Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Na szczęście nie mam dużo pszenicy I nie żyje z gospodarstwa to wolę teraz sprzedać jak czekac na to co będzie, jeśli faktycznie będzie wojna na Ukrainie to nigdy nic nie wiadomo, to jest wojna i towary takie jak zboża mogą zdrożeć a mogą staniec, nikt nie przewidzi do czego zdolny jest Putin i jak to wpłynie na gospodarkę w regionie Niemcy już powiedzieli ze nie pomogą Ukrainie

mieszkam 30 km od granicy jak Putin się rozpędzi to kasa na koncie i spier... z Polski bo zawsze tak było że do Wisły jest Rosji. Możecie mówić że żaden patriota że mnie i takie tam ale dużo złego zrobil PiS. Wojna za płotem a oni kluca się z Putinem, z USA i Niemcami, co to kur... za logika!

• Like 7
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Piffpaff napisał:

Na szczęście nie mam dużo pszenicy I nie żyje z gospodarstwa to wolę teraz sprzedać jak czekac na to co będzie, jeśli faktycznie będzie wojna na Ukrainie to nigdy nic nie wiadomo, to jest wojna i towary takie jak zboża mogą zdrożeć a mogą staniec, nikt nie przewidzi do czego zdolny jest Putin i jak to wpłynie na gospodarkę w regionie Niemcy już powiedzieli ze nie pomogą Ukrainie

mieszkam 30 km od granicy jak Putin się rozpędzi to kasa na koncie i spier... z Polski bo zawsze tak było że do Wisły jest Rosji. Możecie mówić że żaden patriota że mnie i takie tam ale dużo złego zrobil PiS. Wojna za płotem a oni kluca się z Putinem, z USA i Niemcami, co to kur... za logika!

Niemiec to sojusznik Rosji wiec , wiele nie trzeba mówić .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, koniu napisał:

A coście myśleli że zejście z Vatu do zera to wszystko też zejdzie w dół? Tu chodzi o to żeby w tvp wszystko kolorowo wyglądało.

Tu obniżymy vat, cene sie podniesie i wyjdzie na jedno i to samo. Potem vat wróci na ten sam poziom i będzie jeszcze drożej.

Cieszcie się osły że wam pensję wzrosły ja wszystko podwoje i tak wyjdę na swoje

• Like 1
  • 0
Opublikowano
16 godzin temu, Agrest napisał:

Ja tu

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/cbot-pszenica.html

Zrypała się strona , procentów nie pokazuje, sale faktycznie sktualnie 770$

Tak na prawdę cenę dyktują maklerzy którzy z rolnictwem mają tyle wspólnego co nic. Ciekawe czy dalej będą tak spekulować jak któregoś dnia zamiast chleba lub bułek zastaną puste kosze w sklepach i czy dalej będą uważać ze pszenica powinna być tania i mało potrzebna. 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, galan99 napisał:

Niemiec to sojusznik Rosji wiec , wiele nie trzeba mówić .

A gdzie pisiorki mają sojuszników ? Na pewno nie są nimi Americanboys. Zamiast kłócić się ze wszystkimi o wszystko to trzeba myśleć o własnych interesach. 

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MatiRol92 napisał:

owies też poleciał w dół?

U nas-świętokrzyskie wszystkie zboża od poniedziałku - 50zl w dół także owies pewnie też był 900 to teraz pewnie 850 brutto. Ale skup swoje a wolny rynek swoje-ci co mają bydło i mielą owies na tzw. ,,ospe,, jeżdżą i szukają owsa bo jest go coraz mniej i spokojnie 1000zl za tonę na wolnym rynku można dostać a w tamtym roku  był  u nas max 600zl

Edytowane przez MariuszDe
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Pszenica na matif drugi dzień w górę, lecimy to the moon a niektórzy tu sprzedawali jak spadła 50 zł 

Sprzedali bo to tacy bez honoru i ambicji. W twarz beda mówic co innego a robia co innnego.  Za 5 zł dadza ogolic nie tylko sobie ale całej rodzinie na sucho centusie.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, miwigos napisał:

Jak jestes taki dobry to po ile bedzie w marcu , w maju

moge ci powiedziec tylko zysk idzie na pół?

podpowiem ci ze osobiście, na dzien dzisiejszy trzymam

Edytowane przez GABBER85
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Przed deszczem koszona 15,8 białko 32 Gluten, 78 gestosc 

Jak sami odebrali to 1350 na rękę to dobrze , Ja co prawda dzisiaj dogadałem 100 ton po 1380 brutto , ale muszę to dowieść więc cena 40 - 45 na tonie trzeba odliczyć , Mniej o całe 107 zł niż dawali w grudniu . A okoliczne skupy mają cenę 1200- do max 1250 zł brutto

1 godzinę temu, magnum123 napisał:

Sprzedali bo to tacy bez honoru i ambicji. W twarz beda mówic co innego a robia co innnego.  Za 5 zł dadza ogolic nie tylko sobie ale całej rodzinie na sucho centusie.

Jak mam umówione po 1290netto ,to matif  musi być po 285,5 euro żeby się zrównoważył z tą ceną którą mam , ale pewnie żebym chciał sprzedać drożej . Być może nawet w tym tygodniu na matif to będzie , a może i nie ,kto to wie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v