Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie srajcie żarem, żniwa, przykra sprawa z tymi obnizkami ale co zrobić. Trzymać kto może, gnoju nie kosić. Inflacja będzie, nie zniknie, nie zacznie spadać. W transporcie krucho się robi, nie ma kto wozić, trzeba 2tygodnie wcześniej coś zamawiać. Z ukrainy wszystkiego naraz nie ściągną, także spokojnie. Trzeba to rzepak będzie leżał dłużej. Jak dla mnie jest większe prawdopodobieństwo że będą lepsze ceny niż gorsze. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kubamako66 napisał:

LHR też wczoraj namłocilem od 7.8% do 8.6% zależy od próby i też chce zsypać wszytko na razie wszytko na przyczepach stoi pod dachem i chce trochę schłodzić i za 2 dni bym zsypać a odmiana aganos i ok 4.5 t jest na pewno z ha 👌

Ojciec się przedygal i zawiózł w ciągu doby rotex obniżył cenę o 160 zł także tysiąc straciłem. Wilgotność ogólna wyszła 7,1 i żałuję że nie zostawiłem ale ludzie w panice wywożą. Odmiana Duke 4,3 t wyszło plon fajny tylko jak badyl mam tak zielony że przez co najmniej 2 tyg nie wjadę w pole żeby go przerobić a przez to wpada zielone jeszcze. 

Siostra ma karłowaty na s odmiana zapomniałem dokładnie 4,8 idealnie równo doszedł badyl i góra piękne koszenie. . chciałem zrezygnować u sobianka ze swojego zamówionego princeps i wziąć z agrotersu to samo ale nie można 🙆 .

Jeżeli chodzi o cenę to leci na łeb na szyję. Pzz Zamość 3300 tylko praktycznie nikt nie wiezie .

7 godzin temu, marek1977 napisał:

Spokojne da się przechować.U nas ostro koszą ,ale nikt nie jedzie na skup, wszyscy jak jeden zwalają u siebie.

No już przepadło, miałem ochotę zasypać ale panika w domu że jak zbieleje to 20 tys pójdzie się walić. Zostało mi jeszcze 0,5 h to może jak da zebrać to zsypie na otarcie łez .

Opublikowano (edytowane)

Czyli w jakiej wilgotności bezpiecznie przechowywać? Zawsze mogę rzucić na suszarnie i samym powietrzem dojdzie? 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

ch*j w d*pę tym złodziejom, taniej niż rok temu a wszystko 100% w góre , to jest wynik spekulacji na matifie, po podpisywali kontrakty po 4k a teraz grają na zniżki by kupić jak najtaniej i zarobić krocie.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano

Ja jeszcze nie wykosiłem bo w 1/4 wczoraj jeszcze zielony był, ale muszę sprzedać z pola bo za coś trzeba kupić nawozy, nasiona i opryski na jesień. Powierzchnie magazynową mam tylko na pszenicę....

Opublikowano
6 godzin temu, Tigon napisał:

Czyli w jakiej wilgotności bezpiecznie przechowywać? Zawsze mogę rzucić na suszarnie i samym powietrzem dojdzie? 

8-9% na luzie, bez zielonego..  ja jutro pewnie madrila wykosze, 2ostatnie dni wiało i widzę że trochę się osypalo z góry, a tak to widzę że ładnie doszedł z badylami chyba...Nie suszony. Obstawiam że z 5% wilgotności będzie miał.. 

Opublikowano
21 godzin temu, Dastan napisał:

Wy mówicie, że 7% za suchy ? To co powiecie na 4,5%? Juz nie mówię, że połupany jak siemie lniane i potrącają jako zanieczyszczenie to jaka jest strata na wadze.... Zastanawiam sie czy tego nie polac zraszaczem przed odwozem. 

Było poczekac dzień i kosic od rana

13 godzin temu, Tigon napisał:

Nie wiadomo czy się zyska na tym przechowaniu, ile może postać na przyczepie z kombajnu? Wilgotność 7

Cały rok

Opublikowano

Dziś próbowałem swój,  najlepsze działki 18%, słabsze stanowisko 11% , przez drogę spróbowałem u znajomego i tam 8.5%, szybko ogarnął transport i wynosiliśmy 6 ha, plon około 3.8 do 4 

Jutro będę wiedział dokładnie,  cena na jaką się dogadał 2930 brutto, w cenie gość podstawił tira na pole.

Opublikowano
19 godzin temu, skywalker89 napisał:

Nie srajcie żarem, żniwa, przykra sprawa z tymi obnizkami ale co zrobić. Trzymać kto może, gnoju nie kosić. Inflacja będzie, nie zniknie, nie zacznie spadać. W transporcie krucho się robi, nie ma kto wozić, trzeba 2tygodnie wcześniej coś zamawiać. Z ukrainy wszystkiego naraz nie ściągną, także spokojnie. Trzeba to rzepak będzie leżał dłużej. Jak dla mnie jest większe prawdopodobieństwo że będą lepsze ceny niż gorsze. 

Niemcy i nie tylko jak się wycofają z estrów to faktycznie będzie cena na rzepak.... A najprawdopodobniej tak będzie, bo u nich problem z olejem roslinnym, a jak wiadomo to powoduje niezadowolenie. Z likwidacji estrów to ludzie jeszcze się ucieszą no i olej będzie tańszy, a z inflacją trzeba będzie walczyć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v