Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

za chwile okaże się że nasza produkcja jest w ogóle nie potrzebna bo wszystko można przywieść 

Przed chwilą, krzysiek1979 napisał:

Ciekawe czy nowe New Holandy i reszta zabawek potanieje. 

raczej nie najwyżej zmniejszą sprzedaż 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 13.12.2022 o 11:59, Wichura123 napisał:

Jeden buszel to 35,24 litra , przy gęstości pszenicy 78 to ok 27,49kg/buszel

1000kg / 27,49kg = 36,38 buszla na tonę

Skoro tak mówisz to OK

• 0
Opublikowano
47 minut temu, melon10641 napisał:

Możesz podać źródło skąd wziąłeś info o tym że mamy teraz rekord zbiorów pszenicy na świecie?

Raport amerykańskiego departamentu rolnictwa, możesz sobie wygooglać

47 minut temu, jan88 napisał:

kiedyś musi być odbicie kwestia tylko czy za miesiąc, rok czy dwa :) 

Najszybciej w marcu jeżeli ruskie nie przedłużą umowy zbożowej, wtedy jest bardzo duża szansa na znaczące podwyżki moim skromnym zdaniem, jeżeli umowę przedłużą to czarno to widzę

• 0
Opublikowano

Zobaczcie jak to działa na psychikę człowieka,jeszcze trzy tyg temu szło dostać na Lubelszczyźnie te ponad 1400 netto za pszenicę to wtedy (mówię na swoim przykładzie), e tam za te pieniądze to nie sprzedam bo drogie nawozy,paliwo itd. A teraz ceny lecą do dołu i nawet minuty bym się już nie zastanawiał jakbym mógl dostać 1300 i by mi pasowało. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

no ja bym dziś nie sprzedał za 1500 choć by dawali więc nie na moją psychikę to nie działa 

4 minuty temu, popo73 napisał:

A miesiąc temu taka ładna ceny pszenicy była,no niestety znowu chciwość wygrała nad rozumem.

jeśli Tobie nie zależy na godnym zarobku to Twój problem,

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, jan88 napisał:

no ja bym dziś nie sprzedał za 1500 choć by dawali więc nie na moją psychikę to nie działa 

jeśli Tobie nie zależy na godnym zarobku to Twój problem,

Ja znam gościa co nie sprzedał jak była po 1800, taką ma silną psychikę, za***iście silną jak Jarosław psikutas, tylko że to jest loteria i można zyskać, a można też stracić, a zarobić chce każdy, ale nie każdego stać na magazynowanie zboża aż do uzyskania satysfakcjonujących cen

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

pokazać ci moje zamówienia?

Lepiej powiedz co robisz że kupujesz bez problemu, co trzeba mieć , super komputer , bardzo szybki internet czy coś innego

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, maczopestka napisał:

Ja znam gościa co nie sprzedał jak była po 1800, taką ma silną psychikę, za***iście silną jak Jarosław psikutas, tylko że to jest loteria i można zyskać, a można też stracić, a zarobić chce każdy, ale nie każdego stać na magazynowanie zboża aż do uzyskania satysfakcjonujących cen

no i dobrze że nie sprzedał po 1800 bo to nie była dobra cena 

• Thanks 1
  • Haha 4
  • 0
Opublikowano

Ile oczekujesz za pszenicę i jaki to będzie dochód w Twoim gospodarstwie po odjęciu kosztów?

Przy 1800 to pewnie byłoby 7-8tys z ha. Rozumiem że mało, ale ile było by w sam raz?🤣

• 0
Opublikowano (edytowane)

tak mało bo co to dziś 7 tyś znaczy wielki nic ... raptem dwie tony saletry 

5 minut temu, Agrest napisał:

Ile oczekujesz za pszenicę i jaki to będzie dochód w Twoim gospodarstwie po odjęciu kosztów?

Przy 1800 to pewnie byłoby 7-8tys z ha. Rozumiem że mało, ale ile było by w sam raz?🤣

4 minuty temu, Mario81 napisał:

i tak sprzedaż wcześniej czy poźniej po cenie rynkowej, chciec to sobie mozesz a rynek rzadzi sie swoimi prawami

czy ktoś mnie zmusza do sprzedaży ? raczej to ja o tym decyduję 

Edytowane przez jan88
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, jan88 napisał:

tak mało bo co to dziś 7 tyś znaczy wielki nic 

Powiedz tak mojemu szwagrowi to Ci odpowie skoro tyle co nic to daj mi te 7 tyś. zł 

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

No ok .

A co powie pracownik na etacie na to że półtora miesiąca robić musi na ewentualny Twój dochód z 1 ha? Co powie emeryt w mieście, gdzie ceny ogrzewania wy***ały w kosmos o 400% a emerytura bez zmian?

Każdy ma apetyt ale umiar wskazany.

• 0
Opublikowano

2 minuty temu, Norman napisał:

Powiedz tak mojemu szwagrowi to Ci odpowie skoro tyle co nic to daj mi te 7 tyś. zł 

to że jest to tyle co nic,  nie znaczy ze mam je rozdawać każdemu potrzebującemu 

1 minutę temu, Agrest napisał:

No ok .

A co powie pracownik na etacie na to że półtora miesiąca robić musi na ewentualny Twój dochód z 1 ha? Co powie emeryt w mieście, gdzie ceny ogrzewania wy***ały w kosmos o 400% a emerytura bez zmian?

to już nie moja wina że jest taka inflacja, dziś następuje wyzysk nas gospodarzy bo pracujemy za marne gorsze a nasze miejsca pracy to dorobek wielu pokoleń naszych rodzin, bez ich pracy dziś nikt z nas nawet by tony zboża nie wyprodukował 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jak to jest nic to zmień branże , niedawno zostawały 3 tysie i byliśmy zadowoleni

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak nie mów że 3000 dwa lata temu to więcej niż 7000 dziś przy inflacji nawet 30%.

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano

Konkrety?

Koszty +200%

Płody +200%

Czyli jaki wynik końcowy?

Mowa o zbożu, więc do tego się odnoszę

• 0
Opublikowano

I dalej będzie 3 tyś. w porywach do 4 i każdy będzie zadowolony że I tyle wyszło. 

u nas na 30 ha ziarka się udaje rolnika na pełen etat. w starej ue to hobby i sposób na dorobienie do etatu. 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

No ok .

Głosowali w większości na te 13tki i 14tki to niech oddają teraz 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v