Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Marża zwyczajowa?  A co to za socjalistyczna bzdura? Może chodzi o średnią marzę w ujęciu statystycznym?

48 minut temu, witejus napisał:

Będziesz siedział😡

Hmm, a jak prawo będzie stanowić góra 10% marży?

Jak prawo będzie stanowić o marzy to znaczy że mamy komunę. 

44 minuty temu, Pafnucy napisał:

tak z ciekawości. od ilu %, czy też kwot zaczyna się spekulacja? , bo tak sie zastanawiam, czy zwykły handel to już pod spekulacje i krzywdzenie innych nie podchodzi? 🤔

No i to są parametry o których nigdy się nie dowiesz bo nie istnieją. W PISocjaliżmie , pisowski  nieudacznik i frustrat może zwalić na innych swoje niepowodzenia i gamoniostwo nazywając ich spekulantami,  wyzyskiwaczami czy też pazernymi prywaciazami. Oczywiscie zrobi to "po uważaniu" bo tak mu się akurat wydaje że ktoś zarobił za dużo. Zasadniczo to dziadowi zawsze wydaje się że ktoś zarabia za dużo bo dla niedojdy nawet 2 tysiące spora kasa.. A jak taki handlarz zarobi 1000 pln dziennie? Hańba i zgorszenie!  Przedsiębiorca  wrogiem  narodu i klasy robotniczej jak na komunę przystało. I tak jak na komunę przystało nasz premier też gadał o nadmiarowych zyskach i niemoralnym bogaceniu sie😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

na żadnym składzie nie ma węgla po 2 tys. tego dobrego. kłamiesz jak Jarosław.

u mnie jest kilka składów ale tylko jeden ma węgiel po 3500zł a o tym po 2 tyś to nikt nic nie wie czy będzie

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Marża zwyczajowa?  A co to za socjalistyczna bzdura? Może chodzi o średnią marzę w ujęciu statystycznym?

To jest pojęcie jak najbardziej kapitalistyczne , stosowane powszechnie w biznesie, aczkolwiek niekoniecznie jest to pojęcie techniczne

Opublikowano

Jak prawo będzie stanowić o marzy to znaczy że mamy komunę. 

Dopiero co pisałeś że pod warunkiem że zgodne z prawem a jak ci prawo nie pasuje to wyjeżdżasz z komuną ?na lekcje ,,logistyki" się nie chodziło?😆

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Właśnie "spekulacyjnie" schowałem pod śniegiem 3 hektary marchewki. 😅 jak śnieg stopnieje, to ją wykopię  i rzucę na rynek. Liczę na za***isty zysk, Taką se spekulacyjną przyjąłem strategię. A co?😂 

Oczywiście gdyby ten biznes nie wyszedł, to mam alternatywne rozwiązanie i jest to pług.🤣

uu

a tak po prawdzie to co się stało/ błoto nie dało w czas wykopać czy matka nadzieja zawiodła (jak to ona zwykle) że może jednak i w tym roku zima przyjdzie ... się spóźni?

no u mnie nasypało coś tak do 5cm a pewnie i więcej ale się podtapiało jeszcze jak jak było na plusie
nawet nie wiem jak w tym roku rynek marchewki i czy duża to strata czy nie (w razie pługa)

ja pamiętam jak iedyś kopałem buraki kombajnem jeszcze takim jednorzędowym ciąganym za traktorem. Śnieg walił ze 3 cm na godzinę i pod koniec to już rządków nie było znać ale udało się.
Gdy juz napadało co miało napadać nastały mrozy i na cukrownię jak to woziłem to było w okolicach dwudziestu nocami a burak szedł od razu na kanał i przerób bo jak by rozmarzł to szlag by cukier trafił. na koniec pryzmy to więcej śniegu było na przyczepie niż buraków

więcej nie chcę podobnych atrakcji i odtąd wolę za wcześnie niż takie ryzyko

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A prawo reguluje ile kto może narzucić marży? Są na to przepisy?;Może ja narzucam za duża marzę na pszenice? Niechby cxlowiek zarobił te 20% , czyli jak mam 4 tys kosztów w pszenicy i 8 ton to powinienem wziąć z ha 4800 czyli po 600 pln za tonę. No bo po co mi więcej? To by było niemoralne i bym na krzywdzie ludzkiej się bogacił. I tak sobie teraz myślę że  miałem 8 ton x 1400 czyli 11200 z ha i 7 tys zarobku czyli prawie 200% to czuje do siebie obrzydzenie.😆😅🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

A prawo reguluje ile kto może narzucić marży?

Nie, pytanie było teoretyczne

czuje do siebie obrzydzenie.😆😅🤣

całkiem słusznie🤔

Opublikowano
51 minut temu, ws71 napisał:

To tak po łebkach ceny wieprzowiny waga żywa Rosja średnio 6zł/kg, szeroko rozumiana Unia 6,8-8zł/kg, USA  6,62 zł/kg. W ogłoszenia sankcji 2014 rok cena wieprzowiny osiagneła w Rosji 8zł/kg i od tego czasu sukcesywnie spada. Przed konfliktem Rosja eksportowała na teren Unii 30% swojej produkcji miesa[głównie drób i wieprzowina] obecnie całą nadprogramowa wieprzowinę pcha do Chin gdzie sa ceny rzedu 15zł/kg żywca .

nie jestem na bieząco widocznie .

Opublikowano (edytowane)

paszczak grozi że jak Niemcy przyślą patrioty do Polski to on je odda Ukrainie

pozwolę sobie tego nie komentować i liczył bym za to  na wdzięczność naszego ministra... bezbronności narodowej

(nie wiem; przezwiska piszę się z małej czy dużej...?)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

aleś odkrył

komputery mogą być przydatne w pilnowaniu siły nabywczej pieniądza ale tylko jako narzędzie do przeliczania relacji pieniądz - produkt a nie do kreowania wirtualnego pieniądza nijak spiętego z obrotem gospodarczym. z resztą chyba i tu kiedyś już o tym pisałem

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, witejus napisał:

Dopiero co pisałeś że pod warunkiem że zgodne z prawem a jak ci prawo nie pasuje to wyjeżdżasz z komuną ?na lekcje ,,logistyki" się nie chodziło?😆

U  takich Ulmanów to uczciwa marża zaczyna się od 100% wzwyż.   :P Zwłaszcza w kryzysie jak czegoś brakuje, niech cwaniaczek podniesie o 100% coś co jest tanie i jest tego w bród, jak mu się uda sprzedać to złego słowa nie powiem o takim biznesmenie, trudno zarobił.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

@Ulman dlaczego psioczysz na ceny nawozów? wara ci od tego po ile firmy sprzedają :) 

a tutaj przykład uczciwych, pracowitych,  🤮

we wrocławiu, przy aquaparku działa rada programowa :D, dziesięć osób, spotykają się dwa razy w roku i dostają za to ponad dwa tysiące miesięcznie

"Za co członkowie dostają takie wynagrodzenie? - Spotykamy się, rozmawiamy. Podsuwamy zarządowi różne innowacje, ciekawe rozwiązania - słyszymy. - Jakie? Jakiś czas temu zaproponowaliśmy, aby w bufecie pojawiły się zdrowe sałatki i przekąski. :D Ludzie jak pływają, to głodnieją - dodaje nasz rozmówca i po chwili zaznacza: - Ale na samym pomyśle się nie skończyło. Później sami testowaliśmy te sałatki".

to nie jest złodziejstwo :D 

Jest. Niestety to patologia w naszym kraju i każda ekipa podnosi poprzeczkę wyżej i coraz więcej kradnie. Pis przekroczył już tutaj wszystkie granice i to ile wyciągają z budżetu poprzez różne fundacje to się w pale nie mieści. A miało być inaczej lepiej niż u tych za po.

Opublikowano

Bo tak jest prawda. Nikt tyle nie przelał na własne fundacje jak ludzie pisu. Ostatni przykład Dworczyka jest aż nadto jasny i widoczny. Inny to Obajtek i cała masa różnego rodzaju innych fundacji. To już pewnie setki milionów jak nie miliardy przez te 7 lat. A omówili wystarczy nie kraść.

Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał:

aleś odkrył

komputery mogą być przydatne w pilnowaniu siły nabywczej pieniądza ale tylko jako narzędzie do przeliczania relacji pieniądz - produkt a nie do kreowania wirtualnego pieniądza nijak spiętego z obrotem gospodarczym. z resztą chyba i tu kiedyś już o tym pisałem

ale w amber gold to tracili zwyczajni ludzie , przechodnie a w krypto to juz wyzsza szkola jazdy , trzeba mieć inernet , zalogować sie itd . tu trzeba bylo zachecic troche wyzszy poziom społeczeństwa chociazby klase  ,, srednią '' ale zeby fundusze inwestycyjne wciągnąć to juz majstersztyk 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał:

ale w amber gold to tracili zwyczajni ludzie ,

Nie stracili, tylko złapał głupków obiecując wysoki %. Nikt o zdrowych zmysłach pieniędzy do Amber Gold nie zaniósł ...

Tak jak teraz Ziobro chce zablokować chwilówki na wysoki %, bo ich głupi wyborcy nie umieją czytać umów xD Dla mnie niech sobie i będą te chwilówki z wysokim %%, nikt na siłę za rękę tam nie ciągnie, a jak ktoś chce, to niech sobie bierze taką pożyczkę.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

uu

a tak po prawdzie to co się stało/ błoto nie dało w czas wykopać czy matka nadzieja zawiodła (jak to ona zwykle) że może jednak i w tym roku zima przyjdzie ... się spóźni?

no u mnie nasypało coś tak do 5cm a pewnie i więcej ale się podtapiało jeszcze jak jak było na plusie
nawet nie wiem jak w tym roku rynek marchewki i czy duża to strata czy nie (w razie pługa)

ja pamiętam jak iedyś kopałem buraki kombajnem jeszcze takim jednorzędowym ciąganym za traktorem. Śnieg walił ze 3 cm na godzinę i pod koniec to już rządków nie było znać ale udało się.
Gdy juz napadało co miało napadać nastały mrozy i na cukrownię jak to woziłem to było w okolicach dwudziestu nocami a burak szedł od razu na kanał i przerób bo jak by rozmarzł to szlag by cukier trafił. na koniec pryzmy to więcej śniegu było na przyczepie niż buraków

więcej nie chcę podobnych atrakcji i odtąd wolę za wcześnie niż takie ryzyko

Jakby nie liczyć to strata spora bo powyżej 100tys zł za surowy towar. Więc przeciętny Kowalski 2 do 2,5roku naganiać musi😉

Pod pierzyną nie umarznie choć za tydzień widzę prognozy z mrozem całodobowo.

Kwestią czy koń na tyle dobry że w błocie pociągnie. 😜

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie stracili, tylko złapał głupków obiecując wysoki %. Nikt o zdrowych zmysłach pieniędzy do Amber Gold nie zaniósł ...

Rozumiem że ty jako to będący przy zdrowych zmysłach sprzedajesz swoje truskawki temu który najmniej zapłaci, bo z góry zakładasz że ci co więcej płacą to oszuści  złodzieje i złotówki za swoje truskawki nie zobaczysz?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, witejus napisał:

Rozumiem że ty jako to będący przy zdrowych zmysłach sprzedajesz swoje truskawki temu który najmniej zapłaci, bo z góry zakładasz że ci co więcej płacą to oszuści  złodzieje i złotówki za swoje truskawki nie zobaczysz?

Na przelew sprzedaję kontrahentom z którymi już jakiś czas handluję, nowy kupiec to zawsze gotówka, jak trochę pohandlujemy możemy przejść na przelew ;) 

Tak samo do takiego Amber'a może i bym coś zaniósł, ale na pewno nie całe swoje oszczędności. Tak samo teraz, około 1/3 do 1/4 mam na funduszach inwestycyjnych, reszta oszczędności leży na 7-8% lokatach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

Trochę źle to ująłeś. Powiedzmy truskawki są po 10 zł we wszystkich skupach. które działają od lat i dają tgz gwarancje zwrotu. [Tak jest z gwarancjami bankowymi gdy bank padnie). Ale ktoś woli sprzedać truskawki po 100 zł na skupie który dopiero się pojawił, który nie ma gwarancji i który obiecuje, że kiedyś zapłaci. Która opcje byś wybrał?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Na przelew sprzedaję kontrahentom z którymi już jakiś czas handluję,

Nie pytałem jak otrzymujesz pieniądze tylko komu sprzedajesz, nie wykręcaj kota ogonem.

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Nie pytałem jak otrzymujesz pieniądze tylko komu sprzedajesz, nie wykręcaj kota ogonem.

Sprzedaję temu który da lepszą cenę, chyba że różnica jest max 5%, to wolę zawieźć tam gdzie może jest taniej, ale wiem, że za max tydzień będę miał pieniądze na koncie. Są skupy w okolicy które płacą 10-20 gr mniej na kilogramie, ale wiem, że w przeciągu tygodnia mam pieniądze. I wożę tam, a nie tam gdzie płacą więcej, ale nie wiem kiedy będą pieniądze, może też za tydzień, a może za pół roku.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

le ktoś woli sprzedać truskawki po 100 zł na skupie który dopiero się pojawił,

Amber Gold się nagle pojawił się w bramie obskurnej kamienicy i oprocentowanie było wyższe 10 razy od przeciętnego?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v