Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

KRUS od lat płacę wyższy żeby mieć po równo z Ryśkiem na emeryturze

a jak napomysł reformy krusu reagują panicznie związki rolnicze , Krus jest potrzebna reforma i to głęboka .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Jak inflacja jebnie do 15 % a procenty w banku na 20 % to dopiero nie jeden rolnik powie k**wa .

nie trzeba inflacji nawóz poszedł 300%

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Ten rok tak a co będzie na ten co nadchodzi rok  jak VAT obniżyli robi się bezprawie ekonomiczne coś musi pierdolnąć ktoś za to zapłaci .

A co będzie to ci powiem za rok jak dożyję.

Kup zapas szklanek poustawiaj gęsto na widoku, zalej do połowy coca colą i napisz na każdej - do połowy pełna.

Może to podziała ci podświadomie na optymizm🤭

Opublikowano (edytowane)

To bardzo proste Ściągają na wydatki socjalne które są patologią.

Zabierają żeby dać a po drodze część zmarnują - pisałem to od zawsze.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

na stacjach orlen odbiór paczek jest chyba już kilka lat ?

Ale teraz chce budować paczkomat przy każdej stacji Orlen, a to trochę kosztuje... Może jeszcze jakaś gazeta do kupienia się znajdzie... 

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

Racyl o co Tobie chodzi ? z jednej strony cały czas narzekasz na wydatki socjalne a teraz jak tym zielonym ładem zciągaja kase z gospodarki to też płaczesz .

Objawy zawiedzionej miłości🤣

• Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, jarecki napisał:

Racyl o co Tobie chodzi ? z jednej strony cały czas narzekasz na wydatki socjalne a teraz jak tym zielonym ładem zciągaja kase z gospodarki to też płaczesz .

Polityka PIS polega głownie na ściąganiu kasy z osób pracujących

ściągają i rozdają tym co im się kompletnie nie należy

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Już Lepper podobne zdanie głosił...wiesz co z nim zrobili?😬

Lepper zwyczajnie przestał im przeszkadzać.😂

52 minuty temu, jarecki napisał:

zysk orlen za 2021 r pewnie przekroczy 10 mld zł , i zysk NBP zasili budzet w wysokosci 10 mld zł 

No i co z tego jak jest natworzone durnych fundacji, funduszy, instytutów oraz innych instytucji poza budżetowego rozpieprzania kasy?😂

Opublikowano

poczytałem kilka ostatnich stron i gdyby nie limit lajków bo wypadało by po kolei wszystkim jak leci za poważne traktowanie tematu bo i memy znikły i personalne prymitywne podjazdy.... na prawdę ciekawy temat się zrobił ta polityka na AF.

Takie skojarzenie co do w/g mnie panicznego obniżania podatków na energetyce przez pisowski rząd.
W tej panice może być metoda. Jeśli jakimś cudem te zawirowania przejdą względnie bezboleśnie i gospodarka się pozbiera szybko (rok półtora) to elekcja uratowana a uszczuplony budżet państwa zbilansują rosnące obroty byle tylko socjalu nie napędzać zanim te podatki się przywróci.
Gdyby jednak nie pykło i kryzys się pogłębił to oczywiście obecna klika popłynie a następni odziedziczą pusty budżet i w zastanych realiach fiskalnych też długo nie porządzą bo będą musieli ... w zasadzie to mechanizmy ozdrowieńcze w gospodarce zadziałają i tak, tylko w trudno przewidywalnej skali czasu ale to musi być bolesne dla społeczeństwa bo każda przebudowa jest bolesna choćby koniecznością mentalnego za nią nadążenia ....
dość na tym że w przypadku większego krachu którego żadna ekipa nie przetrzymuje to i tak mają szansę szybko powrócić na sentymentach "jak to dobrze dawniej było".

wbrew pozorom to czy Premier tak wiele ryzykuje? Nawet jak rozpieprzy gospodarkę to odium zbiorą następcy.

i jeszcze jedno - jedynym sposobem na inflację jest zrównoważenie proporcji ilości pieniądza w obiegu do ilości zbywalnych produktów. Gdy ilość produktów spada to nikomu jesz=ze nie udało się uniknąć inflacji. Z resztą bez inflacji nie było by presji na odbudowę oferty produktowej.
jak to się ma do rolnictwa i jak rolnicy .... czym się powinni kierować może w innym poscie bo ten już wystarczająco długi

• Thanks 1
Opublikowano

Inflacja przebiła kolejną barierę. GUS podał niepokojące dane .

Roczna inflacja wzrosła w grudniu do 8,6 proc. z 7,8 proc. w listopadzie .

Polski ład nie wypał .

Nauczycielom muszą dopłacić w lutym .

tak samo Policji .

A teraz i Emerytom .

A ceny rosną kto za to zapłaci firmy i rolnicy podatkami .

Opublikowano
dysydent napisał:

poczytałem kilka ostatnich stron i gdyby nie limit lajków bo wypadało by po kolei wszystkim jak leci za poważne traktowanie tematu bo i memy znikły i personalne prymitywne podjazdy.... na prawdę ciekawy temat się zrobił ta polityka na AF.

Takie skojarzenie co do w/g mnie panicznego obniżania podatków na energetyce przez pisowski rząd.
W tej panice może być metoda. Jeśli jakimś cudem te zawirowania przejdą względnie bezboleśnie i gospodarka się pozbiera szybko (rok półtora) to elekcja uratowana a uszczuplony budżet państwa zbilansują rosnące obroty byle tylko socjalu nie napędzać zanim te podatki się przywróci.
Gdyby jednak nie pykło i kryzys się pogłębił to oczywiście obecna klika popłynie a następni odziedziczą pusty budżet i w zastanych realiach fiskalnych też długo nie porządzą bo będą musieli ... w zasadzie to mechanizmy ozdrowieńcze w gospodarce zadziałają i tak, tylko w trudno przewidywalnej skali czasu ale to musi być bolesne dla społeczeństwa bo każda przebudowa jest bolesna choćby koniecznością mentalnego za nią nadążenia ....
dość na tym że w przypadku większego krachu którego żadna ekipa nie przetrzymuje to i tak mają szansę szybko powrócić na sentymentach "jak to dobrze dawniej było".

wbrew pozorom to czy Premier tak wiele ryzykuje? Nawet jak rozpieprzy gospodarkę to odium zbiorą następcy.

i jeszcze jedno - jedynym sposobem na inflację jest zrównoważenie proporcji ilości pieniądza w obiegu do ilości zbywalnych produktów. Gdy ilość produktów spada to nikomu jesz=ze nie udało się uniknąć inflacji. Z resztą bez inflacji nie było by presji na odbudowę oferty produktowej.
jak to się ma do rolnictwa i jak rolnicy .... czym się powinni kierować może w innym poscie bo ten już wystarczająco długi

Może i Ulman z Racylem ciut agresiwne ale niegupie.. Niegdyś bardzo wzburzon cytowałem babkę ze słów: "infekcją ma wybite zęby". Rzekomo przez nadpodaż. I była mowa iż nadpodaż zależna od Chin i surowców a ta Pani się myli. To teraz Glapiński obserwując jak te zęby odrastają przycina jej pazury. Nikt mu jeszcze nie powiedział, że cążki są tępe z nieużywania...

*inflacja

Chyba mnie klawiaturę pegasusem zyskiwali.

*zhakowali

Opublikowano

Premier zapowiedział tarczę antyinflacyjną 2.0. Paliwo ma być tańsze nawet o 70 gr .

Zdecydowałem, że obniżymy stawkę VAT na paliwa z 23 proc. na 8 proc., co przełoży się na obniżkę ceny litra benzyny i diesla na stacji od 60 do 70 groszy – powiedział premier Mateusz Morawiecki w piątkowym wywiadzie dla Interii.

Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział obniżkę stawki VAT na paliwo z 23 na 8 proc., co ma doprowadzić, że ceny na stacjach spadną do ok. 5 zł za litr

Według zapowiedzi obniżka powinna wejść w życie już od początku lutego

Obniżka VAT uszczupli budżet państwa o 1,5 mld zł kwartalnie .

Wpływy do budżetu będą mniejsze o miliardy kwartalnie .

Balcerek się powtórzy nie ma h*ja .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Według zapowiedzi obniżka powinna wejść w życie już od początku lutego

Obniżka VAT uszczupli budżet państwa o 1,5 mld zł kwartalnie .

Wpływy do budżetu będą mniejsze o miliardy kwartalnie .

Balcerek się powtórzy nie ma h*ja .

Czyli jak podatki są niskie to jest źle? Przecież dzięki temu ci zostanie więcej w kieszeni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v