Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Skoro w Polsce produkuję się ,,w miarę '' tanio i bardzo dużo mleka od nas wyjeżdża na zachód żeby tamtejsze podmioty to mleko przerobiły i zarobiły na tym hajs  to jakim cudem jest tak niska ceną na te przetworzone produkty z zagranicy które teraz wracają do nas? Czy to aby nie jest tak jak Grzesiu napisał że aktualnie jest przestój że względu na święta i nowy rok i nie ma wogole ruchu w interesie i dlatego specjalnie zaniżają ceny na te produkty aby u nas cena spadła i po nowym roku zachód mógł znowu kupować od nas mleko tylko że taniej 

Nie wiemy czy tamtejsze podmioty przetwarzające mleko nie mają jakiegoś wsparcia. Dawno była sytuacja jak wjeżdżał do nas ser żółty w cenach dumpingowych poniżej kosztu wytworzenia w Polsce? 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Kier skupu mlekpolu mowil ze aktualnie na naszym rynku bardzo dużo schodzi twarogu i tego typu podobne rzeczy. Zapewne za sprawą ludzi z Ukrainy bo u nich dosyc duzo tego zuzywaja

To i w mlekovicie o tym twarogu gadają, jakaś twarozkarnie mają budować w przyszłym roku to i cena może spaść bo ktoś to musi za sponsorować 😴

Opublikowano
9 godzin temu, grzesiu napisał:

Nie wiemy czy tamtejsze podmioty przetwarzające mleko nie mają jakiegoś wsparcia. Dawno była sytuacja jak wjeżdżał do nas ser żółty w cenach dumpingowych poniżej kosztu wytworzenia w Polsce? 

No właśnie o to chodzi. U nas niby jest tania siła robocza i ogólnie tańsze koszty utrzymania firmy a zdarza się właśnie że jakimś dziwnym trafem z zachodu trafia do nas towar dużo tańszy niż jakby był u nas wyprodukowany. Moim zdaniem celowe zagrywki aby osłabić nasz rynek bo stajemy się za bardzo konkurencyjni. Innego wytłumaczenia nie widzę. Wątpię że tamtejszym rolnikom zapłacili by po 1-1,5 zł za litr mleka. Na widłach by ich wynieśli. Więc skoro rolnicy mają się względnie dobrze bo o strajkach nic nie słychać. Podmioty wytwarzające produkty mleczne  rowniez nie słychać żeby bankrutowały więc wychodzi na to że ktoś ,,zebral'' większość produktów z rynku. Wie że będzie ten przestój i wypuścił towar na rynek po zaniżonych cenach którego i tak nikt teraz nie chce. Oby ta sztuczka sie nie udała bo jak zjada z cena przez zaniżone produkty i dodatkowo obniża ze względu na wyższe ceny gazu i prądu to wesoło nie będzie 

• Like 3
Opublikowano

Nikt tego nie skupuje tylko jak źle się zaczyna dziać na rynku to aby zapobiec załamaniu mleczarnie dostają dopłate eksportową od państwa i lepiej im się  opłaca sprzedać ser do nas po 12 zł i wsiąść dopłate niż sprzedać u siebie za 20 

Opublikowano

Artykuł tpr to dno i metr mułu ale myślę że każdy rozsądny widzi co się dzieje i racjonalnie prowadzi gospodarstwa żeby nie daj Boże nie było płaczu za pół roku, obserwuje gdt, obserwuje ceny w  sklepach, wnioski wyciągam sam 

Opublikowano
mirekcich napisał:

16 minut temu, strsw33 napisał:

Wiem z pewnych źródeł zobaczysz w styczniu 40 groszy to minimum

Wiem z pewnych źródeł ,że jesteś głupszy niż ustawa przewiduje... 

jakie to źródła ? te szmatławce ? przestańcie za to płacić niech odczują...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

W znanej polskiej sieci można kupić twaróg na sernik za 7,89 zł. 

Bez tytułu11.png

Akcja promocyjna sklepu Lidl, wybierają kilka produktów na promocję i sprzedają poniżej ceny zakupu. 

Finansowane jest jako reklama, a odbijają sobie to na innych produktach jakie klient kupi.

pracowałem u nich na magazynie

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, krzychu121 napisał:

Ja wiem z pewnych źródeł że ma być +30 gr za styczeń. 

Chyba na orlenie😂

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
  • Haha 1
Opublikowano

Tak czytam co niektórych co tak namiętnie wieszczą spadek ceny mleka i zastanawiam się dlaczego tak bardzo zależy im na tych obniżkach 🤔wyjść jest kilka piszą to m.in pośrednicy, ludzie co mieli krowy a zrezygnowali i nie chcą żeby przypadkiem ktoś coś zaoszczędził no i 3 opcja "beduini" którzy przeczytają w tych "pudelkach" że i już majtki pełne. Prośba z mojej strony do tych ludzi, ogarnijcie się, czas pokaże co będzie a swoje negatywne wróżby z fusów, przemyślenia zostawcie dla siebie, nie bądźcie tzw "wampirami energetycznymi" 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v