Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, PAN88 napisał:

Co ty piszesz?🤣 Wicherek zaraz cię wyprowadzi z błędu bo nie ma🤣🤣

35 minut temu, PerezStunt napisał:

W piątek matif plus 5 a dziś już prawie 7 na plusie, czyżby wybija w górę mocno pod nowe kontrakty?

Skoro jest to dlaczego drożeje ? 

• 0
Opublikowano

POLSKIE ROLNICTWO JEST TAK SILNE ŻE NIE MA MOWY O PLAJTOWANIU ..

Hiszpańscy rolnicy bankrutują. Wszystko przez wojnę w Ukrainie

Tylko w marcu zbankrutowało w Hiszpanii ponad 7,5 tys. firm rolniczych. Przedsiębiorstwa nie radzą sobie z podwyżkami cen surowców i z brakiem zbóż z Ukrainy.

Kluczowe dla sytuacji rolników z Półwyspu Iberyjskiego są jednak dostawy z Ukrainy – a właściwie ich brak. "Hiszpania jest największym importerem ukraińskiego zboża, surowca kluczowego dla hodowców bydła i trzody chlewnej oraz producentów żywności" – wskazuje "Voz Populi". Kraj ten sprowadzał dotychczas z Ukrainy 11 proc. wszystkich swoich zakupów zagranicznych zbóż.

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, Camasa napisał:

Ja w tamtym roku im sprzedawalem i jestem zadowolony. Odebrali zboze w ciągu miesiaca, a pieniadze byly po niecalych dwoch tygodniach. 

To chyba masz niedaleko do ich punktu odbioru. Jak wysyłasz tira kilkaset km to już nie jest tak różowo np parametry nie trzymają to robak itp. i masz dwie opcje sprzedajesz po takiej cenie jak masz u siebie albo powrót na twój koszt. Nie jeden się przejechał....

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

POLSKIE ROLNICTWO JEST TAK SILNE ŻE NIE MA MOWY O PLAJTOWANIU ..

Hiszpańscy rolnicy bankrutują. Wszystko przez wojnę w Ukrainie

Tylko w marcu zbankrutowało w Hiszpanii ponad 7,5 tys. firm rolniczych. Przedsiębiorstwa nie radzą sobie z podwyżkami cen surowców i z brakiem zbóż z Ukrainy.

Kluczowe dla sytuacji rolników z Półwyspu Iberyjskiego są jednak dostawy z Ukrainy – a właściwie ich brak. "Hiszpania jest największym importerem ukraińskiego zboża, surowca kluczowego dla hodowców bydła i trzody chlewnej oraz producentów żywności" – wskazuje "Voz Populi". Kraj ten sprowadzał dotychczas z Ukrainy 11 proc. wszystkich swoich zakupów zagranicznych zbóż.

Z Polski mogą kupić bez problemu. A zaraz będzie ukraińska dostępna przez debili z rządu 

• 0
Opublikowano

Kujawsko-pomorskie pszenica max.po 1580 netto.Koszty szacunkowe na 4700/ha oszacowałem wg "księgowości chłopskiej". Dno...?

• 0
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Papkin napisał:

Ale cena słaba

U mnie dał inaczej. Z tych co dzwoniłem to dawał najlepiej. Co teraz płaci? Bo przez nawał pracy z miesiąc nie byłem u niego.

I druga sprawa może jak piszesz i mało ale wypłacalny. Sąsiad 3 rok czeka na kasę od firmy z somianki bo dawali lepiej niż inni

Edytowane przez PAN88
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, Pawlak81 napisał:

Kujawsko-pomorskie pszenica max.po 1580 netto.Koszty szacunkowe na 4700/ha oszacowałem wg "księgowości chłopskiej". Dno...?

Czemu taki duży koszt u mnie poli tytan 515 saletra 910 axial 160 na grzyby 200 kombajn 400 nasienie 350 agrolinija s 100 no i nie wiem jak z paliwem bo przy krowach ciężko to oszacować ale załóżmy 100l po 6 to 600 razem 3500 

• 0
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Pawlak81 napisał:

To co chciałbyś koszty po 3000zl i sprzedawać po 1580?? Śmieszny jesteś. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, alfa napisał:

Czemu taki duży koszt u mnie poli tytan 515 saletra 910 axial 160 na grzyby 200 kombajn 400 nasienie 350 agrolinija s 100 no i nie wiem jak z paliwem bo przy krowach ciężko to oszacować ale załóżmy 100l po 6 to 600 razem 3500 

należało by liczyć po cenach aktualnych plus cała amortyzacja plus koszty pośrednie jak by co

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, alfa napisał:

Stare ceny policzone saletra 910 zł przy obecnych kosztach saletry 450 zł x 400 kg = 1800 zł tak samo Poli 200 kg x 400 zł = 800 zł , kombajn 600 zł , razem = 3200 zł . Bez paliwa , bez ochrony i innych pierdół . 50 % gospodarstw ma takie koszta jak nie dadzą tyle to na plonach polecą . konkretne wyliczenie jak to było zeszłego roku koszta w granicach 4500 zł .

5 ton pszenicy przy cenie 1500 zł = 7500 zł zysk 7500 - 4500 = 3000 tyś .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

Stare ceny policzone saletra 910 zł przy obecnych kosztach saletry 450 zł x 400 kg = 1800 zł tak samo Poli 200 kg x 400 zł = 800 zł , kombajn 600 zł , razem = 3200 zł . Bez paliwa , bez ochrony i innych pierdół . 50 % gospodarstw ma takie koszta jak nie dadzą tyle to na plonach polecą . konkretne wyliczenie jak to było zeszłego roku koszta w granicach 4500 zł .

5 ton pszenicy przy cenie 1500 zł = 7500 zł zysk 7500 - 4500 = 3000 tyś .

Ja mam saletrę po 2600 dawka 350 i poli po 2050 to liczę takie ceny i będę patrzył za ile sprzedam a co z rok i jakie ceny zobaczymy  i będziemy myśleć a gdzie kombajn bierze 600 ? 

• 0
Opublikowano

To będziem drogo sprzedawać👍🏻

O za poradzieckich nie ma co sie kłopotać.

Bankrutują ci co gadają kto sie nie rozwija ten się cofa.

Kto kożysta z tego co ma nie zginie.

13 minut temu, GRZES1545 napisał:

Robi się nie ciekawie w rolnictwie gdzie mało zboża, co będzie  jak w żniwa na Ukrainie zaczną palić się uprawy 😬

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-hiszpania-7-5-tysiaca-bankructw-w-rolnictwie,nId,5953305

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, alfa napisał:

Ja mam saletrę po 2600 dawka 350 i poli po 2050 to liczę takie ceny i będę patrzył za ile sprzedam a co z rok i jakie ceny zobaczymy  i będziemy myśleć a gdzie kombajn bierze 600 ? 

W Moich stronach tego roku 600 zł a było zeszłego 480 zł .

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

To będziem drogo sprzedawać👍🏻

O za poradzieckich nie ma co sie kłopotać.

Bankrutują ci co gadają kto sie nie rozwija ten się cofa.

Kto kożysta z tego co ma nie zginie.

Dla niektórych to przysłowie będzie ,,kto się  chciał rozwijać to się zwija" 😑

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v