Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bez nawozenia to 3 spokojnie da sie- moj rekord 6 ton.

owies jest najlepszym przedplonem zbozowym dla innych zboz. zawsze sieje pszenice po nim.

po kukurydzy -ktora jest zlym przedplonem - najlepiej jeczmien- dla krolikow i golebi.

owies do pieca i po problemie- wegiel tanieje ale nie tak bardzo jak zboze ..

Opublikowano
2 godziny temu, garek napisał:

niestety ale cena za grysowke jest zbyt niska. dobrym dentem wyprodukuje 2tony więcej. Nie mówiąc o suszeniu flinta.

Suszenie flinta jest droższe ok potencjał plonowania również ale kilka procent a nie 2 tony bo to 20 % a dodatkowo potencjał to nie plonowanie . Przewaga  Dent to trochę lobbing monsanto i pionier po latach suchych a nie spotkałem opinii że AQUAMAX czy TROPIKALDENT to jakaś  super zwyżka plonu wręsz przeciwnie ale to opinie .Nie namawiam do siewu form szklistych bo to działa na moją niekorzyść .A chętnie poznam doświadczenia (ale nie koncernowe) polonowania dent kontra flint 

Opublikowano

nie pisze o plonach rzędu 10 ton. sialem flinty kilka lat i uważam ten czas za stracony. tak samo każda godziną spędzona przy suszeniu kukurydzy niepotrzebnie jest godzina straconą

Opublikowano
6 minut temu, garek napisał:

nie pisze o plonach rzędu 10 ton. sialem flinty kilka lat i uważam ten czas za stracony. tak samo każda godziną spędzona przy suszeniu kukurydzy niepotrzebnie jest godzina straconą

Marzę o średniej z gospodarstwa za lata na poziomie  10 t suchego . Strata czasu -rzecz względna są wielbiciele nawet MULTIPLI i ok różnorodność powinna być może kiedyś zmienię podejście ale robię usługi kombajn z monitoringiem plonu i nie widzę szału na dencie ale może klimat gleba technologia .To co i jak  robię jestem zadowolony a to najważniejsze .

Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał:

U nas myślisz że przy tych cenach nawozów będą siać na piaskach i gdzie popadnie ? nawet tu na forum latają za owsem 

Owies będzie tani 

Nie kukurydza 

no to samu u mnie  na wsi , co drugi sieje owies ,bo ponoć teraz 1200zł  

ja kuku sieję tyle samo co w 2022 , mimo bardzo kiepskich zbiorów

Opublikowano

w piątek  miałem spotkanie z handlowcem to mówił ,że zostało im w ch.j  nasion kuku w porównaniu z 2022, i tak co po znajomych widzę ,że mniej zasieją poszli w zboża ozime, jeden co siał zawsze ok.200 ha w tym roku 0ha (obsiane rzepak i ozime)

Opublikowano
1 godzinę temu, garek napisał:

13,1 na sucho w 2023 roku. suszone i sprzedawane na bieżąco. jaka roślina poza cebula się do tego zblizy

U nas na V klasie zbierali mulczerami i flint i dent 2-3 t to był sukces więc tylko gratulacje 

Opublikowano
4 godziny temu, garek napisał:

13,1 na sucho w 2023 roku. suszone i sprzedawane na bieżąco. jaka roślina poza cebula się do tego zblizy

to w jakiej gazecie o tobie pisali -toz to rekordowe plony,nawet na poletkach doswiadczalnych rzadko spotykane.....

ja zasieja pewnie mniej -ale pare ha to zadnej roznicy nie robi

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał:

Marzę o średniej z gospodarstwa za lata na poziomie  10 t suchego . Strata czasu -rzecz względna są wielbiciele nawet MULTIPLI i ok różnorodność powinna być może kiedyś zmienię podejście ale robię usługi kombajn z monitoringiem plonu i nie widzę szału na dencie ale może klimat gleba technologia .To co i jak  robię jestem zadowolony a to najważniejsze .

A jaki region? Im dalej na wschód to zimniej i tam flinty według mnie lepiej wychodzą. 

18 minut temu, Tigon napisał:

No kukurydzy ziarnowej sporo mniej będzie i tak samo w kolejnym sezonie dzięki schematowi dopłat. 

No nie wiem jak teraz kukurydza na giełdzie jest droższa od pszenicy. 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, kubi13 napisał:

A jaki region? Im dalej na wschód to zimniej i tam flinty według mnie lepiej wychodzą. 

No nie wiem jak teraz kukurydza na giełdzie jest droższa od pszenicy. 

i co z tego że na giełdzie 1300 jak u nas 1000 a na dniach pewnie 900 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Jest nowość tylko się nie zesrajcie  będą plombować transporty zamiast sprawdzać -genialne posunięcie to chyba w związku z zakończeniem zbiorów kukurydzy w jednej z największych spółek Ukrainy a mieli 50 tyś ha w Polsce milion czyli 5 % -jest potencjał 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v