Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wiadomo ze Ci co pobrali kredyty pdo korek na ktore ich nie stac przyz erowej stopie chcieliby zeby stopa pozostala niska a inflacja dla nich moglaby wy***ac w kosmos bo za grosze by posplacali swoje wielkie kredyty na ktore notabene niugdy ich nie bylo stac

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

Wiadomo ze Ci co pobrali kredyty pdo korek na ktore ich nie stac przyz erowej stopie chcieliby zeby stopa pozostala niska a inflacja dla nich moglaby wy***ac w kosmos bo za grosze by posplacali swoje wielkie kredyty na ktore notabene niugdy ich nie bylo stac

Czas Balcerowicza mówisz powraca?🤔

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Osoby posiadający kredyt też odczuwają dużą inflację 

Muszą za coś żyć tak samo jak ci bez kredytów 

Osoby nie posiadające kredytów mogą ich poprostu nie brać 

Nie mam kredytu. Już któryś miesiąc moje finanse są na minusie. Muszę dokładać ze swojej poduszki finansowej. 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał:

Nie mam kredytu. Już któryś miesiąc moje finanse są na minusie. Muszę dokładać ze swojej poduszki finansowej. 

Produkcja zwierzęca czy roślinna u Ciebie przynosi straty?

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

jezeli wydajesz na gospo wiecej niz z niego wyciagasz to pusc w dzierzawe  :D

Na wiosnę sporo dołożyłem 

W dzierżawę to jabym wziął 

Tylko ten nawóz tani się robi... 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Ha ha ha to by tak musiało zrobić 90 % rolników w Polsce .

No skoro wola dokladac i jeszcze przy tym sie narobic to chyba trzeba byc idiota, puszczam w dzierzawe mam czysty pieniadz mniejszy czy wiekszy ale jest nic nie dokladam, nie pracuje przy tym, nie martwie sie o nawozy paliwo itp

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Na wiosnę sporo dołożyłem 

W dzierżawę to jabym wziął 

Tylko ten nawóz tani się robi... 

Czyli jestes najlepszym przykladem idioty ktory nie potrafio liczyc, sporo dolozyles ale w dzierzawe to bys wzial jeszcze zeby sasiad widzial xD A potem placz bo na kredyt nie ma bo nawoz drogi

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Produkcja zwierzęca czy roślinna u Ciebie przynosi straty?

Ze zwierząt sprzedaż w drugim kwartale tego roku. ja się nie utrzymuje tylko z rolnictwa. Teraz coś sprzedam za rok Zboże tanie to mi szkoda sprzedać leży wszystko. 

• 0
Opublikowano

Tak czytam to forum, te wywody. Oglądam YouTube i wypociny tych prześcigających się celebrytów. Ludzie, rolnictwo to biznes jak każdy inny, raz dobrze zarobisz raz jedziesz po kosztach, do dobrego się łatwo przyzwyczaić. Wielki lament jak ceny spadły, a jakoś z tych YouTube-row nie mówi ile zarobił na wzroście ceny i sprzedaży na początku 2022 , tylko ile stracił teraz niby. Co stracił? Kupił drogo pszenicę, rzepak czy coś innego  i cena spadła ? Nie, wyprodukował drożej i teraz cena niższa a to nie strata tylko mniejszy zysk. A jak rok temu wyprodukował tanio i drogo sprzedał na skoku cen? To już o tym nie mówi. Covid, wojna to nie są normalne lata stabilizacji. 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Jak to dokładać ? .

Do życia. Koszty urosły strasznie. Nie mówię o inwestycjach bo nie poczyniłam znacznych w tym roku. Poprostu to co sprzedałam nie wystarczy na wszystko. Proste. Zawsze kasę z gospodarki odkładałam na czarną godzinę albo remonty czy zakupy. Teraz moja wypłata nie wystarcza na utrzymanie wszystkiego

• 0
Opublikowano
9 minut temu, mds212 napisał:

No skoro wola dokladac i jeszcze przy tym sie narobic to chyba trzeba byc idiota, puszczam w dzierzawe mam czysty pieniadz mniejszy czy wiekszy ale jest nic nie dokladam, nie pracuje przy tym, nie martwie sie o nawozy paliwo itp

Czyli jestes najlepszym przykladem idioty ktory nie potrafio liczyc, sporo dolozyles ale w dzierzawe to bys wzial jeszcze zeby sasiad widzial xD A potem placz bo na kredyt nie ma bo nawoz drogi

Miało być odłożyłem

Może jestem dziwny ale nie mam kredytów 

Nie brałem kredytu na saletrę po 5200 na nowy sezon splacajac jeszcze kredyt z tego sezonu 

Nie kupuje kukurydzy na przyczepy lecz na tony 

No i przede wszystkim jak bym miał dokładać do tego z zewnątrz to lepiej rzeczywiście oddać w dzierzawe, ale bez umowy😂

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Lukas3512 napisał:

Tak czytam to forum, te wywody. Oglądam YouTube i wypociny tych prześcigających się celebrytów. Ludzie, rolnictwo to biznes jak każdy inny, raz dobrze zarobisz raz jedziesz po kosztach, do dobrego się łatwo przyzwyczaić. Wielki lament jak ceny spadły, a jakoś z tych YouTube-row nie mówi ile zarobił na wzroście ceny i sprzedaży na początku 2022 , tylko ile stracił teraz niby. Co stracił? Kupił drogo pszenicę, rzepak czy coś innego  i cena spadła ? Nie, wyprodukował drożej i teraz cena niższa a to nie strata tylko mniejszy zysk. A jak rok temu wyprodukował tanio i drogo sprzedał na skoku cen? To już o tym nie mówi. Covid, wojna to nie są normalne lata stabilizacji. 

Większość z tych co płaczą miała środki produkcji po starych cenach 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wiesz trudno powiedzieć bo pobory to czysty zysk a w gospodarstwie to cały czas coś sie kupuje, choć jak bym nie kupował to też jakoś by było

Podam Ci przykład kiedyś każdy miał 1 traktor 1 przyczepę 1 brony 1 siewnik i 1 pług i jakoś to  było a popatrz teraz czy ktoś tak dalej ma

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Chcesz powiedzieć że taka SPUREK i wiele innych oszołomów to twór wyborców a nie parti

Dostała ponad 55 tyś głosów. Tyle ludzi poszło i zaznaczyło krzyżyk przy jej nazwisku. Mogło przy innym. 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Dostała ponad 55 tyś głosów. Tyle ludzi poszło i zaznaczyło krzyżyk przy jej nazwisku. Mogło przy innym. 

Jeśli to jest prawdą to zaczynam mieć wątpliwości czy to ja jestem głupi czy ci co na nią głosowali . Najgorsze jest to  że człowiek chory głupi nie wie że źle robi , mówi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v