Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, zieloneckiii napisał:

no to skoro już mowa o zakupach, to może znacie jakieś ciekawe propozycje odmianowe na torf? tak max 220 FAO

IMG_20220919_081950_BURST20.jpg

Przed chwilą, AGROTOM napisał:

IMG_20220919_081950_BURST20.jpg

11 godzin temu, zieloneckiii napisał:

no to skoro już mowa o zakupach, to może znacie jakieś ciekawe propozycje odmianowe na torf? tak max 220 FAO

Sory poszło bez opisu mi sprawdziła się Salamandra z kws siana późno po zbiorze trawy

Opublikowano
17 godzin temu, zieloneckiii napisał:

Ja na torfie po łące mialem  SM polonia ze smolic oddala 12.5t wilg. 33% jak na taką ziemie dla mnie super. Reszte mialem pioneera 9363 i to jest petarda.

Opublikowano
Dnia 25.11.2022 o 14:45, Tomek0406 napisał:

Co roku jest to samo. Nie którzy tego nigdy nie zrozumieją tylko wszędzie wietrzą spisek albo ruska propagandę wygłaszasz😄😄 Coś ich tutaj teraz nie widać, prawią swoje mądrości w innych tematach 😁

To w centrum i na wschodzie muszą być rekordowe plony skoro odkąd zaczęli kosić to zachwiało ceną na matifie. 

Dnia 25.11.2022 o 22:38, jacus napisał:

sprawdzcie wyniki badan coboru -sporo odmian 

https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/Wstepne_wyniki_PDO/WWPO_Kukurydza_porejestrowe2021.pdf

gdybyscie nie wiedzieli to najlepiej plonuja nasiona  2 letnie-czyli w 23 nalezy siac te zbierane w 21...ja tak zawsze robie kupuje taniej te niby stare.

nie wiemjakie kupujesz ale ja po rozczytaniu opakowan to widze-czechy,slowacja,wegry, rumunia,ukraina,

topowe to jakie-te co firmy nasiennne reklamuja czy co ???ja zawsze kupuje wiosna i comam upatrzone to dostaje.

dlaczego według Ciebie nasiona 2 letnie są lepsze? 

Opublikowano

tak twierdza naukowcy po zrobieniu badan....

wieciei lu w polsce jest naukowcow i instytutowzajmujacych sie bezstronnymi badaniami ??

wielu z was zajmuje sie odkrywaniem ameryki spod dziurawego kapelusza......zamiast cos poczytac z coboru czy iung..

Opublikowano

W tym roku siałem pszenicę Delawar z kwalifikatu z produkcji 2022 i jeden kawałek 1.5 ha Delawar został z tamtego roku, przeleżał w garażu w workach i powiem wam że obsada ta sama niby, roznica była w MTZ ale ten z zeszłego roku jakby lepiej i gęściej podchodził i szybciej co najważniejsze 

Opublikowano
jacus napisał:

tak twierdza naukowcy po zrobieniu badan....

wieciei lu w polsce jest naukowcow i instytutowzajmujacych sie bezstronnymi badaniami ??

wielu z was zajmuje sie odkrywaniem ameryki spod dziurawego kapelusza......zamiast cos poczytac z coboru czy iung..

pokażesz te badania?

Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał:

To w centrum i na wschodzie muszą być rekordowe plony skoro odkąd zaczęli kosić to zachwiało ceną na matifie. 

dlaczego według Ciebie nasiona 2 letnie są lepsze? 

Chłopie tutaj plony nie mają za dużo wspólnego z ceną na matifie. Tu chodzi o czas w którym się to dzieje, centrum i wschód przeważnie jako ostatni mają żniwa kukurydziane i większość suszarni i paszarnia w Polsce ma pełne magazyny co prowadzi do spadku ceny. Na wschodzie cenę w dużej mierze ustala Ukraina zaś w centrum jest stosunkowo dużo kukurydzy w porównaniu do reszty kraju. Przynajmniej ja tak sobie to tłumacze, być może się mylę ale tak jak już wcześniej pisałem co roku się to sprawdza

Opublikowano
11 godzin temu, Ursusik3512 napisał:

W zeszłym roku na wschodzie pod koniec listopada i początek grudnia kukurydza była droższa o 60 zł netto na tonie niż w "szczycie".

Tak ale w tej roku jest teraz tańsza koniec od początku o około 350 nawet 400 zł

Opublikowano (edytowane)

A skąd ja mam wiedzieć.Przeciez nikt nikomu kontaktu nie da.Bylem po pasze i stały dwie wanny na ukraińskich blachach.Pracownik mi tak powiedział że szef po tyle kupuje.Pasze swoje z tego robią.Na Ukrainie szukaj

Edytowane przez marcin19071980
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v