20 proc. lub 50 proc. można zrealizować na dwa sposoby: powiększyć budynek bądź zmniejszyć obsadę. Oba rozwiązania wiążą się z pewnymi stratami finansowymi, których zrekompensowanie potencjalnymi dopłatami jest co najmniej wątpliwe. Z jednej strony rozbudowa obory wiąże się wysokimi jednorazowymi wydatkami, na co, w obliczu wysokich cen materiałów budowlanych, nie każdy się zdecyduje. Z drugiej zaś strony osiągnięcie warunku dostępu do ekoschematu na drodze zmniejszenia obsady wiązać się będzie ze znacznym spadkiem dochodów, wynikających z mniejszej sprzedaży mleka, na co w sytuacji wysokich cen surowca wielu hodowców, w szczególności posiadających poważne zobowiązania finansowe, po prostu nie stać.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ekoschematy-wszystkich-nie-uszczesliwia,125866.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

może to i minister i może jaki immunited... no ale tylko dać w ryj
Oskarża dzisiaj Niemcy że naruszyły ... zaraz jak nazwał?
https://www.tvp.info/65004802/blaszczak-niemcy-naruszyli-poufnosc-rozmow-o-patriotach

to nie jest minister obrony narodowej a minister szukania zaczepki na wpier..ol, z resztą słuszny bo sam zanim cokolwiek uzgodniono darł ryja żeby Ukrainie... sam pierwszy na publiczny widok dyskusję wyciągnął a teraz...

za "Dniem Świra" - "qr*a" ( o masz, i to już wygwiazdkowało)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

@galan99 , a  coś na temat mógłbyś napisać? 

1 godzinę temu, mirro napisał:

Różnie to bywa. Jakoś tak niedawno miałem okazję pokręcić się po takim jednym gospodarstwie, coś koło 3 tyś hektarow i powiem Ci że ja tam rozwoju nie widzę. Jakbym na ciągnikach miał takie opony, to nawet bym nie próbował wyjeżdżać w pole. Bo strach. 😂

Od każdej reguły są wyjątki ale prawidłowość jest jedna. Duże gospodarstwa w większości się rozwijają  a  wśród małych ciężko znaleźć takie które sie rozwijają. To jest normalny trend i wszędzie na świecie tak jest. Uważam że na ten moment trzeba mieć 40-50 ha żeby jakoś funkcjonować ale nie ma pola do inwestycji. Poniżej tego powinno sie mieć drugi etat żeby godziwie żyć. 

Opublikowano

Jak za wcześnie dyskutowac to znaczy że nie masz o tym pojęcia a piszesz że duże się będą czołgać. Opierasz swoje twierdzenie na jakiejś konkretnej wiedzy czy na paranoi?

Opublikowano (edytowane)

Zielony ład nauczy nie jednego pokory .

Ekologia to tylko na 1 ha maks 3 ha . 

Kilku znajomych było na ekologi i nigdy więcej tego dobrobytu .

Cala Polska powinna przejść   na rolnictwo ECO.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galan99 napisał:

Ekologia jeszcze nikogo nie dorobiła

rolnictwo jako takie nie ważne czy prymitywne (czytaj eko w powszechnym rozumieniu niekoniecznie słusznie) czy nowoczesne żadnego kraju nie "dorobiło"
synonimem nędzy kraju jest określenie - "kraj rolniczy" tak że niewłaściwe założenia w samym fundamencie tej Waszej dyskusji.

co do zasady - rolnictwo nie powinno być postrzegane jako źródło dochodów w skali państwa a miarą siły gospodarczej państwa właśnie na jakiej klasy rolnictwo stać dany kraj
wielkość gospodarstwa to sprawa drugorzędna i powinna wynikać z wielu czynników ale na pewno nie z politycznych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Popytajcie znajomych - ja słyszałem o wypowiadaniu linii kredytowych przez banki,

Banki chcą dodatkowych  zabezpieczeń, gwarancji. Najbardziej pasuje im ziemia. Ale to znowu nie pasuje ich klientom.😂No i tak zaczyna się wypowiadanie obrotówek.

15 minut temu, dysydent napisał:

co do zasady - rolnictwo nie powinno być postrzegane jako źródło dochodów w skali państwa a miarą siły gospodarczej państwa właśnie na jakiej klasy rolnictwo stać dany kraj
wielkość gospodarstwa to sprawa drugorzędna i powinna wynikać z wielu czynników ale na pewno nie z politycznych

No tak, ale my na poziomie lokalnego forum, możemy rozbijać to gówno na atomy, bo i taki nas robaczków zasięg. Natomiast poziom państwa, to już jednak strategia. Tylko że tam robaczki nieświadome swojego położenia i myślą że dalej postrzeganiem naszym mogą operować.🤣

Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Zielony ład nauczy nie jednego pokory .

Ekologia to tylko na 1 ha maks 3 ha . 

Kilku znajomych było na ekologi i nigdy więcej tego dobrobytu .

Cala Polska powinna przejść   na rolnictwo ECO.

A  gdzie żeś wyczytał że ekologiczna uprawa zbóż będzie obowiązkowa? Możesz wskazać źródło takich informacji?

Opublikowano (edytowane)

inflacja to zbiór wielu antygospodarczych zjawisk, zależności i ZAWSZE kończy się , prowadzi do recesji a niepoliczalność siły nabywczej kredytu to pierwszy symptom spadku produkcji. Nie sposób policzyć koszt pieniądza uniwersalnie dla całej gospodarki podczas inflacji nawet przewidywalnej, o względnie stałej w czasie wysokości bo różne branże mają różny cykl obrotu produkcyjny. Nie ma się co dziwić bankom że zaostrzają warunki kredytu ale nie ma co liczyć aby biznes nie ograniczył swojej aktywności w takich warunkach.
W inflację łatwo wejść no z wychodzeniem już różnie bywa i koszty (straty) wielokrotnie przekraczają pozorne zyski z oszukania społeczeństwa na wartości pieniądza

wczoraj słyszałem jak jeden piekarz odgrażał się że po nowym roku po podwyżkach energii chleb by musiał po 15zł a że nie uzyska takiej ceny to pewnie zamknie piekarnię
No to gdy wielu zrobi podobnie to chleb będzie nie po 15zł a bliżej 30-u

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

A  gdzie żeś wyczytał że ekologiczna uprawa zbóż będzie obowiązkowa? Możesz wskazać źródło takich informacji?

Nie będzie obowiązkowa, tak samo jak nie jest obowiązkowe ubieganie się o dopłaty

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

to otworzą ponownie

zapewne tak tylko wtedy mąki będzie już brakować wszak spadł popyt o takich co pozamykali a rolnicy zekstensyfikowali produkcję bo przecież rolnikowi drożeje ostatniemu i na pełne nawożenie nie miał no a chleba po 15 nie chciał piec to i mąki za 8 nie chciał kupić..
Nie jest do końca tak że wszystko można kupić a kwestia tylko ceny, powiem więcej - mało podobnej wagi bzdur słyszałem
Rozwalenie sytemu znosi wszelkie reguły i zanim pojawią się nowe .... wielu  nowego nie dożywa bo właśnie tak się selekcjonują owe nowe zasady
Ja rozumiem inflację zewnętrznie sprowokowaną ale nasi sami kila lat temu wieszczyli że "taka nieduża kontrolowana" jest pożądana. ja mam pełne prawo od kretynow ich wyzwać bo tych kilka lat temu tak wyzywałem wszystkich którzy się z tą teorią wtedy zgadzali. Wtedy byłem głosem na puszczy a dziś... a dziś ginę w zgiełku zgodnego ze mną chóru. najsmutniejszym w życiu co można usłyszeć to - za późno

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v