Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Alfa to Ty w Giżycku?

To wygląda jakby Góra(jeszcze nad mleczarniami) chciala mocnych obniżek pomimo tego że brakuje mleka. Wszystkie płody lecą w dół i tu chyba chcą to samo zrobić. Pytanie co na to mleczarnie. Czy znowu wszystkie  mleczarnie opuszcza, a piatnica zostanie z cena??

Opublikowano
38 minut temu, alfa napisał:

Nie chce siac paniki ale mleko przerzutowe minus 18 % chude mleko minus 12 % . h*j wie o co biega i co będzie . W Giżycku niby na styczeń ma zostać cena  ale później nic nie  obiecuja 

Dla mnie to celowe wywołanie paniki. 

Skąd oni to mleko przerzutowe wezma za tak niską cenę ? Przecież ty czy ja, czy ktoś inny nie będzie doił za 1,5 zł bo tyle pewnie musi dostać ,,producent'' czytaj chłop żeby spółdzielnie czy przerzutowcy na tym zarobili kupując od chłopa. 

• Like 1
Opublikowano

Sam narazie nie mogę tego skumać.  2 zł za litr to się wyrobi człowiek w kosztach I zostaną marne grosze ale 1.5 to już przy tych kosztach to już kaplica . A czy te ceny przerzutu mają juz czy będą miały czy w9gole nie będą miały przełożenia na mleczarnie?  Nie wiem nie mam pojęcia.  Podpytam kierownika 

Opublikowano

Wąska grupka osób chce zarobic kupę kasy i to jest pewne. Tak samo jak ze zbożem, paliwem, nawozami itd. Najwięksi gracze mogą łatwo giełda zachwiać i spekulować i to wykorzystują. A że w interesach nie ma złości i obrażania się to dziś mogą próbować kogoś ,,utopic'' a jutro po nie udanej próbie wyciągną pomocną dłoń. Takie czasy 

• Thanks 1
Opublikowano

To co teraz udało się odłożyć to zaraz dołożymy i tak się kręci ten interes ... finału mistrzostw człowiek normalnie nie obejrzy bo trzeba te bawoły  doić .zaraz święta całe towarzystwo etatowych nierobów .będą 3 dni leżeć .a tu człowiek musi kombinowac żeby na parę godzin się wyrwać .i te mendy straszą obniżkami ? k**wa przecież to za parę lat będzie 1/4 stad a mleko to będzie towar luksusowy

• Like 14
  • Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, massey235 napisał:

To co teraz udało się odłożyć to zaraz dołożymy i tak się kręci ten interes ... finału mistrzostw człowiek normalnie nie obejrzy bo trzeba te bawoły  doić .zaraz święta całe towarzystwo etatowych nierobów .będą 3 dni leżeć .a tu człowiek musi kombinowac żeby na parę godzin się wyrwać .i te mendy straszą obniżkami ? k**wa przecież to za parę lat będzie 1/4 stad a mleko to będzie towar luksusowy

Za   parę  lat    będzie   1/4   stad   tylko  będą   o    3/4    większe    a  mleka   nie    zabraknie   ,   mamy   gospodarkę  rynkową  i  wiadomo  że  po  podwyżkach  przychodzą   spadki   i jak na  razie  nie   widać  aby coś  się  miało  zmienić  najważniejsze  to   nie  dostawać  sraczki  na   byle  plotkę    o  spadkach  tylko  robić  swoje   .

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
kamik90 napisał:

33 minuty temu, massey235 napisał:

Jest na to sposób, likwidacja i na etat i z głowy.

to idź i nie mąć...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko zauważ że brakuje chęci do pracy przy krowach. I myślisz że jak ktoś u siebie zlikwiduję to pójdzie gdzie indziej doić krowy? Teraz popatrzeć na pracowników po okolicy to może z 2 czy 3 solidnych by znalazł a reszta to za kołnierz nie wylewa i trzeba cały czas ich pilnować. Krowy to nie kury czy swinie że paszociag nakarmi i sobie rośnie. Czynnik ludzki musi być cały czas, a im większe gospodarstwo tym więcej tych ludzi potrzeba. Niektórzy wstawiają roboty do dojenia ale to też ciężko znaleźć kogoś kto ma robota wiecej niż kilkanaście lat. Zazwyczaj po jakimś czasie jest powrót do hali. Druga sprawa to urazy, zacielenia, wycielenia, zapalenia itd. tu też człowiek musi cały czas przy tym chodzić i obserwować. Chyba że będą powstawać gospodarstwa po 500-1000 dojnych. Takie gospodarstwa będzie stać dobrze zapłacić pracownikom i mieć system zmianowy. Tylko kogo stać żeby takie gospodarstwo stworzyć jak to trzeba liczyć w dziesiątkach mln złotych żeby pobudować obory i wyposażenie . A gdzie park maszynowy i zaplecze paszowe 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Myślę że jak roboty to prędzej wymiana po jakimś czasie a nie powrót na halę 

Opublikowano
massey235 napisał:

zaraz święta całe towarzystwo etatowych nierobów .będą 3 dni leżeć

No wszystko ok ale jaki masz problem do ludzi co nie muszą pod ogonem siedzieć? Ktoś Cię łańcuchem przywiązał? Mało to etatów do wyboru jest ?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Marcin133 napisał:

Z krowami fajnie z tym że robota na miejscu i u siebie ale poza tym to same minusy😃  Kolega @Zdzinio jak tam Ci się żyje bez mlecznych? Nie tęsknisz a może wróciłeś już?😉

Solidaryzuje się codziennie o 6 rano, patrzy na termometr, ociera łzy tęsknoty/rozpaczy, a potem się przewraca na drugi bok i śpi dalej.

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
  • Haha 12
  • Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, PolonezAtu napisał:

No wszystko ok ale jaki masz problem do ludzi co nie muszą pod ogonem siedzieć? Ktoś Cię łańcuchem przywiązał? Mało to etatów do wyboru jest ?

Nie pisz głośno takich rzeczy bo cię tu zmieszają z błotem krowiarze.

Opublikowano
12 godzin temu, Marcin133 napisał:

Z krowami fajnie z tym że robota na miejscu i u siebie ale poza tym to same minusy😃  Kolega @Zdzinio jak tam Ci się żyje bez mlecznych? Nie tęsknisz a może wróciłeś już?😉

Nie wiem jak zdzinio u mnie taki może nie kolega poprostu znam go 2 lata jak rzucił.  Chlop zadowolony uprawia parę gatunków roślin na sprzedaż widziałem gorczyce na nasiono pszenicę lubin rzepak .   kupił trochę kombajna claas medion to dłubie ludziom trochę jakiś grosz też z tego jest.  A zima znalazł sobie hobby dla myśliwych rzeźbi podstawy pod trofea i sprzedaje to mówi że z nudów.  Żoną podobno teraz otworzyła jakiś zakład kosmetyczny zrobiła kursy bo zawsze ja to fascynowało . Jak z nim gadałem jakiś czas temu to mówi że decyzja życia i trafiona . Zobaczyli z dziećmi Chorwację byli w górach i nad morzem i planują jakieś Seszele.  Nigdy o tym nie myślał a dopiero doszedł do wniosku po rezygnacji że nie wie kiedy mu lata poleciały do 40 przy tych krowach i nim by się obejrzał to garb na karku żonka stara ręce jak tarka i 60 na karku . A ze teraz to czuje ze dzień faktycznie jest długi i trwa 24 godziny a miesiac ma 30 dni . I tu się zgodzę bo przy krowach w sezonie masz kwiecień a nim zdarzysz pomyśleć juz kukurydzę trzeba Kosic i rok zleciał.  Codziennie trzeba pieprzony schemat odwalać i czas za***prza jak szalony 

Opublikowano

Też znam dużo ludzi co rzuciło krowy i nie słyszałem żeby któryś tęsknił za tym . U kilku tylko ojcy głowami kiwali co oni teraz będą robić ale to wiadomo taka już mentalność i w jakich czasach musieli żyć ci starsi ludzie .

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Już się pożegnałes ale jednak bycie trollem jest silniejsze 

NAJUPRZEJMIEJ PRZEPRASZAM I DOPRASZAM SIĘ ŁASKI, ale to jest silniejsze ode mnie🤣, zlikwidujcie ten temat na tym forum, załóżcie osobne z płatnym, kodowanym dostępem i tam wylewajcie gorzkie żale na etatowych nierobów leżących trzy dni.I co najgorsze, te etatowe nieroby ośmielają się chlać mleko i żreć sery od Waszych osranych krów, co powinno być zabronione specjalną ustawą pod groźbą drakońskich kar🤣, co najwyżej gnojówkę niech chleją😆

• Like 1
Opublikowano

No tu się zgodzę, bez krów czas wolniej leci. Niekiedy nawet się mnoży, człowiek chodzi cały dzień przekonany, że to piątek... a wieczorem się okazuje, że jednak czwartek 😁

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

NAJUPRZEJMIEJ PRZEPRASZAM I DOPRASZAM SIĘ ŁASKI, ale to jest silniejsze ode mnie🤣, zlikwidujcie ten temat na tym forum, załóżcie osobne z płatnym, kodowanym dostępem i tam wylewajcie gorzkie żale na etatowych nierobów leżących trzy dni.I co najgorsze, te etatowe nieroby ośmielają się chlać mleko i żreć sery od Waszych osranych krów, co powinno być zabronione specjalną ustawą pod groźbą drakońskich kar🤣, co najwyżej gnojówkę niech chleją😆

Zawsze podejrzewałem że masz coś nie równo pod kopułą i właśnie wyszło szydło z worka 

• Like 5
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v