Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

A to były dwa Pegazusy kupione? Jeden dla hejterów w Inowrocławiu a drugi dla CBA.😂

Widać mister - superminister tak samo kuma o co chodzi w Pegasusie... To jest żywy system i to ciągle aktualny. Aby zadziałać potrzebuje interakcji. Nawet nawet i szczątkowo na iPhonie. iPhona żydy mają ogarniętego na maksa. Pegasus oblatywał też stare nokie. Bardzo dobre środowisko do rozprzestrzeniania infekcji to rządowe systemy potwierdzania tożsamości a jeszcze lepsze zdalne ogarnianie tematów administracji.

Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

Gdyby cofnąć się do 1997 roku, to nic nie zdrożało, ani fasolka, ani bób, zdrożało za to paliwo, środki, maszyny, woda, pracownicy. W tamtych czasach uprawa bobu była bardzo opłacalna - kilogram nasion kosztował 5 zł, paliwo 1,80, pracownikom płaciłem 3,50 za godzinę; pierwszy bób sprzedawałem za 14 zł/kg, kończyłem sprzedaż na 10 zł, wtedy zaczynali sprzedawać ci, co uprawiali bez agrowłókniny.

Dziś nasiona kosztują 25 zł, paliwo 6 zł, a bób 4 zł. Ja zaczynałem od 3,70 ha, i z tego postawiłem dom, halę, kupiłem maszyny, wychowałem dzieci; dziś muszę mieć 20 ha żeby przeżyć, bo dziś żeby osiągnąć ten sam dochód z hektara trzeba powiększać areał ośmiokrotnie. Trzeba więcej pracy, więcej maszyn, więcej pracowników. Pracujemy po 16/18 godzin przez siedem dni w tygodniu - nie ma kiedy odpocząć, nie ma kiedy pójść do kościoła. Wprzęgliśmy się w kierat a nie możemy z tego zrezygnować, bo przecież każdy ma rodzinę, kredyty.

Przecie już setki razy pisałem że w tamtych czasach 1 ha uprawy można było się dorobić a dziś 10 ha jest za mało koszta i koszta rosną kto zarabia Pany , co sprzedają paliwa nawozy , maszyny .

Będę pisał ład światowy zostanie przywrócony biedota ma za***rdalać na Pana .

Nowe maszyny na kredyt i psują się po 3 latach to tylko złom kupiony za miliony po paru latach warty cenę złomu .

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Przecie już setki razy pisałem że w tamtych czasach 1 ha uprawy można było się dorobić a dziś 10 ha jest za mało koszta i koszta rosną kto zarabia Pany , co sprzedają paliwa nawozy , maszyny .

Będę pisał ład światowy zostanie przywrócony biedota ma za***rdalać na Pana .

Nowe maszyny na kredyt i psują się po 3 latach to tylko złom kupiony za miliony po paru latach warty cenę złomu .

W twoim myśleniu nie ma spójności. piszesz że koszty rosną a zapominasz zawsze że najważniejszy koszt pracownika który rośnie cały czas nieustannie

Albo jest się właścicielem albo najemnikiem i się zmienia zawody jak nie pasują płace a nie rząda coraz to więcej za tę samą pracę.

D

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Ja nie i nie ma mowy bym miał kupić tylko kuple nabrali nowych maszyn to wiem jaki to złom jest za miliony na kredyt do tego .

Może po prostu jako neurotyczny fatalista dopowiadasz sobie całą historię tak jak Roman. 

Opublikowano
27 minut temu, galan99 napisał:

Przecie już setki razy pisałem że w tamtych czasach 1 ha uprawy można było się dorobić a dziś 10 ha jest za mało koszta

i bardzo  dobrze że mało , przykład z bobem jest dobrym przykładem zacofania społeczenstwa i biedoty .

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

wcześniej czy później to się rozwali. nie można za tą samą robotę coraz to więcej i więcej płacić

Można  bo koszta rosną i płaca rośnie kto uprawia to tez powinien drożej sprzedawać ale to nie realne wiec jest jak jest .

Opublikowano

Wystarczy zatrzymać pensje, socjal i ceny przestaną rosnąć

a w czym masz problem z zatrzymaniem pensji , proponujesz najniższa krajową i tyle chce niech robi nie to bierzesz kolejnego :D

Opublikowano

Wystarczy zatrzymać pensje, socjal i ceny przestaną rosnąć

No to fakt

Za pisu ludxie maja piniędzów w hvj i towarów zavzyna brakować bo łażą i kupują co w oczy w lezie.

Gdyby nie mieli i siedzieli w chałupie to by nie rosły i covida połowę by bylo.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Roman176 napisał:

pewnie sprawdziłeś i tak powiedziałeś a naoglądałeś filmu 

Po obejrzeniu filmu jestem w szoku - systematyczne odbieranie polskiej ziemi Polakom przez warszawskich szabesgoi w interesie tajnowojennych  mocodawców W imię czego tworzy się takie  ustawy pozbywające bytu miejscowych ziomków?. Intencją ustawy z z 2011 roku było włączenie państwa  w dystrybucję popegerowskiej  ziemi - czy to zmowa tych magdelenkowych  POgrobowców?. Preferując gospodarstwa do 300 ha  czy tak ma wyglądać struktura ziemi w naszym kraju?. Marek sawicki pomysłodawca ustawy zakłamany obrońca małych gospodarstw problemu nie widzi. Wyłączając z gospodarstw 30% areału od Spółek Pracowniczych dobrze zorganizowanych na bazie byłych PGR-ów doprowadza się do odgórnie przemyślanego ich bankructwa. Po zakończonym okresie dzierżawy  ludziom którzy wpłacali udziały,  brali kredyty w bankach, modernizowali parki maszynowe pracującym ludziom grozi bankructwo. Co dalej?. Czy można pomóc ludziom pozbawionym równości wobec prawa. I pomyśleć, że do tego doprowadzili POlitycy PSL wspólnie z Tyskowymi liberałami. Kiedy  władza pisdowska pochyli się nad tematem podejmując zmiany legislacyjne. Obawiam się, ze nigdy - przecież ONY szykują ten kra dla swoich ziomali znad Synaja.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, racyl napisał:

Z socjalu na nawóz ci nie starczyło ?😂

Po tym co piszesz to wątpię żebyś miał jakąś wydajność na tym polu 😂

Widocznie dobrze się wpierdoliłeś w niewolnictwo bankowe że tak teraz powiadasz .

O wydajność moją się nie martw tylko o swoje patrz .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Czemu tak powiadasz że z socjalu tylko durny wyskakuje i płaci po 5 tyś jak jest jeszcze w h*j czasu do wiosny a że pier**lą że zabraknie to naiwnych nie brakło .

a co nie prawda ? . jakbyś był przedsiębiorczy to jeszcze kupiłbyś nawóz w wakację jak widać było że drożeje

A tak zrobiłeś będzie co ma być 😂

3 minuty temu, galan99 napisał:

dobrze się wpierdoliłeś w niewolnictwo bankowe że tak teraz powiadasz .

po prostu wypracowane oszczędności, że mogę kupić na zapas w odpowiednim czasie

z kredytami na wsi to długo nie pojedziesz. już nawet nie mówię o braniu na kredyt maszyn tylko o zwyczajnym zakupie śodków do produkcji

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v