Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.12.2022 o 10:48, krzychu121 napisał:

Pokaż tego SMS i napisz jaka spółdzielnia. 

Pytanie do mlekpolowcow. Jaki macie punkt zamarzania na wydrukach?

0,52  0,525 0,527

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Gdzie? 🤔 

No u niego. Kryzys. No wiesz

Ciągle prosił Mikołaja o 50 groszy obniżki to mu przyniósł w worku, a że porobiony był to dopiero w drugi dzień świąt zawitał.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

No u niego. Kryzys. No wiesz

Ciągle prosił Mikołaja o 50 groszy obniżki to mu przyniósł w worku, a że porobiony był to dopiero w drugi dzień świąt zawitał.

Człowieku OSM Koło oniza o 50groszy tez jest  rolnikiem i mi to nie na rękę a takież życie chodowcy  górki i dołki 

Opublikowano

Osm Koło do podwyżki to ostatni, a do obniżki pierwsi. Swoją drogą skąd informacja o 50 groszowej obniżce skoro sms który przyszedł zawierał tylko informacje ze na grudzień zostaje utrzymana cena 10 gr premii z listopada a w związku ze spadkiem produktów mlecznych nowy cennik będzie przekazany w pierwszych dniach stycznia jestem w Kole i taki sms przyszedł i nic więcej. Czy ktoś tu celowo nie wprowadza grozy strachu i zamętu myslę ze tak.

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

To tak jak osm końskie z tymi obniżkami i podwyzkami :D może kolega w radzie jest i więcej wie niż wszyscy :d ale ze 50 gr toż to nie górki dołki tylko dno dna 

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano
1 godzinę temu, Kika6 napisał:

Osm Koło do podwyżki to ostatni, a do obniżki pierwsi. Swoją drogą skąd informacja o 50 groszowej obniżce skoro sms który przyszedł zawierał tylko informacje ze na grudzień zostaje utrzymana cena 10 gr premii z listopada a w związku ze spadkiem produktów mlecznych nowy cennik będzie przekazany w pierwszych dniach stycznia jestem w Kole i taki sms przyszedł i nic więcej. Czy ktoś tu celowo nie wprowadza grozy strachu i zamętu myslę ze tak.

Bo jeszcze stanie było ale takie się już nie oficjalnie mówi zobaczysz w styczniu

Opublikowano

No to ich po....liło skoro 50 gr obniżka i to od razu w jeden miesiąc. Dość ze nie płacili kokosów porównując z innymi mleczarniami wrzesień, pazdziernik ani grosza w górę jak podwyżka to to srali po 10 lub 12 groszy,  a jak obniżka to od razu tyle zobaczymy co będzie ale jak tak to się nie będzie w ogóle opłacać po nowym roku prąd w górę pasze ani drgły w dół paliwo tez drogie nawozy przed swiętami  tez poszły w góre tylko nam ceny w dół. Rolnik ma tylko gnój przewalać i siedzieć cicho.

A tak w ogóle to jeszcze jakaś mleczarnia obniża ceny czy tylko nasze wspaniałe Koło?

Opublikowano

@danielhaker wyślij tego strsw33 na dluzszy odpoczynek... przecież widać że to jakiś troll , który próbuje wprowadzać tu kłótnie.. A ostatnich stron to sie nie da czytać. I nie chodzi o to czy będą obniżki czy nie, tylko dwóch elikwentow ewidentnie podjudza innych.

• Like 5
Opublikowano

Te dziady co oddaje do nich jeszcze dwa miesiące też coś narzekały że bida i podwyżki za grudzień nie dali :d mam  a myśli osm końskie. Więc znając ich to pewnie coś urwia za styczeń ale nie wierze ze 50 gr. Ale to jest na najgorzej płacący podmiot obecnie w okolicy więc nie sugerowałbym się nimi ;d 

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

@danielhaker wyślij tego strsw33 na dluzszy odpoczynek... przecież widać że to jakiś troll , który próbuje wprowadzać tu kłótnie.. A ostatnich stron to sie nie da czytać. I nie chodzi o to czy będą obniżki czy nie, tylko dwóch elikwentow ewidentnie podjudza innych.Suchaj buraku troll to ty jesteś to jestem temat cen mleka  to że ktoś napisze prawdę że będzie ostro w dół w nowym roku to nie piszę tego celowo tylko takie są realia 

Opublikowano

Chłopaki dajcie spokój, ma cynk ok niech napisze raz i koniec kropka. A nie pierdzieli przez 5 stron, że cena 50gr w dół. Jeżeli tak będzie to każdy dostanie smsa. Narazie nikt nie wysyła więc dlaczego mamy się wkurzac. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.12.2022 o 07:49, vodz napisał:

Z jednej strony tak, z drugiej spółdzielnia=mafia, aby się dostać do ukladu i obsadzac swoimi ludźmi. Takie są niestety fakty podobnie jest w każdym związku i innych ch*jach mujach

Głupoty piszesz. W każdej firmie czy to prywatnej czy państwowej znajdą się osoby co traktują taka firma jak swoją i wykorzystują do własnych korzyści. Ale problem leży gdzie indziej. Problemem są rolnicy którym się nic nie chce. Jak przy wyborach. Nie będę szedł po mój głos i tak nic nie zmieni. I tak samo w spółdzielniach przy wybieraniu radnych. Ci którzy już się tam dostali i ,,kręcą lody'' wiedzą jak namówić swoich wyborców a jak ktoś chce wejść na ich miejsce to zazwyczaj ciężko im się przebić bo zdecydowanej większości dostawców nie chce się iść na zebranie. A też dość znaczne grono ( w sumie to starsi rolnicy ) boi się zmian. I głosuje za starym radnym bo ,,nowy to nie ma pojęcia co robić i im spółdzielnie doprowadzi do upadłości. A tak cieszymy się że za mleko chociaż płacą''.  tak to wygląda w spółdzielni.

A w prywatnym podmiocie to jesteś pionek który nie ma nic do powiedzenia i jak podskoczysz za mocno to zrobią z tobą porządek w mgnieniu oka. 

Spółdzielnia jest dobra jak ludzie mają trochę pojęcia i wybierają ludzi którzy chcą korzyści dla wszystkich a nie tylko dla siebie. I dlatego jedne spółdzielnie płacą już od dawna po 3 zł a inne do 2,5 zł. się nie zbliżyły. 

Dnia 25.12.2022 o 14:32, robertrolnik27 napisał:

Dokładnie 👌 

Spółdzielnia to udziały które zabierają obracają Twoja kasą a jak przyjdzie oddać to 3-5 lat trzeba czekać a jak widać dwa lata i pieniądz traci na wartości co mi po 40 tyś ktore 5 lat temu miały jakaś wartość a teraz inflacja zjadła i kupisz połowę tego co kiedyś za te 40 tyś 🤷‍♂️ do tego jak pisze wyżej spółdzielnia rządzi się swoimi prawami, sprzeciwiasz się to cyk mleczko nie przejdzie.

Akurat pieniądze zaczęły tracić mocniej wartość od niedawna. Ale nawet przy tracącym na wartości pieniądzu i tak się jest ogromna kasę do przodu względem twojego idealnego ,,przerzutowca '' fod coś tam. Prosty przykład. Oddając pół miliona litrów przez rok i odciągając 2 gr na udział to w skali roku jest to 10 tys. Czyli wychodzi +/- 40 tys litrów na miesiąc. Ty mając za styczeń obniżkę 50 gr i oddajac te przykładowe 40 tys jesteś już w plecy 20 tys. W grudniu też pewnie wiecej jak 2,7-2,8 nie miałeś gdzie w przyzwoitych spółdzielniach jest ponad 3 zł. Czyli kolejne 8-12 tys straty. Przez cały rok lekko uzbiera się grubo ponad 100 tys względem spółdzielni ale jestem ,,wolny i niezależny ''. Nie ważne że nie mam nic do powiedzenia. Ważne że na udział nie biorą tych 2 groszy które po 2 -3 latach będą warte 1 grosz. Lepiej stracić 200-300 tysięcy na różnicy w cenie niż 10- 15 tysięcy przez inflację. Szanuje za takie podejście. Dzięki takim osobom inni mają lepiej ;)

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano

nie chcą spółdzielni ani prowu nie będą się ,,wiązać,, a i tak doją 🤭 dobra spółdzielnia pierwsza podnosi i ostatnia opószcza jak sa spadki a prywaciaż .... tu krzykną że będą bić a tam już ,,d,, boli....

• Like 2
Opublikowano

Gdzie napisałem ze spółdzielnia jest lepsza niż prywaciaz? Napisałem ze spółdzielnia dla mnie  to mafia, taka suptelniejsza forma jebania rolników niż u prywaciaza bo i w spółdzielni tez za dużo nie nafikasz. Ludzie idą do rady dla korzyści, chcąc aby byli tam ludzie pro publico bono trzeba by zlikwidować korzyści z bycia radnym, ale to znowu być radnym i nic z tego nie mieć? Tez głupio. 3 zl za mleko masz w 2-3 spółdzielniach i to przy za***istych parametrach na poziomie bi 3.7-3.8 i tl 4.7-4.8, z tego co tu czytam a ilu gospodarzy ma takie wyniki? 

Co do udziałów to jest fajnie jak ci wypłaca, moich rodziców np była spółdzielnia ojebala na 50 k tak jak i pozostałych dostawców. Złodziejstwo w biały dzień nawet bez rękawiczek. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, vodz napisał:

Gdzie napisałem ze spółdzielnia jest lepsza niż prywaciaz? Napisałem ze spółdzielnia dla mnie  to mafia, taka suptelniejsza forma jebania rolników niż u prywaciaza bo i w spółdzielni tez za dużo nie nafikasz. Ludzie idą do rady dla korzyści, chcąc aby byli tam ludzie pro publico bono trzeba by zlikwidować korzyści z bycia radnym, ale to znowu być radnym i nic z tego nie mieć? Tez głupio. 3 zl za mleko masz w 2-3 spółdzielniach i to przy za***istych parametrach na poziomie bi 3.7-3.8 i tl 4.7-4.8, z tego co tu czytam a ilu gospodarzy ma takie wyniki? 

Co do udziałów to jest fajnie jak ci wypłaca, moich rodziców np była spółdzielnia ojebala na 50 k tak jak i pozostałych dostawców. Złodziejstwo w biały dzień nawet bez rękawiczek. 

A u prywaciarza coś  na fikasz? Wskaż dobrego prywaciarza. Do polmleku oddają tutaj użytkownicy i zachwytu nie widać. 

Przy zakebistych parametrach co podałeś to wychodzi 3.2-3.3 zł. I nie w 2-3 spółdzielniach tylko wszystkich ,, ogarniętych '' spółdzielniach. Mlekpol, mlekowita, Giżycko, Piątnica, sierpc, Ryki, Krasnystaw, Włoszczowa, Mońki też chyba 3 zł złapały, Ciechanów również, w Chorzelach też ponad 3 zł wychodzi. A wszystkich podmiotów nie znam a wymieniłem ponad 10. 

Twoim rodzicom nie wypłacili bo pewnie upadła ta spółdzielnia. A to twoi rodzice i inni decydowali o składzie rady itd. tylko najlepiej mieć pretensje do wszystkich do okola zamiast wprowadzić zmiany. Mówisz że stracili 50 tys z udziałów a policzyli ile by byli stratni względem tych prywaciarzy czy przerzutowcow? Ja na bieżąco sobie liczę ile miałbym mniej lub więcej względem innych podmiotów i nigdy nie mialbym mniej jak u prywaciarza. Po prostu nie znam prywaciarza czy przerzutowca który zaplaci godziwe pieniądze. Dlatego chętnie się dowiem o jakimś 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v