Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Międzymorze będzie lepszą alternatywą niż UE . Kraje zachodu są przeciwko przyjęciu Ukrainy do UE czyli zostaje Trój morze .

Srali muszki będzie wiosna ..........😂. Najbidniejsza część Europy do spółki ze zrujnowaną Ukrainą stworzą se alternatywę.🤣

A Węgrzy to se chyba Balaton wpiszą jako morze.😂

3 minuty temu, cinek1808 napisał:

Za covida też zamknęli.

Na razie ludzie łapią się za głowę co dostali tarczą antycovidową. Z szumnych zapowiedzi że im umorzą nawet 70% został 50% a teraz trzeba te 50% w zębach przynieść. 

Kolejna sprawa z żywnością a raczej owocami dla przemysłu. Kupując od rolnika ryczałtowca płaci się Vat a sprzedając produkt po przetworzeniu już jest vat 0%. 

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Yyyyyyy no to teraźniejsza Akcja Wisła, jak będzie wyglądała?😂

mam pusta obore-moge cie przyjac,na poczatek,woda i prad jest 😂.

zachodnia polska tez sie wyludnia w szybkim tempie, z lubelskiej gluszy w lubuska 😂.

przed wojna gestosc zaludnienie w bieszczadach byla wieksza niz dzisiaj w calej polsce .

Opublikowano

Rosja to wielki obszar nie do podbicia .

W Rosji otwarta została wczoraj wystawa o Piotrze I. Świętowano 350. urodziny cara. Na wernisażu wystawy obecny był Władimir Putin, który wykorzystał ją w celach propagandowych. Porównał się z carem i zarysował, jak jego polityka wpisuje się w historię Rosji.

Władimir Putin: teraz nasza kolej, by odzyskać nasze ziemie

Jak stwierdził, zadaniem jego i Rosji jest przede wszystkim odzyskanie terytoriów, które niegdyś znajdowały się pod władaniem rosyjskim. — Musimy zdobyć to, co kiedyś do nas należało — mówił.

Podbój terenów, które nie należą obecnie do Rosji, jest więc z jego perspektywy "obroną". — Musimy się bronić. Walczyć o to, co nasze. To oczywiste — mówił rosyjski dyktator.

Z jego słów wynika również, że jest gotowy długo prowadzić wojnę. Jak stwierdził, "Piotr I Wielki wielką wojnę północną prowadził przez 21 lat". W związku z nawiązaniem do tej wojny w wypowiedzi Putina pojawiła się również Szwecja.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/putin-o-swoich-planach-nagle-zaczal-mowic-o-szwecji/wt3z0eq,79cfc278

To samo robili Osmanie Turcja .

Opublikowano
55 minut temu, jacus napisał:

mam pusta obore-moge cie przyjac,na poczatek,woda i prad jest 😂.

W Chrzanowie mam chrześniaka. A że mam tylko jednego to na prezent ślubny walnąłem grubo. Może przyjmie wuja.😂

Opublikowano

Stoimy u progu całkiem nowego zagrożenia. Zaboli bardziej niż inflacja .

Polska gospodarka może wpaść w pułapkę, w jakiej jeszcze w swojej najnowszej historii nie była. Zdaniem prof. Witolda Orłowskiego właśnie stanęliśmy u progu stagflacji. To zjawisko, które jest bardzo dokuczliwe i trudne do przezwyciężenia. — Nigdy ryzyko nie było aż tak duże — mówi w Business Insider Polska ekonomista. Są też jednak eksperci, którzy wierzą, że stagflacji w Polsce uda się uniknąć .

Co to znaczy stagflacja?

Stagflacja - zjawisko z zakresu makroekonomii oznaczające współwystępowanie wysokiej inflacji i dużego bezrobocia. Często jest ona spowodowana przez ujemny szok podażowy .

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/stagflacja-w-polsce-ryzyko-jest-coraz-wieksze/4qtze3v

Opublikowano

no ja dopiero co
miałem wyliczone na kawę co mi się skończyła i ... jeszcze raz muszę z grubszymi do sklepu jechać bo w dwa dni o 3zł podrożała

to oni tam w tych "kawowych krajach" też mają inflację czy tylko u nas więcej zarabiają?
to chyba jedno z pytań do tej makroekonomii (?):ph34r:

Opublikowano
37 minut temu, galan99 napisał:

Stoimy u progu całkiem nowego zagrożenia. Zaboli bardziej niż inflacja .

Polska gospodarka może wpaść w pułapkę, w jakiej jeszcze w swojej najnowszej historii nie była. Zdaniem prof. Witolda Orłowskiego właśnie stanęliśmy u progu stagflacji. To zjawisko, które jest bardzo dokuczliwe i trudne do przezwyciężenia. — Nigdy ryzyko nie było aż tak duże — mówi w Business Insider Polska ekonomista. Są też jednak eksperci, którzy wierzą, że stagflacji w Polsce uda się uniknąć .

Co to znaczy stagflacja?

Stagflacja - zjawisko z zakresu makroekonomii oznaczające współwystępowanie wysokiej inflacji i dużego bezrobocia. Często jest ona spowodowana przez ujemny szok podażowy .

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/stagflacja-w-polsce-ryzyko-jest-coraz-wieksze/4qtze3v

Znaczący wpływ na tę inflację, to ma wpływ nieskończony apetyt na kasę krajowych koncernów i reszty januszy i grażynek. Bez wpływu na inflację przyczyniły się te rekordowe zyski Orlenu, PGE Azotów i innych. Spadnie popyt to i ceny pójdą w dół, a widać to już po stali zbrojeniowej, budowlanka kucnęła i stal zbrojeniowa o 20% w dół.

• Like 1
Opublikowano

Polska jest tylko małym pioneczkiem i spadek popytu w  wkraju nad Wisłą nic nie spowoduje , tak samo jak orlen dostosowuje swoje cenniki to cen z giełdy europejskiej tak samo metal importujemy ,

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Srali muszki będzie wiosna ..........😂. Najbidniejsza część Europy do spółki ze zrujnowaną Ukrainą stworzą se alternatywę.🤣

A Węgrzy to se chyba Balaton wpiszą jako morze.😂

Wolisz hegemonie w Europie - Niemiec , Francji i reszta ma się podporządkować ? . Sama wizja takiego bloku wygląda nie źle ale czy ma rację bytu ?

5 minut temu, jarecki napisał:

Polska jest tylko małym pioneczkiem i spadek popytu w  wkraju nad Wisłą nic nie spowoduje , tak samo jak orlen dostosowuje swoje cenniki to cen z giełdy europejskiej tak samo metal importujemy ,

Na jesieni epicentrum inflacji ma być , każdy będzie się chciał gotówki pozbyć , myśląc że będzie jeszcze drożej .

Opublikowano
29 minut temu, dysydent napisał:

to oni tam w tych "kawowych krajach" też mają inflację czy tylko u nas więcej zarabiają?

Tu chyba akurat chodzi o spadek produkcji kawy, czyli raczej pytanie do agronoma.😂

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Na jesieni epicentrum inflacji ma być ,

Czyli zima i chłodna i głodna?😂

14 minut temu, jarecki napisał:

Polska jest tylko małym pioneczkiem i spadek popytu w  wkraju nad Wisłą nic nie spowoduje

Spadek popytu będzie spowodowany. A co spowoduje sam spadek popytu to chyba wszyscy wiemy. 

A tak ku pokrzepieniu serc wszelakich, to właśnie mrożona truskawka egipska i podobna kosztuje 1,4 Euro. 

Opublikowano
47 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wolisz hegemonie w Europie - Niemiec , Francji i reszta ma się podporządkować ? . Sama wizja takiego bloku wygląda nie źle ale czy ma rację bytu ?

babcia ŚP  mawiała   ,, Przy bogatym to i kosc ze stołu do obgryzienia spadnie ''

Opublikowano

Należy popatrzeć trzeźwo, że w tej chwili kooperacja państw Bałtyckich, Polski, Ukrainy i Turcji, która jest też tym zainteresowana, blokuje Niemcom i Francji lądowy dostęp drogowy i kolejowy do Rosji i Chin. Co z tego może wynikać - warto pomyśleć.

Opublikowano

Turcja nie jest państwem z którym Polska mogła coś przeciw europie ugrać Erdogan to jest poziom wyzej jesli chodzi o geopolityke on chce dla Turcji jak najwiecej ugrać kosztem innych 

Opublikowano (edytowane)

Żołnierz DNR, który trafił do ukraińskiej niewoli miał być zabity przez oprawcę z "wojsk" tzw. ukrainy. Ukraiński oprawca, który miał zabić jeńca, to "żołnierz" piechoty morskiej. Ukrainiec zadał jeńcowi 6 ciosów bagnetem, były to ciosy w czaszkę, szyję i klatkę piersiową. Ofiara miała przebitą czaszkę, z odłamkami kości. Ukraińscy oprawcy myśleli, że jeniec jest trupem, ale jak się okazało ofiara cudem przeżyła. Przez 8 lat ludzie na Dobasie i na tzw. ukrainie znikali bez wieści. Trafiali do tajnych więzień SBU lub w ręce faszystowskich batalionów. Byli torturowani i zabijani, jednak cenzura i propaganda w UE dbała o to żeby europejskie społeczeństwa nie poznawały prawdy.

https://www.facebook.com/darekiidarek/posts/1377748746065307?__cft__

Edytowane przez many13
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

Turcja nie jest państwem z którym Polska mogła coś przeciw europie ugrać Erdogan to jest poziom wyzej jesli chodzi o geopolityke on chce dla Turcji jak najwiecej ugrać kosztem innych 

Widac mało znasz kulisy polityki, on jest zainteresowany koalicją państw przeciwko Niemcom i Francji

Opublikowano (edytowane)

tak , wykorzystał bo Polskie apotem porzucił 😁, on jest nie pewny co do sojuszy a i nam taki wiekszy konflikt nie jest potrzebny to narazieto jest podszczekiwanie ratlerka  sojusz zturcją to już by było szarpanie za nagawkę 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

W Chrzanowie mam chrześniaka. A że mam tylko jednego to na prezent ślubny walnąłem grubo. Może przyjmie wuja.😂

z chrzanowa pochodzi moj szwagier, w bloku mieszkania male..

2 godziny temu, dysydent napisał:

no ja dopiero co
miałem wyliczone na kawę co mi się skończyła i ... jeszcze raz muszę z grubszymi do sklepu jechać bo w dwa dni o 3zł podrożała

zmiany klimatu-choroby,szusze dopadly i kawe.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

Turcja nigdy nie uznała rozbiorów Polski .

Opublikowano (edytowane)

bo Polska nawet nie wiedziała o rozbiorach Kurdystanu

Turcja to kraj niebezpieczny, niestabilny i ekspansywny o islamskiej mentalności nawet gorszej od azjatyckiej nawet nieco rosję przypomina.
Turek gotów ci wszystko oddać a w chwilę później zetnie głowę bez racjonalnych powodów według zachodniej logiki.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 godzin temu, many13 napisał:

Kto przerwie te zapędy wojenne nijakiego dudusia. To dzięki jego Krabom przedłuża się ta upadlińska gehenna. To dzięki dudusiowi giną niewinne dzieciątka i ludność cywilna. Czy ten wykonawca imperialistycznych zapędów wierzycieli zza wielkiej wody stanie przed Trybunałem Stanu.

283791688_430221535601678_58799684512874

Kolejny tyłek w który właśnie wchodzimy... Ale przecież stać nas na pomaganie, nawet kosztem naszych obywateli. Tylko czemu i w tym mamy być przodownikami.

284262928_5324575024277019_1065817866956

A mój był za młody żeby go wcielili 

2 godziny temu, jacus napisał:

z chrzanowa pochodzi moj szwagier, w bloku mieszkania male..

Moja Babićka pochodźi z Chrzanowa powiedział Pepa

Opublikowano
Dnia 8.06.2022 o 20:22, witejus napisał:

Rozłam to tam nastąpił chyba w 2018 roku gdy Cerkiew Ukraińska ogłosiła niezależność od Moskwy

Masz rację. Mamy dwa kościoły prawosławne. Ukraiński i Rosyjski.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ukrainska-cerkiew-patriarchatu-moskiewskiego-oglosila-niezaleznosc-od-rosyjskiej/4fv3wjs,79cfc278

Dnia 8.06.2022 o 22:51, Ulman napisał:

Ten człowiek doszczętnie zdurniałi powinni go jak najszybciej ubezwłasnowolnić.

Jarosław Kaczyński: nie wiem, czy Niemcy zbroją się przeciwko Rosji, czy przeciwko nam - WP Wiadomości

Nie czytałem ale może w końcu politycy wprowadzą wiek emerytalny dla siebie, chociaż sami na siebie bata nie ukręcą. Za granicą nie jest lepiej. putin, Biden na przykład.

17 godzin temu, hubertuss napisał:

Pani europoseł była najpierw w PSL czyli praca swoim ludziom. Mówi ci to coś 😛.

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Pamiętam ,ze jak pis doszedł do władzy to nawet w 2016 był rekordowy popyt na węgiel na świecie i polskie kopalnie przez jakiś czas na tym nieźle zarabiały.

A za PO nasz węgiel leżał na składach a popyt był na wschodni bo był tańszy. Platformie wtedy to nie przeszkadzało.

4 godziny temu, galan99 napisał:

Ukry przegrają wojnę za kilka miesięcy jest to nieuniknione i ukry w Polsce zostaną i pozbawią pracy Polaków dopiero będzie jazda biedy .

Ci którzy teraz przybyli do Polski nie chcą zbytnio pracować, ponadto ruszyły roboty sezonowe. Są ogłoszenia pracy przy zbiorach czy praca na kasie. Jeżeli te ogłoszenia znikną to znaczy że jest źle.

Przed chwilą, hubertuss napisał:

Wklej może mema Trzaskowskiego na spotkaniu z Bidenem. Widać że jedna i druga strona ma problem z dress code.

Przed chwilą, many13 napisał:

284262928_5324575024277019_1065817866956

Ten mem się komuś udał. Idealnie dopasowany i jeszcze ta mina :).

Opublikowano
49 minut temu, dsbh napisał:

Pani europoseł była najpierw w PSL czyli praca swoim ludziom. Mówi ci to coś 😛.

A za PO nasz węgiel leżał na składach a popyt był na wschodni bo był tańszy. Platformie wtedy to nie przeszkadzało.

Wklej może mema Trzaskowskiego na spotkaniu z Bidenem. Widać że jedna i druga strona ma problem z dress code.

Tak była w psl i pluła na pis a potem do nich poszła bo w pisie jak w psl u praca dla swoich. I odnalazła się w pisie. A oni przyjęli kobietę co ich opluwała regularnie. Mówi mi to, że pis to dno moralne.

Zapisu też po tym 2016 i 2017 leżał na składach i ruski szedł do PL nawet jak wojna byłą. I jakoś to pisowi nie przeszkadzało. Za po do PL nie kupowano węgla z zajętego przez ruskich Donbasu a za pisu już tak.

A Trzaskowskiego możesz se sam wkleić. Bo chyba w dresach do Bidena nie przyszedł heheh.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v