Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lukasz2623 napisał:

Te ceny to jest porażka, a jeśli ktoś twierdzi że tak musi być bo wojna itd.. to niech czapkę zaklada na głowę bo chyba zbyt mocno przygrzalo :)

przecież te ceny nie są dlatego że jest wojna tylko dlatego że w tamtym roku firmy przepłaciły i w tym roku muszą odbić sobie

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, wojtal24 napisał:

przecież te ceny nie są dlatego że jest wojna tylko dlatego że w tamtym roku firmy przepłaciły i w tym roku muszą odbić sobie

nie przeplacili tylko zapchali niema zbytu

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, nazwozili z Ukrainy, zasrali rynek i teraz jest problem z ceną. Oczywiście jeszcze kłapią mordą że to wina "władzy " 😅

Edytowane przez mirekcich
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, fabio napisał:

dostali po 200zl do tony to mogli taniej ja wypchnac to chcieli wicej zarobic i kicha miejmy nadzieje ze rzad teraz nam da te 200zl

Jak nam ,,da" to o tyle będzie tańsza w skupie.

Opublikowano

@czareczek85 polecam dzwonić po firmach. Często idzie kupić taniej niż od rolnika.... co jest chorą sytuacją, ale przynajmniej u mnie ma to bardzo często miejsce... Rocznie kupuje około 400 ton zbóż i jakieś 80-85% to właśnie przez firmy. Póki co mam propozycję kupna mokrej kukurydzy po 480, ale będzie pewnie taniej.

Opublikowano
25 minut temu, czareczek85 napisał:

Zaproponowałem znajomemu dwie wioski dalej o 50zł t wiecej jak na skupie co im sprzedaje czekam na odpowiedź 

Pakujesz w rękawy mieloną czy suszysz sobie? Zwróć uwagę na wilgotność bo za sucha słabo się przechowuje a miejscami kukurydze mają już 25%

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, fabio napisał:

dzis minister oglosil ze ma skupowac krajowa grupa spozywcza

Tak jak maliny i truskawki ?? xD bo jak tak, to ten skup ruszy gdzieś 15 listopada xD o truskawce sobie przypomniał jak został może tydzień do końca zbiorów truskawki przemysłowej, a jak ruszał z skupem to już nie było czego kupować xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

no niestety jakie są uroki rolnictwa. w tamtym roku sprzedałem 10t po 900 w tym sprzedam po 450 i trzeba patrzeć na średnią. nie wiem jak reszta kraju ale u mnie co któryś rok powoduje mocne straty susza. więc jestem przyzwyczajony do tego że trzeba patrzeć z perspektywy średniej powiedzmy 5 lat. że są lata za***iste a są takie że liczę tylko wyjść na zero. tak było i tak będzie. 

Opublikowano

Kolega co ma kurniki i skupuje to mówi, że na dzisiaj kukurydza 400 za tonę + 500/ha kombajn. Może nic się nie dołoży. Niestety nikt się nie skusił na kiszonkę kupić z pnia. Woj podlaskie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

400 zł to będzie cena dobra, przynajmniej na Podkarpaciu aby do 300 nie spadła tylko.

a na kujawach będzie zaraz 500...leci średnio 4-5 ton z ha a sa i takie ha gdzie nic nie leci i nie warto wjezdzac...

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, ksiaze napisał:

a na kujawach będzie zaraz 500...leci średnio 4-5 ton z ha a sa i takie ha gdzie nic nie leci i nie warto wjezdzac...

Tak tylko z podkarpackiego na Kujawy 200 zł transport i jest cena 300 na Podkarpaciu

Opublikowano
9 godzin temu, czareczek85 napisał:

Zaproponowałem znajomemu dwie wioski dalej o 50zł t wiecej jak na skupie co im sprzedaje czekam na odpowiedź 

z rolnikiem trudno dogadać się rolnikowi -spreda pośrednikowi byle nie drugiemu rolnikowi -taka wiejska tradycja

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v