Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przecież tutaj ktoś wieszczył, że te sankcje wcale nie wpływają na Rosję, także galan przestań wprowadzać czytelników w błąd :ph34r:.

ONZ się wyłamuje i chce by , Rosja mogła wysyłać nawozy , by nie brakowało żywności taniej żywności . jak by co , tylko o to chodzi .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

bo nie działają, a jak któraś nawet zagrozi że zadziała jak np ta na nawozy to na prośbę rosji zostaje znoszona

Zawsze znajdzie się jakaś furtka i musi się znaleźć kozioł ofiarny.

Jeszcze muszę nadrobić kilkanaście stron, zobaczę co mnie ominęło 😛.

@galan99 to było w formie żartu z mojej strony. Sankcje nie działają z dnia na dzień, jak sie tutaj ktoś spodziewał, no i zawsze można je ominąć.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Jeszcze muszę nadrobić kilkanaście stron, zobaczę co mnie ominęło

akurat w kwestii sankcji nie wiele (czy nie nic?) nie znajdziesz i obecnie coraz więcej z samych "sankcjonariuszy" przyznaje że rosja lepiej się trzyma niż to prognozowano

chyba jeszcze nigdy w historii tak duży spadek eksportu surowców nie sprawił tak dużego wzrostu wpływów już nie tylko w nominalnej wartości słabnących przecież walut zewn ale i w realnej. Szybciej rosji rosły wpływy niż światowa inflacja nota bene w dużej mierze tymi sankcjami przyspieszona.
Wyczyszczono sporo rosji tych - jak nazywam - domowych złodziei co transferowali zyski po za rosję w np te jachty i inne lokaty tuczące przecież tych u których były ulokowane a nie kraj z którego je transferowano.

Akurat mnie to martwi a nie satysfakcjonuje że tymi rzekomo sankcjami oczyszczono wiele z patologii dołujących rosję i postawiono w sytuacji gdy musi ona z kraju surowcowego zmienić się w pełni samowystarczalny lub zginie. Niewiele... che - nic nie wskazuje aby została rozwalona w obecnej wojnie i obawiam się zasady - co nie zabije to wzmocni a takie Austiny co deklarują? Rosja w/g jankesów musi przeżyć jedynie osłabiona bo nie ona jest ich pryszczem największym a Azja jako taka na czele z Chinami i Ukrainą nikogo po za rosją nie da się rozgrywać bo wyśmieje podczas gdy rosja jeśli ma upaść to tylko wtedy gdy pociągnie za sobą większych niż Ukraina.
Gra ryzykowna tylko że co jankesi ryzykują a co my? Sankcje na rosję nie działają bo miały nie działać zbyt mocno a tylko trzeba było teatr na własny użytek urządzić
Orban pokazuje że nie dał się zrobić choć też ryzykuje że zostanie zdeptany zanim cokolwiek się wyjaśni ale to temat na osobną...

Opublikowano

Chyba czytasz inne opracowania niż moje, bo moje podają, że PKB mocno spadł i jeszcze będzie spadał w czasie, rezerwy zgromadzone na wojne się wyczerpują. Owszem, udaje się sprzedać pewne ilości ropy i gazu na czarnym rynku, ale odcinanie kolejnych rynków od systemy SWIFT zwiększa tylko na niekorzyść Rosji spread na rublu.  Uciekają  setki tysięcy wykształconych pracowników,  w dłuższej perspektywie nie wróży to dobrze gospodarce, która już teraz zmaga się z brakami rąk do pracy w sektorze technologii.

Sankcje zepchną Rosję do poziomu Iranu w latach 80-tych. Owszem, jeśli taka będzie wola decydentów, nadal będą produkować przestarzały względem  zachodu sprzęt wojskowy i zastraszać mniejsze kraje jak Gruzja czy Kazachstan, ale na arenie międzynarodowej staną się wasalem Chin, zresztą już tak jest i ta wasalizacja się umacnia.  Powoli zaczną się odrywać od Rosji państwa, które będą miały inną wizję swojej przyszłości, ja stawiam, że w ciągu kilku lat swój kurs zmieni Białoruś, Gruzja , Kazachstan i Armenia

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

i na co obiorą ten kurs? na tych co w sumie kantem puścili Ukrainę (a gwarancje budapesztańskie były takie piękne) a teraz pół Ukrainy nie ma prądu, opału... cha z opałem to można temat rozszerzyć "ciut" i po za Ukrainę... i dużo mógłbym jeszcze ale wiem że Tobie nie muszę

zachód przegrywa może nawet nie tyle z rosją czy tymi Chinami co własną degeneracją i zaniebawem sam zacznie szukać wewn siebie winnych i tłuc... brexit to pokaz "jedności"zachodu
Przegraną zachodu już jest sam fakt że do wojny na Ukrainie doszło a to dopiero początek pasma porażek już nie czysto humanitarnych i przecież wizerunkowych i coraz mniej zechce obrać "kurs"...- tak ten zachód broni jednego z istotniejszych do tego zachodu aspirantów że teraz podopieczny jest na skraju klęski humanitarnej
nie mylmy bezradności i słabości z nikczemnie pacyfizmem maskowanych. (..ebła mi w ostatnim składnia a nie bardzo wiem ja poprawić licząc że łapiesz i tak o co mi chodzi)

cholera! trzy godziny temu baba mi nakazała jakiś garnek na gazie za godzinę wyłączyć tak że być może - na ra i ew odpowiedzi dużo poźniej bo pewnie teraz obiad od nowa sam będę musiał drugi jaki montować i obym wyrobił przed kolacją xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Agrest napisał:

A po co sprzedawaliśmy za grosze te już wybudowane?

mirro napisał:

@Denwer czy tobie ktoś z rana zawsze ładuje rozżarzony pręt w dupsko? I czy musi to robić zawsze w niedzielę?🤣

Huta jest po to aby starczyło prętów dla Denwerów...

Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał:

akurat w kwestii sankcji nie wiele (czy nie nic?) nie znajdziesz i obecnie coraz więcej z samych "sankcjonariuszy" przyznaje że rosja lepiej się trzyma niż to prognozowano

znajdzie ,, many ''przez wojne dostał bana 😅    Co do rosji to  w mijajacym tygodniu zaciągła 3,5 mld dolarów kredytu wojennego

Opublikowano
mirro napisał:

Już nie pozwolili wygasić w Krakowie, to teraz zbudują na Śląsku. A wczoraj opowiadał jak to żal mu mieszkańców Śląska bo tak przejebane z zapyleniem mają i ogólnie bród smród i choroby.🤣

Nooo tera to na prund te chuty...

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Huta jest po to aby starczyło prętów dla Denwerów...

Hinduski pręt lepszy od polskiego?

Bardziej egzotyczny🤣

Opublikowano
dysydent napisał:

już naopierali gospodarkę na węglu że aż im węgla zbrakło to jeszcze stali zbraknie i będą tłumaczyć że poszła na budowę huty

a ta huta, to kto ją ma budować? może znów Chińczyki?

46 minut temu, Agrest napisał:

A po co sprzedawaliśmy za grosze te już wybudowane?

chociaż wybudowane
Teraz Izera nawet nie zaczęta a już sprzedana

ma to i dobre strony bo weźmy te dwie ("Srebrne") wieże, zawaliły się zanim fundamenty zaleli
Przynajmniej ofiar katastrofy (budowlanej) nie było

Aaaa ten temat jeszcze nie jest przesądzony kolego.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Hinduski pręt lepszy

Bardziej elastyczny jest .

Miękka faja?

Za mało wungla do utwardzania🤣

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

Przesądzony, bo Prezesowi juz tylko sarkofag został do wybudowania.😂

aa to wiem po co ta huta

ma być "oryginalny" - stalowy z nierdzewnej
bo wszyscy tylko kamień i kamień

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jaaa?

DTaras tory myślowe w dziwnym kierunku  przestawia🤭😜

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Co to znaczy normalny a co nienormalny Ukrainiec ? Bo z tego co wiem to Ukraińcy wolą Europę od Rosji ale widocznie rozmawiałem z tymi nienormalnymi ale jak ich odróżnić ???

Rozumiem że mówisz im wprost w czasie tej rozmowy, jacy są fałszywi, zaprzani, parszywi i że nie powinni jako państwo w ogóle istnieć. I co oni na to ?

Przecież tutaj ktoś wieszczył, że te sankcje wcale nie wpływają na Rosję, także galan przestań wprowadzać czytelników w błąd :ph34r:.

onuca to polak swiezej daty,jego przodkowie to byli ukraincy, na ukrainskiej ziemi zyje. jesli pisze ze sa falszywi to wkoncu o sobie.🤣

Opublikowano
mirro napisał:

4 minuty temu, dysydent napisał:

Sekretarz obrony USA Lloyd Austin oświadczył, że choć agresja Rosji na Ukrainę do zagrożenie nie tylko dla Europy, Moskwie nie uda się wciągnąć NATO w konflikt. Powiedział, że NATO jest sojuszem obronnym i nie stanowi dla Rosji zagrożenia. - Nie wyciągajcie błędnych wniosków: nie wciągną nas w wojnę Putina,"

I na ciula ta gadka. Pieprzenie o Szopenie w obliczu zimy i kryzysu humanitarnego.

On tak pierdzielił jakby nie chciał użyć słowa prowokacja a wojna Putina? No skoro Putin to nazywa specjalną operacją wojskową to poszedł chyba w jego sposób myślenia. Może ma na myśli koniec z brandzlowaniem albo zacznie się bardziej tasować. Nagłe zwycięstwo w każdym razie kryzysowi nie zapobiegnie. Zatem hugon wi. Skoro to sojusz obronny - dadzą im ataksy? Bo celem Putina jest teraz zamrozić konflikt, to jest jego wojna. Wojna Ukrainy to inne cele.

mirro napisał:

8 minut temu, dysydent napisał:

takim nie wytłumaczysz inaczej jak ich własnym językiem

podejrzewam że gdyby pozwolono mi dobrać środki, to język nie miałby znaczenia.😂

Too jest właśnie ten język...

Opublikowano
13 minut temu, DTaras napisał:

Aaaa ten temat jeszcze nie jest przesądzony kolego.

ale co? te dwie wieże?
znaczy może i masz rację bo wieża Mordoru już jest i Ukraińcy cały czas się chwalą jak to tłuką orków
no nie wiem jak tam Saruman i pod kogo się teraz podszywa no ale coś podobnego do Radagasta już też wypuścili,
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-polacy-organizowali-szamanskie-rytualy-ulaskawil-ich-prezyde,nId,6419690

Opublikowano (edytowane)

no - jedna dziób a druga ... to drugie
w sarkofagach na wznak się leży? co nie?

58 minut temu, DTaras napisał:

Nooo tera to na prund te chuty...

w polskiej ortografii jedna litera huty na przerośnięte chucie zamienia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

znajdzie ,, many ''przez wojne dostał bana 😅    

Wojna tu niczemu nie winna, a tylko jego chore poglądy

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Hinduski pręt lepszy od polskiego?

Bardziej egzotyczny🤣

Podgrzany tak samo skwierczy wkładany do wydechu, a tańszy.

45 minut temu, dysydent napisał:

no - jedna dziób a druga ... to drugie
w sarkofagach na wznak się leży? co nie?

Jak na wznak, to wieże na kacze łapy jedynie.

Opublikowano (edytowane)

to że ktoś łapki do odległych gwiazd wyciąga wcale nie znaczy że te łapki przyrosną bodaj milimetr

jeden po smoleńskie a drugi po niemieckie reparacje i co? dosięgnęli?

doły tylko po takich, nie wieże

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v