Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Zmienili, ale mocno się chwalą jak to dbają o rolnictwo...nawet Wojciechowski zjechał 

strata czasu na słuchanie tych pierdół, będą o tym trąbić cały rok, do wyborów.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, pane napisał:

jest Polakiem i ma odwagę wyrażać swoje poglądy.

O kim Ty?🤔

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, alfa napisał:

Ja na byle kogo oby nie na karcie pisu . W po było na 10 z 4 durni reszta jako tako w pis na 10 mamy 9 durni a 1 jako tako myślący.  Posłuchać ich i popatrzeć to widać że banda nieuków i debili chcących się wzbogacić.  Tak samo że spolkami jak po obsadzało to wiekszosc myślących i paru głupków że szkoła pis obsadza 1 na 10 w miarę normalnego i do rad i zarządów 9 debili po podstawówce technikum itp lub całkowicie nie mających pojęcia o tym w jakiej spółce i czym się zajmującej są.  Przykład zarząd dużego banku w radzie siedzi pani wcześniej sprzedająca owoce z wykształceniem średnim gastronomicznym 

już po nicku widać żeś w realu chyba też tylko alfa. Reszty brak... :):) :)

Edytowane przez pane
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, jacus napisał:

widze ze czerpiesz wiedze z tvp-info ?? jeslimieszkac w polsce wschodniej co w sumie co i gdzie mozesz na wlasane oczy zobaczyc ??

taki prosty przyklad -amber gold-800 milion  geth-back 2,3 miliarda -slyszales o tej aferze w kurwizji ??

to tajak ja 

postep cywilizacyjny sprawil ze jest coraz mniej myslacych wiejskimi kategoriami..

biorac pod uwage ze to byli bogaci i wyksztaleceni ludzie z wielkiego miasta to sam sobie odpowiedz..

Nie znasz mnie, i nie wiesz gdzie byłem i co widziałem, więc daruj sobie tego typu gadki.  Wiedzę czerpię z różnych źródeł, w przeciwieństwie do niektórych. Co do wspomnianych przez ciebie afer, to o co biega? Przecież to ludzie PO. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, witejus napisał:

I mielibyśmy to co było we Włoszech przez lata i przed laty, miesiącami formowanie rządu, co kilka miesięcy przedterminowe wybory i od nowa kołowrotek z utworzeniem rządu.

Co ci wróci?nie płaciłeś ,nie płacisz i nie będziesz płacił vatu

jak to co wróci, ci co nie płacili vat zaczną płacić to chyba jest normalność no nie?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pane napisał:

ci co nie płacili vat zaczną płacić to chyba jest normalność no nie

nie, albo wszyscy płacą bez żadnych zwrotów ,odliczeń, kombinacji i machinacji, albo nikt nie płaci.

• 0
Opublikowano
36 minut temu, mds212 napisał:

Mysle ze po ponad 5k za saletre top nikt normalny nie kupowal. Ja miaelm kupiona tanioa le dokupic musialem to dokupilem po 3200.

Teraz na nastepny rokz astanawiam sie czy brac po 3500 czy czekac

U nas byli tacy co brali 

Teraz nie wiedzieć czemu mają pretensje do sprzedawcy 

Sam teraz niedawno kupiłem polifoske po 4,5 i to chyba był błąd 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

U nas byli tacy co brali 

Ktora bo u mnie 5 za 4k jest i chyba wole amofoske corn kupic za 31100

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

U nas byli tacy co brali 

Pewnie zagorzali wyborcy pisu. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Dlaczego błąd? ja też kupiłem poli 6 po tyle, posłuchałem forumowego eksperta wróżbity , który twierdził że na obniżkę ceny npk nie ma szans.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, tomciu86 napisał:

Sam mało co saletrzaku nie kupiłem z Agroloku po 4700 dzwonili namawiali bo będzie drożej albo i wcale 

Z agrolku teraz wciskaja jakis marokanski mocznik po 3,8k :D

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, songo napisał:

mi wystarczy afera z pudą, 5tka dla zwierząt i zwalanie walki z asf na rolników żeby skreślić na zawsze PiS.

masz takie prawo, ale czy to nie za mało żeby się tak zarzekać? Masz świetną alternatywę? Może też bym skorzystał. Byleby nie jechać za parobka do niemca, a to całkiem niedawno mieliśmy.

• 0
Opublikowano

No to faktycznie dotkneła Cię susza i powinieneś dostać z naszych podatków stosowne odszkodowanie bo rzeczywiscie jesteś poszkodowany a nie tak jak to oni teraz zrobili ze rozdali pieniądze wszystkim czy susza była czy nie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, grzeskw75 napisał:

Jeżeli według Ciebie afery PiS przy PO to błahostka to ja nie wiem skąd czerpiesz informacje. Wyprzedaż była wtedy i jest teraz chociaż sprzedaż Lotosu, poczytaj to będziesz wiedział w czyje ręce to poszło. Ogromne pieniądze które idą na propagandę w TVP to nie afera? Kara za niestosowanie się do wyroków TSUE ( Ziobro sądy reformuje od 2015 roku i nic nie zrobił dla społeczeństwa tylko je upolitycznił), komin w Ostrołęce, blok elektrowni Bełchatów, przecież to są ogromne pieniądze które poszły w błoto. Albo nawet przekop mierzei, może kiedyś coś z tego będzie, ale narazie odtrąbiono sukces i gdzie te tankowce co miały tam pływać ? Czym PiS wygrało wybory: dali mnóstwo plusów, zadłużyli kraj a nas wszystkich dalej robią w balona chociaż na cenie paliw. Wybór jest trudny i nie ma na kogo głosować bo te same mordy przy korycie od Okrągłego Stołu, ale dla mnie PiS to żaden patriotyzm, tylko dalsze rozkradanie kraju. Zauważ, że jak tylko ktoś powie coś źle na temat rządzących to zaraz jest atak na Polskę, na wiarę, na kościół.

Nie wiem gdzie miałbym poczytać w sprawie Lotosu. Wiem natomiast kto chciał kiedyś sprzedać Lotos ruskim. Nie pamiętasz? Taki jeden rudy typek - to tak dla przypomnienia, ale tam, gdzie ty mnie odsyłasz do przeczytania, tam o tym wzmianki nie będzie. Mówienie o wyroku TSUE w sprawie sądownictwa to już wyraz zupełnego nierozumienia rzeczywistości. Spytam z ciekawości: Czy masz pewność, że jak trafi ci się sprawa sądowa z jakimś działaczem PO, to wyrok będzie dla ciebie korzystny? Nie odpowiadaj, to było pytanie retoryczne. Uniewinnienie Niesiołowskiego od łapówkarstwa, Najsztuba, bo mu za szybko piesza wyszła i ją przejechał, Grodzki, Nowak z ukrytymi w schowkach milionami na wolności ,i wiele wiele innych. Niezależne sądy.......

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Ale niestety nie dostaniesz bo u nas polityka polega na kupowaniu głosów a nie na pomocy

Dotknietych suszą jest kilka procet rolników to za mało dla Pisiorów lepiej dać wszystkim to bedą głosować

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, pane napisał:

jest Polakiem i ma odwagę wyrażać swoje poglądy. Piszę odwagę bo naraża się jak widać ha hejt i zwyczajne chamstwo takich tchórzy i parobków jak ty, co nawet nie potrafisz przyznasz otwarcie, że popierasz oszołomów z konfederacji. Twoje poglądy twoja sprawa, ale nie masz prawa obrażać innych. Nie wart jesteś trolu kubła pomyj na twój zj**.ny łeb... to tak najdelikatniej ujmując :)

to ruska onuca-gdybys nie sledzil jego postow w innych tematach.

18 minut temu, tmk1974 napisał:

Nie znasz mnie, i nie wiesz gdzie byłem i co widziałem, więc daruj sobie tego typu gadki.  Wiedzę czerpię z różnych źródeł, w przeciwieństwie do niektórych. Co do wspomnianych przez ciebie afer, to o co biega? Przecież to ludzie PO. 

wlasnie takim postem udowadniasz jakie masz pojecie o polsce....poczytaj o tej aferze-to chyba nie trudne znalezc o co chodzilo...

mlodzy jestes ode mnie wiec moze jeszcze gdzies pojedziesz , cos zobaczysz, byc moze zrozumiesz nawet jak dziala wspolczesny swiat...

zadanie domowe -napisz kto chcial sfinansowac sprzedaz azotow tarnow rosjanom , zorganizowal konsorcjum bankowe  na 600 milion

Edytowane przez jacus
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, maszek1980 napisał:

No to faktycznie dotkneła Cię susza i powinieneś dostać z naszych podatków stosowne odszkodowanie bo rzeczywiscie jesteś poszkodowany a nie tak jak to oni teraz zrobili ze rozdali pieniądze wszystkim czy susza była czy nie.

Ja nie chcę od nich nic tylko żeby nie gadali że nawozy po 4 koła są uzasadnione ekonomicznie.

Włączyłem właśnie tv PiS i nie wiedziałem że w rolnictwie jest tak dobrze a będzie jeszcze lepiej.🤔

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

to ruska onuca-gdybys nie sledzil jego postow w innych tematach.

wlasnie takim postem udowadniasz jakie masz pojecie o polsce....poczytaj o tej aferze-to chyba nie trudne znalezc o co chodzilo...

mlodzy jestes ode mnie wiec moze jeszcze gdzies pojedziesz , cos zobaczysz, byc moze zrozumiesz nawet jak dziala wspolczesny swiat...

Może będziesz tak łaskawy i rozjasnisz mi umysł. Coś mi umknęło o aferze Amber Gold? A może Leszek Czarnecki i jego adwokat Roman Giertych to członkowie PiS-u?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, VonVegans napisał:

Znajomy wylał 12 fundamentów pod domy ii żadnego nie postawil.wszyscy się wstrzymali.tu masz faktyczny i uboczny skutek walki z inflajaa w taki sposób,nie zarobił Heniek co miał stawiać.mietek hydraulik.zdzisiek elektryk.bolek wykończeniowiec i ludzie chalupy nie mają 

no i dobrze, niech się za robotę w końcu weźmie... :) :) :)

• 0
Opublikowano
17 minut temu, mds212 napisał:

Ktora bo u mnie 5 za 4k jest i chyba wole amofoske corn kupic za 31100

15 minut temu, witejus napisał:

Dlaczego błąd? ja też kupiłem poli 6 po tyle, posłuchałem forumowego eksperta wróżbity , który twierdził że na obniżkę ceny npk nie ma szans.

Się okaże, to jest rok wyborczy 

Przy większym zamówieniu już z cenami schodzą, to by znaczyło że z towarem uciekają

Wcześniej można było dostać parę złotych upustu

IMG_20221128_092558.jpg

Polifoska 8

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v