Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Centrum podkarpackiego 380 pln  podstawa za 29-30% plus 6 minus 10 zł jeszcze w poniedziałek było 400 jeden skup tylko bierze a reszta się rozgląda , w przyszłym tygodniu raczej pewna korekta ceny żeby tylko 10-20 zł, także jak piszecie o cenach rzędu 450zł to marzenie dla nas gdyby tylko były jakieś większe hodowle w pobliżu to nie było takiego czegoś. plon b.d.b ale rekordów nie ma ze względu na suchy i zimny czerwiec lipiec 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, lassie napisał:

plon b.d.b ale rekordów nie ma ze względu na suchy i zimny czerwiec lipiec

Podobnie jest w Małopolsce, a czy plon bdb? raczej nie, myślę że tona mniej na hektarze w porównaniu do ubiegłego roku, ale to się okaże po zważeniu

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

18 ton ha? To wody musiało nie brakować 

Z wodą bardzo słabo tak sucho dawno nie było jeszcze teraz na ciężkiej ziemi pługa nieda się wsadzić a tu można robić w każdych warunkach ziemia jak gąbka, ale tj wcześniej pisałem w newralgicznych okresach dostała dwa razy wodę w trakcie pylenia i nalewania. U szwagra na słabej ziemi niecałe 6t .

500m od tej działki na piachu wogole nie wykształciła kolby. 

Na skupach 400-420 netto. -15 za % pow 30 i +10 poniżej 

Opublikowano
29 minut temu, witejus napisał:

Podobnie jest w Małopolsce, a czy plon bdb? raczej nie, myślę że tona mniej na hektarze w porównaniu do ubiegłego roku, ale to się okaże po zważeniu

Nie macie co narzekać, szwagier zaczął kosić, 15ha już położył, średnio 5t/ha mniej niż rok temu. W zeszłym roku 10-12t/ha na sucho miał, w tym roku 5-7t/ha na sucho ...

Opublikowano
43 minuty temu, lassie napisał:

Centrum podkarpackiego 380 pln  podstawa za 29-30% plus 6 minus 10 zł jeszcze w poniedziałek było 400 jeden skup tylko bierze a reszta się rozgląda , w przyszłym tygodniu raczej pewna korekta ceny żeby tylko 10-20 zł, także jak piszecie o cenach rzędu 450zł to marzenie dla nas gdyby tylko były jakieś większe hodowle w pobliżu to nie było takiego czegoś. plon b.d.b ale rekordów nie ma ze względu na suchy i zimny czerwiec lipiec 

Gdzie to biorą bo by coś wykosił a każdy czeka z cenami mało kto kupuje 

Opublikowano
1 minutę temu, Kuba156kuba napisał:

każdy czeka z cenami mało kto kupuje 

Bo się poparzyli w zeszłym roku i oglądają się jeden na drugiego, czekają kto wygra wybory i jak się sytuacja z ukrainą rozwinie.

Opublikowano (edytowane)

Kto by nie wygrał wyborów, to od 15 będzie jechać, za darmo Ukraińcy nie wycofali skargi z WTO ... po 15 października PiS będzie miał rolników tam, gdzie plecy tracą swoją szlachetna nazwę ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, lassie napisał:

Jaki skup?

Opublikowano

Mazowieckie, pogranicze z podlaskim. Kupiłem prawie 500t dla bydla. Cena 320t po 500 wilgotność 24-26% i podstawiałem swój transport. Reszta znajomi przywieźli którym obiecałem ze wezmę  to po 540 i wilgotność 30+. 

Dzis kierowca mówił że niektórzy już zaczynają  wołać po 600-650. Bo w okolicy malo i hodowcy  dzwonią do niego czy czegoś nie ma..

• Confused 1
Opublikowano
17 godzin temu, GABBER85 napisał:

W pszenicy też  są " sie dołoży", niektórzy przez rok, niektórzy przez dwa moga dokładać/ jachać na minimum, ale na dłuższy dystans to sie NIE DA.  Już sie tu pojawiają wpisy odłogowaniu /oddawaniu w  dzierżawe itp.

A u mnie w okolicy Siemiatycz podlaskie jak ktoś wrzuca ogłoszenie typu oddam ziemię w dzierżawę 500 do nawet 1500 za ha to pod ogłoszeniem kilkunastu chętnych 

Opublikowano

jednemu zabrali 50 ha bo za mało płacić dzierżawę ,ludzie zrozumieli że można na tym zarobić chcą 2 tyś płatne z góry za rok będzie zapewne 2,5 tyś . Ten co chce to bierze i przewala ziemię .

Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

Bo się poparzyli w zeszłym roku i oglądają się jeden na drugiego, czekają kto wygra wybory i jak się sytuacja z ukrainą rozwinie.

Aty czemu nie sprzedajesz do tego samego skupu co w zeazlym roku albo poprzednich?

Opublikowano (edytowane)

Ściema to będzie po 15 października, jak Telus będzie krzyczał że nic zboża z wschodu nie jedzie, a do Polski będzie wjeżdżać ukraińska kukurydza, pszenica itd Kowalczyk przez rok nie widział problemu to i ten oślepnie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ściema to będzie po 15 października, jak Telus będzie krzyczał że nic zboża z wschodu nie jedzie, a do Polski będzie wjeżdżać ukraińska kukurydza, pszenica itd Kowalczyk przez rok nie widział problemu to i ten oślepnie ...

ja mam nato w,,,e wykoszone 20h odstawione 250t do elewaru w depozyt siedze i piwo pije czekam za cena a wy sie wk,,e po cena w doł

Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Mazowieckie, pogranicze z podlaskim. Kupiłem prawie 500t dla bydla. Cena 320t po 500 wilgotność 24-26% i podstawiałem swój transport. Reszta znajomi przywieźli którym obiecałem ze wezmę  to po 540 i wilgotność 30+. 

Dzis kierowca mówił że niektórzy już zaczynają  wołać po 600-650. Bo w okolicy malo i hodowcy  dzwonią do niego czy czegoś nie ma..

Jakby ktoś chciał to po 500 mogę śmiało sprzedać, bwm 

Opublikowano
3 godziny temu, bezbarwny napisał:

Po 15stym października to nie Telus a minister Kołodziejczak krzyczeć i pokazywać środkowy palec Ukrainie będzie.
Tusk rządzi, Tusk radzi, Tusk nigdy Was nie zdradzi. 

Zdradził nie raz ,to i kolejny raz zdradzi .....

PJJ 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v