Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
erciak napisał:

Grabos1981 napisał:

Coś mi się tu nie zgadza. premia za grudzień 20gr i tłuszcz od nowego roku +2gr białko +1 i trochę zmienione progi sorki białko +2 tłuszcz +1

Cennik dzisiejszy zamieszczony na Emiku. Może są dwa cenniki?

Bo tłuszcz i białko nie od grudnia a od stycznia dopiero wynosi. będzie 0,18 i 0,23 odpowiednio.Trzeba czytać ze zrozumieniem posty kolegi Grabos

Opublikowano

Wszyscy premiami napierda.ają aż miło a ,,liderzy'' ledwo 2 złote w grudni złapali a z ceną za styczeń cichutko siedzą. Premie się skończą i bedzie 1,6 - 1,7 brutto. Będzie ciężko w tym roku funkcjonować dostawcom z takimi cenami, a od 2023 będzie ciężko funkcjonować ,,liderom'' jak zostaną z 2/3 dostawców albo i mniej. Jak się rozmawia ze znajomymi to wielu jeszcze w 2021 roku dało się złapać na te podwyżki pod koniec roku i zostało czy to w mlekowicie czy mlekpolu ale w tym roku tego błędu już nikt pewnie nie popełni. 

Czyli w piątnicy przy 4,5 i 3,5 wyjdzie 2 zł brutto dla vatowca jak dobrze pamiętam cennik. Niech dadzą kilka premii po 20-30 groszy i średnia za rok ponad 2,1 wyjdzie. 

Opublikowano
erciak napisał:

Grabos1981 napisał: ... Cennik dzisiejszy zamieszczony na Emiku. Może są dwa cenniki?

wiecie nie chce nikogo obrażać ale czy Ty czasem nie jesteś z okolic śniadowa. Bo im jest ciągle mało i mało. cały czas świdrują żeby zwiększać dopłaty za ilość mleka. mogę tu oficjalnie napisać, że się z tym nie zgadzam. co mnie obchodzi, że ktoś wzioł 4-5 milionów na rozwój i ma teraz koszty. trzeba było brać z głową i nie latać na pole za Miastkowo..... jak można żądać zapłaty za mleko gdzie jest tł 4.0 bi ~3.0 takiej samej ceny jak za mleko powiedzmy tł4.5 i bi3.4. Bo ten mniejszy ma mniejsze koszty, może ma właśnie większe koszty ze względu na mniejszą skalę produkcji. no każdy klepał że im więcej produkujesz tym taniej.... dla mleczarni te chude mleko nie da też tyle samo produktu, a co za tym idzie mleczarnie też dostanie po dupi.. cena za grudzień z premią 2.17brutto a za styczeń bez premi powinno wyjść ~2.1

• Like 11
  • Thanks 2
  • Sad 1
Opublikowano

Wiecie co, do tematu nie zaglądałem kilka lat. Ostatnio skończyłem obserwacje jak Piatnica była liderem przebijającym innych o 30-40gr. Powszechnie uważano że dostawcy sie Fendtami rozbijają a dostać sie do Piątnicy to jak dostać sie do raju. Kto mi powie co sie stało?

Opublikowano
8 minut temu, Grabos1981 napisał:

wiecie nie chce nikogo obrażać ale czy Ty czasem nie jesteś z okolic śniadowa. Bo im jest ciągle mało i mało. cały czas świdrują żeby zwiększać dopłaty za ilość mleka. mogę tu oficjalnie napisać, że się z tym nie zgadzam. co mnie obchodzi, że ktoś wzioł 4-5 milionów na rozwój i ma teraz koszty. trzeba było brać z głową i nie latać na pole za Miastkowo..... jak można żądać zapłaty za mleko gdzie jest tł 4.0 bi ~3.0 takiej samej ceny jak za mleko powiedzmy tł4.5 i bi3.4. Bo ten mniejszy ma mniejsze koszty, może ma właśnie większe koszty ze względu na mniejszą skalę produkcji. no każdy klepał że im więcej produkujesz tym taniej.... dla mleczarni te chude mleko nie da też tyle samo produktu, a co za tym idzie mleczarnie też dostanie po dupi.. cena za grudzień z premią 2.17brutto a za styczeń bez premi powinno wyjść ~2.1

Wiesz Tomek, za parametry pucharów nie dawali, tylko za ilość. 

Teraz przy tych kosztach krzyk będzie większy 

Opublikowano
8 minut temu, Grabos1981 napisał:

Święte słowa debi..  nabrali milionów pola przy domu 25 km 😁 dzierżawa po 3 tys za hektar a teraz płacz i lament. Dobrze z jednej strony trochę nauczki się należy. A z parametrami też prawda widziałem u niektórych z okolic sniafowa tłuszcz 3.5 białko 3.1 z oceny 

Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Święte słowa debi..  nabrali milionów pola przy domu 25 km 😁 dzierżawa po 3 tys za hektar a teraz płacz i lament. Dobrze z jednej strony trochę nauczki się należy. A z parametrami też prawda widziałem u niektórych z okolic sniafowa tłuszcz 3.5 białko 3.1 z oceny 

musiałeś praktyki w laboratorium odrabić skoro widziałeś

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Grabos1981 napisał:

średnia cena za 2021r 2.03brutto

Dopisz jeszcze że parametry 4,7 i 3,6 😄 

17 minut temu, Grabos1981 napisał:

Popieram ale jak lobby od górnie działa tylko w kierunku zwiększania to co się dziwić. W federacji tylko wydajność się liczy i miejsce w książce. Jak @Karol6130 napisał za wydajność puchary są za parametry nie. 

Opublikowano

Z tymi pucharami to było może i jakieś wyróżnienie jeszcze 10 lat temu, teraz to trochę żałosne jest, dostają zawsze ci sami. 

Przez pewien moment dostawali także ci co znacząco zwiększyli sprzedaż mleka, ci mniejsi 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Co komu żałować, z Twojej wypowiedzi wynika jakbyś im zazdrościł więc bierz i Ty te miliony i dzierżawy

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, pawlak2507 napisał:

Co komu żałować, z Twojej wypowiedzi wynika jakbyś im zazdrościł więc bierz i Ty te miliony i dzierżawy

Nie zazdroszczę tylko takie ewenementy niszczą rolnictwo ludzie chcą wybujałe ceny za ziemię czy dzierzawę ziemi bo jakiś pętak co miał 30 ha wystawił oborę na 100 dojnych i płaci stawki z kosmosu a zostaje mu z tego biznesu na chleb a na bułki brak.  Żeby ludzie płacili normalne dzierżawy i ceny za ziemię nie jeden przeszedłby sobie na roślinkę bo miałby skąd wziąć ziemię a tak na Podlasiu zapomnij o tym najgorszy piach w Polsce a cena najwyższa przenosi to się już i na mazury. Teraz takim i 3 zł za litr będzie mało bo pola nie odda bo sąsiad weźmie a na nawozy pasze itp ciężko uskrobac teraz jeszcze PiS funduje stopy procentowe raty rosną mleko 3 zł nie chce płacić i się robi problem ale zobaczycie będzie jeszcze gorzej i te 3 zł to będzie za mało. Stawki serwisu maszyn na kupowanych na wyrost rosną części rosną niebotycznie nie wspominając o folii paszach ropie siłe roboczej materiałach budowlanych prądzie widzie itp . Mówię wam drożyzna dopiero idzie kriwiarze z łezka w oku będą wspominać cenę 1.5 1.6 za litr i ile to można było odłożyć kasy 

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano

Ja zerkam cena mleka i cena bydła. Zobaczymy co będzie z cenami do wiosny. Może by się sprzedać kilka sztuk krów i zrezygnować z jakiejś dzierżawy przy tych kosztach zawsze może więcej zostanie w kieszeni. O dziwo na jesieni nikt nie lata z podwyzkami dzierzaw  nikt nikomu nie podbiera z ceną nikt nie przebija 😂

Opublikowano
4 godziny temu, erciak napisał:

21 gr za białko 17 za tłuszcz plus max 10 gr za parametry( <30bakterii i <300lks)

u ciebie max 10 u mnie 12-13gr

2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Patrzę niektórzy dostawcy Piatnicy nie wiedzą ile dostaną za mleko a niektórzy dostawcy Grajewa wiedzą lepiej od nas.Podwyzki jest 2 gr na białku i 1gr na tłuszczu plus ilosciowka podwojona.Z tym że Ilość wchodzi od grudnia razem z premią 20gr a dopłata do parametrów od stycznia dopiero.Jesli trzeba niektórym jaśniej to grudniowa i styczniowa podwyżka to razem przy np 4,5tl i 3,5bi i dostawach 20-30 tys to 14,5gr netto.Chyba nie mało.

to się ceni, nowy dostawca a musi starym członkom Piątnicy tłumaczć cennik, brawo TY

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, czareczek85 napisał:

u ciebie max 10 u mnie 12-13gr

to się ceni, nowy dostawca a musi starym członkom Piątnicy tłumaczć cennik, brawo TY

Weźcie tam Daniela na jakiegoś delegata 😛

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, erciak napisał:

W Piątnicy zmiana cennika. polityka jak w PiS: damy więcej ale dostaniecie mniej(mniej niż my, czyt. rada). Białko i tłuszcz bez zmian, a za to ilościówka od 0 do 10 gr. z 0 do 5 gr. Premia za grudzień 20 gr.

Szanowny kolego Rada Nadzorcza nie jest od kształtowania cennika.. Ustalanie obowiązującej ceny należy do Zarządu.  Najpierw warto przeczytać statut a dopiero potem pisać mądre komentarze bo ten do takich nie należy. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

norbert098 napisał:

to i tak chyba tam lepiej niż w Łosicach teraz, sąsiad z ilością litrów 3 przedziały mniej ma taka samą cenę co ja 😃

jaki rejon ? bo to też ma znaczenie 😀

okolice Siemiatycz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v