Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

USDA confirms the sale of 1,020,000 tonnes of U.S. #corn to #China. 680kt is for 21/22 and 340kt is for 22/23.

That is the second sale of U.S. corn to China since May 2021. First one was a week ago.

Chińczycy ruszyli na zakupy.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Gimbusy wiedzieli komunę co najwięcej  drą japę jak to źle im teraz .

Ciekawie będzie w żniwa jak stawka za pszenicę będzie ? .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, BENNY82 napisał:

To chyba masz niedaleko do ich punktu odbioru. Jak wysyłasz tira kilkaset km to już nie jest tak różowo np parametry nie trzymają to robak itp. i masz dwie opcje sprzedajesz po takiej cenie jak masz u siebie albo powrót na twój koszt. Nie jeden się przejechał....

Jak się zapytałem kiedyś przedstawiciela agroloku, od którego czasem coś kupię o sprzedaż pszenicy ich firmie to po prostu odradził. Powiedział o tych potrąceniach. Po prostu wiedział, że jak się chłop, z ktorym handluje wk..wi na agrolok, to potem on już nic mu nie sprzeda

• 0
Opublikowano
26 minut temu, galan99 napisał:

Gimbusy wiedzieli komunę co najwięcej  drą japę jak to źle im teraz .

Ciekawie będzie w żniwa jak stawka za pszenicę będzie ? .

Powiem Ci - zadajesz głupie pytanie  ! stawka będzie jak zwykle głodowa  !  

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Wicherek napisał:

Powiem Ci - zadajesz głupie pytanie  ! stawka będzie jak zwykle głodowa  !  

To nie są głupie pytania .

Bo bardzo wiele gospodarstw nabrało na krechę nawozy , opryski na sierpień spłata  i będą sprzedawać pszenicę koszta wysokie a zapłata mała .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Trzeba cenić i szanować własną pracę  ! i nie dawać się robić w uja  !

8 minut temu, witejus napisał:

dla ciebie każda stawka jest głodowa

1 minutę temu, galan99 napisał:

Bo bardzo wiele gospodarstw nabrało na krechę nawozy , opryski na sierpień spłat i będą sprzedawać pszenicę koszta wysokie a zapłata mała .

A na Grudzień nie mogli brać   ? 

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Bo bardzo wiele gospodarstw nabrało na krechę nawozy , opryski na sierpień spłata  i będą sprzedawać pszenicę koszta wysokie a zapłata mała .

I znowu rolnicy po d*pie dostaną bo pszenica w żniwa nie b.tak wysoka jak jest teraz i każdy b.kupował jak najtaniej się da.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, Andpol napisał:

I znowu rolnicy po d*pie dostaną bo pszenica w żniwa nie b.tak wysoka jak jest teraz i każdy b.kupował jak najtaniej się da.

Rolnicy  często  sami  d*pę nadstawiają  - biorą  kredyty do końca sierpnia  i potem  płaczą  że muszą  zboże  w  żniwa sprzedać żeby  kredyt spłacić  a  cena  niska  . Sąsiad  to  przerabiał  w ubiegłym  roku  , zboże  sprzedał  w  żniwa  na  spłatę  kredytu  , kukurydzę  sprzedał  bo  był  problem  żeby  ktoś  wysuszył   a  jak  kasa  przyszła  to  nawozy  drogie  już  były  więc  czekał może  stanieją a  one  drożały   więc  teraz  część kupił  a  część wziął  na  termin  i  pewnie  znowu będzie  w żniwa  musiał  zboże  sprzedać  żeby  za  nawozy  zapłacić  i  tak  w  koło Macieju

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
yaroslaw napisał:

36 minut temu, Andpol napisał:

Rolnicy  często  sami  d*pę nadstawiają  - biorą  kredyty do końca sierpnia  i potem  płaczą  że muszą  zboże  w  żniwa sprzedać żeby  kredyt spłacić  a  cena  niska  . Sąsiad  to  przerabiał  w ubiegłym  roku  , zboże  sprzedał  w  żniwa  na  spłatę  kredytu  , kukurydzę  sprzedał  bo  był  problem  żeby  ktoś  wysuszył   a  jak  kasa  przyszła  to  nawozy  drogie  już  były  więc  czekał może  stanieją a  one  drożały   więc  teraz  część kupił  a  część wziął  na  termin  i  pewnie  znowu będzie  w żniwa  musiał  zboże  sprzedać  żeby  za  nawozy  zapłacić  i  tak  w  koło Macieju

banki takich ludzi to szanują xd

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
alfa napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

W Moich stronach tego roku 600 zł a było zeszłego 480 zł .

Ale bym chciał żeby u mnie taka cena była 

Mówicie o cenie koszenia zboża? W świętokrzyskim rok temu ja wyceniałem na 400 zl/ha, koledzy 450zl/ha. I krzywili się ludzie. To teraz kto zapłaci 600zl/ha? Działki małe, średnia to 1 ha uprawy. A zdarza się, że trzeba skosić i 20 arów :/

• 0
Opublikowano

też bym chciał trzymać pół bańki na koncie ale czy warto kiedy oprocentowanie na lokacie mniejsze od inflacji 

39 minut temu, alfa napisał:

Odrazu kupiłbym nowy kombajn a tak waham się bo cena wysoka a za usługę u mnie tanio 

Ciekawe kto trzyma pół bańki na koncie albo w domu w skarpecie , też bym chciał mieć takie oszczędności 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Marl napisał:

Mówicie o cenie koszenia zboża? W świętokrzyskim rok temu ja wyceniałem na 400 zl/ha, koledzy 450zl/ha. I krzywili się ludzie. To teraz kto zapłaci 600zl/ha? Działki małe, średnia to 1 ha uprawy. A zdarza się, że trzeba skosić i 20 arów :/

Jak będziesz kupował drogie nawozy nie będziesz się krzywił ale nikt ci nie obniży ceny i kupisz .

Tak samo ci co się krzywili zapłacą 600 zł najwyżej nie wykoszą bo nikt nie będzie dokładał chyba że jesteś jak MOPS .

CENA PSZENICY W ŻNIWA NIE JEDNE  ZRUJNUJE .

• 0
Opublikowano
59 minut temu, lassie napisał:

też bym chciał trzymać pół bańki na koncie ale czy warto kiedy oprocentowanie na lokacie mniejsze od inflacji 

Ciekawe kto trzyma pół bańki na koncie albo w domu w skarpecie , też bym chciał mieć takie oszczędności 

Wydać się do zera to też słabo trzeba kasę trzymać ale mam chęć na kombajn 

• 0
Opublikowano

Alfa musisz rozważyć wszystkie za i przeciw, jak jesteś sam na gospodarstwie to jak siądziesz na kombajn to potrzebujesz kierowcy na traktor do odbioru, jak masz tanią usługę gdzie koszą kilkuletnimi CX ami albo Lexionami na godziny i hektar wychodzi ci 250zł to nie opłaca się kombajnu kupować , nie wiem o jakiej klasy kombajnie myślisz 

• 0
Opublikowano
57 minut temu, lassie napisał:

Alfa musisz rozważyć wszystkie za i przeciw, jak jesteś sam na gospodarstwie to jak siądziesz na kombajn to potrzebujesz kierowcy na traktor do odbioru, jak masz tanią usługę gdzie koszą kilkuletnimi CX ami albo Lexionami na godziny i hektar wychodzi ci 250zł to nie opłaca się kombajnu kupować , nie wiem o jakiej klasy kombajnie myślisz 

Cx 6.80 6.90 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v