Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

I co że 5,2 jak do 4,7 płacą i jestem 6,5grosza do tyłu. Powinni znieść maksymalny poziom tłuszczu i białka z cennika. Chyba, że chcą wozić wodę to ja problemu nie widzę i mogę dolewać. Chyba geny w stadzie. z ketozą i zacieleniami nie mam teraz większych problemów. Białko spadło bo uciąłem śruty ze względu na ceny, ale raczej nie schodzi u mnie poniżej 3,4 albo się kręci w tej okolicy. Poniżej 4,7 miałem ostatnio w wrześniu. Przez 3 kolejne próby był tłuszcz 5,1 - - >4,5-->4,8

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, PolonezAtu napisał:

5.20 tłuszczu ? Jak to osiągnąć ? 😳

Albo całe stado w Ketozie albo wydajność nie za wysoka bo tu mamy stosunek 1.6 to jest coś nie tak że stadem bo może być 3.8 i 4.9 czy  5 wtedy jest ok . Nie doczytałem kolega napisał że nie ma Ketozy . A sprawdzałeś paskami że nie mają? Bo teraz takie Ketozy że je normalnie a Ketoze ma . Ewentualnie bardzo dużo włókna w dawce starsza sianokiszonka nisko koszona kuku i dużo rzepaku w dawce owsu itp 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał:

Albo całe stado w Ketozie albo wydajność nie za wysoka bo tu mamy stosunek 1.6 to jest coś nie tak że stadem bo może być 3.8 i 4.9 czy  5 wtedy jest ok 

Dla mnie wystarczająca 🤣 mlekiem nie muszą u mnie sikać. Cały czas mam bardzo wysoki tłuszcz, ketozy się zdarzają, ale nie widzę w tym problemu. 

5 minut temu, DanielFarmer napisał:

A Ty nie musiałeś rzucać? a teraz zmiana się marzy? 🙂

nie miałeś

Będę, ale nie z dnia na dzień, chociaż zobaczymy co będzie niedługo. W sumie jest dobra okazja jak nie podpiszę aneksu 👍

1 minutę temu, greg1985 napisał:

O i nawet numer gospodarstwa jest 😉

A mam coś do ukrycia? A może specjalnie zostawiłem 🤭

Opublikowano
karol091193 napisał:

Mam nadzieję, że nie do mnie pijesz. Ja tam większych problemów z tym nie mam, a wirówki nie uznaję 

Screenshot_20220409_191202.jpg

patrząc na wyniki można jeszcze sporo mleka z krów wycisnąć wysoki tłuszcz niski mocznik dobrze się zacielaja ?

Opublikowano

Wiem, mam do niego może z 20km, ja tam jestem małorolny  to raczej nie chętnie przyjadą a tak jak wyżej wspominałem planuję likwidację krów. W poniedziałek mamy zebranie, zobaczymy co z aneksami, ale jeżeli będzie źle, to nie będę się powstrzymywał od kontaktu z innymi mleczarniami nawet z Mońkami a w sąsiedniej wiosce odbierają mleko, tylko szkoda mi będzie tego, że co odbiór mam wyniki mleka i wiem co się dzieje w stadzie. Z drugiej strony podobno znajomy który mieszka z 4km  odemnie też myśli nad przejściem do Giżycka, a ma sporo większą ilość, więc przy okazji czemu nie. 

11 minut temu, alfa napisał:

To u ciebie nie daleko Moniek Giżycko śmiga do grzeska

2 minuty temu, slawek74 napisał:

patrząc na wyniki można jeszcze sporo mleka z krów wycisnąć wysoki tłuszcz niski mocznik dobrze się zacielaja ?

W ubiegłym tygodniu sprawdzałem 6sztuk to 100% cielnych. Nie narzekam, aczkolwiek tak jak u wszystkich, każdy by chciał za pierwszym strzałem 😉

Opublikowano
DanielFarmer napisał:

A Ty nie musiałeś rzucać? a teraz zmiana się marzy? 🙂

nie miałeś

a takie w piątnicy by mogły być 🤔 Dost Data: 2022-04-05; K.SOMT:98 BAK:15 %BI:3.57 %TL:4.84 MCZ:263 SR.K.SOMT:135.5 SR.BAK:25.8 Wyniki w normie.

Opublikowano
8 minut temu, karol091193 napisał:

I w Piątnicy dk 100,ale jak masz średnią bakterii poniżej 30 i somatyczne poniżej 250 albo 200 to masz kilka groszy więcej do litra

Klasa premium jest do 30 bakterii i 300 komórek somatycznych

Opublikowano

u mnie parametry bi 3.10 tł 3.70 mocz. 150,stosunek tł/bi 1.20 wydajność ze stada ponad 10tys od kilku miesięcy nie mogę podnieść mocznika i tłuszczu ale większy problem z tłuszczem. Dodawałem słomę do wozu- bez efektu teraz dostają kwasny węglan i też nic, żywieniowiec mówi że jest ok bo dają mleko a chcąc podnosic tluszcz będzie spadek mleka, co byście poradzili?

Opublikowano

Taka ceniona mleczarnia... Że jak masz pełne udziały to antybiotyk w mleku znajdują... 

A jak wygląda odzyskanie udziałów np. w Giżycku czy Olecku ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v