Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cukier jest na hurtowniach-tylko te nie sprzedaja czekajac na wzrost cen.

wczoraj zdzisek kupowal jak zwykle piwo z najlepszym stosunkiem ceny do mocy-marka niewazna - 3,2 juz kosztuje ?? 

w ciagu roku zuzycie paliwa spadlo o 15 % wiec jestco sprzedawac ukraincom

Opublikowano

Co jest nikt nie krzyczy że dali / 

Sejm przegłosował dodatek węglowy. 3 tys. zł do wydania na cokolwiek .

Sejm poparł wprowadzenie nowej pomocy dla osób palących węglem. Każdemu gospodarstwu — po spełnieniu pewnych warunków — będzie przysługiwać 3 tys. zł. Ustawa nie precyzuje, że pieniądze te trzeba wydać akurat na węgiel.

lick9kpTURBXy82ODQ4MzczNjk3YTMzZjlkM2EwZmE5Mzc0YzhjOWNmMC5wbmeRkwLNA5gAgqEwAaExAQ

• Like 1
Opublikowano

Dnia 21.07.2022 o 12:48, wojtal24 napisał:

mozesz kliknac i miec wegiel po 3000zl to moze i tak ale ze strony pgg i taurona probowales klikac? to jest jak totolotek kupic tam wegiel. ja od 2 miesiecy probuje tam kupic z 2 telefonow i komputera i bez rezultatow to jest wielka sciema dadza kilku osoba zeby propaganda poszla i tyle w temacie

Skoro kopalnie kopią 24 godziny, 7 dni w tygodniu i można węgiel kupić bez problemu po 3 tys zł, to chyba ten węgiel jest. Tylko ktoś wykorzystał okazje, nakręcił spiralę i teraz ciągnie profity.

Dnia 21.07.2022 o 15:14, Mariusz2903 napisał:

.

Za innych rządów tego nie było , dopłaty bezpośrednie brałem w maju a co powiedzą ci co PIS im dodatek covidowy dawał ?

Powiedzą, skoro dawali to brali.

Dnia 21.07.2022 o 16:45, jacus napisał:

l

popatrz za po to nawet nawoz byl tak tani ze nie trzeba bylo doplat,

za po to nawet szuszy nie bylo

wegiel byl tak tani i dostepny ze nie trzeba bylo doplat i oslon...

Skąd to PO brało gaz, ropę i węgiel, bo sobie nie mogę przypomnieć :ph34r: ?

Dnia 21.07.2022 o 18:25, Ulman napisał:

Myslisz że my takie gołodupce i frajerzy jak ty że węgiel na kilogramy kupujemy? 

Na szybki sprawdzone w Leroy Merlin - 90 woreczków węgla po 20 kg jest w systemie. Z pół Polski tym się ogrzeje. 

Trzeba elektrowniom dać znać bo oni też już niedobory mają.🤣

Sami nakręcacie spiralę paniki jak tu czytam. Węgla nie ma ojoj, co to będzie, wszystko przez embargo na rosyjski węgiel i.t.d.A tym czasem dziwnym trafem na składach fizycznie nie ma węgla faktycznie ale mogą go sprowadzić prawie w jednakowej cenie. Samym węglem się tylko grzeje u nas ?

Opublikowano

Węgiel mają zakontraktowany 5 milionów ton a potrzeba jeszcze 5 mionów dokupić tylko czy ten zakontraktowany nie zwinie iny kraj za większą kasę .

Niemcy sami sobie za***ali energetykę a teraz chcą by inne kraje pomagali , dziś radio trzeszczało na ten temat .

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Co jest nikt nie krzyczy że dali / 

Sejm przegłosował dodatek węglowy. 3 tys. zł do wydania na cokolwiek .

Sejm poparł wprowadzenie nowej pomocy dla osób palących węglem. Każdemu gospodarstwu — po spełnieniu pewnych warunków — będzie przysługiwać 3 tys. zł. Ustawa nie precyzuje, że pieniądze te trzeba wydać akurat na węgiel.

lick9kpTURBXy82ODQ4MzczNjk3YTMzZjlkM2EwZmE5Mzc0YzhjOWNmMC5wbmeRkwLNA5gAgqEwAaExAQ

Inflacja to lubi.

5 minut temu, dsbh napisał:

Węgla tyle co pis od ruskich na pewno nie brali. A gaz i ropę jak poprzednie rządy w tym pisowski.

Opublikowano

Niech mnie w zad całują z ich dodatkiem. Lepiej niech Morawiecki potnie mi drewno w zamian za dodatek

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj idę sobie uliczką dużego wojewódzkiego miasta a tu patrzę przed kamienica brzozowe polana leżą. Gotowe porąbane. Ludzie wezmą dodatek i drewna nakupią hehe. Ale inflacja to lubi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
30 minut temu, dsbh napisał:

Skoro kopalnie kopią 24 godziny, 7 dni w tygodniu i można węgiel kupić bez problemu po 3 tys zł, to chyba ten węgiel jest. Tylko ktoś wykorzystał okazje, nakręcił spiralę i teraz ciągnie profity.

Powiedzą, skoro dawali to brali.

Sami nakręcacie spiralę paniki jak tu czytam. Węgla nie ma ojoj, co to będzie, wszystko przez embargo na rosyjski węgiel i.t.d.A tym czasem dziwnym trafem na składach fizycznie nie ma węgla faktycznie ale mogą go sprowadzić prawie w jednakowej cenie. Samym węglem się tylko grzeje u nas ?

jak kogos takiego nazwac ?? glupek,wsiok,cwiok, polglowkek, bezmozg ?? 

jakie ty masz pojecie o swiecie ???

Opublikowano
6 godzin temu, many13 napisał:

Mogę być nawet czarnym rowem obym tylko nie lizał upadlińskiego - mam do nich wstręt i unikam wszelakich kontaktów. Obserwuję bacznie. Z tego co widzę to mamy za dużo w przestrzeni publicznej barw żółto-niebieskich upadlińskich. Dorze, że z dala od mojego wzroku bo  bym im z d*py zrobił rewolucję pażdziernikową zrobił. Nie dociera, że rewolucja rosyjska do władzy doprowadziła samych jewrejów (w przeddzień „wielkiego terroru” wśród pracowników na kierowniczych stanowiskach w NKWD przodowali Żydzi – 38% i Rosjanie – 32%. Łotyszy byłarzydzonej i wspieranej syjonistycznymi walorami. 98% upadlińskiego Sejmu to jewreje.

15747627_1607048949321679_9005391496059680691_n.jpg

Tak tak stalin niewiniątko o nie czym nie wiedział... Przestań się kompromitować człowieku.

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

jak kogos takiego nazwac ?? glupek,wsiok,cwiok, polglowkek, bezmozg ?? 

jakie ty masz pojecie o swiecie ???

Które ci pasuje to sobie wklej, tylko jeszcze powiedz o h.j ci chodzi ?

32 minuty temu, hubertuss napisał:

Inflacja to lubi.

Węgla tyle co pis od ruskich na pewno nie brali. A gaz i ropę jak poprzednie rządy w tym pisowski.

Polski leżał na hałdach, główne kryterium to cena. Zresztą w zeszłym roku węgiel pl był droższy od wschodniego, przynajmniej u mnie. Zaniedbania energetyczne powstały za poprzednich rządów a Pis błądzi obecnie, nic nie mogąc mądrego wymyślić. Na atom też bym nie liczył bo nagle jakaś Greta przepłynie Bałtyk aby nas skrytykować.

Opublikowano (edytowane)

Pis jeszcze te zaniedbania energetyczne pogłębił. Za forsę z praw do emisji wypłacano zasiłki zamiast modernizować linie i ogólnie energetykę Wiatraki w 2016 wywalono do kosza. Dopiero tak zwane kamienie milowe na które zgodził się Morawiecki to naprawiły. Teraz wywalili do kosza fotowoltaikę. W zamian pis na maksa uzależnił nas od ruskiego węgla zajmumanego w Donbasie.

Nikt nie narobił takich zaniedbań w energetyce jak pis. Po przedni rząd stawiał na energetykę odnawialną. A pis topił miliardy w elektrowni węglowej w Ostrołęce która teraz ma być na gaz.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Bo  ruscy  to  są    mordercy   i  gwałciciele  niewinnych  kobiet  i  dzieci   każdy  kto  pochwala  ruskich    jest  śmieciem  zwykłym  śmieciem 

Za to Ukraińcy z UPA byli święci ... Taka sama swołocz jak ruscy.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, dsbh napisał:

To ja ci przypomnę 2015 gdy PO oddawało władzę import z Rosji węgla 4,9 mln ton, 2020 te twoje patriotyczne PiS-dzielce import węgla z Rosji 9,4 mln ton, no jak tam ogarniasz podstawy matmy? Kto zwiększył uzależnienie od rosyjskiego węgla polskiej gospodarki?

Na składach fizycznie nie ma węgla, bo PGG nie chce sprzedawać go na składy, ba popytaj się badylarzy jak wydymał na miale wszystkich z uprawami pod osłonami. 

Opublikowano
27 minut temu, Takeda napisał:

To ja ci przypomnę 2015 gdy PO oddawało władzę import z Rosji węgla 4,9 mln ton, 2020 te twoje patriotyczne PiS-dzielce import węgla z Rosji 9,4 mln ton, no jak tam ogarniasz podstawy matmy? Kto zwiększył uzależnienie od rosyjskiego węgla polskiej gospodarki?

Na składach fizycznie nie ma węgla, bo PGG nie chce sprzedawać go na składy, ba popytaj się badylarzy jak wydymał na miale wszystkich z uprawami pod osłonami. 

Weź no mi powiedz, kolego sympatyczny co znaczy ten zwrot: te twoje patriotyczne PIS-dzielce  ?  Nie przypominam sobie bym tutaj wychwalał PIS i na pewno na nich nie głosowałem a może tym masz inne informacje i wiesz lepiej ode mnie 🤣. Popieram 500+ i sie tego nie wypieram ale nie chce mi się po raz n-ty tłumaczyć dlaczego.

To że u ciebie na składzie nie ma węgla bo PGG go nie che go sprzedać to nie oznacza, że wszędzie go nie ma. U mnie mogą go przywieź po 3 tys zł za tonę z kopalni.

@Roman176 co to za kod 2701 - rodzaj nabywanych wyrobów węglowych ?

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

@Roman176 co to za kod 2701 - rodzaj nabywanych wyrobów węglowych ?

nie wiem 

1 minutę temu, dsbh napisał:

To że u ciebie na składzie nie ma węgla bo PGG go nie che go sprzedać to nie oznacza, że wszędzie go nie ma. U mnie mogą go przywieź po 3 tys zł za tonę z kopalni.

2 tygodnie kupiłem 5 ton bez problemu 

Opublikowano

Takie coś mi wpisał na oświadczeniu o przeznaczeniu wyrobów węglowych. Dodatkowo podpisałem formułę. Odebrałem świadectwo jakości i pochodzenia węgla. Czyli skoro mam węgiel w domu, to chyba jest dostępny. Chyba że mam omamy 🤣.

Opublikowano

co przeżywata z tym weglem? Pan Morawiecki dziś mówił że jest aż go za dużo... węgla, nie premiera...

Opublikowano

Na Śląsk to mam hoho i jeszcze trochę kilometrów.

Pafnucy bo taniej to już było, a nikt się z tym nie może widać pogodzić.

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

co przeżywata z tym weglem? Pan Morawiecki dziś mówił że jest aż go za dużo... węgla, nie premiera...

Jak oni mówią, że jest go za dużo, to na pewno go zabraknie ... Obajtek też 25 lutego mówił, że paliwo po niedzieli stanieje i nie ma co panikować, nadal czekam aż ta niedziela nadejdzie xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

że paliwo po niedzieli stanieje

no ale wisz.... tanieje...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v