Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 minut temu, jan88 napisał:

to idź i kup nowy ciągnik albo ziemię za te satysfakcjonujące pieniądze jeśli uważasz że te parę zł więcej z ha to taki super biznes, bo dla mnie takie ceny to cofanie się w rozwoju 

On tu się żali że za dużo zarobił za drogo zboże było teraz jest w miarę ale jak będzie 900-1000 to zadowolony będzie 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

jak było 1400 to już było satysfakcjonujące ale większość liczyła że będzie jeszcze bardziej satysfakcjonująca , niestety tak to nie działa w tym roku jest duże prawdopodobieństwo że 310 euro już nie wyskoczy na matif . Koszt nawożenia w azotowego rok do roku przy 200kg/N wzrósł o ok.1100 zł/ha więc przy plonie 8t/ha wzrost ceny tylko o 140 zł na tonie zapewnia pokrycie większego wydatku . W żniwa cena startowała od 900 za konsumpcję teraz jest 1150 uwzględniając wzrost innych kosztów jesteśmy w podobnej sytuacji dochodowej 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, lukszat napisał:

no u mnie około 100 tyś/ ha

To czemu nie  kupujesz co to 100 tyś po 5 latach się wraca przecie tak piszą i cały czas zarabia ziemia .

Pszenica była po 1450 to nie sprzedawali bo za mało jak teraz po 1100 zł to dobra cena .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, jan88 napisał:

to idź i kup nowy ciągnik albo ziemię za te satysfakcjonujące pieniądze jeśli uważasz że te parę zł więcej z ha to taki super biznes, bo dla mnie takie ceny to cofanie się w rozwoju 

No jak ktoś ma 20, 30 czy 40ha i chce kupić nowy ciągnik za 400-500tyś PLN to faktycznie cena pszenicy musi być w okolicach 2000zł, żeby była satysfakcjonująca.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No jak ktoś ma 20, 30 czy 40 ha i chce kupić .

Na takim Areale to Ursus jest wystarczający tylko w d*pach się przewraca a potem płaczą takie gospodarstwa powinni być zlikwidowane jak popadną w długi .

Jak cena powinna być taka normalna to 1000 zł .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, jan88 napisał:

żeś teraz pojechał, 30-40 ha gospodarstwa jak bez produkcji zwierzęcej typu bydło mleczne czy kury , to są przegrane, żeby kupić nowy ciągnik to trzeba ze 100 ha pszenicy i jeszcze na lata rozłożyć

a ziemie w mojej okolicy kupował jeden biznesmen nakupił 1000 ha, teraz drugi zaczyna to samo a wcześniej nic z rolnictwem wspólnego nie mieli, to jak zwykły chłop  z nimi konkurować

coś mi się wydaje że te narzekanie to mamy we krwi

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jakby jakaś firma skupowa chciała dać kontrakt na następne kilka lat po 1000 w sierpniu to wielu by się pewnie skusiło , nie martwcie się nie wiadomo czy na te żniwa będzie ten 1000 a za w żniwa 2023 700 zł 

• 0
Opublikowano
31 minut temu, Ursus932 napisał:

Pomyliłaś temat 😉

Pszenżyto po ile teraz , bo mam indywidualnego klienta trzodziarza i nie wiem ile krzyknąć 🤔

Na jednym skupie w piątek zjechało na 850 netto. A żeby było śmieszniej, to żyto droższe o 70zł. Nie ciekawie się robi.

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, lassie napisał:

Jakby jakaś firma skupowa chciała dać kontrakt na następne kilka lat po 1000 w sierpniu to wielu by się pewnie skusiło , nie martwcie się nie wiadomo czy na te żniwa będzie ten 1000 a za w żniwa 2023 700 zł 

po co wybiegać tak daleko w przyszłość, przeżyć ten sezon i dalej, jest tyle zmiennych że nie sposób cen przewidzieć, 

tu tylko w tym temacie jest tak od kilku lat że jedni zdrożeje, zdrożeje i nie patrzą na zbiory zapasy itd,  i zawsze mało jakie cenny by nie były gdyby dziś pszenica była po 2000, to krzyczeliby że za miesiąc będzie po 3000

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, pawelek98 napisał:

żeś teraz pojechał, 30-40 ha gospodarstwa jak bez produkcji zwierzęcej typu bydło mleczne czy kury , to są przegrane, żeby kupić nowy ciągnik to trzeba ze 100 ha pszenicy i jeszcze na lata rozłożyć

a ziemie w mojej okolicy kupował jeden biznesmen nakupił 1000 ha, teraz drugi zaczyna to samo a wcześniej nic z rolnictwem wspólnego nie mieli, to jak zwykły chłop  z nimi konkurować

coś mi się wydaje że te narzekanie to mamy we krwi

to cię januszu zmartwie kupiłem traktor za 360 000 na 7 hektarów swoich plus 8 dzierżawy za gotówkę hahaha

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, stach12 napisał:

to cię januszu zmartwie kupiłem traktor za 360 000 na 7 hektarów swoich plus 8 dzierżawy za gotówkę hahaha

a ja ci januszu powiem gdybyś kupił akcje, złoto czy lokal to byś zarabiał, a że miałeś kasę i sobie traktorek kupiłeś z własnego wybryku to twój problem, nie szanujesz pieniędzy które być może ciężko zarobiłeś

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano

To warto było resztę ziemi sprzedawać żeby móc  tym się pochwalić?🤭

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

oregano

co ty tu bredzisz ????????????

1450 jak było to tydzień po to żeby ustalić ceny mąki paszy itd

pszenice masz co najwyżej posianą i już wiesz ile ci koszty wzrosły ??? i ile zbierzesz 

co jeden to mądrzejszy !!!

Co Ty bierzesz z samego rana?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, pawelek98 napisał:

żeś teraz pojechał, 30-40 ha gospodarstwa jak bez produkcji zwierzęcej typu bydło mleczne czy kury , to są przegrane, żeby kupić nowy ciągnik to trzeba ze 100 ha pszenicy i jeszcze na lata rozłożył 

Większych bzdur dawno nie słyszałem. Uprawiam prawie 40ha, a zaczynałem od 20ha 13lat temu, w tym czasie wymieniłam cały park maszynowy (2 nowe ciągniki i inne maszyny), na dzień dzisiejszy wszystko spłacone. Jakoś można? Teraz robota szybko zrobiona i mogę korzystać z życia a nie cały czas w polu siedzieć i płakać jak mi źle. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, pawelek98 napisał:

a ja ci januszu powiem gdybyś kupił akcje, złoto czy lokal to byś zarabiał, a że miałeś kasę i sobie traktorek kupiłeś z własnego wybryku to twój problem, nie szanujesz pieniędzy które być może ciężko zarobiłeś

żeby zarabiać na akcjach  , złocie to trzeba poszukać następnych oszołomów żeby w to uwierzyli hahaha

na lokalu  dużo trzeba myśleć / kombinować

mnie się zachciało pojeżdzić wygodniejszym traktorem  hahaha

• 0
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, slavvek napisał:

Na jednym skupie w piątek zjechało na 850 netto. A żeby było śmieszniej, to żyto droższe o 70zł. Nie ciekawie się robi.

To narazie poczekam , już i tak staniało 

Edytowane przez Ursus932
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, poosa21 napisał:

Większych bzdur dawno nie słyszałem. Uprawiam prawie 40ha, a zaczynałem od 20ha 13lat temu, w tym czasie wymieniłam cały park maszynowy (2 nowe ciągniki i inne maszyny), na dzień dzisiejszy wszystko spłacone. Jakoś można? Teraz robota szybko zrobiona i mogę korzystać z życia a nie cały czas w polu siedzieć i płakać jak mi źle. 

Pewnie za unijne te inwestycje 

• 0
Opublikowano
7 minut temu, lassie napisał:

na 15 ha ornego ciągnik za 360 tys , takie rzeczy tylko w Polsce a mówią że Rosja to stan umysłu 

Nie pamiętasz pewnie jak tata albo dziadek nowego ursusa kupował i był używany tylko do orki i buraki wywieźć bo szkoda było używać, i całe 5 ha konikiem obrobił.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

To narazie poczekam , już i tak staniało 

Na lokalnym targu pszenżyto 1200.

• 0
Opublikowano
27 minut temu, gomez181 napisał:

Wes spadaj, ic ty te zmiotki sfutrowac świnia.

żle ci nie radze !!! przy twoim tonażu na mydełko i papier toaletowy braknie  [ podczas oczekiwania na wzrosty, chociaż by na Matif na 400 E poszybowało

no ale twoje ziarno i twoja d.................

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v